Még mindig bajlódnak az árammal

2013.03.16. 15:15
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem rendelték el a médiában korábban már kipróbált katasztrófariadó-tervet, a Pintér Sándor belügyminiszter azt válaszolta a mentést irányító műveleti központban tartott sajtótájékoztatón, hogy a rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést, mondta. Megjegyezte továbbá, hogy a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a médián keresztül.

    Pintér elmondta, hogy a rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési, valamint áramszolgáltatási problémák összesen 270 ezer embert érintettek. Jelezte, még mindig vannak gépjárművek a hó fogságában, ezeket azonban már gépekkel nem lehet kiszabadítani, ezért kézi erővel próbálják eltávolítani a havat. A hivatásos állomány eddig több mint 30 ezer tagja teljesített szolgálatot az érintett területeken. (MTI)

  • Míg a közútkezelő adatai szerint már csak 18 település nem megközelíthető az országban, a rendőrség csaknem kétszer több elzárt helységről tud. A szombaton fél háromkor kiadott közlemény szerint az elzárt települések száma 31, az elzárt utak száma 57, az elzárt útszakaszok száma 41, és jelenleg is 182 járművet mentenek. Havazás miatt úton ragadt autósról már nem tud a rendőrség - igaz, Orbán Viktor már tegnap este sem tudott -, de „továbbra is korlátozza számos település elhagyását”. Közölték azt is: „az áramszolgáltatási kimaradással érintett 91 településen a rendőri jelenlét folyamatos”.

  • A 68-as kilométernél elterjedt, hogy a rendőrök megindították a forgalmat, a még veszteglők pedig azt mondták, hogy a határig mehetnek, jelentette kollégánk az M1-esről, aki ugyanakkor nem sokkal később már elmondta, hogy végig áll a sor. Nem sokkal korábban nagy munkagépek érkeztek, amelyek eltakarították egy pár száz méteres szakaszon a hótorlaszt az útból.

    A rendőrök korábban a Győr felé mindkét sávot elfoglaló kamionokat egy sávba próbálták meg átterelni. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy még nem oldották fel Győr felé az útzárat.

  • Kossa György tű. dandártábornok, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője és mint a helyszíni operatív törzs vezetője fél ötkor tart helyszíni sajtótájékoztatót az M1-es autópályán, és beszél az elmúlt napokban az érintett kritikus szakaszon tett intézkedéseket.

  • Az E.On szerint a nyírbogdányiak többségénél már van áram, csak tíz lakásban nincs. Andrea, akinek a szülei ott élnek, beszélt velük, és a helyiek szerint ennél azért sokkal rosszabb a helyzet.

    Az Eon 12:30-kor kiadta az ellátatlan települések listáját, melyben például az szerepel, hogy Nyírbogdányban 10 ellátatlan fogyasztó van. Na most ez azért nem állja meg a helyét, mert nemrég beszéltem ott lakó szüleimmel és családtagjaimmal, akik azzal informáltak, hogy az egész településen nincs áram... Most akkor hogy is van ez?! Tényleg nem vonom kétségbe h munkálkodnak a szakemberek, mert tényleg látják és hallják a helikoptereket a nyírbogdányiak, csak miért nem írják ki a tényleges számot?!

  • Úton lévő olvasóink szerint megint nem lehet közlekedni a 81-es főúton, mivel a móri bekötőnél műszaki mentés van, teljesen beállt a sor.

  • Zalában szombaton kora délután már csak négy út volt lezárva hóátfúvás miatt, a megyében azonban több helyen elakadtak járművek, köztük autóbusz és hótoló is. A megyében még járhatatlan a 75-ös számú főút Alsópáhok és a zalaapáti körforgalom közötti szakasza, és a főúton továbbra is kamionstop van érvényben a 8-as és a 33-as kilométerszelvény között. Nem lehet ráhajtani a Zalaszentbalázs és Gelse, valamint a Tófej és Söjtör közötti összekötő útra, és Veszprém megye irányából nem engednek járműveket a 7333-as jelű útra.

    A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja szerint szombaton is több műszaki mentés miatt hívták az ügyeletet. Paton a közútkezelő munkagépe csúszott le úttisztítás közben, és ugyanitt két kenyérszállító kisteherautó is elakadt. Zalaszabar és Zalavár között egy autóbusz csúszott le félig az útról úgy, hogy a forgalmat is akadályozta, Nemesszentandráson pedig a viharos szél miatt meglazult gyökérzetű fa dőlt villamos vezetékre, s a műszaki mentéshez a tűzoltókon kívül az áramszolgáltató szakembereire is szükség volt.

  • Vége a kamionstopnak Győr-Moson-Sopronban - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője szombaton az MTI-vel. Dobos Viktória hadnagy elmondta, hogy ennek értelmében déltől ismét beléphetnek Magyarországra Hegyeshalomnál és Rajkánál a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek. Az M1-es autópálya megyei szakaszán már nincsenek elakadt járművek, és Győr-Moson-Sopronban a hó miatt egyetlen autó sem vesztegel.

  • A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Csapatszolgálati Százada is az M1 autópályán rekedt csütörtök délután Budapestről hazafelé. A rendőrök is részt vettek a mentésben az 1-es és 13-as főúton, és segítettek biztonságos helyre juttatni két iskolásokat szállító buszból 71 fiatalt és 200 felnőttet, számolt be róla a megyei kapitányság.

  • Még nyolcvanan várakoznak a győri önkormányzat és a katasztrófavédelem által kialakított melegedőkben arra, hogy továbbutazhassanak. Az előző két éjszaka összesen 1300-1400 ember élt a lehetőséggel. Domanyik Eszter városházi szóvivő elmondta, hogy megnyitották az egyik iskolát ideiglenes szállásul, és fedezték a hóviszonyok miatt a városban rekedt úton lévőket ellátó karitatív szervezetek költségeit. Sok helyi lakos is felkínálta saját otthonuk egy szobáját, ágyát a bajbajutottaknak.

  • Újfehértó területének körülbelül negyven százalékában sikerült helyreállítani a csütörtök este óta szünetelő áramszolgáltatást - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere szombat délben az MTI-vel. A 14 ezres kisváros központjában, illetve elsősorban a déli városrészeken azonban továbbra sincs áram. A szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák helyreállításán, egyelőre nem lehet tudni, mikorra végeznek a szakemberek.

    A polgármester elmondta, hogy a művelődési házban melegedőhelyiséget nyitottak, ide várják mindazokat, akik fűteni sem tudnak otthon. A legfontosabb épületekben, így a tűzoltóságon, a mentőállomáson, a gyógyszertárban és az orvosi ügyeleten a katasztrófavédelemtől, illetve más szervezettől kapott aggregátorokat állítottak munkába. A nagyobb üzletek önmagukat látják el árammal, az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás zavartalan.

  • Dialízis a harckocsiban, 16 óra egy vastúi kocsi vécéjében, osztrák megszállás a forradalom évfordulóján és Semjén Zsolt, akiben nyomokban lóhúst találtak. A közösségi média válasza a katasztrófális tavaszi télre az Index2-n.

  • Minden utat sikerült járhatóvá tenni szombaton Bács-Kiskun megyében - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője szombat délben az MTI-t. A megyében nem volt olyan település, melyet ne lehetett volna megközelíteni a havazás idején.

    Győr-Moson-Sopronban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat délutáni tájékoztatása szerint még nyolc út van lezárva. Minden esetben négy- és ötszámjegyű szakaszokról, azaz nem fontos, forgalmas utakról van szó, jellemzően Győr és Pannonhalma térségében.

    Fejér megyében már csak két elzárt település van, mindkettő kiszabadításán dolgoznak a közútkezelő szakemberei - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Egyelőre Bakonykúti és Kislók megközelíthetetlen közúton, a főutak viszont szombaton délelőtt felszabadultak. Ideiglenesen a 81-es úton Magyaralmás és Söréd között kisebb fennakadásokra lehet számítani műszaki mentések miatt. Mintegy húsz alsóbbrendű út vagy útszakasz pedig még mindig le van zárva.

  • Facebook szinte felrobbant egész nap, olyan hihetetlen mértékű valós aktivitás keletkezett. Amikor a politika, a TEK, a Belügyminisztérium, a katasztrófaelhárítás és egyéb szervezetek impotenciájukat fitogtatták, felszínre tört egy őszinte mozgalom, mely valóban az emberek érdekeit képviselte. A tegnap történtek új megvilágításba helyezik a közösségi média erejét.

    Még több vélemény a katasztrófahelyzetről az Index2-n.

  • További intézkedésig nem engednek be több kamiont az országba Röszkénél és Nagylaknál - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szombaton az MTI-vel.

    Azokat, akik eddig beléptek, leterelik az autópályáról, és pihenőkbe irányítják, hogy ne terhelődjön tovább az M5-ös autópályáról az M1-re érkező forgalom. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

  • A 65-67-es km-nél az autópályán rekedt kamionok mindkét sávot elfoglalva várakoznak a Győr felé vezető oldalon, jelentette kollégánk az M1-esről. A 73-as km környékén állítólag még sok autó ott maradt, kifogyott belőlük az üzemanyag. A pályán még van hó, de a kamionok miatt sem tud haladni a takarítás.

    A másik, Budapest felé tartó oldalon már rendesen halad a forgalom, ugyanakkor kollégánk szerint láthatóan akadályozza a mentést a Győr felöli pályán, hogy a másik oldalon nem tudnak legalább egy sávot használni a kifelé tartó járművek.

  • Tizennyolc elzárt település, több mint 90 járhatatlan út

    A közútkezelő társaság szombat délutáni közleménye szerint egy órakor az országban még több mint kilencven út volt járhatatlan, és továbbra is elérhetetlen tizennyolc település. Fejér és Komárom-Esztergom megyékben 19-19, Tolnában 14 járhatatlan út van. Részletek >>

  • Ötven centiméter vastagságú friss hó borítja a bánkúti sípályákat, a felvonók szombat délelőttől ismét üzemelnek, írta honlapján a Bánkúti Síklub. A tájékoztatás szerint három felvonó működik, hat pályán lehet síelni. A Bánkútra vezető út járható. A mátraszentistváni Síparkban három kilométernyi sípálya és az összes felvonó üzemel a hétvégén.

    sípálya ma reggel
    Fotó: Sípark Mátraszentistván
  • A buszon rekedt amerikai cseregyerekek és az őket kísérő magyar diákok a tegnapi sok segítségnek köszönhetően (étel, ital, autós transzfer Győrbe) pár perce vonattal szerencsésen megérkeztek Budapestre, írja egy olvasónk.

  • A jobboldali médiabirodalomba tartozó, az elmúlt napok hóhelyzetéről végig tudósító csatrona a mai 12 órás híradójában, a nemzetközi híreket megelőzve számolt be a Magyar Nemzet nélkül maradt olvasók kálváriájáról: "A rendkívüli időjárási viszonyok miatt a Magyar Nemzet szombati előfizetői példányait a Magyar Posta nem vagy csak részben tudta kézbesíteni Komárom, Győr-Moson-Sopron, Zala, Vas, Veszprém, Fejér és Tolna megye egyes részein. Az érintett megyékben az elmaradt példányokat hétfőn kézbesíti a posta." (poldi.blog.hu)

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egész területéről fogadja Nyíregyháza az áram nélkül maradt családokat, jelentette be az önkormányzat. Öt nyíregyházi kollégiumban, a Westsik Vilmos, a Wesselényi Miklós, a Zrínyi Ilona és a Bánki Donát középiskolák kollégiumaiban, valamint a Nyírszőlősi Általános iskoláéban biztosítanak elhelyezést a rászorultaknak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szombat délelőtt még mindig 50 ezer fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás. (MTI)

  • Felborult a 710-es úton, a papkeszi és balatonakarattyai körforgalmak között egy juhokat szállító kamion. Az állítok közül néhány elpusztult, a többit a közeli telephelyre szállítják. Az útszakaszt a mentés idejére lezárták, kerülni a 71-es főút felé lehet.

  • Műszaki mentés miatt teljesen lezárta a rendőrség az M3-as autópálya szabolcsi szakaszát, a forgalmat elterelik. A pályán egy kamion mentésével vannak elfoglalva, ezért a Nyíregyháza felé tartókat a 204-es kilométernél lévő hajdúnánási csomópontban leterelik a sztrádáról.

  • Az MSZP szerint felelős kormánynak nyoma sem volt, a katasztrófavédelem új szervezete és vezetője pedig megbukott az elmúlt 36 órában. A szocialisták továbbra is vizsgálatot sürgetnek a rendkívüli időjárás okozta problémák nem megfelelő kezelése miatt. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes  azt mondta, mielőbb választ kell találni arra, hogy a katasztrófavédelem új rendszere „alkalmatlan arra, hogy éles helyzetben megvédje az embereket, vagy emberi mulasztás, vezetői felelőtlenség okozta a káoszt".

    Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató rendkívüli parlamenti bizottsági meghallgatását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció (DK), mivel szerintük bár a polgárok és a hivatásos állományok tagjai jelesre vizsgáztak, a kormány megbukott a rendkívüli hóhelyzet kezelésében.

  • Miközben az M1-es Budapest felől még le van zárva, az M7-esen csak kisebb fennakadások vannak, számol be róla olvasónk:

    Az M7-es autópálya jól járható. A 67-es km-nél a belső sáv le van zárva – próbálják megtisztítani a hótol. Kisebb kocsisor alakult ki a lezárás miatt. Utána is érdemes óvatosan vezetni, mert Siófokig helyenként még jégbordás az út! Mi Ausztriába tartunk kisebb kerülővel.

  • Elmarad a szombaton 18 órára kiírt Piestanske Cajky-Work Force DVTK Miskolc mérkőzés a női kosárlabda NB I középszakaszának felsőházában, amely egyben magyar-szlovák közös bajnokság is. A miskolci klub vezetése úgy döntött, tekintettel a továbbra is bizonytalan, nem biztonságos útviszonyokra nem indítja útnak csapatot Pöstyénbe, de akár vasárnap, akár hétfőn készek pótolni.

    A havatás miatt a labdarúgó NB I és NB II valamennyi hétvégi mérkőzését elhalasztották, míg férfi kosárlabda Adria Liga 25. fordulójában a Szolnoki Olaj és a horvát Zadar meccsét szombat helyett vasárnap rendezik. (MTI)

  • A másik irányból már megnyitották az M1-est, de Budapestről Győr felé még mindig le van zárva az autópálya. Folyamatosan szállítják el az úton rekedt autókat, a korábban kimentett sofőrököt visszaviszik a járműveikhez, tudtuk meg a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől.

  • Ez a levél landolt a szerkesztőség postafiókjában. Feladó: Telenor.

    A szélsőséges időjárási és közlekedési körülményekre tekintettel jóváírjuk ügyfeleink belföldi hívás és sms költségeit a katasztrófa sújtotta térségekben. Pontos részleteket a jövő héten osztunk meg veletek.

    Az alábbi győri és tatabányai üzleteinkben szeretettel várjuk azokat az utazókat, akiknek az elmúlt napok viszontagságaiban lemerült a telefonja, hogy segítsünk feltölteni. Az üzletek elérhetősége:

    Győr Pláza (cím: 9024 Győr Vasvári Pál út 7., nyitva tartás: H-SZe: 09:00-20:00, CS: 09:00-21:00, P: 09:00-20:00, SZO: 09:00-20:00, V: 10:00-19:00)

    Győr Árkád (cím: 9027 Győr, Budai út 1., nyitva tartás: H-SZO: 09:00-20:00, V: 10:00-18:00 )

    Győr Baross utcai üzlet (cím: 9021 Győr, Baross Gábor utca 11-13., nyitva tartás: H-P: 09:00-18:00, SZO: 09:00-13:00)

    Tatabánya Vértes Center (Győri út 7-9.,H-SZO: 09:00-20:00, V: 09:00-18:00 )

    Tatabánya Tesco (Bláthy Ottó u. 1, H-CS: 09:00-20:00,P: 08:00-20:00, SZO: 09:00-20:00,V: 09:00-19:00)

    Tatabánya Belváros ( Fő tér 30/A, H-P: 08:00-18:00, SZO: 09:00-12:00) Győr Baross utcai üzlet (cím: 9021 Győr, Baross Gábor utca 11-13., nyitva tartás: H-P: 09:00-18:00, SZO: 09:00-13:00)

  • Folyamatosan indulnak a buszok a havazás által leginkább sújtott útszakaszokhoz és térségekhez. Az önkéntesek feladataikról a helyszínen kaphatnak tájékoztatást, közölte az OKF.

  • Az áramhiány sajnos fűtésleállást is eredményezhet a külvilágtól elvágott, kisebb településeken. Andrea a kótaji állapotokról számolt be nekünk levélben:

    "Erről a helyzetről valahogy nem szólnak a hírek, legalábbis azok, amit az elemmel működő kisrádióval sikerült meghallgatnunk. Az EON azzal takarózik, hogy a hó miatt nem férnek a leszakadt vezetékekhez, azt az infót kaptuk, hogy keddre lesz áram. Ahol nincs vegyes tüzelés, ahol nincs kazán, nem tudnak az emberek fűteni, mert elektromos rendszer üzemelteti a gázfűtést. A falu aggregátorát az idősek otthonában működtetik, szerencsére volt egy, amit be lehetett állítani. Nálunk két fagyasztó láda is van, 3 napja áram nélkül. Hihetetlen károkat okoznak az amúgy is nehéz körülmények között élőknek, a szegény, egyedül éldegélő idősekről nem is beszélve. Itt már mindenki teljesen el van keseredve Tegnap este sikerült kiásni magunkat és az autót a hóból, és bejutottunk Nyíregyházára, miután délután 3 körül egy hóeke eltolta a havat a bevezető útról. Persze minden zárva volt. Szerencsére nagyikámnak voltak gyertyái és tudott adni.