Őrjítő ismétlésekkel sztrájkolhat az MTV

2009.12.08. 10:35
A szakszervezetek nem zárkóznak el a létszámleépítéstől, de átgondoltabb kirúgásokat akarnak. Az MTV-ben jelenleg több száz ember nem dolgozik, de megkapja a bérét, ha sztrájkolnának, akkor ugyanazt a műsort ismételnék, hogy feltűnjön a nézőknek is.

A Magyar Televízió hétfőn megalakult sztrájkbizottsága azonnal benyújtotta a követeléseit, amelyek között első helyen szerepel, hogy a köztévé vezetése állítsa le az „átgondolatlan és koncepció nélküli létszámleépítéseket”. (Az MTV 160, vidéki stúdiókban dolgozó munkatárstól válna meg, miután felszámolja vidéki hálózatát, emellett 30-40 budapesti alkalmazottnak, főként műsorkészítőknek, szerkesztőknek mondana fel a tervek szerint.)

Az MTV sztrájkbizottságának követelései

  • Az átgondolatlan és koncepció nélküli létszámleépítések azonnali leállítását.
  • A regionális stúdiók felszámolási folyamatának azonnali leállítását.
  • Készüljön a médiatörvény kötelezettségeit is maradéktalanul betartó műsorterv, ehhez igazodó létszám-gazdálkodási és bérgazdálkodási terv – és ezt a vezetés fogadtassa el a dolgozói érdekképviseletekkel!
  • Készítsen a valódi teljesítményeket tükröző bérstruktúrát, számolja fel a teljesítményekkel nem alátámasztott kirívó különbségeket.
  • Biztosítson legalább az OÉT által jóváhagyott mértékű béremelést minden dolgozó számára, illetve biztosítsa a munkajövedelmek értékének legalább szinten tartását.

Emellett a szakszervezetek a vidéki stúdiók megtartását, a gazdasági helyzethez alkalmazkodó műsorstruktúra kidolgozását és a bérek közti „kirívó” különbségek felszámolását követelik. Utolsó pontként a három legnagyobb, tévés dolgozókat tömörítő szakszervezet által közösen létrehozott sztrájkbizottság a bérek reálértékének megőrzését, vagyis fizetésemelést is ki akar harcolni a közel 10 milliárd forintos kormányzati céltámogatás megvonása miatt csődközelbe jutott intézmény vezetőitől.

A felhívás első fele  nem is az MTV menedzsmentjének, hanem a kormánynak szól, mivel a szakszervezetek szerint a költségvetési megvonás lehetetlenítette el a költségvetést. Azért az MTV gazdasági intézkedéseit is támadják a szakszervezetek, mivel véleményük szerint „a menedzsment által kényszerűen elkészített és ismertté vált intézkedési terv semmibe veszi a nézők jogos igényeit a médiatörvényben megfogalmazott előírásokat és durván sérti a dolgozók gazdasági és szociális érdekeit”.

Ismételnének, de máshogy

A sztrájktörvény szerint az egyeztető tárgyalásokra hét napjuk van a munkaadóknak és a munkavállalóknak, eközben legfeljebb kétórás figyelmeztető sztrájkot lehet tartani. Az Index információi szerint ezzel nem akar élni az MTV sztrájkbizottsága, vagyis ezen a héten valószínűleg még nem lesz sztrájk a közszolgálati televízióban.

Az MTV dolgozói azonban már felkészültek, ha mégis felfüggesztenék a munkát még idén, akkor a médiatörvényben előírt kötelező hírműsorokon kívül csak ismétléseket adna az m1 és az m2 is. Mivel az MTV két adójának műsoridejét már így is rengeteg ismétléssel töltik ki, az Index információi szerint a sztrájk alatt figyelemfelkeltésül végig ugyanazt a rövid, félórás műsort vetítenék újra és újra. Ebben a műsorban a francia közmédia tavaly év eleji munkabeszüntetésének forgatókönyvét másolva jeles értelmiségiek beszélnének a közszolgálati televízió fontosságáról.

Le lehet építeni

Úgy tudjuk, a szakszervezetek nem zárkóznak el a létszámleépítéstől, csak átgondolatlannak és elhamarkodottnak érzik a döntést. Ezenkívül a sztrájkbizottság munkáját ismerő informátorunk szerint nem értenek egyet azzal, hogy Medveczky Balázs ügyvezető alelnök látványos agóniába rántaná a köztévét, hogy a politika és a nézők is lássák, milyen tragikus következményei vannak az elvonásoknak. (Múlt héten elő is került egy email, amiben Rudi Zoltán, az MTV egykori elnöke ecseteli, milyen lépésekre van szükség, így az MTV a levél szerint fel kell mondja az MTI-vel kötött szerződését, vagy mindenképpen vissza kell perelje a Napkelte achívumát.)

A létszámleépítésre azért is szükség van, mert több forrásunk szerint az MTV anyagi helyzete miatt szinte teljesen leállt a műsorgyártás, több száz műsorkészítő hónapok óta nem csinál szinte semmit. A belső munkanélküliség forrásaink szerint a köztévé rossz műszaki felszereltségére vezethető vissza. Annyi biztos, az új székház felszerelésére a szakértők szerint szükséges 8 milliárd helyett végül csak másfél milliárdot tudott költeni a köztévé, nincs elég megfelelő kamera, vágóberendezés, és a HD-adásokat az új gyártóbázis kertjében álló közvetítőkocsikból sugározza az MTV.

A műsorgyártók elbocsátása ellentéteket szül a dolgozók között, mivel egyes vélemények szerint túl sok, a műsorkészítéssel közvetlenül nem foglalkozó háttérember dolgozik a közszolgálati televíziónál. Az 1650 főt alkalmazó intézménynél mindössze hatszázan foglalkozhatnak közvetlenül a műsorok előállításával. Éppen ezért nem egységesek a dolgozók, ami megnehezítene egy esetleges sztrájkot.