Nagyjából 36 000 forintot ér az iPhone 5

2012.09.14. 18:15

Az iPhone alkatrészei annyit érnek, mint egy olcsó butatelefon, de ez mindig is így volt. Az okostelefonok több mint százezer forintos árában sohasem az alkatrészek költsége volt a meghatározó. A boltban elköltött pénzünk minimális része megy el az alapanyagokra és a sencseni gyári munkások bérére, annál több kerül azonban a kereskedőkhöz, mérnökökhöz, szoftverfejlesztőkhöz, valamint a gyártócég befektetőihez.

Az elektronikai kütyük szétszedésére specializálódott Tech Insight informatikai szakújság előzetes becslése szerint a 16 gigabájtos háttértárral rendelkező iPhone 5 alkatrészei körülbelül 167,5 dollárt, azaz 36 ezer forintot érnek; ez nagyjából 35 dollárral több a hasonló felszereltségű iPhone 4S áránál.

iPhone5 BOM comparison 702

Az iPhone 5 kétéves hűségszerződéssel ugyan 199 dollárért elvihető, de aki szolgáltatótól független változatot akar, annak 649 dollárt kell a kasszánál hagynia. Ez pedig nagyjából százezer forinttal több az alapanyagárnál. A 32 gigás verzió 749 dollárba, míg a 64 gigabájtos 849 dollárba kerül kártyafüggetlenül. Az európai árak ennél jelentősen drágábbak, Németországban és Franciaországban 679, 789, illetve 899 euróért lehet előrendelni a készülék modelljeit. Az Egyesült Királyságban 529, 599, illetve 699 fontot kérnek majd egy iPhone 5-ért.

A megfelelő kártyafüggetlen verzió kiválasztását némiképp megnehezíti, hogy az iPhone 5 – függetlenül a tárhely méretétől – háromféle verzióban kapható: az egyik az amerikai Sprint és Verizon CDMA hálózatán működik, a másik 700 megahertzen tud a 4G LTE hálózatokra csatlakozni, a harmadik pedig az európai és ázsiai LTE-hálózatokat ismeri.

A Tech Insight később még pontosítani fogja az iPhone 5 építési költségéről szóló táblázatát, hiszen a szakértők egyelőre nem szedhették szét a telefont, csak korábbi tapasztalatukra, az általuk jól ismert beszállítói árakra és az Apple bejelentésére támaszkodtak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.