Ez a poszt a következő Percről percre része:

Schmitt Pál lemondott

Schmitt Pál váratlanul felszólalt a Parlamentben, a beszéd végén bejelentette, lemond. Az országgyűlésnek tizenöt napja van új köztársasági elnököt választani.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az előbb jelentette be Mesterházy Attila szocialista pártelnök, hogy az MSZP mostantól semmi olyan eseményen nem vesz részt, ahol jelen van a posztjára méltatlanná vált Schmitt Pál - üzente TBG riporter a Házból. Így a mindjárt kezdődő parlamenti ülés elején sem.

  • Mire utalhat Schmitt lemondására?

    Összeszedtünk néhány árulkodó jelet, amik vagy jelentenek valamit, vagy nem. Az első váratlan parlamenti felszólalástól az egyedül elköltött vasárnapi ebédig.

  • "Ezek beszélnek erkölcsről?! Amikor szemétdombot csináltak az országból" - háborgott a Parlament folyosóján Wittner Mária fideszes képviselő, miután a Hvg.hu a Schmitt-ügyről kérdezte. Tapintható a feszültség a T. Házban, az újságírók falán áttörő kormánypárti politikusok vérmérseklettől függően tesznek megjegyzéseket az elektronikus médiától elzárt folyosóra érve. Tamás Barnabás például csőcselékezett egyet, de amikor utánaeredtünk és megkérdeztük, kire gondol, azt mondta, a parlamenti liftben viselkedtek vele csőcselék módra. Ha nem újságírók voltak, akkor csak képviselőkre, parlamenti dolgozókra vagy lobbistákra gondolhatott.

  • pedig ez amúgy nem egy kiköpött agóra szokott lenni. A pálmát az az ütemtéveszettt őstermelő vitte el, aki a gyanúsan élénksárga bőrű csirkéit piszkálgatva egyszer csak döbbenten felkiáltott: "Ne *****ál hogy nem mondott le!"

  • Az elnök nem csak villámkezű, joviális és szexi, de mellékesen megvalósította azt, amit Szalai Annamária ötven tankkal sem tudna: összehozta egymással a kortárs média két szupersztárját, Molnár F. Árpádot és Nagy Navarro Balázst! Íme a bizonyító erejű film. Annak, aki véletlenül nem ismerné Árpádot, ő a legnagyobb magyar és egyetemes tényfeltáró összeesküvéselmélet-bajnok és agysugarazás-leleplező.

  • Hibáztunk, mondhatni idézőjel van a palacsintában. Korábbi posztunkban azt írtuk, hogy a miniszterelnök - ha rákényszerülne - Schmitt Páltól jobbra álló embert keresne új elnöknek. Ezen rötöygtem is egy sort, hogy nem lenne nehéz. Csakhogy a valóság ezzel szemben az, hogy Orbán azt mondta. hogy saját magánál jobbosabb embert keresne.

    Ez talán azt jelenti, hogy Kövér László, a párt klasszikus szociáldemokratája semmiképpen sem esélyes a helyettesítésen túli, tartós elnökösködésre.

  • A parlament hétfői ülése remek lehetőség lenne Schmitt Pálnak arra, hogy mondjon valamit, ha volna mit, írtuk előzetesünkben. És lám, Schmitt Pál tényleg felszólal az ülésen, rögtön annak kezdetén. A köztársaság felszólalását követően - ahogy a kormánytagok esetén - a frakciók reagálhatnak az elhangzottakra, így jó ötven perces programra számíthatunk. Utána Mesterházy Attila (Schmitt), Jávor Benedek (Schmitt), Lukács Tamás (KDNP, nem Schmitt) és Vona Gábor (Schmitt) következnek. A sort a Fidesz vezérszónoka, Lázár János zárja, aki "aktuális kérdésekről" kíván beszélni, akármit is jelentsen ez.

  • Az államfő ma felszólal a parlamentben, így ismét erősödnek az azonnali lemondásával kapcsolatos várakozások. A köztársasági elnök az Országgyûléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról - áll a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényben. A lemondás akkor érvényes, ha azt az Országgyûlés elfogadja.

    A képviselők dönthetnek úgy is, hogy megkérik az államfőt, fontolja meg a döntését. Erre 15 napjuk van. Mivel a törvény nem nevesíti, hogy ezekben a kérdésekben milyen arányban dönt a parlament, a határozathoz értelemszerűen a jelenlévő képviselők többségének szavazata szükséges.

  • A válasz: ez igazán nem lesz nehéz, az elnök karrierje során reneszánsz embernek mutatkozott ugyan, de a sok jó tulajdonsága között a kommunistákkal szembeni ellenállás pont nem szerepelt.

  • Joób riporter friss, forró információja a Fidesz felső köreiből

    A Fidesz-frakció reggeli ülése után az Indexnek a frakció egyik
    befolyásos politikusa azt mondta, Orbán csak rövid ideig beszélt, amit azzal indokolt, hogy nem ér rá hosszabb időt ott maradni. A kormányfő kifejtette: ha beáll az a szituáció, hogy Schmitt Pál mégis távozik, akkor ő egy Schmittől jobbra álló embert szeretne jelölni az államfői posztra, egy olyan embert, aki meg tudja védeni az alkotmányt. Forrásunk szerint egyébként a frakcióülésen végig nem derült ki, hogy személy szerint a kormányfőnek mi a véleménye a helyzetről. Orbán azt is mondta, hogy jelenleg nincs olyan morális kényszer, ami miatt a frakciónak be kellene avatkoznia a helyzetbe.

  • hogy Névtelen olvasónk megírta:

    a hir hogy a bértolnokok diplomáját is felülvizsgálják lehet fosni

  • Nehéz lesz Schmittet megfosztani a címétől

    Az LMP az elnök elmozdítására készül, de az eljárás közjogi feltételei nem adottak. Ahhoz ugyanis az kéne, hogy Schmitt bizonyíthatóan szándékos bűncselekményt vagy hivatali visszaélést kövessen el. Ha összefog az ellenzék, és a titkos szavazáson a fideszes többség is Schmitt elmozdítására szavaz, az Ab az egész eljárást érvénytelenítheti.

  • kupoláját, hanem az Autizmus Világnapja miatt. Csakúgy, mint a Big Ben, a Colosseum, az Empire State Building, az Eiffel torony, vagy a Károly híd. A híres épületeket mind kék fénnyel világítják meg, hogy így is felhívják a figyelmet az autistákra.

  • Schmitt Pál végre visszahozta az izgalmat és a szórakozást a túl nagy kormánypárt és a túl béna ellenzék miatt elpimpósodott magyar politikába: az előbb például megszakította a Fidesz frakcióülését, hogy magához kérje Orbán Viktort. Aki nyomban rohant padavánjához. Mit is jelent ez: lemondást mégis vagy harcot az utolsó "legjobb tudásom szerint"-ig?

    Orbán a Képviselői Irodaház előtt
    Orbán a Képviselői Irodaház előtt
    Fotó: Kovács Attila
  • A kormánypárti képviselők elmúlt hetekben tapasztalható szorgalma miatt a Jobbik második és harmadik interpellálója csak nyolcadikként és kilencedikként kerülhet sorra, ha a levezető elnök ezt engedi. Staudt Gábor a bűnügyi statisztikákról, Dúró Dóra a fiatalok nyelvismeretéről beszélne.

  • A kormánypárti felszólalók garantálta unalmat az elempés Scheiring Gábor törheti meg, aki a Malév felszámolásának átláthatóságát kéri számon Németh Lászlónén, akit aztán Szekeres Imre faggat az energiadíj-hátralékosok tömegéről. Hetedikként a szocialista Tukacs István beszélgetne a nemzetierőforrás-miniszterrel.

  • Miért nem tartja nemzeti jelentőségű intézménynek az ukrajnai egyetemek magyar tagozatait a kormány, csap bele rögtön a lecsóba első interpellálóként a szocialista Ujhelyi István, akit a jobbikos Z. Kárpát Dániel követ, aki nem tudja, hova tünnek a magyar fiatalok. A kormánypártok a héten ismét két alákérdezős öninterpellációval rabolják majd az időt az ellenzéki felszólalók elől.

  • Schmitt mondhatna valamit, ha volna mit

    Ha a köztársasági elnök hétfőig megküldi lemondását a parlamentnek, akár azonnal tudomásul is vehetik a döntést. Címétől más esetben nem foszthatják meg, de feltételezhetik ideiglenes vagy tartós akadályoztatását. Ha lemond, vagy akadályoztatva van, Kövér házelnök veszi át ideiglenesen az államfő feladatait, helyére pedig helyettest kell választani. Ha nem ez történik, akkor a miniszterelnök válaszai, Némethné expozéja és az ürítés uralhatja a napot.