Meghalt Tocsik Márta

2013.04.17. 11:45 Módosítva: 2013.04.17. 13:18

Hosszan tartó betegség után meghalt Tocsik Márta – írja az Új Ász online kiadása az ügyvéd ismerőseire hivatkozva. Hidasi Gábor, aki korábban Tocsik ügyvédje volt, az Indexnek megerősítette a hírt. Azt mondta, Tocsik valóban súlyos és hosszú ideje húzódó betegség után, három héttel ezelőtt hunyt el. A HavariaPress szerint a halála a siófoki kórházban következett be, és Csornán, születi sírjában temették el.

Tocsik Márta akkor vált közismertté, amikor 1996-ban nyilvánosságra került a Tocsik-ügy. A Figyelő című hetilap írta meg, hogy az Állami és Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) azzal bízott meg egy ügyvédet: közvetítsen az önkormányzatok belterületi földjeivel kapcsolatos privatizációs ügyleteknél. Rövidesen kiderült, hogy Tocsik Mártáról van szó, aki tíz százalékos részesedést kapott abból az összegből, így összesen 804 millió forint sikerdíjat vett fel a vagyonkezelőtől.

A Legfőbb Ügyészség még 1996-ban indított eljárást az ÁPV Rt. és Tocsik ellen. Az ügyészség a perben Tocsik Mártát és Liszkai Pétert, az ÁPV Rt. vezető jogászát csalással, az ÁPV Rt. további négy vezetőjét hanyag kezeléssel vádolta. Az állami cég vezetőit azért vádolták meg, mert az ügyvédnő munkáját hasznosnak találták.

Szintén megvádolták az ügyben Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, illetve Budai Györgyöt, a szabad demokratákkal kapcsolatban álló üzletembert, mindkettejük esetében befolyással való üzérkedés volt a vád. Utóbbiak a vád szerint felszólították a jogásznőt, hogy kössön cégükkel fiktív szerződést, és a nyereség egy részét adja át nekik, különben elintézik, hogy az ÁPV Rt. bontsa fel a szerződést vele.

Tocsik egy 1997-es interjúban azt mondta, a közreműködésével tizenötmilliárd forintot takarított meg az állam, és a nyolcszázmilliós sikerdíjat nem is az egész összeg, hanem csak nagyjából tízmilliárdnyi megtakarítás után kapta, és közreműködött abban, hogy az állam több mint nyolcszáz önkormányzattal rendezze a belterületi földeken lévő privatizált vagyonnal kapcsolatos vitáit.

Első fokon a Fővárosi Bíróság 1999-ben felmentette Tocsik Mártát. A Legfelsőbb Bíróság 2000-ben új eljárásra kötelezte a bíróságot. Tocsikot 2002-ben hűtlen kezelésért 4 év börtönre és 640 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték, 2003-ban azonban a Legfelsőbb Bíróság felmentette a vádak többsége alól, de magánokirat-hamisítás miatt 400 ezer forint pénzbírságra ítélte.

A polgári pert 2008 májusában elvesztette; ezen a tárgyaláson már egészségi állapotára hivatkozva nem vett részt. A 804 milliós sikerdíjból 80 milliót tarthat meg a jogerős ítélet alapján, 562 milliót plusz áfaösszeget vissza kell fizetnie. Az ügyben egy, az ÁPV és az ügyvédnő közötti elszámolást lezáró per 2011 elején indult újra. A visszafizetés már korábban kétségesnek tűnt, ugyanis az adóhatóság lefoglalta Tocsik vagyontárgyai jelentős részét. Tocsik a perei miatt egy ideig a legnagyobb adótartozók listáján is szerepelt, de egy 2008-as tárgyaláson ügyvédje, Hidasi Gábor papirokkal igazolta, hogy ügyfelének már nincs hátraléka az adóhivatallal szemben.