A hitetlenség lett úrrá a világon

2011.05.14. 08:17

Adósságválság fenyegeti Kelet-Európát is – ijesztett rá a Nemzetközi Valutaalap a mögöttünk hagyott héten a térség országaira. És valóban, az elmúlt napokban, hogy miközben a görög és portugál helyzet nem javul, egy igen közeli országban, a fehéroroszoknál is gazdasági krízis bontakozott ki.

A hét elején még úgy tűnt, a nemzetközi pénzpiacok ismét Athénra figyelnek, azt követően, hogy múlt pénteken híre ment annak, a görögök esetleg elhagyhatják az eurózónát. Ez egyelőre megalapozatlannak tűnik ugyan, azonban a görög helyzet továbbra is súlyos.

Fordulj el vagy fordulj fel

Az ország kérte, hogy a 3 százalékos államháztartási hiányt ne 2014-re kelljen elérni, amit azonnal negatívan reagáltak le a befektetők: az S&P ismét leminősítette az országot, amitől újra rekordszinten nőtt a görög csődkockázat. Az adósságuk átütemezése kizártnak tűnik, azonban arra van esély, hogy újabb mentőcsomagot, 60 milliárd eurósat kapjanak. Ezek után nem csoda, hogy a befektetőket egyre inkább az foglalkoztatja, elkerülhető-e a görög államcsőd?, és egyre többen mondják azt – egyes felmérésekben már 80-90 százalék az arányuk –, hogy nem.

A hét második felére a fehérorosz gazdaság is az összeomlás szélére sodródott, a rubel egy nap alatt 30 százalékot veszített értékéből, egyes elemzők szerint a bankrendszer nagy bedőlését hozhatja a kialakult helyzet. A mi szerencsénkre a forintot nem érdekelték Minszk a fehérorosz események, amik súlyos válságba csaphatnak ugyan át, politikai következményük viszont aligha lesz.

Megéri a szenvedéseket

A nemzetközi helyzet fokozódása nem volt érdemi hatással a magyar gazdasági életre. Sűrűsödtek a gazdaságpolitikával kapcsolatos kritikák, közeledve a kormányzás egyéves évfordulójához, többen is véleményt alkotta, jellemzően lesújtót az eddigi tevékenységről.

Pocsékba ment az elmúlt év – mondta Kopits György, és nemcsak a Költségvetési Tanács volt elnöke, hanem a baloldalisággal nemigen vádolható Bod Péter Ákos is úgy érzi, hogy a kormány ígéreteiből egy év alatt nem lett semmi (és épp a héten panaszkodtak illetékesek, hogy a vörösiszap-katasztóra rehabilitációjában is elúszottegy év.)

Mostanra egyre valószínűbb, hogy a Széll Kálmán-tervnek nevezett Orbán- vagy Matolcsy-program ütemezése sem lesz tartható, több olyan törvény van, amit július elsejéig kellene elfogadni, ám azok előkészítése meglehetősen nehézkesen halad. Ráadásul újabb nemzetközi frontokon is támadás indult a gazdasági kormányzat ellen: Strasbourgban mentené a pénztártagokat a Helsinki Bizottság, mondván: a nyugdíjállamosítás súlyosan diszkriminatív, és sérti az európai emberi jogokat.

  18. heti záró 19. heti záró
BUX 23 712 23 338 
OTP 6340 6250
Mol 23 230 23 060 
Richter 37 705 36 500
Magyar Telekom 559 540

Ami még ennél is fájóbb lehet: a héten eldőlt, hogy Brüsszel nem hisz a magyar kormánynak. Amit már csütörtökön sejteni lehetett, az pénteken bizonyossá vált: az Európai Bizottság szerint 2012-ben már ismét három százalék fölött lesz a költségvetési deficit. Az OECD-től legalább jött egy kis hangulatjavító fejsimogatás: megdicsértek minket, hogy csökkent az adó, de persze megjegyezték, hogy a magyarországi adóék még mindig 9-13 százalékkal magasabb az OECD-átlagnál.

Hit nélkül sem alkotni, sem élni nem lehet

A száraz tények sem alkalmasak túl sok dicsekvésre: szerencsére az első negyedéves, előzetes GDP-adat meglehetősen jó lett, a naptárhatással korrigált 2,3 százalék azonban, ha csak kicsivel is, de elmaradt az uniós átlagtól és az elemzők várakozásától is (mindkettő 2,5 százalék).

Szóval lassabb a kilábalás a vártnál, ráadásul márciusban ismét esett, igaz, jó kilátásokkal a magyar ipar. Az infláció viszon tovább nőtt a múlt hónapban, viszont legalább, ha csupán árnyalatnyit is, de újabb rekordra javult a külkereskedelmi többlet márciusban.

A kormány mindenesetre lendületesen igyekszik átszabni az országot: a héten napvilágoz látott az új önkormányzati törvény koncepciója, ami nagyszabású változásokat jelentene a budapesti és a vidéki közigazgatásban is. A reform kell is, minden adatsor azt mutatja, hogy adósságban fuldokolnak az önkormányzatok. Az Állami Számvevőszék elnöke azt mondja, azt is tudja, mekkorában, de nem árulta el, arról viszont beszélt, hogy az új ÁSZ-törvény tervezete szerint akár börtönbe is kerülhet, aki nem segíti a munkájukat adatszolgáltatással.

A törvénygyárban egyébként is szorgalmasan folyik a munka. A kormánytöbbség ismét nekifutott a 98 százalékos végkielégítési különadónak, a fejlesztési miniszter pedig a privatizáció és a ppp-konstrukciók befejezése melettbejelentette azt is, hogy júliusra lesz új közbeszerzési törvény, ha a fene fenét eszik is.

Mi pedig szennyezett pékárut eszünk, ezt újabb laboratóriumi vizsgálat igazolta. Az élelmiszerhatóság gyakoribb vizsgálatokat ígér, a cikkben szereplő áruházlánc a gyártót hibáztatja. És mindenki hibáztat valakit azért is, mert eltűnt a magyar pocokról az olcsó cukor. A Fidesz szerint a Gyurcsány-kormány a hibás, a termelők szerint a külföldi tőkések, pedig valójában az EU.

Miért vállaltad fel?

Gyurcsányt hibáztatta, de már államadósság-ügyben, Medgyessy Péter is, aki egy parlamenti bizottsági meghallgatáson azt mondta: 2004 végén még csak 59 százalék volt az adósság.

Adósságból kijutott az első Orbán-kormány házi sztrádaépítőjeként elhíresült Vegyépszernek is, az elmúlt hónapokban többször átalakult cég a héten csődvédelembe menekült. Nincs jobb helyzetben a boltjait múlt pénteken bezárt Photo Hall sem: a cégről semmit nem tudni, a vállalat egyetlen telefonszámán sem érhető el senki, így a múlt héten türelmet kérő cégvezető sem. Utak viszont a Vegyépszer nélkül is épülnek: például a nyárra lehet egy új hidunk.

És lett egy új bankvezérünk is, egy Szerbiából érkezett magyarországi szerb Radovan Jelasics személyében; ő tavaly tavaszig a szerb jegybankot vezette, a jövő hónaptól a magyar Erstét fogja.

Hogy milyen eredményekkel, arról még kár lenne jósolni, bár azt már tudjuk, hogy a kormánytól némi segítséget kaphatnak a bankok, ha a lakáshiteleken valóban visszafolyik hozzájuk a különadó.

A bankvilágban valószínűleg nemcsak erről beszéltek a héten, hanem arról is, hogy véget értek a PSZÁF pénzintézetek ellen indított első közérdekű perei, amikből többet meg is nyert a pénzügyi felügyelet. A fogyasztóvédők közben betiltanák a fogyasztói csoportokat, amik hitelnek látszó valamit ajánlanak roppant megtévesztő módon megtéveszthető ügyfeleknek.