Jenő
3 °C
8 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Palota oldalában található Mátyás kútja Budapest talán legszebb és legnépszerűbb vizes szoborcsoportja. A két Alajos (a Várat áttervező Hauszmann és a híres szobrász Stróbl) közös munkája a királyt és több fontos alattvalóját vadászat közben jeleníti meg.

  A szoborcsoporthoz egy csomó érdekesség is kapcsolódik. Ahogy a Köztérkép írja például:

  • A középső vadászkutya elpusztult 1945-ben, és a háború után a korabelinél lényegesen rosszabb minőségben pótolták, ezért a kutya feltűnően különbözik két társától.
  • A háború után elfelejtették a kutyák pórázát helyreállítani.
  • Stróbl "Annyira beleélte magát a daliás időkbe, hogy egy szép nyári éjszakán epreskerti műhelyének fái között a tanítványaival eljátszotta Mátyás vaddisznó-vadászatát, illetve csak a végét, hatalmas máglya parazsán sütve a zsákmányt, azaz egy hentesboltban vásárolt malacot." Idézik ugyanitt Lyka Károlyt.

  Na de most egy szentendrei esemény kapcsán előkerült még egy érdekesség. Ott ugyanis Ezüstkor címmel nyílt új kiállítás a Barcsay Múzeumban, mely a város 1867-1921 közötti időszakával foglalkozik. Ekkoriban élt itt Hauszmann Alajos is, aki 32 évig használta a városkörnyéki Annavölgyben vett birtokát és vele az erdők vadászati jogát.

  A vadhúst rendszeresen a város szegényeinek adományozta.

  A szoborzsákmány mintájául szolgáló agancs is innen származik, a gazdáját viszont nem ő lőtte ki.  Az ugyanis elkobzásból származott: a szarvast Szentendre határában egy vadorzó terítette le, onnan került a trófea Hauszmannhoz, majd Stróblhöz, végül bronzba öntve a Budai Várba, ahol ma is bárki megcsodálhatja. 

 • Az „olasz gasztronómia Disneylandje” nyílt meg a héten Bolognában azzal a céllal, hogy idővel a római Colosseuméhoz hasonló látogatószámot produkáljon. Ez a FICO Eataly World, egy 100 ezer négyzetméteres gasztropark, ahol több mint 45 étterem, bár és kávézó, 200 élőállat, egy fedett piac, egy konferenciaközpont, egy színház és mozi várja a látogatókat.

  A park látogatói megkóstolhatják és megvásárolhatják a különböző olasz ételeket, főzőkurzusokon vehetnek részt, megismerkedhetnek az élelmiszergazdálkodással kapcsolatos fogalmakkal és a sörfőzés kulisszatitkaival. A belépés ingyenes, de a programokért fizetni kell.

  A park célja, hogy évente hatmillió látogatót – ezen belül legkevesebb kétmillió külföldi turistát – vonzzon, ami meglehetősen ambiciózus, hisz a Colosseum és a Forum Romanum, Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai 6,4 millió látogatót vonzanak évente.

  Az ötletgazda egy Oscar Farinetti nevű vállalkozó, akinek Eataly nevű luxus étteremlánca ma már Németországban, az Egyesült Államokban, Katarban és Japánban is megvetette a lábát. 

  (MTI)

 • Remek hirdetés jött szembe velem a minap, egy eladó lakás a Királyhágó tér és a Böszörményi út sarkán. Már eleve ritka, hogy egy ilyen nagy lakás egyben túlélte a szocializmust (bár ennek annyira különös alakja van eredetileg is, hogy csak bajosan lehetett volna feldarabolni). 

  Viszont ami miatt megakadt rajta a szemem, azok az egykori, 1931-es tervek amikkel hirdetik. Nem csak a lakás, sőt a ház eredeti alaprajza, de egy korabeli ingatlanhirdetés is fel van töltve mellé.

  Lehet, hogy a házak igényesebbek voltak, mint manapság, de az ingatlanhirdetési szövegek pont ugyanolyan blődek voltak akkor is:

  Már csak azért is érdemes megnézni a hirdetést, hogy mi minden változott azóta a házon és a lakáson. Na meg mert nagyon helyre kis ingatlan amúgy.

 • A hím imádkozó sáska valószínűleg a világ egyik legnagyobb lúzere, hiszen egy jó dugás után megeszi a csaja. Jó, ez köztudott, de látta is már, hogyan történik???

  Persze, minderről a sáska a Holló Színháztól is értesülhetett volna: