Megállapodott Budapest és a Sziget

2011.01.28. 12:33
62,5 millió forintot fizetnek a területhasználatért és még százmilliót azért, hogy egy fővárosi kedvezményekre feljogosító kártyát árulhassanak a fesztiválozóknak. Az alku 2,5 milliárdról indult. A megállapodás csak az idei fesztiválra vonatkozik.

Megállapodásra jutott Budapest és a Sziget Kft. a Fővárosi Önkormányzat sajtóközleménye szerint.

A közlemény szerint a fesztivál szervezői vállalták, hogy nettó 50 millió, azaz bruttó 62 millió 500 ezer forintot fizetnek a Hajógyári-sziget használatáért. Ezenfelül a megállapodás részeként a főváros kialakít egy szolgáltatáscsomagot a Sziget Fesztivál résztvevői számára, amely egyes városi szolgáltatások, például a BKV, a gyógyfürdők vagy az Állatkert kedvezményes igénybe vételére jogosít majd fel, a kártyákat a Szigetet is szervező cég árulja majd, az ebből származó bevételből pedig további “mintegy 100 millió forint befizetését vállalja a főváros számára”.

Úgy tudjuk azonban, hogy egyelőre még nem dolgozták ki, hogy milyen kedvezményeket is vehetnek igénybe majd a vélhetően a Sziget-jegy mellé vásárolható kártyával a fesztiválozók, nem lehet tudni, mennyi lesz a kártya ára, és azt sem, hogy egyáltalán miben tér majd el a már évek óta létező, a turistáknak kínált Budapest-kártyától. Az sem egyértelmű egyelőre, hogy mi van akkor, ha a kártyákat nem veszik meg elegen és azok eladásából nincs százmillió forint bevétele a Szigetnek.

A megállapodás csak 2011-re szól, azután az idei tapasztalatokat értékelik, és azokat figyelembe véve állapodnak meg majd. A szintén a Hajógyári-szigeten rendezett, több nyári hétvégén át zajló Gyereksziget területhasználati díjáról egyelőre még nem állapodott meg a főváros és a Sziget Kft.

2,5 milliárdról kezdték az alkut

Január elején jelentette be Atkári János, egykori szabad demokrata főpolgármester-helyettes, Tarlós István tanácsadója, hogy Budapest két és fél milliárd forintot kérne a főváros a Szigettől területhasználati díjnak, miközben a tizennyolc év alatt Európa jelentős könnyűzenei fesztiváljává növő rendezvény költségvetése a szervező kft. szerint tavaly  mindössze 2,65 milliárd forint volt.

Tarlós István főpolgármester később azt mondta, hogy a két és félből egy-másfél milliárd forintot kaphat vissza a Sziget támogatás formájában. A városvezető szerint ugyanis ezentúl csak az rendezzen Budapesten eseményt, aki képes kigazdálkodni annak költségeit. Tarlós később már arról beszélt, a Sziget egyéni elbírálás alá esik majd,  és elkezdődtek a tárgyalások a főváros és a fesztivál szervezői között.