A fél országot beborította a hó

2013.01.14. 12:08
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BKK közlése szerint utolsóként a 17-es vonalon is elindult a villamosközlekedés, így pillanatnyilag az összes vonal üzemel. Mivel éppen nem is esik a hó, ez talán így is marad.

  • Nem érdemes rohanni a vonathoz

    A havazás miatt gyakrabban kell tisztítani a váltókat a vasúton, ezért több vonalon akár 100 perces késéssel közlekedtek a vonatok hétfő délelőtt. Délre a helyzet valamennyit javult, bár az ország nyugati és középső részén még mindig gyakoriak a 15 és 60 perc közötti késések.

  • Mivel ássuk ki magunkat a hó alól?

    Ritkán esik le hazánkban pár nap alatt 30-40 centiméternyi hó, ezért nem lenne kifizetődő tízmilliárdokat költeni hóeltávolító eszközökre. Az északibb, rendszeresen behavazott országokban többféle módszert alkalmaznak, és nem csak infastrukturális fejlesztéseket; sokszor az egyénekre bízzák a hó elleni védekezést.

  • Olvasónk alig várja hogy hazamehessen a munkahelyéről: "Zalában már 30 cm felett járunk és változatlanul szakad. Egy hókotró autót már láttam. Alig várom, hogy hazamenjek és sétáljak egyet a közeli erdőben. Utána egy mézes pálinka és teljes a téli boldogság!Ne keseregjünk, élvezzük a természet szépségét" - áll hozzá példamutatóan a történtekhez Betti.

  • Nem igaz a mondás, hogy régen minden jobb volt. A Dunaújváros történelmét fényképekkel bemutató mikroblogra kerültek fel a képek, melyeken az látható, hogyan küzdöttek hasonló problémákkal már a szocializmusban is.
  • Utolsóelőttiként a 29-es buszok is visszaálltak a forgalomba, már csak a 218-as buszokkal nem lehet közlekedni.

  • döbbent rá István. „Érdeklődésből megkérdeztem az FKF-et, hogy mennyiért várnak rendkívüli hómunkásokat. 3550 Ft 8 órára. Kérdés, hogy ennyiért inkább nem-e a mekiben dolgozik valaki - ahol fűtés is van és az óradíj is kicsit magasabb. Nem csoda, hogy nincs tolongás érte” – írta.

  • „Legjobb beülni valamelyik presszóba egy forralt borra. Én is azt teszem. Pláne, hogy most telefonáltak, hogy holnap az ELMÜ-től jönnek, hogy megbeszéljük, 300 vagy 400 forintot szeretnék hogy fizessenek nekem elfogyasztott kilowattonként, a rezsicsökkentés jegyében” – írja örök optimista olvasónk.

  • Ismét járható a bekötőút a Veszprém megyei Hidegkúton. A Balaton-felvidéki zsákfalut 11.00 óra után szabadították ki a hó fogságából a munkagépek. A havazás miatt járhatatlanná vált 3107-es jelű bekötő utat személyautóval már használni lehet, ám buszokkal és nagyobb járművekkel továbbra sem ajánlatos közlekedni rajta.

  • Keressük az ország legjobb hóembereit!

    Ha ön is készít hóembert a napokban, ne felejtse el, hogy a hóemberkészítés feltöltéssel végződik!

    305288 10200153071971132 844408898 n (1)
    Fotó: olvasónk

    Keressük az ország legmenőbb, legfurcsább, legviccesebb és legszebb hóembereit, küldje el nekünk alkotását, mi pedig közzétesszük a legjobbakat!

  • Ahol a főváros elakad, ott közbelépnek az emberek - legalábbis szeretnénk azt hinni, hogy a hétköznapok igazi hőse rak hótoló lapátot kocsija orrára, hogy kiszabadítsa szomszédait a tél fogságából.

  • Már-már a belvárosban, de legalábbis az Árpád-híd Szentendrei úti lehajtójánál látott hókotrót egyik kollégánk. A dolog szépséghibája, hogy itt a forgalom már teljesen megolvasztotta a havat, így a munkagép lapátjával csak az aszfaltot csiszolta.

  • Több jármű is árokba csúszott, egy autóbusz pedig elakadt hétfő reggel a havazás miatt Vas megyében. A 8-as főútról Körmendnél elővigyázatosságból a 76-os számú főútra terelik a kamionokat.

    Vas megyében vasárnap kora délután kezdett intenzíven havazni, azóta 25-30 centiméternyi hó hullott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki a megye területére. Az előrejelzés alapján a következő 24 óra alatt még legalább 20 centiméternyi friss hó várható.

  • A legújabb téli extrémsport, a hókotróspotting versenyében Marcell előkelő helyezést ért el. Ő ugyanis Budapest belterületén találkozott hókotróval, ami igazi ritkaságnak számít. Leírása alapján a munkagép háromnegyed hétkor Káposztásmegyeren, a Külső Szilágyi úton ment, aztán lekanyarodott a Fóti útra – ahol viszont már sózva volt az út.

  • Krisztina azt nem érti, miért kell ezt a helyzetet ilyen tragikusan felfogni. "Olyan ritkán esik ennyi, évente maximum 1-2 alkalommal, a városban nem is marad meg sokáig, akkor miért nem lehet örülni neki egy kicsit? Ne adj isten nem azon bosszankodni, hogy vizes lesz a csizmám, a hajam, a kabátom, vagy azon, hogy lapátolni meg söpörni kell (mert reggel óta ezt hallgatom az utastársaktól meg a kollégáimtól). Szerintem nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is ki kellene vezényelni kötelező jelleggel hógolyózni, hátha egy kicsit oldódna a hangulat. A BKK meg az FKF dilettantizmusa nem vitás, de attól még egyetlen út sem lesz tiszta, hogy anyázunk." - fogalmazott levelében.

  • Árokba csúszott egy kamion a 811-es úton Alcsútdoboznál, ezért teljesen lezárták az útszakaszt.  A nyerges vontató hátulja csúszott árokba az Alcsúti Arborétumnál. A jármű keresztbefordult az úton, az eleje szinte teljesen elfoglalja a két sávot. A műszaki mentés idejére teljesen lezárták az utat.

  • Rogán Antal arra kérte a kerületi közterület-felügyeletet, hogy a hóhelyzetre tekintettel hétfőn függessze fel a parkolás ellenőrzését és pótdíjazását. A közterületfelügyelők ehelyett a parkolóhelyek megtisztításában és az utak járhatóvá tételében segédkeznek.

  • Az indexközeli Blumi jelentése szerint a Westend előtt John Deere hókotrók takarítják a havat.

  • Olvasónk arról számolt be, hogy a Blaha Lujza téri metrómegállóban hangosbemondón közölték, a Déli pályaudvarnál pedig a biztonságiak szóltak, hogy ma nem kell fizetni a tömegközlekedésért Budapesten.

  • Nyári gumik is bénítják a forgalmat

    Az autópályákon is bénítja a forgalmat a kora éjszaka óta tartó havazás. Leginkább a nyári gumival közlekedő kamionok okoznak gondot, mivel ezek ilyen időjárási viszonyok mellett nem tudnak felmenni a meredekebb emelkedőkön.

  • Ismét teljes útvonalán jár az 59-es és a 61-es villamos. Buszok közül jelenleg csak a 149-es és a 218-as járatok nem közlekednek, a 65-ös, 165-ös, a 129-es és a 155-ös valamint a 160-as autóbuszok ismét eredeti útvonalukat járják, bár jelentős késések előfordulhatnak.

  • "A leírások alapján kezdem úgy gondolni, hogy Budaörsön jobbak az útviszonyok, mint a fővárosban. Reggel 7 órakor a 2,5 km-es munkába vezető utamon 2 hókotrót is láttam a főúton, 10.30 után pedig már a mellékutakon, és a kis utcákban is megjelentek a hókotrók. (Egyébként a 88-ason már 7.30-kor sem kért a sofőr bérletet, vagy jegyet). A főút most teljes egészében járható, a 240 E buszok szinte a megszokott járatsűrűséggel közlekednek." - írta meg Annamária.

    Ugyanakkor nem lehet elérni a taxitársaságokat: "20-25 perc folyamatos csörgetés után sem vesz fel egy diszpécser sem az egyik legnépszerűbb (és legdrágább) taxitársaságnál a telefont. Reggel 7 órakor akartam kérni egy taxit Budaörsre, és miután a hosszas várakozás után végre felvette valaki, azt mondták, hogy nem tudnak autót értem küldeni, mert a XI. kerületben sincs egy autójuk sem, így minimum 40 percet kellene várnom. Másnak napokkal előre meg volt rendelve a taxija, mégis közel 1 órás késéssel értek a házához, és a megszokotthoz képest további 1 órás késéssel szállították a megbeszélésre."

  • A buszok mentésére koncentrált az FKF

    Végre kiderült, hol vannak a hókotrók!

  • Bécsben kotornak, Párizsban riadóztattak

    Magyarországhoz hasonlóan Európa nagy részén szintén riasztást rendeltek el a meteorológiai szolgálatok a várható hóhelyzet miatt, több helyen pedig már tart is a havazás. A helyzet Franciaországban hasonlít leginkább a magyarhoz, amennyiben riasztani ott is riasztottak.

  • Elakadt teherautót próbálnak menteni Győr határában a 81-es fóút egyik autópálya-felhajtójánál 2013. január 14-én. Havazás miatt Győr-Moson-Sopron megyében a közlekedés több útszakaszon is akadozik, illetve a reggeli órákban számos baleset történt a megyei útjain.

  • Késnek a távolsági buszok is

    Elakadt kamionok, balesetek és megközelíthetetlen buszmegállók is nehezítik a helyzetet.

  • A Közterület-felügyelet hozzáállásán háborodott fel György: "Egy ilyen helyzetben ezeknek az embereknek miért az a feladata, hogy páváskodjanak, röhögjenek, tivornyázzanak a metró bejáratainál, ahol éppen razziáznak az ellenőrök? Ugyanígy páváskodtak azon az egyes villamos pótló buszon, amely az Árpád hídhoz érkezve nem is tudott valamilyen okból továbbhaladni, közben teljesen balesetveszélyes módon próbálták meg az emberek felpasszírozni magukat a járműre." György szerint a BKK akár a közterület-felügyelőkre bízhatta volna az utastájékoztatást, ha már úgyis a BKK emberei mellett szolgálnak jegyvizsgálásnál.  "Ha pedig semmiről nincs információjuk, vagy semmi kommunikációs célra nem alkalmasak, akkor foghatnának hólapátokat, és eltolhatnák a megállókból a havat" - vetette fel ötletét levélírónk.

  • A párt fővárosi frakcióvezetője, Losonczy Pál délután kettőkor tart sajtótájékoztatót „Az FKF vezetője alkalmatlan a feladatára!” címen.

  • a 102-es busz sofőrjét arról, hogy ma ingyenes a BKV, ő rendületlenül kérte a jegyeket és a bérleteket, írja Später.

  • Dániel szerint érdemes próbálkozni a stoppolással, gyorsabb, mintha a BKV-ra várna az ember.  "Írjátok ki szépen, hogy az autósok vegyenek fel minden szerencsétlent a buszmegállóban." - zárta levelét.