Mihály
10 °C
25 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Fontos sajtótájékoztatót tartott ma a kvótareferendumról (népszavazás) Szijjártó Péter az egri Dobó téren Nyitrai Zsolttal (a Fidesz Heves megyei elnöke), de előbb egy laza múltidézés keretében jelképesen megvédte az országot a törököktől(?) a helyi hagyományőrző csapattal:

  Van még kérdése kvóta-ügyben? Olvassa el az indexes szájbarágónkat!

 • Mit jelent a "beélesztőzés", milyen a gyümölccsel üzemeltetett óra, hogyan használják a drónokat a tájépítészek, mi köze a gumicukornak a DNS-hez és hogyan szűrhetünk ki méreganyagot a vérünkből?

  Aki a Kutatók éjszakáján felkeresi a Szent István Egyetem Budai Campusát, ezt mind megtudhatja, és akár egy növésben lévő rózsabogarat is kaphat ajándékba. A Kutatók éjszakáját 2005 óta minden szeptember utolsó péntekén tartják Európa-szerte. Idén a 46 magyarországi város közel 200 helyszínének egyike lesz a Szent István Egyetem Budai Campusa is, ahol közel 50 program lesz. A Campus három kara – Élelmiszertudományi, Kertészettudományi, Tájépítészeti és Településtervezési – olyan előadásokkal, kísérletekkel, sétákkal és játékokkal készül, amelyeken egyedül, csoportosan, kortól függetlenül bárki részt vehet 11 és 23 óra között.

  • Lesz előadás, amin kiderül, hogy az élelmiszermérnökök mit kutatnak a sörön, és még olyan – a rutinos sörivók számára is ismeretlen – kifejezésekkel is megismerkedhetnek a résztvevők, mint a „máslás”, a „fényíz” és, a „beélesztőzés”.
  • Azt is megmutatják az egyetem oktatói, hogyan lehet a tengervizet „sótalanítani”, vagy éppen a vérünkből kivonni a méreganyagot.
  • A tájépítészek bemutatják, hogyan használják a drónt a munkájukban, és hogyan lehet velük iránytűvel utat keresni több ezer növény között az egyetem díszkertjében. A Kertészettudományi Karon pedig gumicukrok segíts
  • Modellezik, hogyan kódol információkat a DNS, de lesznek kísérletek robbanó műtrágyával, és az is kiderül, hogyan néz ki egy gyümölccsel üzemeltett óra.
  • Lesz vonalkódfejtés, tisztázzák a tényeket és tévhiteket az egészséges táplálkozással kapcsolatban, bemutatják, mit jelent a hidegen főzés perui módra, összevetik a nagymamák szokásait a 21. század kínálta konyhai trükkökkel. Kiderül, mit jelent a sok E-szám az élelmiszercímkéken, és a „Mitől döglik a légy?” című előadáson azt is megtudhatjuk, kell-e félnünk a rovarirtó szerektől. 
 • Kisebb diplomáciai botrányt okozott egy svájci aktivista, Daniel Graf, aki online petíciót indított „a kebab betiltásáért”, pedig az valójában csak egy ironikus reakció volt a burka betiltásáról szóló parlamenti döntésre. A húzás annyira kiakasztotta a kebabosokat, hogy Mehmet Kaçak, a török étteremszövetség (bizottság, terméktanács, grémium) vezetője felszólította a svájci kormányt, hivatalosan is határolódjon el az akciótól. „Ilyen alapon mi is betilthatnánk a pizzát vagy más gyorskajákat, amelyekhez semmi közünk” – füstölgött az elnök.

  Daniel Graf úgy érzi, elérte a célját, mert elindult a vita egy szerinte ostoba jogszabályról. „A kebab mindennapos látvány a svájci utcákon, de burkát hányan láttak már?” – érvelt az aktivista. (Thelocal.ch)

 • Miután tavaly decemberben J. K. Rowling egy tweetben azt írta, Voldemort még mindig jobb, mint Donald Trump, most a Harry Potter szerepéért ismert Daniel Radcliffe is negatívan nyilatkozott a republikánus elnökjelöltről.

  potter72
  Fotó: InterCom / intercom

  Daniel nemrég azt nyilatkozta, hogy ugyan szerinte Trump ideológiailag nem olyan végletes, mint Voldemort, az összehasonlítás egyáltalán nem alaptalan. Ő maga sem tudja eldönteni, hogy az elnökjelölt elhiszi-e amit mond, szerinte inkább egy szórakoztató szerepében tetszeleg.

  (Mashable)