Tudblog

Biztonságos a génterápia szívelégtelenség kezelésében

2010. november 16., 11:48 Módosítva: 2012.11.05 10:29

A Mydicar elnevezésű kezelésben - melyet egy kaliforniai cég, a Celladon fejlesztett ki - olyan enzimet juttatnak a páciensek szervezetébe, amelyből egyébként hiány keletkezik szívelégtelenségkor.

Biztonságosnak bizonyult, és úgy tűnik, hogy az igen előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő pácienseknél, akik amúgy az elérhető optimális terápiát már megkapták, javította a tüneteket és az életminőségüket - összegezte Donna Mancini, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa, aki az egy évig tartó követéses tanulmány eredményeit Chicagóban ismertette az Amerikai Szívtársaság találkozóján. A módszer megelőzte vagy legalábbis kitolta a szívelégtelenség miatti halálozást, a kórházi kezelések és a transzplantáció szükségességét.

A kislétszámú klinikai kipróbálásban 39, szívelégtelenségben szenvedő páciens vett részt. Az eljárásban a hiányosan működő, SERCA2 nevű enzimet kódoló gént helyettesítik vagy aktivitását növelik. Az enzim alapvetően fontos a sejtek kalcium szintjének beállításában, amely a szív megfelelő pumpafunkciójához szükséges.

A kezelés során a páciensek szívartériáiba katéter segítségével fecskendezték be a szert a szívsejtek közvetlen közelébe. Kilenc ember kapott a szerből nagy dózist, nyolcan kis dózist, nyolcan pedig közepeset. 14 páciensnél placebókezelést alkalmaztak.

12 hónap elteltével a kontrollnál megállapították, hogy a nagy dózisú kezelésben részesülők csoportjában 88 százalékkal csökkent a halálozás, a transzplantáció vagy szívmotor, illetve kórházi ápolás szükségessége. A terápia során egyetlen páciensnél sem jelentkezett komplikáció, Mancini szerint ez azt bizonyítja, hogy eljárásuk biztonságos.

Rövid volt a neandervölgyiek gyerekkora

2010. november 16., 11:14 Módosítva: 2011.02.22 15:33

Rövidebb volt a neandervölgyi ember gyerekkora, mint a modern emberé egy frissen közölt tanulmány szerint. A Homo sapiens lassabb fejlődése előny lehetett az evolúció során a neandervölgyiekkel szemben.

A tudósok állításait a két emberfaj fogainak röntgensugaras vizsgálata is alátámasztotta. A Harvard Egyetem és az evolúciós antropológiával foglalkozó Max Planck német intézet szakemberei szerint a fiatal neandervölgyiek fogai gyorsabban nőttek mint az első modern emberekéi, akik 90-100 ezer éve jelentek meg Afrikában. A neandervölgyiek 30 ezer éve ismeretlen okokból tűntek el.

A munkahelyi stressz a nőknél is emeli a szívproblémák kockázatát

2010. november 15., 11:53 Módosítva: 2010.11.15 11:53
1

A tíz évig tartó követéses vizsgálatba - melyet Michelle Albert, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa vezetett - 17 415 nőt vontak be. A tanulmány kezdetekor, 1999-ben a nők átlagos életkora 57 év volt, valamennyien állásban voltak, noha egy részük részmunkaidőben, más részük teljes állásban dolgozott.

A felmérésben válaszoló nőket négy csoportba sorolták a kutatók attól függően, hogy milyen mértékű munkahelyi stresszről számoltak be. Tíz év elteltével, amikor újra kikérdezték a résztvevőket, kiderült, hogy a sokat követelő munkakörökben dolgozók, és azok, akiknek kisebb befolyásuk volt tevékenységük tartalmára, csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek el szívrohamot. A magas stresszűnek minősített csoportban 40 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri problémák megjelenésének kockázata. Az állásuk elvesztéséért aggódó nőknek átlagosan magasabb volt a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük és a testsúlyuk is.

Mint Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill kórház munkatársa elmondta, a stressz azért ártalmas, mert ilyenkor nagy mennyiségben termelődnek a szervezetben a "harcolj vagy menekülj" utasításra olyan hormonok, amelyek emelik a vérnyomást, és növelik a gyulladásos folyamatok esélyét. Kiemelte azt is, hogy a nők gyakran olyan munkakörökben dolgoznak, ahol nincs valódi felhatalmazásuk vagy befolyásuk tevékenységükre.

A tanulmány eredményeit vasárnap ismertették az Amerikai Szívtársaság (AHA) bostoni találkozóján. 

Leszoktatnák a fiatalokat a sózásról

2010. november 15., 11:39 Módosítva: 2010.11.15 11:39

Amikor a modellben azt feltételezték, hogy napi 3 grammal kevesebb sót vesznek magukhoz az ételekkel és italokkal a kamaszok, az elemzés eredményeként azt kapták, hogy 30 százalékkal csökkenhet felnőttkorukra a magas vérnyomás előfordulásának kockázata.

Ötvenéves korukra ezenkívül 7-12 százalékkal lehet kevesebb a koronáriás szívbetegségek aránya, 8-14 százalékkal a szívrohamok és 5-8 százalékkal a szélütések száma - derült ki az Amerikai Szívtársaság (AHA) chicagói tudományos találkozóján. Az amerikai tizenévesek minden más korcsoportnál több, napi 3800 milligramm sót vesznek magukhoz, miközben az AHA 1500 milligrammot javasol náluk felső határként a sóbevitelre.

A legnagyobb gondot a feldolgozott élelmiszerek, pizzák, chipsek és más ropogtatnivalók jelentik, mert ezek sótartalma igen magas. "A legtöbb só, melyet megeszünk, nem a sószórónkból jön, hanem már eleve benne van az ételben, amelyet eszünk" - hívta fel a figyelmet Kirsten Bibbins-Domingo kutatásvezető, a Kaliforniai Egyetem munkatársa. 

Kutatólaboratórium és tudományos bemutatóközpont épül a soproni egyetemen

2010. november 11., 08:21 Módosítva: 2010.11.11 08:21

A soproni campus területén 6600 négyzetméteres épületet emelnek 1,6 milliárd forintos beruházással, ehhez a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében nyerték el az EU és a magyar állam  támogatását - mondta Bartal Gábor projektmenedzser az MTI-nek. A központi laboratóriumot alkalmassá teszik környezetvédelmi és energetikai kutatásokat végzésére.

A Sopronban működő erdőmérnöki és faipari mérnöki karhoz kapcsolódva alakítják ki a különféle profilú laborokat. Így lesz egyebek között genetikai, talajbiológiai, meteorológiai és geofizikai laboratórium. Emellett berendeznek energetikai, légtechnikai, továbbá épületdiagnosztikai, faanyagvédelmi és felületvizsgáló laboratóriumot is.

A beruházás hozzájárul a gyakorlati képzés körülményeinek javításához, és megteremti az együttműködés feltételeit a gazdálkodó szervezetekkel is. A laborokat a kor követelményeinek megfelelő eszközökkel szerelik fel, hogy az intézmény képes legyen az ipar megbízásainak teljesítésére - közölte a projektmenedzser.

A tudományos bemutatóközpont egyfajta "csodák palotája" lesz, amely multimédiás eszközök segítségével ismerteti a tudományágak érdekességeit. Ezen túl az érdeklődők elé tárják a botanikus kert különlegességeit, továbbá a  karok védett gyűjteményeit.

A létesítményt a tervek szerint jövő tavasszal adják át.

Lovász László matematikus átvette a Kiotó-díjat

2010. november 10., 15:21 Módosítva: 2010.11.10 15:21
50

Az 50 millió jennel járó kitüntetést a matematikus Jamanaka Sinja japán őssejtkutatóval és William Kentridge dél-afrikai művésszel együtt vehette át Kiotóban a japán császári család tagjainak és a gazdaság, a politika és a kultúra több mint ezer fontos személyiségének jelenlétében.

A díjat alapító japán technológiai vállalat szerint Lovász László "kiemelkedő mértékben járult hozzá" a matematikai tudományokhoz, "kutatásaival kapcsolatot teremtett a különböző matematikai területek között".

Lovász szakterülete elsősorban a kombinatorika, a gráfelmélet és a számítógép-tudomány. A matematika és az elméleti számítástudomány több területén ért el kiemelkedő eredményeket, többek között a diszkrét matematikában, a kombinatorikus optimalizálásban és az algoritmuselméletben.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) méltatása szerint Lovásznak óriási szerepe van abban, hogy a "magyar matematikai kutatások egyik súlyponti területe, a kombinatorika a modern matematika meghatározó ágává fejlődött". Eredményeit Magyarországon és világszerte is igen magasra értékelik.

Lovászt, aki már 31 éves kora óta az MTA tagja, 2001-ben Corvin-lánccal, 2007-ben Bolyai-díjjal, 2008-ban pedig Széchenyi-nagydíjjal tüntették ki. A nemzetközi elismerések közül 1999-ben megkapta a Wolf-díjat. 2006-ban négy évre a Nemzetközi Matematikai Unió elnökévé választották.

A Kiotó-díjat 1985-ben alapította Inamori Kadzuo, a Kyocera nevű japán technológiai konszern alapítója a tudomány és a művészet terén elért kiemelkedő teljesítmények elismerésére. A kitüntetést az Inamori Alapítvány adományozza, a díj átadására minden év novemberében Kiotóban kerül sor három kategóriában: művészet és filozófia, csúcstechnológia és alaptudományok kategóriájában.

Űrkutatási pályázatok diákoknak és tanároknak

2010. november 10., 15:18 Módosítva: 2010.11.10 15:18

A Magyar Asztronautikai Társaság idén is meghirdette diákoknak és tanároknak szóló pályázatait. A 15-18 éves korcsoportban a legjobb pályaművet benyújtó 1 leány és 1 fiú részt vehet a NASA 2011-es nyári Nemzetközi Űrtáborban (2011 júliusának végén az Alabama állambeli Huntsville városában). A MANT az utazáshoz felnőtt kísérőt biztosít, akit a MANT egy, a tanároknak szóló pályázat útján választ ki.

A látássérült pályázók közül a legjobb pályaművet benyújtó vak fiatal és a legjobb pályaművet benyújtó gyengénlátó fiatal részt vehet a NASA 2011-es látássérülteknek szóló Space Camp for Interested Visually Impaired Students nevű Űrtáborban (2011 szeptemberének végén az Alabama állambeli Huntsville városában). Ezt a lehetőséget a MANT a Huntsville-ben járt magyar kísérőkkel valamint az Informatika a Látássérültekért Alapítvánnyal közösen hirdeti meg.

A pályázat részletei a MANT weboldalán olvashatók el.

Természetes génátadás növények között

2010. november 9., 15:00 Módosítva: 2010.11.09 15:00

Bengt O. Bengtsson vezetésével a Lundi Egyetem munkatársai a juh csenkesz (Festuca ovina) és egy fűféle, a mocsári perje (Poa palustris) közti génátadást, horizontális géntanszfert bizonyították DNS-elemzéssel.

A genetikusok szerint a mocsári perjéből 700 ezer évvel ezelőtt léphetett át a másik növényfajba a PGIC jelű enzimet kódoló gén. A genetikai anyag elemzése alapján ez a kromoszómának csak egy kis darabja. Mint Bengtsson elmondta, a legvalószínűbb az, hogy egy parazita vagy kórokozó közvetítette a génátadást.

A sztatinok csökkentik a szívbetegségek kockázatát

2010. november 9., 13:57 Módosítva: 2010.11.09 13:57

A metaelemzésben, amelyet Colin Baigent, az Oxfordi Egyetem munkatársa vezetett, 26 korábbi tanulmány eredményeit vetették össze, amelyek összesen 170 ezer emberre terjedtek ki.

Ezek közül öt tanulmány a sztatinok intenzív alkalmazását hasonlította össze a szokásos használattal, míg 21 tanulmány a sztatinok szedésének hatását vetette egybe a nem szedés következményeivel.

Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy az intenzív kezelés a normál szedéshez viszonyítva további 15 százalékkal csökkentette a jelentős szív- és érrendszeri problémák előfordulásának esélyét. 13 százalékkal csökkent a szívvel összefüggő halálesetek, valamint a nem halállal végződő szívrohamok száma, és 16 százalékos visszaesés mutatkozott a szélütések számában. Ebben az öt tanulmányban összesen mintegy 40 ezer résztvevő volt.

Mind a 26 tanulmányt egybevetve, és az összes halálokot figyelembe véve, minden 1,0 millimol per literes (mmol/l) csökkenés a rossz (LDL) koleszterin szintjében 10 százalékkal csökkentette a halálesetek számát. Az elemzés nem talált emelkedést a rákos esetek vagy a nem kardiovaszkuláris betegségek miatti halálozásban.

A fájdalomcsillapítók összefügghetnek a termékenységi zavarokkal

2010. november 9., 09:54 Módosítva: 2011.04.21 10:24

A Human Reproduction című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a várandósságuk alatt többféle, enyhe fájdalomcsillapítót szedő nőknél nagyobb a kockázata, hogy a születendő fiúgyerek heréi nem szállnak le.

A rejtettheréjűség az egyik kockázati tényezője a sperma rossz minőségének, és a későbbi életben a hererák kialakulásának is. A kutatók további vizsgálatokat sürgetnek a témában, és a terhes nők megfelelő tanácsokkal való ellátását a fájdalomcsillapítók használatáról.

Tovább

Növényvédőszer készíthető a nikotinból

2010. november 8., 10:59 Módosítva: 2012.12.05 14:54
7

Rossz idők járnak a dohánytermesztőkre, az egészséges életmódért folytatott hadjárat nyomán a világ egyre több országában csökken a dohányosok száma, illetve a cigaretta, szivar, pipadohány iránti kereslet. Egy új tanulmány azonban reményt kelthet a dohányipar dolgozóiban: a hatalmas zöld levelekből környezetbarát növényvédő szer készülhet.

A dohánylevélből készült főzetet ma is alkalmazzák kiskertekben, háztáji gazdaságokban, például levéltetvek ellen. Hamarosan azonban nagyüzemi méretekben is alkalmazást nyerhet a dohány legfontosabb alkotórésze, a nikotin.

Mint az ontariói egyetem kutatói az Industrial & Engineering Chemistry Research című folyóiratban beszámoltak róla, kísérleteik során vákuumba helyeztek dohányleveleket, majd 500 Celsius fokra hevítették őket.

Az így nyert biológiai olajat többféle mezőgazdasági kártevő - baktériumok, gombák, burgonyabogár - ellen próbálták ki. Ezek nagy része elpusztult az olajos permetezéstől. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a nikotinolaj ipari méretekben is felhasználható lehet növényvédő szer gyanánt.

Öveges professzor kísérletei DVD-n

2010. november 8., 09:07 Módosítva: 2013.04.03 11:27
1

A dvd-ken a professzor legkedvesebb kísérletei láthatók, többek között a legendássá vált Heki, a rezonanciakutya, a Szikrázó szék, a Ruhacsipesz és űrrakéta, a Sarkított fény, A csavart labda titka és más epizódok. A kísérleteket egy portréfilm egészíti ki, amely bemutatja a professzor munkásságát - olvasható a kiadó ismertetőjében.

"A professzor a tudományos ismeretterjesztés úttörője volt, aki fantasztikus képességekkel rendelkezett, korát megelőzve, a XXI. században is aktuális kérdésekre kereste a válaszokat. Előadásmódja kuriózumnak számított, szemléletesen, szórakoztatóan és érthetően mutatta, magyarázta a fizikát. A papi pályát feladva fizikusként ismerte meg az ország. Népszerű tv-műsorai, könyvei révén igazi sztárelőadó, az ország tanítója lett" - méltatja a kiadó a professzort.

Tovább késik a Discovery

2010. november 5., 14:22 Módosítva: 2010.11.05 14:22

Legalább 48 órával elhalasztották a Discovery űrrepülőgép indítását, mert hidrogénszivárgást észleltek külső üzemanyagtartályának feltöltésekor pénteken - közölte a NASA.

Ez már az ötödik halasztás egy hét alatt. Legutóbb csütörtökön fújták le a startot kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, és akkor az indítás időpontját - közép-európai idő szerint -  péntek estére tűzték ki

Korábban ugyancsak műszaki problémák gátolták meg, hogy elindítsák az űrsiklót a Nemzetközi Űrállomásra.

Trópusi hangulat a Füvészkertben

2010. november 5., 14:15 Módosítva: 2010.11.05 14:15
3

A trópusi piactéren a látogatók megkóstolhatják, majd megvásárolhatják a legízletesebb, legkülönlegesebb trópusi gyümölcsöket és zöldségeket, valamint szakvezetővel járhatják be a Pálmaházat és a Füvészkertet november 12-14-ig. A gyerekek kókuszdióért mászhatnak, növény- és gyümölcsfelismerő versenyen mérhetik össze tudásukat, kézműves foglalkozásokon alkothatnak - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

A belépőjegy a felnőtteknek 800 forint, a kedvezményes belépő 400 forint.

Még egy napot késik a Discovery

2010. november 4., 13:44 Módosítva: 2010.11.04 13:44

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a rossz időjárási körülmények miatt 24 órával ismét elhalasztotta csütörtökön a Discovery űrrepülőgép indítását. Ez már a negyedik halasztás hat napon belül.

Legutóbb kedden halasztották el az indítást csütörtökre egy hajtómű-ellenőrző számítógép áramellátási hibája miatt, ezúttal pedig a térségben várható viharok miatt.

Léggömbfejű ősdelfin maradványai kerültek elő az Északi-tengerből

2010. november 3., 14:24 Módosítva: 2016.08.17 19:21
13

Az ősdelfin testhossza elérhette a hat métert, és 2-3 millió évvel ezelőtt élt az Északi-tengerben. A keresztségben a Platalearostrum hoekmani nevet kapta Albert Hoekman holland halász tiszteletére, aki hálójával 2008-ban kiemelte az ősdelfin koponyacsont-maradványát.

Az ősdelfin csőre (rostrum), valamint a tengeri emlős modellje a Rotterdami Természettudományi Múzeumban látható.

Forrás: R. Bakker/Manimal Works
Forrás: R. Bakker/Manimal Works

Mint Klaas Post és Erwin Kompanje, a múzeum kutatói az intézet folyóiratában, a Deinsea legújabb számában megjelent tanulmányukban rámutatnak, az utóbbi évtizedekben a fenékhálóknak köszönhetően az Északi-tengerből fosszíliák tízezrei kerültek elő, sok közülük ismeretlen tengeri ősállatoktól származik.

Az Albert Hoekman által felszínre hozott egyetlen csontból, amelyben hat fog sorakozik, kiderül, hogy a Platalearostrum hoekmani a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozhatott, amelynek jelenkori tagjai a kardszárnyú delfin és a gömbölyűfejű delfin. Valószínűleg széles, tömpe orra lehetett. Legközelebbi élő rokona a gömbölyűfejű delfinek (Globicephala) lehet.

Az omega-3 zsírsavak hatástalanok az Alzheimer-kórban

2010. november 3., 10:54 Módosítva: 2010.11.11 12:20

A dokozahexaénsav (DHA) omega-3 zsírsavat tartalmazó tablettákat memóriajavítóként reklámozzák. Az amerikai kormány finanszírozta vizsgálat során azonban kiderült, hogy a készítmény nem lassítja az Alzheimer-kórban szenvedő idős betegek szellemi és fizikai hanyatlását.

Laurie Ryan, a Nemzeti Öregedéskutatási Intézetben (National Institute of Aging) végzett Alzheimer-kutatás vezetője kiábrándítónak nevezte a vizsgálat eredményeit. Ugyanakkor rámutatott, hogy az intézmény dollármilliókat költ egyéb lehetséges gyógymódok kifejlesztésére, beleértve olyan biomarkerek kutatását, amelyek segítségével célzottabb kezelést lehetővé tévő készítmények állíthatók elő.

Rituális gyilkosság áldozata lehetett a vaskori férfi

2010. november 3., 10:49 Módosítva: 2010.11.03 10:49

A férfit először felakasztották, majd akkurátusan lefejezték, és koponyáját gyorsan egy kis gödörbe temették - olvasható a The York Press online kiadásában.

A koponya vizsgálatakor Rachel Cubbit, a York Archaeological Trust régésze valamilyen sárgás anyagra figyelt fel a belsejében. A helyi kórházban elvégzett CT-vizsgálat kimutatta, hogy a férfi agyveleje őrződött meg.

A radiokarbonos vizsgálatok tanúsága szerint a férfi valamikor a Kr.e. 763 és a Kr.e. 415 közötti időszakban hunyt el. Életkorát 26 és 45 közöttire becsülik, azonban valószínűleg nem lehetett 36 évesnél idősebb.

A terület, ahol a koponya előkerült, a régészek szerint rituális jelentőséggel bírhatott, ugyanis az építkezést megelőző leletmentő feltárások során számos szokatlan tartalmú gödör került napvilágra. Így egyebek közt találtak egy lefejezett szarvastetemet, de előkerültek agancsok, ahogy feltártak cölöpgödröket is.

Elveszett egy távközlési műhold

2010. október 29., 15:36 Módosítva: 2010.12.05 16:25
12

A műholdat egy európai Ariane-5 rakétán lőtték fel helyi idő szerint csütörtök este a Francia Guyanában található Kourou űrközpontból. A W3B és a BSAT-3b műhold fél órával később már Föld körüli pályára is állt, de a W3B-t később elvesztették. A szatellit adatokat és televíziós programokat közvetített volna Európába, a Közel-Keletre, Közép-Ázsiába, Afrikába és az Indiai-óceán területére. A műhold három másikat váltott volna fel, amelyeket így továbbra is használni fognak. A W3B-t helyettesítő W3C-t valószínűleg 2011 közepén lövik majd fel.

Sikeres a New York-i dohányzásellenes kampány

2010. október 29., 09:55 Módosítva: 2010.10.29 09:55
14

A jelentés szerint Michael Bloomberg New York-i polgármester szigorú dohányzásellenes kampányával párhuzamosan a 2002-es 8700-ról 2009-re 7200-ra csökkent a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek okozta halálesetek száma.

A Bloomberg nevéhez kötött, bárokra és éttermekre vonatkozó dohányzási tilalom 2003-ban lépett életbe, nemrégiben pedig javasolták kiterjesztését a parkokra, strandokra és más nyilvános helyekre is. A városháza közleménye szerint 350 ezerrel csökkent a felnőtt dohányosok száma New Yorkban, ami annak is köszönhető, hogy 2003 óta 250 ezer polgárának adott a város ingyenes nikotintapaszt és rágógumit.

A harmadik próbálkozás után már nem javul a mesterséges megtermékenyítés eredményessége

2010. október 28., 13:18 Módosítva: 2010.10.28 13:18

Az Amerikai Reproduktív Orvoslási Társaság (ASRM) éves találkozóján Denverben ismertetett jelentés szerint első kísérletre csak minden harmadik nőnél eredményes a mesterséges megtermékenyítés, a következő két IVF-ciklusban még számottevően emelkedik a teherbe esés valószínűsége, utána azonban már alig.

A kutatók a 2004 és 2008 közötti amerikai adatokat elemezték. Különböző személyes információk - például a születési idő - alapján név nélkül is párosítani tudták az adatbázisban szereplő egyéneket és az IVF-ciklusokat. Ez azért fontos, mert így jobb betekintés nyerhető az IVF-kezelés eredményességébe, mint az összesített adatok alapján.

Az ötéves periódus alatt 300 ezer nőnél több mint 500 ezer IVF-ciklust végeztek el, melyből 171 327 gyerek született. A születések aránya 36 százalék volt az első próbálkozás után, 48 százalék két kísérletet követően, és 53 százalék a harmadik IVF-ciklus után. Ezt követően azonban már igen kis eséllyel estek teherbe a nők a negyedik és a további próbálkozások eredményeként. A hétszer vagy annál is többször próbálkozó nőknél 56 százalék volt a siker aránya, ami alig valamivel több, mint a háromszori IVF-ciklus eredménye.

Luke szerint ez nem jelenti azt, hogy ezeknek a nőknek fel kellene adniuk, hogy gyerekük legyen. Vannak további megoldások is, például adományozott petesejt felhasználása vagy a dajkaanyaság.

A New York-i zajszint veszélyezteti a hallást

2010. október 28., 09:38 Módosítva: 2012.05.31 08:06

New York annyira zajos, hogy lakosai jelentős hallásromlást szenvedhetnek el a következő években - állapította meg a New York-i Orvosi Akadémia konferenciáján ismertetett vizsgálat.

A tesztek során a mérések 98 százalékánál a zaj az emberi egészség számára ártalmas szint fölött volt.

Manhattan hatvan olyan pontján mérték a zajt a szakemberek, ahol magas - 70 decibel fölötti - a szokásos zajszint. A méréseket tízpercenként végezték munkanapokon, reggel 9 és délután 5 óra között. A mérések alapján elkészült Manhattan hangtérképe, amely jelzi a város legzajosabb pontjait. Köztük van a Times Square, a Broadway és az Upper East Side egyes területei.

Teherűrhajó indult a nemzetközi űrállomásra

2010. október 28., 08:54 Módosítva: 2010.10.28 08:54

Orosz teherűrhajó indult szerdán a nemzetközi űrállomásra a kazahsztáni Bajkonur űrkikötőből, hogy utánpótlást szállítson a hatfős legénységnek - jelentette be az orosz űrhivatal. Az ügynökség szerint a Progreszsz M-08M típusú jármű szombaton csatlakozik az űrállomáshoz. A fedélzetén több mint 2,5 tonna élelem, víz, oxigén, üzemanyag és más ellátmány van. Leveleket és ajándékokat is visz a három orosz és három amerikai asztronautának.

Magyar üstökös a nap képe a NASA-nál

2010. október 27., 09:31 Módosítva: 2013.09.25 07:45
38

Az Astronomy Picture of the Day szerkesztői október 26-ára Éder Iván felvételét választották a nap képének, amely október 8-án készült a Perseus-ikerhalmaz mellett elhaladó 103P/Hartley 2-üstökösről.

Fotó: Éder Iván

A közelség természetesen csak látszólagos, hiszen az üstökös ekkor 75 fénymásodperce (kb. 22,5 millió km) volt tőlünk, míg a Tejútrendszerben egyedülálló nyílthalmaz páros csillagai 7000 fényéves távolságból világít felénk. Az asztrofotós weboldalán egy látványos animáció is található, amely az üstökös két órás elmozdulását mutatja a csillagok előtt.

Alacsony tesztoszteronszint is sújtja a daganatos férfiakat

2010. október 26., 13:20 Módosítva: 2011.06.06 14:18

A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban közzétett jelentés szerzői utalnak arra is, hogy a csökkent tesztoszteronszint szexuális problémákhoz, valamint a fizikai és érzelmi jóllét csökkenéséhez vezethet.

Míg a rákkal kezelt nőknél az ösztrogénhormon szintjének csökkenésével, illetve annak következményeivel több tanulmány foglalkozott már, a daganatos férfiak alacsony tesztoszteronszintjére, illetve annak hatásaira kevesebb figyelem fordult.

A tanulmányba négyszáznál több olyan rákbeteg férfit vontak be, akiknek daganata független volt a tesztoszterontól. A férfiak felének deciliterenként 300 nanogramm alatt volt a vérében a férfi nemi hormon szintje, ami kifejezetten alacsonynak számít. Az alacsony tesztoszteronszinttel élő férfiak gyakran túlsúlyosak vagy elhízottak, és a kérdőíves felmérés alapján rosszabb életminőségről számoltak be, mint normál hormonszinttel élő társaik.

A tanulmány szerzői, a New York-i Beth Israel orvosi központ munkatársai úgy vélik, érdemes lenne olyan klinikai próbákat elindítani, amelyek a rákbeteg férfiak hormonpótlásával foglalkoznának.

Sminkelnek a flamingók a párzási időszakban

2010. október 26., 08:50 Módosítva: 2017.10.19 08:56

A madarak a farok felső részénél lévő fartőmirigy váladékát használják sminkként: a Dél-Spanyolországban lévő Donana nemzeti park biológiai kutatóállomásának tudósai szerint a flamingók a váladékot arra használják, hogy erősebb színt kölcsönözzenek tollazatuknak.

A Behavioral Ecology and Sociobiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői, Juan Amat és kutatócsoportja megállapította, hogy a flamingók tollai a párzási időszakban erősebb színárnyalattal rendelkeznek, majd újra elhalványodnak.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy ez a párválasztással függ össze, és a madarak tudatosan manipulálják tollazatuk színét a párzási esélyek növelése érdekében. Sminkeléskor a flamingók fejüket a fartőmirigyhez, majd a háton, nyakon, mellkason lévő tollakhoz dörzsölik, így oszlatják el tollazatukon a váladékot.

Római kori temetőt tárnak fel York központjában

2010. október 25., 12:29 Módosítva: 2010.10.25 12:29

A római kori temetkezési szokásokba enged betekintést az angliai York központjában feltárt aprócska nekropolisz, ahol eddig 20 koporsós és hat hamvasztásos temetkezés került napvilágra. A temetkezések közül kettő római polgárok végső nyughelyéül szolgált, akik mellé gazdag sírmellékleteket helyeztek útravalóul - olvasható a The Press online kiadásában.

A sírmellékletek között akadnak gagáttal díszített ékszerek, üveggyöngyök, parfümös üvegcsék, ahogy Britanniában és a Római Birodalom más részein készült cserépedények. Napvilágra került egy római urna is. A Foss-folyó közelében tervezett nagyszabású beruházáshoz kapcsolódó feltárásokat még 2007-ben kezdték a York Archaeological Trust szakemberei. Az ötéves projektre 3,3 millió fontot (valamivel több, mint egymilliárd forintot) fordítanak. Az ásatásoknak köszönhetően York városának kétezer éves történelme kerül napvilágra: a római kori temetőn kívül a szakemberek megismerhetik, hogy milyen volt a X. századi viking település, Jorvik, és azt is, hogyan alakították a tájat a középkorban.

Harmadával nőtt Nagy-Britanniában a gyerek alkoholisták száma

2010. október 25., 10:46 Módosítva: 2011.01.27 09:50

Egyharmaddal nőt a brit kórházakba alkoholizmus miatt felvett 18 év alattiak száma egy most közzétett jelentés szerint. A szakemberek 2002 és 2007 közötti időszakban 32 százalékos növekedést tapasztaltak, azaz naponta 36 gyermeket vettek fel kórházakba ivászattal kapcsolatos okok miatt - olvasható az Alcohol Concern elnevezésű alapítvány jelentésében. Az elmúlt öt évben a londoni mentősöket 11 780 olyan alkohollal kapcsolatos esethez hívták, amikor az alany 18 év alatti volt. A jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy jóval több lányt láttak el a mentősök, mint fiút. A 2004-2009-es periódusban 28 százalékkal több lányt vettek fel a kórházak sürgősségi osztályain keresztül alkoholizálás miatt, mint fiút: 23 347 lányt szemben 18 159 fiúval.

Kétszázezernél többen halnak meg évente malária miatt Indiában

2010. október 21., 10:24 Módosítva: 2010.10.21 10:24

Kétszázezernél több embert öl meg Indiában a malária évente, ez 13-szorosa az Egészségügyi Világszervezet eddigi becslésének - közölték kanadai kutatók a The Lancet című brit orvosi folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányukban. Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete, a WHO becslése szerint évente összesen 15 ezer ember, ebből 10 ezer felnőtt és 5 ezer gyerek hal meg malária miatt Indiában. A most megjelent tanulmány szerzői azonban úgy vélik, hogy a WHO jelentési módszere hibalehetőségeket takar, mert csak az orvosok által diagnosztizált eseteket veszi figyelembe. Indiában sokan otthon halnak meg, nem kórházakban vagy klinikákon, ami ahhoz vezet, hogy a halál okát sokszor tévesen állapítják meg.

A vizsgálat során India 6671 kiválasztott területére megbízottakat küldtek, akik kikérdezték 122 ezer, 2001 és 2003 között elhunyt ember hozzátartozóit és ápolóit. A terepen tevékenykedők minden esetről jelentést küldtek az elemzőcsoporthoz. Az így begyűjtött adatokat külön-külön értékelte két orvos, akik azután véleményezték a halál okát is. A vitatott esetek megítéléséről bizottság döntött. A megállapítás szerint az egy hónapos és 70 éves kor között előfordult összes halálozás 3,6 százaléka malária miatt következett be. Az esetek kilencven százaléka vidéken történt, 86 százaléka egészségügyi intézményen kívül. Az adatokat nemzeti szintre kivetítve kiderült, hogy a malária Indiában évente 205 ezer 70 év alatti ember halálát okozza. A halálesetek közül évente 55 ezer a korai gyerekkorban történik, 30 ezer 5 és 14 éves kor között, 120 ezer pedig 15 és 69 év között.

Gyíkbőr alapján hoznának létre ellenálló bevonatot

2010. október 20., 12:08 Módosítva: 2010.10.20 12:08

Az orvosi szkink, egy sivatagban élő 20 centiméteres gyíkféle gond nélkül vészeli át a zord körülményeket: a szárazságot, a hosszan tartó homokviharokat, szélsőséges hőmérséklet-ingadozást. Kültakarója egyedi szerkezetét most a technika is alkalmazni szeretné.

Az anyagkutatókat különösen az babonázza meg az orvosi szkinkben (Scincus scincus), hogy felszíne annak ellenére nem mutat semmilyen elhasználódást, hogy nap mint nap homokviharok sújtják. A mikroszkopikus vizsgálatok kimutatták, hogy a gyík bőrét speciális mikroszerkezet védi a kopás ellen. Hasonló felületet találtak egy szárazsághoz alkalmazkodott tökfélénél is, ami az evolúciós konvergencia esete két, egymástól igen távol álló fajnál.

A németországi Fraunhofer Környezetvédelmi-, Biztonság- és Energiatechnikai Intézet (UMSICHT) kutatói e biológiai példaképek alapján most polimer felületek számára szeretnének ellenálló mikroszerkezetet létrehozni. A leendő alkalmazási terület elsősorban egy különösen tartós bevonófólia lenne. Ilyen fóliákat a legkülönbözőbb területeken alkalmaznak, például szolártermikus felületeken vagy száraz területek üvegfelületein.