Judit
-2 °C
8 °C

Döbbenet és gyász Fehér Miklós tragédiája után

2004.01.26. 15:03
Életének huszonnegyedik évében a Benfica vasárnap esti bajnoki mérkőzésén elhunyt Fehér Miklós, a magyar válogatott csatára. A játékost kétszer újraélesztették, a kórházban azonban meghalt. A halál pontos okát a hétfői boncolás sem derítette ki. Fehér holttestét valószínűleg szerdán, a klub különgépével hozzák haza, a temetés időpontja egyelőre nem ismert. A futballista ravatalát a lisszaboni Luz-stadionban állították fel. A magyar focitársadalom megdöbbent a fizikailag jó állapotban lévő csatár halálán, de gyászolja őt Portugália, és a döbbenetes képsorok láttán az egész világ is.
Tekintse meg képeinket!
Nem tudtak segíteni az orvosok Fehér Miklóson, a Benfica huszonötszörös válogatott magyar csatárán, aki csapata vasárnapi mérkőzésén váratlanul összeesett. A magyar játékost José Antonio Camacho a hatvanadik percben cserélte be az idegenbeli találkozón, és a hosszabbításban - miután gólpasszt adott - rosszul lett. A felvételek tanúsága szerint, a sárga lapot kapott mosolygó csatár előbb megfogta térdét, majd hanyatt esett. Fehért kétszer újraélesztették, a harmadik kísérlet, a kórházban azonban sikertelen volt. A futballista tizenegy óra után meghalt.

Camacho is zokogott

A stadionban lévők már ekkor érezték a tragédiát, a két együttes játékosai és a szurkolók döbbenten, könnyeikkel küszködve figyelték az eseményeket. Többen térdre rogytak, és imádkozni kezdtek. Az egykori spanyol válogatott kapitány, Camacho futballistáival együtt zokogott, miközben a sokak által az egyik legtehetségesebbnek tartott magyar játékos haláltusáját vívta. A játékvezető azonnal lefújta a mérkőzést, amelyet így Fehér csapata Fernando Aguiar góljával 1-0-ra megnyert.

A játékos családja még hétfőn elutazott Portugáliába, ahol a guimaraesi kórház közlése szerint Fehér Miklós holttestét még a nap folyamán felboncolják, és várhatóan ezután lehet többet megtudni arról, hogy mi okozhatta a huszonötszörös válogatott játékos halálát.

Édesapja vasárnap délelőtt még beszélt vele, és elmondása szerint semmi jel sem utalt arra, hogy akkor beszél vele utoljára. A magyar válogatott orvosa, Lejkó Dezső, aki négy éven keresztül foglalkozott a csatárral, úgy nyilatkozott, nem a labdarúgók túlzott fizikai megterhelése következtében történhetett a tragédia. "Négy éve ismertem Fehér Miklóst, előbb az utánpótlás-válogatottnál, majd a felnőttek között foglalkoztam vele, de ilyen jellegű problémái nem voltak" - állította Lejkó Dezső.

Portugália is sokkot kapott

Fehér Miklós
Posztja: csatár
Született: 1979. július 20., Gyôr
Magassága, súlya: 186 cm, 84 kg
Válogatottság/gólok: 25/7
Klubjai: Győr (1994-98), Porto (1998-99), Salgueiros (1999), Porto (2000), Braga (2000-01), Porto (2001-02), Benfica (2002-)
Legjobb eredménye: portugál bajnok (1999), kétszeres portugál Szuperkupa-győztes

Egész Portugáliát megrázták a Guimaresben történtek, a hétfői újságok címlapon, gyászkeretekkel és megrázó képekkel tálalják a tragédiát. Az A Bola "Fehér Miklós utolsó mosolya" aláírással azt a fotót publikálja róla, amelyen a futballista - közvetlenül az előtt, hogy összeesett volna - mosolyogva veszi tudomásul a sárga lapos figyelmeztetést, amelyet a játékvezetőtől kapott.

Az elmúlt év egyik legmegrázóbb futballtörténése volt a kameruni Marc-Vivien Foé halála a franciaországi Konföderációs-kupa elődöntőjében, de a magyar futballtársadalmat is rázta meg már Fehér Miklós vasárnapi halálához hasonló eset: két éve a válogatott Dárdai Pál öccse egy felugrás után esett össze a pályán.

Az MLSZ a játékostársak és a volt szövetségi kapitány is emlékezik

A válogatottban alapembernek számító játékosa halála a magyar futballtársadalom egészét sokkolta. Egykori játékostársai és a volt szövetségi kapitány is értetlenül és hitetlenkedve áll a tragédia előtt. "Lélekölő volt látni Miki haláltusáját, azóta sem tértem magamhoz, még mindig nehezen találok szavakat, olyan gondolatokat amelyek esetleg gyógyírt jelentenének. Családtag ment el közülünk" - mondta Gellei Imre az Indexnek. A szintén Portugáliában játszó Buzsáky Ákos a televízióban nézte a vasárnap esti mérkőzést, amikor látta, légiós társa összeesik, és hamarosan az orvosok küzdenek az életéért.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetőit is megrendítette a halálhír. Az MLSZ-vezérkar éppen Máltára, a világbajnoki selejtezők helyszínére tartott, amikor a repülőtéren értesült a tragédiáról. Bozóky Imre elnök komoly veszteségnek mondta Fehér elvesztését, míg Berzi Sándor főtitkár leszögezte, a szövetség méltóképpen akar elbúcsúzni a válogatott csatártól. Délután Gyurcsány Ferenc sportminiszter a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM) saját halottjának nyilvánította Fehér Miklóst.

Egyeztetnek a holttest hazaszállításáról

Noha az első hírek szívinfarktusról szóltak, a hétfői boncolás sem derítette ki, mi okozta pontosan a Benfica játékosának vasárnap esti halálát. Fehér Miklós holttestét valószínűleg szerdán szállítják haza Portugáliából, de a temetés időpontja még nem ismert, arról egyeztet a család, a lisszaboni klub, a magyar és a portugál sportminisztérium. A huszonnégy évesen elhunyt csatár holttestét már átszállították Lisszabonba, és a Luz-stadionban ravatalozták fel.

Portugáliából származó információk szerint szerdán nyolcvan fős, a lisszaboni labdarúgóklub elöljáróiból, továbbá csapattársakból és szurkolókból álló csoport érkezne Magyarországra, hogy Fehér Miklóst elkísérje utolsó útjára.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.