Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csak halaszthatatlan ügyben menjenek az emberek a Szigetközbe, mert az indokolatlan forgalom egyaránt gátolja a védekezésben részt vevőket és munkába vagy onnan hazafelé tartó helyieket. kérte Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott. Az egész Szigetközben súlyos a helyzet, de folyamatos a védekezés, hogy tartani tudják a gátakat. A legkritikusabb a helyzet Győrújfaluban. Ott 200 katonával és 100 hivatásos tűzoltóval erősítik meg a 300 tagú védekező csapatot.

  • Baranyában jól halad a dunai árvízi védekezés, a megyei védelmi bizottság azzal számol, hogy sikerül medrében tartani a folyót. Még több is a jelentkező a gátak építéséhez, mint ahányra szükség van. A megye leginkább veszélyeztetett részén, Bárnál és Dunaszekcsőnél több százan dolgoznak. Dunaszekcső védelmére 40 ezer homokzsákból emelnek gátat. A dunai kompok leállnak, ha a vízszint eléri Dunaszekcsőnél a 810, Mohácsnál a 850 centimétert.

  • Elokerult, zsakot pakol

    – írja egyik indexes önkéntesünk, Attila a Margitszigetről. Mármint Bajnai Gordon került elő, aki Szabó Tímeával épp időben futott még be, hogy az esti híradókba vágóképek készülhessenek róluk.

    Megjott Bajnai, ugyhogy hirtelen lett egy csomo fotos, videos. Most o is beszallt a homokozasba. Az ido most jo, sut a nap ra.

    – teszi hozzá a szigeten homokot lapátoló másik indexes kollégánk, Kacsa. Még mindig szükség van egyébként önkéntesekre a Margitszigeten, aki tehát szeretne egy kis izommunkát celebkörnyezetben munka után, a zsáktöltés- és pakolás remek szabadidős program, csak ajánlani tudjuk!

  • Előreláthatóan a vártnál később és magasabb szinten tetőzhet a Duna Pozsonynál, a folyó szintje délután háromkor már megközelítette a 10,4 métert, amit korábban a tetőzés szintjének jelöltek. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) aktuális adatai szerint a Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan csütörtök éjszaka éri el maximumát. A 10,4 méter fél méterrel magasabb, mint a szerdán megdőlt, több mint százéves rekord, és magasabb annál az értéknél is, amilyennel korábban számoltak.

  • Az árvízi védekezéshez szükséges eszközökkel megrakottan indult el csütörtök délután két teherautó Szolnokról Szentendrére, hogy így segítsék a Duna menti várost a megáradt folyó elleni küzdelemben - mondta Szalay Ferenc, Szolnoki fideszes polgármestere. A két teherautóval 40 ezer zsákot, ezer árvízi karót, nyolc nagy teljesítményű szivattyút, 300 méter tömlőt és száz lapátot küldtek Szentendrére. (MTI)

  • Nem kizárt, hogy evakuálni kell Dunakesziben a Duna soron lakókat, ha a folyó vízszintje a most tapasztalt gyorsasággal emelkedik ezen a szakaszon, és eléri a házakat, közölte a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke. A dunakeszi Rév utca környékén 24 óra leforgása alatt 70 centiméterrel emelkedett a folyó vízszintje, a Duna sorra este valószínűleg már egyik oldalról sem lehet bemenni. Az esetleges kitelepítés 50-60 embert érint. (MTI)

  • A természetvédelmi őrszolgálat is kint van a gátakon. „Őreink terepjárókkal, magas szintű irányítási gyakorlattal, edr, urh, gps eszközökkel segítik a védekezést, és az összes nemzeti park igazgatóság részt vesz a munkákban. Embereink ma hajnalban érkeztek, és maradnak végig amíg kell" – írta az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága.

  • Az árvízi munkálatokkal összefüggő biztonságos repülések érdekében légtérhasználati korlátozást rendelt el a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala Tát és Esztergom térségében csütörtökön 15.00 órától vasárnap 19.00 óráig - közölte az NKH. A repülési korlátozás a földfelszíntől 600 méteres magasságig terjed. (MTI)

  • Érdemes továbbra is követni az S.O.S blogot is, ahol gyűjtik, hová kellenek még önkéntesek és más segítség. Például Tahitótfaluba, Győrbe, Győrújfalura, Győrszentivánba.

  • Rekordszint alatt, 876 centiméteren tetőzött kora délután az Elbán levonuló árhullám a németországi Drezdánál. Az Elba vízszintjét a nyár elején megszokottnak több mint a négyszeresére emelték a német-cseh-osztrák határvidéken hetekig tartó esőzések, de az árhullám magassága elmaradt a 2002-ben feljegyzett 939 centiméteres csúcsértéktől. A 11 évvel ezelőtti árvíz súlyos károkat okozott Drezdában, ezúttal viszont a gátak egyelőre bírják a nyomást. A félmillió lakosú szászországi főváros továbbra is veszélyben van, mert a vízállás még négy-öt napig rendkívül magas marad.

  • "Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a miniszterelnök délelőtti tájékoztatójában elhangzott, településünket érintő kitelepítés csak a végszükség esetére szólt. Jelenleg több száz önkéntes és hivatásos segíti a gát védelmét." - olvasható a település honlapján. A közleményben kifejtik, a védekezés rendben halad, 40 ezer homokzsák megtöltésére és kirakására van szükség, a szigeti telelpüléseken vízbetörésre nem kell számítani, a 11-es út a védekezés teljes ideje alatt járható lesz, és a tahi híd lezárása sem merült fel. "Kitelepítésre nem kell számítani, a szükséges intézkedéseket megtették. Minden ezzel ellentétes információ téves."- írják a falu oldalán. Pócsmegyerről Orbán szerint 2047 embert kell kitelepítni, ha minden a legrosszabbul alakul.


    Nagyobb térképre váltás

  • Profi modon kezeli a lapatot Gordon. Ugy tunik kimelegedett mert lekerult a kabatja. Kisse unott fejet is vag, sztem nemsokara lepnek tovabb...

    – írja indexes önkéntesünk, Attila a Margitszigetről. Másik kollégánk, Kacsa szakmai észrevételekkel egészíti ki:

    Egeszen jol fogja a lapatot, viszont eleg sokat kell varnia a zsaktarto holgyre es nagyon aprolekosan szorja a foldet a zsakba, igy nem megy annyira gordulekenyen a toltes, kb. 2-3-szor annyi ido kell egy zsak megtoltesehez (ami 3 lapat homokot jelent), mint a rutint szerzett embereknek. Lathatoan melege van mar, lekerult a feher partlogos esokabatja is.

  • A magyarországi felső Duna-szakaszon, a szlovák-magyar határnál délután négykor már 1490 centiméteren állt a vízszint, ez csaknem félméterrel magasabb az eddigi legnagyobb vízállásnál.

  • A pomázi önkéntes tűzoltóság tagjai Budakalász egyik elöntött utcájában.

  • Árvízi védekezés Győrújfaluban és a gáton

    Az 1500 lelkes Győrújfalunál olyan gát építése tart most is Győrújfalu külterületén, amely biztosan megfogja a vizet, mondta Nagy Imre Attila, a település polgármestere. A másfél ezres falunál a legkritikusabb az árvízi helyzet a megyei kormánymegbízott tájékoztatása szerint. Ezekben a percekben háromszáz ember erősíti a gátat, a homokot 45 teherautóval szállítják. (MTI)

  • Attila jelenti a Margitszigetről:

    Megyunk kajalni. Zsiroskenyer, tea a menu. Van aki kihasznalja az etkezesi lehetoseget. A ZZtop gitarosara hajazo hobo allt tovabb egy alapos vacsi utan... Nah fel is adta Bajnai. Tovabballt a banda.

    Másik önkénteskedő kollégánk, Kacsa írja:

    Jo sok ember elokerult, nem lehet a homokhoz ferni. "Elveszik a munkat!". Az itteni katasztrofavedelem latszolag nem ert egyet azzal, hogy a margitsziget ne lenne veszelyben, mert csak jon es jon a homok, rakjuk a gatat. Bajnai meg elment, csak hult helye maradt.

  • Hatvanhét szolgálaton kívüli hivatásos tűzoltó indult csütörtök délután Győrbe, akik előreláthatólag Nagybajcson segítenek majd a Duna menti védekezési munkálatokban. (MTI)

  • Komárom-Esztergom után a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében is személyesen irányítja az árvízvédelmi munkálatokat csütörtök délután Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Orbán Komáromból érkezett Győr-Moson-Sopronba, ahol felkeresi az árvízi katasztrófahelyzetben különösen érintett Győrújfalut és Dunaszentpált.

  • Esztergomban a Tabán hidat lassan eléri az ár

  • A védműveket 9 méterre magasítják, és nem 9,5-re, az a Római-parti nyúlgát koronamagassága, mondta Tarlós István főpolgármester. Korábban Pesti Imre, Budapest Főváros Védemi Bizottságának elnöke azt mondta, hogy 9,5 méterre magasítják meg a gátakat a Római-parton és a Margitszigeten. Tarlós szerint egyedül a Margitszigeten lehetséges, hogy 1-2 pluszzsáksort kell elhelyezni. A főpolgármester arról is beszámolt, hogy a Margitszigetre eddig 200 ezer homokzsákot helyeztek ki, a Királyok útján pedig 10 ezer köbméter úgynevezett agyagmagot használtak fel a töltés erősítésére.

  • A globális felmelegedéssel egyre gyakoribbak lehetnek a Duna mostani áradásához hasonló árvizek, állítja egy tanulmányában az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). A szervezet szerint ugyanakkor más tényezők, az urbanizáció és a modern mezőgazdaság is hozzájárulnak a helyzet romlásához. „Valószínű, hogy a hőmérsékletemelkedés erősíteni fogja a hidraulikus ciklust, és ez jelentősebb és gyakoribb áradásokat fog előidézni több európai régióban" – olvasható a jelentésben.

  • legalábbis eltűnt onnan, ahol tudósítóink is pakolták a zsákokat, na és az Együtt 2014 pártlogós dzsekiért is jár egy fekete pont.

  • Lezárták a belvárosi Petőfi hidat Győrben csütörtök délután 4 órakor. Hétfő óta tudni lehetett, hogy a lezárás elkerülhetetlen lesz. A Rába várható tetőzése magasabban lesz a híd szintjénél, a vízügyi szakemberek pedig el akarják kerülni, hogy a folyó elöntse a környező területet. (MTI)

  • A Budapest Bank péntek 12:00 órától a dunai árhullám levonulásáig ideiglenesen zárva tartja az esztergomi bankfiókját, miután az árvíz miatt szerdán már átmenetileg bezárt a bank szentendrei fiókja is. A pénzintézet az ideiglenesen zárva tartó fiókokhoz legközelebbi bankfiókjaiban Bicskén és Budapesten, illetve netbankon keresztül áll esztergomi és szentendrei ügyfelei rendelkezésére. A fiókok újranyitásának időpontjáról az árvíz levonulta és az esetleges károk felmérése után fog dönteni a Budapest Bank.

  • akinek amúgy semmi köze az árvízhez, az a kiskunhalasi embercsempész, aki nyolc afrikait akart Szlovéniába szállítani, de véletlenül a horvát határ felé ment, ahol a rendőrök megállították.

  • A Magyar Honvédség 3650 katonával és 300 speciális eszközzel segíti az árvízi mentési munkálatokat. Több száz önkéntes tartalékos katonát és speciális eszközöket – köztük vízi járműveket, lánctalpasokat, pilóta nélküli járműveket – is bevetettek. A katonák csütörtökön többek között Komárom, Szőny, Esztergom és Győr térségében, valamint a Dunakanyarban Kismaroson és Szentendrén, a fővárosban pedig a Római parton és a Margitszigeten segítették az árvízi munkálatokat. Szükség esetén még hatezer embert tudnak bevetni.

  • Nem terheli adókötelezettség azokat, akik a jelen veszélyhelyzetben az árvíz megelőzése, hatásainak mérséklése érdekében ingyenes segítséget nyújtanak, nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön. A törvényjavaslat az Országgyűlés előtt van és zárószavazásra vár. (MTI)

  • és az alábbi linken lehet jelentkezni, arra buzdítjuk olvasóinkat, tegyék meg!

  • a rekordvízszinthez.