Kémekkel követi az NFL az eltiltott Tom Bradyt?

2016.10.03. 17:20
Tom Bradyt, a New Englanddel négyszeres NFL-bajnok irányítóját a 2014-es szezonban kirobbant labdaleeresztős botrány miatt négy meccsre tiltották el. Az eltiltásra szokatlanul szigorú feltételek vonatkoznak, így a játékos egyetlen csapattársával sem léphet kapcsolatba, de még az edzések környékére sem mehet. De akkor mit csinálhat egy hónapig, amíg visszatér?

A négymeccses eltiltás nem ritka az NFL-ben, a 2016-os szezont összesen 22-en kezdték úgy, hogy ki kell hagyniuk az első négy mérkőzést. Az eltiltások mögött három ok áll: tizenketten tiltott szer (általában droghoz vagy alkoholhoz kötődő ügy miatti büntetés), kilencen tiltott teljesítményfokozó használata miatt kaptak négymeccses eltiltást, míg egyedüliként Tom Brady a labdaleeresztéses botrány felelőseként kapott ennyit.

A legtöbb NFL-játékos az eltiltása alatt bemehet munkahelyére, vagyis csapata stadionjába, ott használhatja az edzőtermet is, beszélhet csapattársaival, edzőivel, de az edzéseket és a mérkőzéseket nem látogathatja. Brady esetében ez nem így volt, az irányító ugyanis

  • sem személyesen, sem videón nem nézhette meg csapata edzéseit
  • nem jelenhetett meg csapata létesítményeiben, így sem a stadionban, sem az edzőteremben
  • nem léphetett kapcsolatba a csapat egyetlen alkalmazottjával, edzőjével vagy játékosával sem
  • nem juthatott hozzá, vagy küldhet a stratégiára vonatkozó terveket, észrevételeket, tanácsokat vagy videókat semmiféle elektronikus eszközön
  • nem vehetett részt semmilyen amerikaifutballhoz kötődő tevékenységben csapattársaival, akkor sem, ha az nem a csapat létesítményeiben történik, így közös edzést, gyakorlást vagy megbeszélést sem tarthatott
  • nézőként, a lelátón sem vehetett részt csapatai meccsein, még idegenben sem
  • nem tarthatott sajtótájékoztatót a csapat szervezésében

Mindez keleti parti időzóna szerint szeptember 3. délután 4-től egészen október 3-ig volt így, a New England Patriots negyedik mérkőzése utáni napon ugyanis visszatérhetett a normális, amerikaifocihoz kötődő tevékenységeihez.

Ne maradjon le semmiről!

A sok tiltás ellenére viszont továbbra is együtt dolgozhatott a személyi edzőjével és üzlettársával, Alex Guerreróval, akit a Patriots több játékos edzésével vagy rehabilitációjával is megbízott, és ilyen szerepében ott volt a csapat oldalvonalán az első négy meccs alatt is.

De hogyan ellenőrzi az NFL, hogy Guerrero nem csempészett ki titkos adatokat egy pendrive-on, borítékban, vagy a kabátjába varrva? Vagy hogy lenyomozhatatlan, eldobható telefonon nem lépett-e kapcsolatba az irányító a támadójátékot koordináló Josh McDanielsszel, vagy a vezetőedző Bill Belichickkel?

A válasz egyszerű: leginkább sehogy. Az egyetlen dolog, amikor ilyen esetben lépnek az, ha direkt bejelentést kapnak gyanús esetről. Ezzel persze nem azt implikáljuk, hogy Brady vagy a New England kijátszaná a rendszert, sokkal inkább arról van szó, hogy ha valaki eljut egy ilyen szintű eltiltásig (nem sok játékost büntetnek ennyire szigorúan), akkor vélhetően utána már nem kockáztat tovább, és beletörődik sorsába.

Így volt ez egy másik sztárirányító, Ben Roethlisberger 2010-es eltiltásakor is. Ő úgy töltött négy meccset távol a Pittsburgh Steelerstől, hogy semmit nem is tudtak róla. Mint később elárulta, idejének egy részét Kaliforniában töltötte egy irányítókra specializálódott edzővel dolgozva, míg otthon, Pittsburghben főleg kajakozással tartotta formában magát.

Amint letelt az eltiltása, visszatért a csapathoz, és így lesz Bradyvel is. Papíron persze nincs minden tiltva, „szocializálódhat a csapattársaival, csak épp amerikaifutballról nem beszélgethetnek", mondta Brian McCarthy, az NFL egyik szóvivője, bár azt nem részletezte, hogy hogyan szereznének tudomást arról, ha mégis beszélnének amerikaifutballról, vagy hogyan képzel az NFL egy beszélgetést csapattársak között úgy, hogy ne merüljön föl az általuk űzött sportág egy pillanatra sem.

Miért bűnhődik Brady?

A 2014-es szezon rájátszásában, 2015 januárjában merült fel a később igazolt gyanú, hogy a New England Patriots a megengedettnél kisebb nyomásúra felfújt, vagyis puhább labdákkal játszotta le az Indianapolis Colts ellen 45-7-re megnyert főcsoportdöntőt. Az NFL dollármilliókat költött a vizsgálatra, konkrét bizonyítékot nem mutatott be Brady ellen, az összegzésben is csak annyi állt, hogy valószínűleg tudnia kellett arról, hogy a labdák szándékosan puhábbak a kelleténél.

Ezért négymeccses eltiltást kapott, amit 18 hónap fellebbezés után végül el is fogadott a játékos. A csapatot az NFL történetének legsúlyosabb büntetésével sújtották, két draftválasztást is elvettek tőlük és 1 millió dollár is fizetniük kellett.

Brady helyzetét nehezítette, hogy Guerreróval közösen egy életmódstúdiót üzemeltetnek a Patriots stadionjában, vagyis már az is a tiltása ellen lenne, ha csak bemenne, és megnézné, minden rendben megy-e a vállalkozásával.

Arra a speciális esetre viszont fel volt készülve az NFL, ha esetleg Bradynek az eltiltás alatt valami sérülés vagy egészségügyi probléma miatt kellett volna kapcsolatba lépnie a Patriotsszal: a csapatorvosok vagy edzők ugyanis beszélhetnek Brady személyi orvosával vagy edzőjével. Ők egyeztethettek volna vizsgálati, rehabilitációs vagy egyéb időpontokat, de magával Bradyvel semmiképp sem kommunikálhattak volna semmilyen módon.

Csak ült a kanapéján

Hogy pontosan mit is csinált Brady egy hónapon keresztül, azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, ahogy az egyéni edzésmódszereit és egyéb titkait sem osztja meg még a csapattársaival sem. A Patriots idénynyitója után, amin meglepetésre, több fontos hiányzóval is legyőzték idegenben a Super Bowlba várt Arizona Cardinalst, annyit mondott el egy rádióinterjúban, hogy a vasárnapi forduló alatt otthon ült, és tévén nézte a meccseket.

A délelőttöt a családjával töltötte, majd megdöbbenve fedezte fel a már évek óta futó Red Zone Channelt, egy olyan szolgáltatást, ami szimultán adja az éppen futó meccseket, mindig oda kapcsolva, ahol épp nagyobb izgalom van.

Később felbukkant egyetemi csapata, a Michigan Wolverines egyik mérkőzésén mint tiszteletbeli csapatkapitány, az eltiltásának utolsó hetében pedig Olaszországban, nyaralás közben fotózták le. Nagyjából ennyit tudunk a négy hetéről.

Összeesküvés-elméletből van elég

Azt a részét hagyjuk is, hogy pontosan hány módon tudná átjátszani egy játékos vagy csapat az olyan tiltást, amilyet Tom Brady kapott. Hat éve Ben Roethlisberger is tiszteletben tartotta a szabályokat, a 2011-es sztrájk alatt az összes edző is így tett, ahogy a Saints-edző Sean Payton is békén hagyta csapatát a 2012-es szezonban, amikor el volt tiltva, miután kiderült, hogy csapatában pénzjutalommal díjazták, ha sérülést tudnak okozni az ellenfelek játékosainak.

Az NFL augusztusi utolsó kerethirdetésénél a Patriots két viszonylag használható elkapót is kirúgott. Már pedig, ha ők nem állnak szerződésben a csapattal, szabadon gyakorolhattak volna Bradyvel az egy hónap alatt, majd az eltiltás után az irányító és két célpontja is visszakerülhetett volna a csapatba.

Ez volt legalábbis az eredeti felvetés, de egyrészt egy hónapra senki nem rak ki két használható játékost a csapatából, másrészt mindkét játékos új csapathoz igazoltak még Brady eltiltása alatt, az pedig fel sem merült, hogy a korábbi csapattársnál jártak volna gyakorláson.

Az is felmerült, méghozzá Brady egy korábbi csapattársa révén, hogy már visszavonult, korábbi kiváló Patriots-elkapókkal dolgozott októberig. Az egyikük a 2007-ben Bradyvel számtalan NFL-rekordot beállító, jelenleg tévés szakértőként dolgozó Randy Moss, a másik pedig az a Wes Welker, aki hat szezon alatt 672 elkapást csinált New Englandben, ami azt a hat szezont nézve messze a legmagasabb szám az NFL-ben. Welker ezt meg is erősítette, Moss viszont nem kommentálta az értesüléseket.

Áldás is volt egyben az eltiltás

Mivel Tom Brady már 39 éves, a négy hét pihenő legalább annyira jót tesz neki, mint amekkora hátrány. Az NFL egyik legrutinosabb irányítójaként valószínűleg nem okoz majd neki komoly gondot, hogy hamar felvegye a ritmust, a szezonkezdetekkel sem szokott baja lenni.

Az eltiltás miatt viszont négy héttel frissebb lesz Brady, nem kap annyi ütést, mint a többi irányító, így csökken a sérülésveszély is az esetében. Ugyan a negyedik meccsen majdnem történelmi kiütéses verést mért rájuk a Buffalo Bills, de még így is 3 győzelemmel és egy vereséggel tudták le a csapat legjobbjának eltiltását, ami bőven a várakozásokon felüli teljesítmény a részükről.