Elutasították a Gyöngyösi elleni feljelentést

2013.01.09. 11:26

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította azt a feljelentést, amelyet közösség elleni izgatás miatt tett Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő ellen Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija és Bodnár Dániel, az EMIH vezetőségi tagja november 27-én. A feljelentés tárgya Gyöngyösi Mártonnak az az országgyűlési ülésen tett kijelentése volt, amely szerint a Magyarország számára bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, zsidó származású országgyűlési képviselők és kormánytagok számbavétele időszerű lenne.

Az ügyészség közleménye ismerteti a törvényt: a közösség elleni izgatás bűntettét az követi el, aki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít. Az Alkotmánybíróság és a bíróságok következetes jogértelmezési gyakorlatának lényege szerint gyűlöletre uszítás akkor valósul meg, ha az elkövető a magatartásával olyan mértékben korbácsolja fel az érzelmeket, amely révén kialakul a közvetlen veszélye annak, hogy a felszított indulatok erőszakos cselekedetbe torkollanak, olvasható az ügyészségi közleményben.

Az ügyészség a feljelentés elutasítását részben azzal indokolja, hogy korábban több ügyben eredménytelenül emeltek vádat, a bíróságok a fenti értelmezés alapján felmentették a terhelteket. "A fent ismertetett jogi környezetre, valamint az ügyben elrendelt feljelentés kiegészítés keretében beszerzett adatokra figyelemmel Gyöngyösi Márton cselekménye nem minősül gyűlöletre uszításnak, ezért a feljelentést elutasítottuk" - írta Keresztes Imre főügyész.