Akinek Orbán volt az álma

2012.05.17. 11:11
A Fidesz fiatal ökléből hosszú évek kitartó munkájával Orbán Viktor egyik legközelebbi embere lett Szijjártó Péter, aki most új feladatot kap a kormányban. Orbánhoz mindenek felett lojális volt, soha nem mondott nemet semmire, a miniszterelnök közelében pedig már dominanciaharcokba is belement. Egy futsalos államtitkár portréja.

„A balszélről lőtt gólt Szijjártó Péter, mit szól most vajon Mesterházy Attila?" – tréfálkozik a kommentátor a Dunakeszi Kinizsi – Bábolna mérkőzésen, a futsal NB II. utolsó fordulójában. A jókedv érthető, a hazaiak 5-1-re vezetnek, Szijjártó pedig valóban szépen futott el a szélen. „Tanári volt, bazmeg" – veregetik meg a vállát csapattársai, ahogy a kispadhoz szalad. Bár az előny meggyőző, a meccsnek pedig már egyébként sincs tétje, mert mindenképpen második a csapat a bajnokságban, vagyis osztályozót játszhat a feljutásért, Szijjártó a legkevésbé sem nyugodt. Minden kétes bírói ítélet vagy védelmi hiba után idegesen ugrik fel és kiabál.

A második félidőben ad egy szép keresztgólpasszt, a végén pedig csapatkapitányként értékesít egy büntetőt, így 7-3 a vége. A Dunakeszi otthona, a Radnóti Miklós Gimnázium sportcsarnoka tombol. Szijjártó boldogan ölelkezik csapattársával, a 37-szeres válogatott Horváth Ferenccel – rajta kívül még egy volt válogatott, Lőw Zsolt is a csapat tagja, az edző pedig Fehér Zsolt, az FTC Futsal korábbi vezetője (akivel a napokban nagyinterjút is közölt a Nemzeti Sport, ami egyébként nem szokása kifejezetten másodosztályú futsalcsapatok vezetői esetében). De más jelek is utalnak arra, hogy ez nem egy átlagos NB II-es csapat: a meccs előtt Wolf Kati énekli a himnuszt és legnagyobb slágerét, a meccs után az X-faktoros Vastag Csabával ünnepelnek.

Két gól, egy államtitkárság

Alig néhány órával korábban jelentette be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár, hogy a kormányátalakítás részeként Szijjártó Péter ezentúl nem a miniszterelnök szóvivője, hanem nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz a miniszterelnökségen.

Azoknak, akik követik a magyar politika eseményeit, Szijjártó Péter valószínűleg állandó szereplő lett az életükben az utóbbi tíz évben, mintha csak egy végtelen szappanopera színésze lenne. Szijjártó ez idő alatt szinte végig a nyilvánosság előtt állt, és ő jelenítette meg előbb a pártot, majd Orbán Viktort. Mindent belemondott a kamerába, mikrofonba, vagy bárhová, amit a helyzet éppen megkívánt – hosszú idő után most először lesz olyan pozíciója, amely nem kötődik a kommunikációhoz.

Az Index annak járt utána, mi kell ahhoz, hogy valaki a párt ifjú ökléből a miniszterelnök egyik legközelebbi bizalmi embere legyen. Párttársaival, egykori és jelenlegi fidelitasosokkal, kormányzati szereplőkkel és magával Szijjártóval is beszélgettünk erről.

Szijjártó karrierje Győrben indult, ahol 1998-ban lépett be a helyi Fidesz-szervezetbe, és szinte rögtön önkormányzati képviselő is lett. Családja erősen jobboldali volt, de nem örültek kifejezetten, hogy a politikát választja. Pedig gyorsan haladt, egy évvel később megalapította a helyi Fidelitas szervezetet. Mindeközben a Budapesti Közgazdasági Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán tanult.

Buli helyett munka reggeltől estig

És vajon milyenek voltak azok a vad és bohókás évek az ifjúsági politikában? „Leginkább az maradt meg Péterről, hogy milyen lelkiismeretesen és keményen dolgozott." „Reggeltől késő estig csinálta a feladatait, soha nem mondott nemet semmire." „Már akkor olyan volt, mintha három ember lenne, nem is értettem, hogy fér bele egy napjába ennyi munka.” Sorban kaptuk az ilyen válaszokat, míg végre egy fidelitasos társa megtörte a jeget, és elmesélt egy emberi történetet Szijjártóról.

Vonattal utaztak az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének egy lengyelországi nyári egyetemére, így a vonaton is kellett aludniuk. Az egyik lány a társaságból klausztrofóbiás volt, ezért nem akarta, hogy lehajtsák a fekvőhelyeket a kabinban, ehelyett Szijjártó ölébe hajtotta a fejét, és úgy töltötte az egész éjszakát. Az ifjú győri politikus rezzenéstelen arccal viselte, és ülve aludt egész éjszaka.

Ennél talán mindenki hallott már ütősebb sztorikat ifjúsági szervezetek környékéről, de azt jól mutatja a történet, milyen lélekjelenlét kell ahhoz, hogy valaki határozottan azt nyilatkozza, Schmitt Pál ügye mindössze „bulvárkacsa". Az őrült sztoriknak az is gátat szabott, hogy soha nem iszik alkoholt. A bulikban általában nem engedte el magát túlzottan, a soha pedig ebben az esetben tényleg azt jelenti, hogy soha – azt mondta, még a bor szagát is utálja.

Annál gyümölcsözőbb volt a politikában a munkabírása. 2001-ben már Fidelitas-alelnök, valamint a Fidesz megyei és országos választmányának tagja. 2002-ben pedig legfiatalabb képviselőként bekerült a parlamentbe is.

A hogyan érdekelte, nem a miért

Akkori munkatársai szerint nagyon érdekelték a technikai részletek, a mindennapi tennivalók, a politika hogyanja. „Arról viszont sosem beszélt, hogy igazán miért csinálja. Nem mintha állandóan ilyen magasztos dolgokról beszélgettünk volna, de néha azért felmerült, kinek mi a fontos a politikában. Péter ezekben a beszélgetésekben soha nem vett részt" – meséli egy párttársa. „Legalább a komcsikat utálta?" – kérdezzük, hátha ezzel közelebb jutunk, de az őt ismerők szerint még ez sem igaz különösebben.

Az Orbán-élmény

Szijjártó azt mondta nekünk, hogy ennek megértéséhez jobban vissza kell menni az időben. Egészen pontosan 1995. október 23-ig. Szijjártó ekkor még a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tanulója volt, Orbán Viktor pedig meglátogatta az iskolát, és két órán keresztül beszélgetett a diákokkal. A találkozás óriási hatással volt rá. „Akkor még arra gondoltam, hogy ha ez az ember egyáltalán ismerne engem, már az is óriási dolog lenne" – meséli Szijjártó Péter. Ekkor határozta el, Orbán mellett akar dolgozni.

Az a bizonyos október 23.

Orbán nem csak Szijjártót ihlette meg 1995. október 23-án, hanem beszédet is mondott Pápán. Az MTI korabeli tudósítása szerint azt mondta, a polgári pártok összefogására van szükség, hogy a csalódott Magyarország ne a kiábrándultság, a reménytelenség és a mindent felforgató radikalizmus, hanem az újrakezdés felé forduljon.Figyelmeztette a kormányt, hogy ha nem váltja be ígéreteit, felerősödik az antikommunista szellem.

Azt több fidelitasos is elmesélte, hogy az Orbánnal való első találkozás sokaknak hasonlóan meghatározó élmény volt. Mégis, a legtöbben meg tudták fogalmazni azt, hogy pontosan mik voltak azok a gondolatok vagy jellemvonások, amelyek megfogták őket Orbánban – Szijjártó viszont szerintük erről sohasem beszélt, mindig egyszerűen a személy iránti rajongását fejezte ki.

Országgyűlési képviselőként aztán óriási lendülettel vetette bele magát a nagypolitikába, ehhez pedig a Medgyessy- majd Gyurcsány-kormány idejének ellenzékisége kifejezetten hálás terep volt.

Néhány csúcspont Szijjártó korai parlamenti időszakból:

  • A Balatonban állva, feltűrt nadrággal tartott sajtótájékoztatót és kérdezte Medgyessy Péter akkori kormányfőt arról, hogy „meddig tűri az egykori KISZ-káderek és barátok ámokfutását".
  • Gyakorlatilag hírbe hozta Gyurcsány Ferencet azzal, hogy le akarta vadászni őt. Miután Szijjártó a parlamentben interpellálta Gyurcsányt, Gyurcsány a válaszában többek között azt mondta, „ne nézze folyton a visszapillantó tükröt, mert a végén karambolozhat". Szijjártót nem sokkal később az M5-ösön balról előzte egy kamion és letörte visszapillantó tükrét, szerinte mindössze néhány centiméteren múlt a tragédia. Az egybeesést Szijjártó a TV2 Online-nak „különösnek" nevezte.
  • Rendőrök igazoltatták, amikor a Fidelitas Diktatúraellenes Akciócsoportja nevében társaival a kubai nagykövetségnél tartott sajtótájékoztatót.
  • De talán ezeket is felülmúlta akkor, amikor 2005-ben a Kempinski szálloda előtt egy műanyag széken ülve virslit, tormát és barna kenyeret evett. A szállodában éppen Gyurcsány találkozott a magyar üzleti elit tagjaival, Szijjártó pedig így próbálta napirenden tartani a két évvel korábban történt esetet, amikor a Medgyessy-kormány drágán vitetett ebédet a kihelyezett söjtöri kormányülésre, majd Kovács László úgy védekezett. „Hiba volt a fővárosból, drágán hozatni az ételt ... két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel elegendő lett volna."

Szijjártó tehát gyakorlatilag bármit elvállalt ebben az időben. Azt többen elmondták, hogy abból a szempontból jól tette, hogy egy fiatal politikusnak leginkább ez a lehetőség adott arra, hogy felhívja magára a figyelmet. „Azt mégsem várhattam, hogy egyből a költségvetési bizottság élére nevezzenek ki" – mondta Szijjártó, ahogy azt sem, hogy az ilyen akciókat a párt nagy öregjei vállalják magukra. Magára vállalta hát ő. Az akciók ötletei egyébként jellemzően nem tőle, hanem Orbán Viktor személyes, a nyilvánosság előtt szinte sohasem mutatkozó tanácsadójától, Habony Árpádtól származtak, mondta a Fidesz ügyeit jól ismerő forrásunk.

Nem szállt ki

„Péter ezekkel az akciókkal nagy szolgálatot tett a Fidesznek, ezt mindenki elismeri" – meséli egy párttársa. „Az ilyen szerepekben viszont könnyen elhasználódik egy politikus, ha nem száll ki időben. Korábban Rogán Antalé volt ez a szerep, de ő másfél év után abbahagyta, mert érezte ezt. Szijjártó viszont nem szállt ki."

Kitartó munkájával közben egyre közelebb került ahhoz, hogy megvalósítsa álmát. Nem sokkal a 2006-os választások előtt kinevezték Fidesz-szóvivőnek, a választások után kommunikációs igazgatónak, 2009-ben pedig az elnöki stáb vezetője lett. Így pedig már Orbán közvetlen munkatársa volt – több párttársa azt mondta, hogy ekkor Szijjártó büszkén mesélte, megvalósult az álma. Utóbbi kinevezésére úgy emlékszik vissza, hogy Orbán elhívta, hogy nézzenek együtt meccset, majd a szünetben felkérte a feladatra. Igent mondott – de, ahogy az őt ismerők mondják, szinte soha, semmilyen feladatra nem mondott nemet.

Ezért is érdekes, hogy az Indexnek elmondta azt is, mi az, ami már neki is sok lenne. 2007-ben erősen támadták a győri szocialisták, mert szerintük közpénzeket juttatott a győri gazdasági bizottság élén fideszes politikusoknak és családjuknak. A támadások vezetője Neupor Zsolt győri MSZP-elnök, Szijjártó általános iskolai osztálytársa volt. „Én ezt nem tudnám megtenni. Ez az a határ, amit sose lépnék át, nem támadnám így egy volt iskolai osztálytársamat."

„Még akkor sem, ha Orbán Viktor kérné?" – kérdezzük, bár biztosak voltunk abban, hogy a legnehezebb csatákban edződött kommunikátort ilyesmivel nem lehet zavarba hozni, és azt fogja mondani, Orbán nem kérne ilyesmit. Ehhez képest meglepő volt a válasz – Szijjártó kis gondolkodás után azt mondta: „Nehéz kérdés... Az biztosan egészen új helyzet lenne."

Lojalitás mindenek felett

Az, hogy 2010-ben Orbán Viktor kinevezte személyes szóvivőnek, ezek után már logikus fejlemény volt. Kormányzati források szerint egyszerűen túldolgozott mindenkit, Orbán pedig teljesen biztos lehetett lojalitásában – ennél jobban pedig nem sok dolgot értékel jobban a miniszterelnök.

Lojalitásának legbiztosabb jele, hogy annak érdekében, hogy Orbán mellett dolgozhasson, minden saját pozícióját feladta, hátországa gyakorlatilag nem is maradt. A Fidelitasban országos elnökségig, a győri Fideszben szintén elnökségig vitte, de mindkét tisztséget gondolkodás nélkül hagyta ott. Van olyan párttársa, aki szerint ez nem volt feltétlenül jó taktika, és ennél azért küzdhetett volna jobban, hogy megtartsa ezeket a pozícióit. Rajta azonban soha nem látszott, hogy bármilyen más pályán is gondolkozna, mint abban, hogy Orbán mellett dolgozzon. A Fidelitasban ettől függetlenül a mai napig felnéznek rá, és úgy tekintik, mint követendő és sikeres példát.

Felmerült az is, hogy a politikai összecsapásokban megedződött Szijjártó frakcióvezető legyen a Fideszben, erre azonban sem miatta, sem a párt miatt nem volt igazán komoly esély. Több fideszes forrásunk egybehangzóan arról beszélt, a pártban jellemzően elismerik munkabírását és teljesítményét, de személyesen a legtöbben nem szeretik igazán – egyszerűen azért, mert nem egy szerethető figura. Általában mindenkivel szívélyesen viselkedik, de a legtöbben azt mondták, hogy ez inkább csak udvariasság, érzelmek nem nagyon látszanak rajta. Maga Szijjártó sem akart volna elszakadni Orbántól. „Ha egyszer az volt az álmom, hogy vele dolgozzak, miért választottam volna mást?" – kérdezett vissza.

Szijjártó azt mondta, az új, kormányzati pozíció már nem hozott feltétlenül élesebb helyzeteket, mint a korábbiak. Talán éppen ez a felfogás tükröződhetett első megszólalásainak egyikén, amikor arról beszélt, hogy nem túlzás az államcsőd veszélye, mire a forint erőteljes gyengülésnek indult.

Szijjártó azonban nem olyan típus, aki rágódna az ilyen hibákon, egyik forrásunk sem emlékszik olyan esetre, amikor egy rosszul sikerült nyilatkozat miatt bánkódott volna. Ennek azonban az is lehet az oka, hogy olyan tempóban dolgozik, hogy erre nem is lenne ideje, mindig a következő feladatra koncentrál. „Volt olyan, amikor Orbán azt mondta, rosszul csinált valamit?" – kérdeztük. „Szerencsére amióta együtt dolgozunk, nem emlékszem ilyen kezdetű mondatra" – mondta.

Ez akár igaz is lehet, egy, a kormány munkáját közelről ismerő forrásunk szerint azonban Orbán jellemzően nem is így kritizál, inkább általánosságokat mond. „A jövőben kerülni kellene az olyan fordulatokat, hogy..." Az ilyen, általánosnak hangzó mondatokból pedig általában illik érteni Orbán környezetében.

Orbán füle

A kormányváltás óta Szijjártó nem csak szóvivő, hanem a kommunikációs stáb vezetője, valamint Orbán egyik füle is. Ő foglalja össze minden nap végén Orbánnak, hogy mi történt, így valóban erős és közvetlen befolyása van a miniszterelnökre.

Éppen ezért több forrásunk szerint is erős rivalizálás folyhatott közte és Habony Árpád között azért, hogy ki van közelebb Orbán füléhez. Bár Szijjártó maga arról beszélt, kiváló a kapcsolata Habonnyal, mások szerint a viszony nem ilyen rózsás, és a dominanciaharc mellett személyesen sem kedvelik egymást. Egy forrásunk szerint az utóbbi években már nincs olyan, aki egyértelműen és stabilan Orbán legközelebbi embere lenne (ez minden bizonnyal tudatos a részéről), az utolsó, aki ezt elmondhatta magáról, a 2010-ben elhunyt Wermer András volt.

Más jellegű rivalizálás alakult ki közte és a kormányszóvivőnek kinevezett Giró-Szász András között. Kormányzati forrásunk szerint Giró-Szász munkába állása után azt vehette észre, hogy alig jut neki megszólalási lehetőség, mindenhova Szijjártót hívják.

„Péter a szívélyesség mellett állandóan meccsel mindenkivel" – érzékeltette egyik forrásunk, hogy a rengeteg munka és a lojalitás mellett versenytársaival szemben is tudatosan lép fel. Szijjártó szerint persze erről szó sincs, de amikor mások is azt kérdezték, miért szerepel kevesebbet Giró-Szász, kértek egy kimutatást, amely azt állapította meg, hogy a különbség valójában minimális.

Orbán íródeákja

A kormányüléseken Szijjártó forrásaink szerint soha nem szólal meg, „úgy ül Orbán mellett, mintha az íródeákja lenne". Szó nélkül jegyzetel végig több oldalt, és senki sem emlékszik olyan esetre, hogy bármelyik nyilatkozattal kapcsolatban saját ötlettel állt volna elő. Az őt ismerők általában is úgy jellemzik Szijjártót, mint akinek a szinte gépies munkabírása nem párosul túlzott kreativitással.

Szijjártó ugyanakkor azt mondta, a kommunikációs csapat vezetőjeként ő maga is részt vesz a kommunikáció kialakításában. Kérdésünkre elmondta, a híressé vált bulvárkacsa fordulat például az ő agyszüleménye volt. Sőt. „Őszintén máig nem értem, miért kellett lemondania. Ha a bizottság megállapította, hogy az akkori követelményeknek megfelelt a dolgozat, hogyan történhetett, hogy két nap múlva mégis elvették a doktori címét?" – kérdezi.

Ezek a szereplések azonban összességében hozzájárulhattak ahhoz, hogy új pozíciót kapjon. Kormányzati és fideszes forrásaink szerint is azt érezhette Orbán, hogy az állandó szerepléstől Szijjártó elkopott, és szerencsésebb, ha a jövőben nem ő jeleníti meg a szavait. „Detoxikálni kell Pétert" – mondta egyik forrásunk. Azt ugyanakkor különböző beszélgetőtársaink különféleképpen ítélték meg, hogy ebben Habony szerepe mekkora lehetett. Van, aki szerint Orbán maga gondolta ezt így, mások szerint a döntésben erősen közrejátszott, hogy Habony így akarta elérni, hogy ő maradjon egyedül Orbán füle közelében, ezért győzte meg az áthelyezésről.

A hivatalos változat szerint ugyanakkor erősíteni kell a külpolitikai területen, Szijjártót pedig szakmai tapasztalatai alkalmassá teszik erre a posztra. Nemzetközi kapcsolatok végzettsége mellett kiválóan beszél angolul, gimnáziumi évei alatt alatt fél évet tanult az Egyesült Államokban. Szijjártó az Indexnek azt mondta, komoly tapasztalatot jelent az is, hogy Orbán mellett részt vehetett a tárgyalásokon többek között Vlagyimir Putyinnal, David Cameronnal, Robert Ficóval vagy a kínai delegációval.

Az új ellenfél

Új posztja két lényeges kérdést vet fel. Az egyik, hogy tíz év után most először lesz olyan pozíciója, ami nem kötődik közvetlenül a szerepléshez. Őt ismerő forrásunk nem lenne meglepve, ha ezután is ugyanolyan rendszerességgel járna szerepelni. „Pétert az ilyen szereplések töltik fel, szüksége van rájuk" – mondta egy másik forrás, vagyis Szijjártó aligha fog a háttérben meghúzódni ezek után.

Ennél is lényegesebb lehet az, hogyan fogja viselni, hogy formálisan mostantól nem lesz Orbán közvetlen munkatársa. Sőt, Habony helyett egy új riválissal kell megküzdenie, ez a csata pedig semmivel sem ígérkezik könnyebbnek – a miniszterelnökség új államtitkárával, Lázár Jánossal rivalizálhatnak majd azért, ki dolgozik majd jobban, és főleg ki jut közelebb Orbán Viktorhoz. Igaz, a motivációik alapvetően mások, Lázár végső célja sokak szerint az, hogy miniszterelnök legyen, Szijjártó viszont nem gondolkodik ilyesmiben.

Amikor Szijjártó felnőtt

Csak a Honvéd

Meglepő módon Szijjártó kedvenc csapata nem a Győr, hanem a Honvéd. Fia születése előtt minden hazai meccsre kiment, azóta nincs ennyi ideje. A rajongás Disztl Péterrel kezdődött, a legendás kapus nagy kedvence volt, amikor elkezdett a focival foglalkozni, nem sokkal ezután igazolt a Honvédba. Ezzel el is dőlt, melyik lesz a csapata.

– Mi lenne szívesebben, válogatott focista vagy miniszter? – kérdezzük Szijjártót. „Ha gyerekoromban kérdezik, egyértelmű lett volna a válasz. Ma már nem vagyok benne biztos" – mondja, ezzel együtt idei legnagyobb sikerének a futsal NB II. második helyét tartja a Dunakeszi csapatával. Ez volt az első idénye a miniszterelnökség csapatából alakult Dunakeszinek, és ez viszi el a legtöbb idejét a munkán és a családon kívül. Heti négyszer edzenek, péntekenként pedig jönnek a meccsek. Jövőre ez még keményebb lehet, ha megnyerik az osztályozót, és feljutnak az élvonalba. Szijjártó egyébként a focit csak néhány éve kezdte, előtte inkább kosarazott, és volt a győri női kosárcsapat elnöke is. Aztán jöttek a baráti fidelitasos focitornák, ezekből pedig egy idő után komoly futsal lett.

Utoljára maradt Szijjártó családja – éppen azért, mert őket meglehetősen tudatosan igyekszik távol tartani a nyilvánosságtól. Feleségét, Szilviát még Győrből ismeri, és van egy tizennégy hónapos fiuk, Péter. Szijjártó azt mondja, fia születésével érezte igazán, hogy felnőtt. Feleségével nem sokszor találkoztak párttársai sem, de egy dolgot kiemelt egyikük – remek húslevest főz.