Hat évre ítélték Zuschlag Jánost

2011.01.31. 10:18 Módosítva: 2011.01.31. 11:16
A Szegedi Ítélőtábla másodfokon hat év fegyházra ítélte Zuschlag Jánost csalásért és más bűncselekményekért. Az új ítélet enyhítette a büntetést, az egykori szocialista politikus elsőfokon még 8,5 évet kapott közpénzek szabálytalan felhasználásáért. Az ítélőtábla is fenntartotta azt a minősítést, hogy Zuschlag János és társai bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket, de törölte azokat a részeket, amelyekben a kecskeméti bíróság a csoport felső politikai kapcsolatait emlegette.

Az MSZP egykori országgyűlési képviselője csalásért és más bűncseleményekért elsőfokon nyolc és fél év börtönt kapott. A vád szerint a politikus és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul költöttek el több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve pénzt a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.

A szegedi ítélőtábla hétfőn jelentősen csőkkentette az elsőfokú bírósági ítéletet  a Zuschlag-ügy szereplőinél. A másodfokú hatóság szinte mind a 15 elítélt büntetését mérsékelte, miután részben alaposnak találta a fellebbezéseket.

A volt MSZP-s képviselő, Zuschlag János, aki rabszíjon és narancssárga ingben érkezett az ítélethirdetésre, büntetése jogerősen két és fél évvel rövidült. A csalás, magánokirathamisítás és más bűntettek miatt elmarasztalt Zuschlag hat év fegyházat kapott a szegedi ítélőtáblán.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az ítélőtábla ugyan fenntartotta, hogy Zuschlag és több társa bűnszervezetben követte el a pályázati pénzek megszerzését, ám mindannyiuknál csökkentette a tavaly kiszabott ítéleteket. Katus Ferenc 5 év 6 hónap helyet 3 év 6 hónapot, Őry András 4 év helyett 2 év 6 hónapot, Krausz Csaba 3 év helyett 1 év fegyházat kapott. Csökkent Marsovszky Balázs büntetése is, ő is egy évet kapott, ám az ítélet azt is kimondta, hogy az előzetesben már letöltött időt beszámítja a büntetésbe. A bíróság eltörölte a társtettesekre kiszabott vagyonelkobzást, és feloldotta vagyonuk zárolását.

A fellebbviteli bíróság több indoklási részt kivett az elsőfokú ítéletből, mert azok irrelevánsak voltak, és többek között azért, mert túlhangsúlyozta, a külső felső kapcsolatok szerepét, amire a bűnszervezet indokolása szempontjából sem volt szükség.

09

Téves állásfoglalásokat is talált a kecskeméti bíróság ítéletében a másodfokú hatóság.

Tévesen rekesztette ki az enyhítő körülmények közül a kárenyhítést, ezt pedig a hazai bírói gyakorlatban töretlenül használják. Az ítélőtábla szerint teljesen irreleváns, hogy milyen forrásból származik a visszafizetett pénz, a kecskeméti bíróság ugyanis a forrás tisztázatlan voltára többször és bizonyítás nélkül hivatkozott. Ezt most nyomatékos enyhítő körülményként értékelték.

A hétfőn kihirdetett ítélet indoklása szerint a bűnszervezetben való részvétel sem fegyverkerekedelem, prostitúció fedezése volt, hanem ifjúsági szervezetek működtetése volt a cél, ezért az első ítélet ezt a körülményt eltúlzott mértékben vette figyelembe a büntetések kiszabásánál.

Tévesnek minősült a vádlottak folyószámláinak zárolása is.

A hosszúra nyúlt eljárás bűnügyi költségei is eltúlzottak voltak, ezért annak viselése alól részben mentesítették a vádlottakat. A költségek felét az állam vállalja át.

01

Az első fokú, szokatlanul súlyos büntetést a tárgyalást lefolytató kecskeméti bíróság azzal indokolta, hogy Zuschlag János és tizenöt vádlott-társára bűnszervezetbe tömörülve szerezték meg a minisztériumi pályázatokon a támogatásokat, amit aztán nem a pályázatokban szereplő módon költöttek el.

Az első fokú bíróság Fodor Endre tanácsvezető bíró irányításával nemcsak Zuschlagra, hanem egykori társaira nézve is kemény ítéletet hozott: egyetlen vádlottat mentett fel, a többi tizennégy szereplőre viszont összesen több mint 41 évnyi büntetést szabott ki.

A pontosan tíz hónapja született ítélet ellen kettő kivételével mindenki fellebbezett. Zuschlagék enyhítést, az ügyészek súlyosbítást kértek. Az ügyészség 12 évre küldte volna börtönbe a volt szocialista politikust. Bűnszövetkezetben elkövetett cselekményekért 15 év a maximálisan kiszabható büntetési tétel, így az elsőfokú ítéletet Zuschlag János esetében egy évvel a középérték fölé lőtték be.

A tavalyi országgyűlési választás előtti hetekben kihirdetett ítéletről több jogi szakértő is úgy vélekedett, hogy kissé elltúlzott, hiszen a hazai bírósági gyakorlat szerint nyolc évet meghaladó börtönt az emberölési ügyekben szokás kiszabni, enyhébb ítélet is jelzés értékű lehett volna a politika számára, ráadásul az anyagi kárt nagy részt megtérítették.

07

Zuschlag a szegedi fellebbviteli eljárásban az utolsó szó jogán elmondott beszédében azzal érvelt, hogy az elmúlt húsz év minden bűnét, hibáját nem lehet rajta számon kérni. Az egykori szocialista politikus szerint nem bűnszervezetben, és nem a személyes haszonszerzés érdekében követték el a csalást, ezért a rá kiszabott nyolc és fél éves börtönbüntetést aránytalanul súlyosnak tartja.