2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bajánál 990 centiméteres átlagos vízmagassággal szerda reggel óta tetőzik a Duna, mondta Zsigó Róbert, Baja polgármestere a homokzsákokkal körbevett Petőfi-szigeten. A vízmagasság óránként változik 986 és 991 centiméter között, mely azt jelzi, hogy hosszan elnyúló tetőzésre kell készülni. A szakemberek szerint szombat délutánra, illetve vasárnap reggelre csökkenhet a vízmagasság 900 centiméter alá. (MTI)

  • A legnagyobb vízállások mindenhol meghaladták a korábban valaha mért legmagasabb szinteket, kivéve Mohácson, ahol csütörtökön várható a tetőzés, de az 1965-ös rekord alatti szinten. Nagybajcsnál a tetőzés óta már 3 métert apadt a Duna, míg Budapesten is már egy méterrel a 891 centis új rekord alatt jár a vízszint. (OMIT)

  • Napok óta kisebb hordalékszigetek úsznak le a Tiszán Szegednél. A folyó víze szinte barna, olyan mint a lóúsztató. (delmagyar.hu)

  • Megkezdődött a dunai árhullám tetőzése a Tolna megyei Bátánál, ahol délelőtt 781 centiméter volt a folyó vízállása. Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint az árhullám felgyorsult Báta előtt, és a tetőzés az előrejelzéshez képest fél nappal korábban következett be. Szerda reggel óta változatlan, 781 centis a tetőző vízállás. (MTI)

  • Átázott, és beszakadt egy út a baranyai Dunaszekcsőn, a Széchenyi utca egy szakaszán. Leállt a forgalom, a földgátat csak gyalog lehet megközelíteni, a védművekhez a homokzsákokat kézi erővel kell eljuttatni. (MTI)

  • „Megvédtük Budapestet, és a Duna most már gyorsan apad” – mondta Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke. A vízszint jelenleg 788 centiméter, ez azt is jelenti, hogy „a Margitsziget megmenekült”. Azt nem tudni, meddig lesz lezárva, a károk felméréséhez, elhárításához még idő kell. (MTI)

  • Az ország déli részén még javában zajlik az árvíz elleni védekezés, azokon a területeken azonban, ahol erre már nincs szükség, megkezdődött az elöntéssel érintett területek mentesítése és fertőtlenítése, az ideiglenes védművek visszabontása, illetve az ilyenkor elengedhetetlenül szükséges szúnyoggyérítésre történő előkészületek. (OKF)

  • Rezsicsökkentés.

    Most kaptunk egy nyílt levelet Dr. Fenyvessy Zoltántól, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnökétől. A rezsicsökkentés ellenzőinek írta.

  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízásából a Károly Róbert Főiskola távérzékelési szakemberei végzik az évszázad árvizének légi felmérését. A levegőből a kritikus töltésszakaszokat is könnyen észreveszik. (OVF)

  • A fővárosi védelmi bizottság elnöke szerint elképzelhető, hogy a Margitsziget pesti oldalán az károsodott a partfal. Több fát is alámosott a víz, a gyökérzetük meggyengült. Eddig nyolc fa dőlt ki, és nem kizárt, hogy több is veszélyben van. Az ellenőrzés végéig a szigetet biztosan zárva tartják. A Népfürdő utcában és a Dagály strandon is komoly károkat szenvedtek a fák, könnyen kidőlhetnek. (MTI)

  • A Római-parton a töltést már nem terheli nyomás, a Nánási úton és a Királyok útján a gátat már nem éri el a víz. Pünkösdfürdőnél stabil a gát, a Bem rakparton a szivárgások megszűntek, a rakpartot a tömegközlekedés előtt már megnyitották. (MTI)

  • Továbbra is légtérhasználati korlátozás van érvényben az Esztergom és a déli országhatár közötti Duna szakasz mentén, jelentette be a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala. (MTI)

  • Több korlátozást feloldottak Százhalombattán: újra lehet közlekedni a Kossuth utcában és a Dunafüredi úton is. (police.hu)

  • A Baptista Szeretetszolgálat felhívása:

    Most kaptunk hívást a Dagályfürdőből, hogy takarítási munkához várnak kétszáz jelentkezőt. Konkrétan amit eddig építettünk, azt kell lebontani. Gumicsizmára, kesztyűre szükség van, utóbbiból viszünk ki mi is. A Népfürdő utcát egy órán belül megnyitják, de a rendőrök addig is beengednek benneteket, ha mondjátok, hogy takarítani mentek. Jelentkezni a következő két számon tudtok: +36 20 770 53 30, illetve +36 20 324 73 51. (Árvíz 2013 Összefogás)

  • A magas vízállás miatt kihirdették a rendkívüli állapotot a Duna horvát szakaszán. A Dráva már szinte megállt, szemtanúk szerint időnként úgy tűnik, mintha a víz visszafelé folyna. A Duna 138 kilométeres horvát szakaszán a településeket 100 kilométernyi gát védi. (MTI)

  • Bajánál 990 centiméteres átlagos vízmagassággal reggel óta tetőzik a Duna. Hosszan elnyúló tetőzésre készülnek. A szakemberek szerint szombat délutánra, vasárnap reggelre csökkenhet a vízmagasság 900 centiméter alá. (MTI)

    • Újra megáll az M2-es metró a Batthyány téren
    • A 11-es, a 111-es, a 39-es, a 160-as és a 260-as buszok szintén a Batthyány térről indulnak
    • A 86-os, a 160-as, a 260-as és a 960-as buszok a Bem József téren nem állnak meg
    • A Népfürdő utcát és a Vizafogó utcát megnyitották a forgalom előtt, így a 115-ös és 133-as buszok ismét az eredeti útvonalunkon közlekednek
    • A Török utcában és az Üstökös utcában visszaállt a forgalmi rend
    • Az Árpád fejedelem útját megnyitották dél felé. (BKK / Facebook)
  • Mesterházy Attila, az MSZP elnöke pontosan egy hete ígérte meg, hogy a dunai árhullám levonulásáig nem támadják a kormányt.

    Jelentjük, eddig tartott a dunai árhullám, megérkezett a Reagálás a Fidesz Zrt. közleményére c. közlemény az MSZP sajtóosztályától.

    Magyarországgal együtt az MSZP is nagyon kíváncsi a Fidesz hivatalos álláspontjára azokról a videó- és hangfelvételekről, amelyekből mára világosan kiderült, hogyan működik Orbán Viktor tolvajkormánya. (...)

  • A Nemzeti Közlekedési Hatóság fenntartja a hajózási zárlatot a Duna felső és középső szakaszán, mert a meginduló hajóforgalom veszélyeztetné az árvízi védekezést.

    A hajózási tilalom nem terjed ki az élet-, az egészség, a köz- és vagyonbiztonság megóvása, valamint a károk megelőzése, illetve elhárítása érdekében szükséges tevékenységet végző úszólétesítményekre, valamint a katasztrófavédelmi, a honvédelmi, a vízirendészeti és a folyamfelügyeleti szervek úszólétesítményeire.

  • Vízátfolyások miatt kellett lezárni. (police.hu)

  • Végleges adatok még nincsenek, de kisebb lesz a kár, mint 2002 augusztusában. Akkor 3,2 milliárd euró volt. (MTI)

  • A Máltai Szeretetszolgálat két teajárata látja el enni- és innivalóval a Baján védekező egységeket. Egy saját bázist alakítottak ki a Petőfi-szigeten. Sok hivatásosnak beázott a csizmája, ők hálával fogadták a felajánlott zoknikat.

  • Óbudán a Pók utca megnyílt a forgalom előtt, és a Nánási út is.  A Királyok útja az Emőd utcától még zárva van - írja olvasónk, András.
  • Rendőrök tartóztatták fel a katonákat

    A Margitsziget felé tartó, újságírókat szállító honvédségi bárka parancsnoka a kikötőben hagyta az engedélyt. Csata nem volt, de a vízirendőrök csak a Hajógyári szigetig engedték le őket.

  • Budapesten egyre nyugodtabbak lehetünk, ma reggel 8 méter körül volt a vízszint, a tényleges veszély megszűnt, mondta Tarlós István.

    A főpolgármester szerdán megköszönte a médiának a pontos tájékoztatást, a budapestieknek pedig, hogy autó helyett a közösségi közlekedést választották.

    Közben Budapesten lassan minden újra a régi, a Batthyány téren megint megáll a metró, a téren a buszközlekedés is helyreállt. A Török utca ismét egyirányú. Az alsó rakpartokon valószínűleg június 18-ától lehet ismét közlekedni, a víz 17-én húzódhat le az útról, és 1-2 napig tarthat a takarítás. A felső, Bem rakparton a buszközlekedés már megindult, a közúti forgalomnak viszont csak útjavítások után adják át az útszakaszt. Erre legfeljebb egy hétig tarthat.

    Az árvíz utáni takarítást, fertőtlenítést a katasztrófavédelem főigazgatója, Bakondi György vezényli, de a konkrét munkavégzés nagy részét – csakúgy, mint a fővárosi árvízvédelmi teendőket – a főváros cégei látják el. Az FKF Zrt. a város több pontján dolgozik; a felső rakparton a Jégtörő utca és a Margit híd közötti szakaszon takarítanak, valamint a Mozaik utcában, a K-híd és a Margit híd közötti részen. A homokzsákokat központilag szedik össze.

  • cikkünk a témában:

    Tarlós szerint az MTA is mobilgátat akar a Rómaira

    A főpolgármester sajátos hangnemben nyilatkozott a mobilgát kritikusairól. Mindenképpen megépítik.


  • Olvasónk korábbi közlése szerint a magyar hadsereg a szerb határ felé tart, „mert ha nem segítenek 12 falunkat lepheti el a Duna Szerbia felől, ha ott szakad a gát”. A Honvédelmi Minisztérium cáfolta az értesülést. Mivel a szerbek elutasították a segítséget, a magyar katonák nem masíroznak át Szerbiába gátat erősíteni. Az viszont tény, hogy, a katonák Baja és Báta térségében, a déli határszakasz közelében végeznek árvízvédelmi munkálatokat, ez vezethette félre az olvasónkat.

  • Állatvédő olvasónk tájékoztatása szerint hiába keresik, nem találják a rendőrök elől a Hajógyári szigetre menekült vaddisznót:

    A Rendőrséggel együttműködésben keresőcsapat alakult állatvédők, vizimentő közreműködésével, az egyik vaddisznót látták később az Óbudai hajógyári szigeten, felkutatásuk és visszaterelésük vagy elkábításuk az éjszakai órákban megtörténik. Kérjük senki ne menjen a közelébe, ne zavarják, ne próbálkozzanak terelésével, hívják a 107-et , a Törzs azonnal, szakszerűen intézkedik. Nem lelövik, hanem az erdőbe visszaterelik, vagy végső esetben altatólövedékkel profi vadbefogó kábítólövedékkel bealtatja és visszavisszük az erdőbe.

  • Romeltakarítás a Római-parton

    Romeltakarítás a Római-parton
  • Valódi árvízi gasztrosiker:

    A vasárnap megalapított Mosonyi utcai szendvicsgyár sikeresen működött: vasárnap óta 4,5 millió forint értékben továbbítottunk adományokat. Civil szerveződésünket mögött semmilyen párt, szervezet vagy egyház sincsen, kizárólag magánemberek összefogásából született. Eddig közel 16 000 szendvicset állítottunk össze és juttattunk el a gátakra, mi élelmeztünk Budapesten több száz katasztrófavédelmist, honvédet és tűzoltót is.