A koronát nem viszik haza

2010.06.06. 10:29
Az LMP-s Ertsey Katalinnál régebb óta aligha haragszik bárki Gyurcsány Ferencre. A jobbikos Gyöngyösi Márton a múltból építkezik, de nem ragaszkodik hozzá dogmatikusan. A szocialista Harangozó Tamás rettenetesen érzi magát a karanténban. A fideszes L. Simon László nem vinné haza a koronát. Új képviselőkkel beszélgettünk.

Egy szocialista, aki hisz a feltámadásban

Harangozó Tamás
Harangozó Tamás

Harangozó Tamás az öt szocialista újonc legaktívabbja, két bizottságban is munkát vállalt, és két miniszterrel is szócsatát vívott már. Mielőtt törvényhozónak állt, az igazságügyi minisztériumban dolgozott, így van már tapasztalata a törvényalkotásban.

Újonc létére az egyik legaktívabb tagja frakciójának. Ön túlbuzgó, vagy a többieket bénítja a vereség?

Nem tudom. Én tudatosan választottam azt a két bizottságot, ahol posztot kaptam. Korábban is ezeken a területeken dolgoztam, megvan a kialakult véleményem az ügyekről.

Egy nagy frakcióban tán észre sem vennénk. Pártja katasztrofális választási szereplése karrierszempontból szerencse?

Reménykedem benne, hogy egy nagy frakcióból is ki tudnék tünni. Szeretnék úgy dolgozni, hogy ne csak újoncként, hanem általában is kimagasló teljesítményt nyújtsak. Én lennék a legboldogabb, ha egy 260 fős frakcióban dolgozhatnék.

Eddig a törvények előkészítésén dolgozott az igazságügyi minisztériumban. Mennyiben más a törvényhozói munka?

Nem csak az előkészítésben vettem részt, az egyeztetéseken is dolgoztam. Arra persze nem volt rálátásom, hogy a parlamentben hogy zajlanak a folyamatok, ebbe gyorsan bele kellett tanulnom. Mivel kicsi a frakció, sok feladat hárul ránk.

Sólyom László többször is bírálta az elmúlt években a törvények előkészítési munkáját. Magára vette a bírálatot?

Személy szerint magamra nyilván nem tudom venni. Az előző ciklusban évi száz törvény született, ez rendkívül nagy tempó. Ráadásul egy átalakulóban lévő országban, a múlttal szakító törvényeket alkottunk. Az elmúlt három hét bizonyította, hogy a Fidesz minden korábbi kormánynál előkészítetlenebb törvényeket terjeszt a parlament elé. Ez nem jó. A kifejlett demokráciákban a törvények sokkal hosszabb idő alatt születnek meg. Németországban két-három év az előkészítés, és nagy szerepe van az utólagos hatáselemzéseknek is. Az Egyesült Államokban pedig azt is megnézik, hogy a közvélemény hogy reagálna, és ha ez nem kedvező, fél-háromnegyed évet is rászánnak a meggyőzésükre.

Még egy hónapja sem képviselő, mégis már két miniszterrel - Hende Csaba honvédelmi és Pintér Sándor belügyminiszterrel - is konfliktusba keveredett. Általában is ilyen látványosan szokott bemutatkozni?

Egy miniszterrel, Hende Csabával kerültem komoly konfliktusba. Őt szembesítettem egy pár évvel ezelőtti elképesztő nyilatkozatával, ami után nem is értem, hogy hogy lehetett miniszter. Ráadásul letagadta a nyilatkozatát, nem csoda, hogy konfliktusba keveredtünk. Pintér Sándorral szakmai párbeszédet folytattunk, néhány válaszát még el is tudom fogadni. Azt viszont szemfényvesztésnek tartom, hogy úgy akarja egy nap alatt megoldani Borsod megye problémáit, hogy átvezényel Budapestről háromszáz rendőrt. Az ilyesmi ellen mindig fel fogok szólalni.

Egy harmadára apadt szocialista frakcióban lett képviselő, ráadásul még a másik két ellenzéki párt is önöket támadja. Számított ekkora elszigetelésre?

Megélni rettenetes, de számítottam rá. A kampányban a pártközpontban dolgoztam, már akkor érezni lehetett, hogy karanténba zárnak. Nem is annyira a közvélemény, inkább a média és a többi politikai párt. Még a pozitív kezdeményezéseinket sem kezelik a helyén. De hiszek benne, hogy ki fogunk törni. Lehet a frakcióra bármit mondani, de felkészült és jó politikusok ülnek benne. Be fog bizonyosodni, hogy nem az MSZP mindennek az elrontója.

Ezek szerint feltámadhat még az MSZP?

Biztosan, különben nem ülnék itt. Ezt csak hittel lehet csinálni.