A fél országot beborította a hó

2013.01.14. 08:10
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elmarad Kaposváron Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár délelőtt tíz órára tervezett sajtótájékoztatója, adta hírül az MTI a minisztérium tájékoztatása alapján.

  • Legalábbis ezt tanácsolja legutóbbi Facebook-posztján a BKK: „Kérjük, aki a felszíni közlekedést venné igénybe és megteheti, egyáltalán ne induljon útnak ma reggel”.

  • „Csak egy kis érdekesség: annak ellenére, hogy gyakorlatilag nincs tömegközlekedés Zuglóban, azért a csodával határos módon előbukkant 32-esre volt képe hat darab közteresnek és ugyanennyi ellenőrnek felszállnia razziázni” – háborog Viktor Zuglóból.

  • „Veszprémben most is folyamatosan szakad a hó. Az utakat próbálják takarítani, de mitsem ér. A főútvonalak járhatók, de csúszósak. A mellékutakat az autók próbálják kijárni, a hókotrók azokról még nem tolták el a havat” – jelentette Kata nevű veszprémi olvasónk.

  • hívta fel a figyelmet a különös összefüggésre közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jelentésük szerint az ország egyes részein már harminc centi hó esett. A Bakonyban 15-25 centis hóréteg nehezíti a közlekedést. A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves. A keleti országrészben egyelőre nincs fennakadás. A hó eltakarításán 12 órás műszakokban 350 géppel dolgoznak.

  • A 86-os főúton Zalalövőnél a 26-27 km között elakadt kamionok vesztegelnek az egyik sávon, közölte hajnalban az Utinform. Mentésükön már dolgoznak, de az intenzív havazás miatt a környéken nagyon lassú a közlekedés.

  • 20-30 perces késéssel tudnak felszállni a repülőjáratok a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A reptér utastájékoztató honlapja szerint járatot egyelőre nem kellett törölni, de a legkevesebbet késő járat is 19 perc késéssel tudott csak elindulni, és volt olyan, ami egy óránál is többet késett.

  • A havazás miatt a budapesti felszíni járatok 15-30 perccel hosszabb menetidővel közlekednek, az 1-es villamosok, a 22-es, a 128-as, a 155-ös és a 160-as autóbuszok pedig jelenleg balesetek miatt egyáltalán nem közlekednek – közölte a Facebookon a BKK.

  • Az Utinform Google által tárolt változatának utolsó bejegyzése szerint az M1-es Komárom-Esztergom megei szakaszán keresztbe fordult egy kamion. A megyei hírportál azt írja: Esztergom és Dorog térségében, a 81-es számú főúton és az M1-es autópálya kisbéri szakaszán nehezen lehet közlekedni.

  • A Magyar Közút Zrt. által fenntartott Utinform-honlap reggel óta nem működik, így onnan nem lehet átfogó képet kapni arról, milyen az országban az útviszonyok. Az utolsó, 6 órakor élesített bejegyzés szerint az M1-es autópályán keresztbe fordult egy kamion.

  • Európa nagy részén szintén riasztást rendeltek el a meteorológiai szolgálatok a havazás miatt. Horvátország Magyarországgal határos észak-nyugati részén a legmagasabb fokú, az ország többi területén másodfokú riazstást rendeltek el. Ausztria keleti és déli részén másodfokú riasztás van érvényben. Nagy havazásra számítanak Franciaország északnyugati részén és egész Belgiumban, ahogy Anglia keleti partvidékén is. Németországban a havazás mellett kemény fagyra is számítanak.

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat 11 megyére és a fővárosra hóriasztást adott ki, az ország többi megyéjére viszont immár ónos eső miatt léptettek életbe elsőfokú riasztást.

  • A BVK hétfő reggeli közleménye szerint az éjjel 67 munkagéppel takarították Budapest fő közlekedési útvonalait - bár ennek hajnalban nyomát sem láttuk, a budai felső rakpartot, a Clark Ádám teret és az Árpád fejedelem útját is vastag hó borította. A közlemény szerint a mellékutak takarításának a havazás elálltáig neki se kezdenek. A közterületfenntartó a nappali műszakban hómunkásokat vesz fel.

  • Az ország nyugati és középső részén az intenzív havazás és az ónos eső miatt több, vonalon váltóállítási problémák, okoznak fennakadások a vasúti közlekedésben – közölte hét óra után nem sokkal a Máv Start Zrt. A vasút tájékoztatása szerint a folyamatos havazás és a vonatok okozta menetszél miatt minden most a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Hatvan és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-40 perc közötti késéssel kell számolni. A vonatközlekedésről térképes információt a Máv Start honlapján itt találnak.

  • Ön is látta?
     
  • Fennakadásokat okoz a havazás a fővárosi tömegközlekedésben, közölte a Budapesti Közlekedési Központ hétfő hajnalban. A közlemény szerint „a tömegközlekedés járatai elindultak, a havas, csúszós utakon lassú az előrehaladás, a kötöttpályás közlekedést pedig a váltók lefagyása, hóval való eltömődése nehezíti, ezért a legtöbb vonalon késésekkel közlekednek a járművek”. Néhány járat kimaradt, de amik elindultak, azok is lassabban mennek, a BKK szerint 15-30 perccel hosszabb menetidővel lehet számolni a felszíni vonalakon. A havazás főként a budai hegyekben és a külső kerületekben okoz fennakadásokat.

    A legfrissebb tömegközlekedési információkat a BKK a Facebook oldalán közli.

  • Az Inforádió munkatársai személyesen tapasztalták meg, hogy mit ér folyamatos havazásban a hókotrás. Semmit. Tapasztalataik szerint „a hókotrók felvonulása után fél órával még a sózott, takarított útfelületeken - a bevezető főutakon, sztrádákon, sőt, még a belvárosban is - legalább 2-3 centiméter vastag, közepesen csúszós hótakaró fedi az utakat, a sávokat gyakorlatilag nem lehet elkülöníteni”.

  • A Budapest-Tatabánya-Győr vonalon máris egy órát meghaladó késések alakultak ki, de a főváros környékén szinte minden vasútvonalon 5-60 perces késésekre lehet számítani. Jelentősebb fennakadások vannak a székesfehérvári és a váci vonalon is.

  • Az Országos Meteorológiai szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyékben másodfokú, Budapesten, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyékben elsőfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt. A másodfokú riasztás azt jelenti, hogy egy nap alatt húsz centi friss hó hullhat. Az elsőfokú riasztás tíz centi havat jelent. Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél hóátfúvásokat is okoszhat. A havazás mellett az ország egész területén ónos esőre is számítani kell. (MTI)

  • Hétfő reggelig már huszonöt balesethez kellett riasztani a tűzoltókat, legtöbször Somogy és Veszprém megyékben, jelentette a katasztrófavédelem. Elzárt településről, lezárt útszakaszról nem érkezett jelentés. (MTI)

  • A szokatlan ídőjárás a megszokottól eltérő vezetési stílust követel. A hóban az autó két legnagyobb ellensége a túl sok, illetve a túl kevés nyomaték. Ezért bánjon óvatosan a kuplunggal, és a megszokotnál hamarabb váltson fel. Fékezéskor ne nyomja ki a kuplungot, csak a legvégső esetben. A lassítást inkább bízza a motorfékre. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a vészfékezés ilyenkor mit sem ér, az autó nagyon könnyen megcsúszik, irányíthatatlanná válik. Számítson a szokásosnál sokkal hosszabb fékútra. A téli gumi használata ilyenkor magától értetődő, hegyvidéki területeken még a hólánc sem számít extrém választásnak. Vigyázzon magára és a többi közlekedőre!

  • Csaknem félméteres hó is jöhet

    A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az ország nyugati részén akár negyven centi hó is eshet. Budapesten hajnalra már egybefüggő, tíz-tizenkét centis hóréteg alakult ki. A Magyar Közútkezelő közleménye szerint háromszáz hóeltakarítóval dolgoznak az utakon. Budapesten egyelőre még minden főút fehér, bár fél hétkor az Árpád-hídon már áthajtott három hókotró.

  • Betakarta Budapestet a hó, mint Moszkvát a hó

    A kora éjszaka kezdődött és azóta is tartó havazás egységes, több centi vastag hóval takarta be Magyarország fővárosát. Hajnali hatkor még nyomát sem láttuk a közterületfenntartó hóeltakarító járműveinek. A veszélyeket jelzi viszont, hogy már ezen a hajnali órán is láttunk villanyoszlopnak csúszott autót.