A Chicago a túl sok változásba, vagy a védelembe bukhat bele

2017.09.21. 16:23

Véget ért a nyár. Szeptember 16-án kezdődik az NHL előszezonja, majd október 4-én már az alapszakasza, a Vegas Golden Knights csatalakozásával már 31 csapattal. A rajtig napról napra végigveszünk egy-egy (az utolsó napokban kettő, hogy kijöjjön a harmincegy) csapatot, bemutatva, hogy milyen változásokon ment keresztül a legutóbbi szezon óta és persze tengerentúli szakkommentátorok segítségével, hogy mire számíthat. Ebben a részben az Chicago Blakchawks-szal  foglalkozunk.

Ennyi pontot (109) az alapszakaszban eddig története során csak egyszer hozott össze a Chicago Blackhawks, mégis egymás után másodszor bukta el a konferencia negyeddöntőt, miután 2015-ben bajnok lett, ráadásul a legutóbbi idényben győzelem nélkül búcsúzott a rájátszástól. Az idei draft előtt aztán két komoly trade-t hajtott végre. Niklas Hjalmarsson Arizonába, Artyom Panarin Columbusba, majd július legelekén Marcus Kruger Las Vegasba szerződött. Vissztért Brandon Saad, megszerezték a Columbus kapusát Anton Forsberget, Connor Murphy pedig a védelembe jött, de Dallasból visszatért a már 35 éves Patrick Sharp is.

A vélemények szerint a legnagyobb gond a védelemben lehet, bár fiatalodott a sor, ott van még Michal Rozsival, aki 38 évesen már nem tervez hosszú tárva, Trevor van Riemsdykot a Vegas Goldon Knights szerezte meg az Expansion Drafton. Duncan Keith és Brent Seabrook mellett még marad két tapasztalatlanabb védő, Gustav Forsling és Michal Kempny.

Ami a támadójátékot illeti Marian Hossa is kieshet, aki könnyen lehet, hogy betegsége miatt kihagyja a következő szezont. Saad és Sharp is nyert már Stanleyt a Blackhawks-szal, az ő visszatérésük mindenféleképp a sorok variálását teszi lehetővé, bár egyelőre a Saad, Jonathan Toews, Richard Panik, illetve a Alex DeBrincat, Patrick Kane, Nick Schmatz első és második sor tűnik valószínűnek, Sharp Anyiszimovval és Hartmannal lehet együtt.

Nagy kérdés, nem lesz-e túl sok az a tíz változás, ami a keretben történt nyáron. Sok múlhat a kapitány Jonathan Toews játékán is. 2007 óta öt olyan szezonja volt, amikor 66 pont fölé jutott, a legutóbbi két idényben „csak” 58-58 jött össze, ilyen kevés gólt (21) pedig még sosem ütött karrierje során. Talán Saad érkezése ismét beindítja a pontgyártást. Hossa pótlása is komoly gondot jelenthet, hiszen 45 pontja, de legfőképp a támadó és védekező játéka, amely jó példát mutatott a fiatalabb játékosok számára, hiányozni fog.

Alex DrBrincatot az egyik, a ligával foglalkozó oldal a második sorba jósolja, a fiatal a tavalyi drafton volt 39. választott, az OHL-ben 127 pontot rakott oda, az elmúlt három idényben 191 meccsen 332 pont, ami azért nagyon komoly. Mellette még a védő Gustav Forslin és a csatár Dylan Sikura, valamint John Hayden kaphat még ebben a szezonban jégidőt.

A Chicago idei draftosai

1/25 – Henri Jokiharju (finn, Portland Winterhawks, WHL)

2/57 – Ian Mitchell (kanadai, Spruce Grove Saints, AJHL)

3/70 – Andrej Altibarmakjan (orosz, SZKA-Neva, VHL)

3/90 – Evan Barratt (amerikai, US NTDP, USHL)

4/112 – Tim Söderlund (svéd, Skelleftea AIK, SHL)

4/119 – Roope Laavainen (finn, Jokerit U20, Jr. SM Liiga)

5/144 – Parker Foo (kanadai, Brooks Bandits, AJHL)

5/150 – Jakub Galvas (cseh, HK Olomouc, Extraliga)

7/215 – Josh Ess (amerikai, Lakeville South, USHS)

A sorozat eddigi epizódjai