Most matekból érettségiznek

2006.05.09. 08:23
Kedd reggel nyolctól a matematik írásbelivel folytatódot az érettségi. A 98 ezer diák olyan feladatokat is kap, amelyekhez a korábban megtanult egyenleteket hétköznapi problémák megoldásához kell alkalmazni.

Kedden matematika feladatokkal folytatódott az érettségi. Az oktatási tárca közlése szerint matematikából középszinten 92 ezren, emelt szinten 6500-an vizsgáznak a középiskolákban.

A középszintű matek vizsga három órás és több részből áll. Az első 45 perces részben a diákoknak 10-12 könnyebb feladatot kell megoldaniuk, amelyek alapfogalmak, definíciók, egyszerû összefüggések ismeretét feltételezi.

A második rész elsõ felében három komolyabb feladatot kapnak a diákok. A másik blokkban három összetettebb feladat közül csak kettőt kell kiválasztani és megoldani. Fontos, hogy egyértelmûen jelöljék, melyik kettőt választották, a javítás során ugyanis csak ezeket értékelik.

Magyar tételek megoldásai
Az Oktatási Minisztérium közétette a hétfői magyar érettségi megoldásait, a középszintű vizsga feladatai itt, az emelt szintűek itt olvashatók.

Ha valaki nem éri el a vizsgán az elégséges szintet, de legalább 10 százalékot teljesít, szóbeli vizsgát tehet matematikából. A diákok az írásbeli és a szóbeli vizsgán is használhatnak függvénytáblázatot és számológépet.

Az emeltszintû matematika érettségi azoknak ajánlott, akik egyetemi továbbtanulásuk érdekében magasabb pontszámot szeretnének elérni. Az emelt szint természetesen nehezebb is. Az írásbeli vizsga itt négy órás.

Az elsõ részben négy feladatot kapnak, a másodikban ötből négyet kell kiválasztaniuk és megoldaniuk.

A közoktatási reform alapján a feladatok 30-50 százaléka a hétköznapi élet problémáiból indul ki. Korábban a nemzetközi képességmérõ PISA-felmérés is rámutatott arra, hogy a magyar diákok csak nehezen tudják alkalmazni a megtanultakat akkor, ha a megszokott matematikai feladatok helyett gyakorlati problémákkal kerülnek szembe.

A diákok ezért az egyenletek megoldása vagy táblázatok elemzése mellett olyan kérdéseket is kapnak, hogy "hányféleképpen lehet egy 10 fõs társaságból egy elnököt és egy titkárt választani", vagy "Legalább hány tanuló jár abba az iskolába, ahol a tanulók megkérdezése nélkül is biztosan tudjuk, hogy van három olyan diák, aki ugyanazon a napon ünnepli a születésnapját?"

Próbálja megoldani az érettségi mintafeladatokat>>>