Ez a poszt a következő Percről percre része:

Élje túl az Indexszel a kánikulát!

Az év legdurvább hőhulláma kezdődött el, és tart még napokig, a hőmérséklet a hat évvel ezelőtti abszolút rekord közelében fog járni. Kövesse nálunk a hőség fejleményeit, és ha van kedve, segítsen nekünk információkkal, fényképekkel. Az Index ügyeletlistájára várunk bármilyen beszámolót, érdekességet a nyár poklából, bármi jöhet a brutális Celsiusoktól az unortodox hűtési módszereken és a klímák miatti áramszüneteken át a melegben szenvedő háziállatokig. Éljük túl együtt a kánikulát!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A „közel” 750 km-re lévő Varsóban sem jobb a helyzet, hisz síkvidék, ez Lengyelország közepe, tehát olyan lengyel „Kecskemét”. Jelenleg 11:00-kor 32 fok van, de felmegy ez még 36-37-ig is délutánra, pár felhőcske van, de eső csak éjjelre lehet errefelé.

    írja olvasónk, Dávid.

  • Matthew Dyer amerikai ügyvéd a Torngat-hegység Nemzeti Parkban túrázott egy csoporttal, mikor a sátrában megtámadta egy jegesmedve. Az állatot a társai világítórakétákkal űzték el, a férfi a jelek szerint teljesen fel fog épülni.

  • Bejött a hidegfront, 10 fokot hűlt az idő, sőt még az eső is szemerkél – írja a korábban St. Moritzban, árnyékban izzadó olvasónk. Szerinte a front legkésőbb holnap délre Pestre ér.

  • Hiába süt a nap 24 órán át Amdermában, távoli uráli rokonainkat nem kínozza a kánikula. A Kara-tenger partján fekvő ötszáz fős nyenyec faluban ma egészen 10 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Holnap ott véget ér az örök napfény időszaka, a nap egyre hosszabban bukik a horizont alá. Pénteken mégis támad a hőhullám, 15 fok lesz.

  • Rövid peronok miatt izzadunk

    A balatoni vonatokhoz a fokozott igénybevétel miatt több kocsit csatlakoztatott a MÁV a hétvégi napokon, de egy ponton túl már nem lehet növelni a kocsik számát, mert egyes állomásokon nem elég hosszúak a peronok. A déli parton Szántód a hunyó, az északin Polgárdi lenne, ha egyébként klímával együtt elbírnának több kocsit az ott közlekedő dízelmozdonyok, de nem bírnak, csak nyolcat. A zsúfoltság így egy bizonyos szintet átlépve elkerülhetetlen.

  • Olvasónk Alsóbélatelepen mért ennyit, árnyékban, tegnap. A hőmérő kiakadt, ezért sosem tudjuk meg, ment-e volna még feljebb, de azt sem, hogy ez pontos mérés volt-e.

  • Ilyet sem láttunk még: egy pici bodorfelhő sincs az Időkép térképén.

    nofelho
    Fotó: idokep.hu
  • cikkünk a témában:

    Lehet még ennél is melegebb?

    3 hétig tartó kánikula Magyarországon, 48 fok Európában, 56,7C az amerikai Halál Völgyében. És még annál is van melegebb!

  • Hétfőre virradóra több mint 1 fokkal megdőlt a legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord. Tatán a leghidegebb órában is 26,2 Celsius-fok volt – közölte az Országos Meteorológia Szolgálat.

    1921 óta mostanáig 25 fok volt a legmagasabb hajnali hőmérséklet, amelyet ezen a napon mértek, Dobogókőn. (MTI)

  • Eszter például nem, Dalby környékén 24 fok van, ha estére lehűl, felvesz egy pulcsit. A Sydney-ben élő Anita korábban 12 fokra panaszkodott.

  • Arrafelé ugyanis soha nincs melegebb 27-28 foknál – írja István. A héten például legfeljebb 23 fok lesz, azaz tökéletes szobahőmérséklet.

  • Az Időkép adatai szerint már reggel fél nyolckor 27,6 Celsius fokos volt Balatonszemesnél a tó vize. A Velencei tó szinte ugyanilyen, 27,5 fokos, a Tisza-tó 25 fokos.

  • De még ott sem lenne igazán hideg. Zsolt St. Moritzból, a Lej Nair (Fekete tó) partjáról írt nekünk, 1800 méteres magasságból. Errefelé a hétvégén 24 fok volt árnyékban, ami Zsolt szerint ilyen magasságon „több mint durva”. Mostanra kicsit enyhült az idő.

  • Napközben helyenként 40 fok fölött is lehet a hőmérséklet, a Dunántúl egész területén vörös riasztás van.

  • Nap végén befutott a mai legmagasabb dokumentált Celsius Ádámtól. A tetőn mérte délután, tűző napon. "Itt már kezdett hűlni, ahogy megjött a szél" - írja.

    teto
    Fotó: Olvasónk
  • Újabb kánikulás filmhíradó a MaNDA archívumából, ezúttal 1948-ból. Abból az időből, amikor Moszkva után Budapest lett Európa második fővárosa, ahol szabad utcai tejárusítás folyik.

  • Ricky Martin Terror kolléga még autóban ül, onnan diktálta, hogy a Balatonról milyen körülményesen lehet csak hazajutni. Az északi partról a 71-es úton Balatonakarattyától a sztrádalehajtóig csak lépésben lehet haladni, akkora dugó van. Aztán az M7-esen nagyjából Szabadbattyánig csak 40-50-tel lehet haladni, és csak Székesfehérvártól lódul meg igazán a sor. Ritka nagy a forgalom este 10 után is.

  • Anita Ausztráliában vacog esténként, irigyeljük. Januárban majd ő fog minket.

    Nálunk 12 C° van, és fázunk most éjjel - Sydney-ben. Januárban viszont volt egyszer 47 C° is. Akkor senki sem vigasztalt a Facebookon. :-) Se hűtés, se fűtés nincs a lakásunkban, mint ahogy ez gyakori ebben a városban.

  • Cecília vonattal jön a Balatonról, még lehet a vonaton pár légköbcentiméter hely, ha ezt be tudta gépelni:

    20:40, a Balatonfüred-Déli vonalon közlekedő Katica vonaton utazunk, mint a heringek, lépcsőn, földön mindenhol utasok, állni is alig van hely, légkondi lehet, hogy működik, de hatástalan, mindenkiről folyik a víz. Húsz perc késésben vagyunk, vizünk van, a sajátunk, elképesztő, hogy az év legmelegebb hétvégéjén a MÁV ilyen felkészületlen, három kocsival megy - az kábé kétszáz férőhely, most kocsinként vagyunk annyian, a vonaton közel ezren. A kalauzok tehetlenek, ők sem birnak mozdulni, az utasok fulladoznak, a MÁV addig csinálja ezt, míg valaki meg nem hal.

  • Tibor jelenti a 7-es busz poklából:

    Most értem haza, a 7-es buszon 50 fok volt, meg lehet dögleni.  A klíma meleget fúj, valószínűleg nincs feltöltve és lyukas a rendszer. Ha ez nem lenne elég, az alapból konstrukcióhibás szar motorból ömlik a forróság, izzik körülötte a levegő... nem kint, BENT...

  • Több mint 110 helyen dőlt meg vasárnap a helyi hőségrekord Csehországban, de a valaha mért legmagasabb értéket, 40,4 Celsius-fokot sehol nem érte el a levegő hőmérséklete, írja az MTI. Ami viszont fura, hogy Csehország leghidegebb helyein, a cseh-német határon fekvő hegyvidékeken ugyanakkor a napi hőmérséklet most is alig haladta meg a 10 Celsius-fokot. Szombatról vasárnapra tíz helyen nulla fok körüli hőmérsékletet mértek.

    A 40,4 fokos rekord amúgy 1921-es, és 2012-ben sikerült újra beállítani.

  • Természetesen Budapest felé, jelenti kollégánk, és a küldött képekből kiderül, hogy nem túloz.

  • Az OMSZ tájékoztatása alapján fél fok hiányzott a mai sikerhez. Meleg volt, de nem olyan meleg, mint 1946-ban Kaposváron. Akkor 38,8 fok volt, ma pedig alig 38,3, ráadásul Tatán.

    A különböző mérések eredményeit alapul véve mi is azt írtuk korábban, hogy megdőlt a rekord, de mint megtudtuk, erről szó sem volt. A hivatalos adatok alapján a kalibrált mérőműszerek sehol sem mutattak az 1946-osnál nagyobb hőséget. A kalibrált mérőműszer amúgy azon túl, hogy pontos, még két méter magasan van, egy észak felé néző, fehér hőmérőházban, így minimalizálják a közvetlen napsütés okozta hibás méréseket. Sebaj, majd holnap.

  • A harmincsok fokban gondoljon arra, hogy költőóriások sorstársa. Csokonai Vitéz Mihály például így kesergett több mint kétszáz éve:

    Haj, haj, no! be elfáradtam,
    Ugyan nagyon megizzadtam,
    Adjatok egy kis vizet!
    A nyári napnak hésége
    Éltünk terhe, veszettsége,
    Csak, csak ilyennel fizet;
    Uram, szűntesd a héséget,
    Mert magunkat is eléget.
    Tikkasztó kánikulánk
    Bűnünkért van csapva ránk.

    Ma a költő bizonyára héségsztrájkot tartana. A vers címe egyébként a roppant találó Nyár, a többi versszak itt olvasható.

  • Foltokban ég a bozótos, illetve a száraz fű Dunakeszi és Sződliget között a vasúti töltés mentén. Emiatt a váci vasútvonalon késésekre lehet számítani. Az avartüzet a váci és a gödöllői tűzoltók folyamatosan haladva oltják. A Mávinform ügyeletesének tájékoztatása szerint az avartűz miatt a váci vonalon közlekedő vonatok egy ideig csak 40 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek. A korlátozás nyomán az érintett vonalon 15-20 perces késéssel számolhatnak az utazók. (MTI)

  • Nincs jó napja a hazafelé tartó munkatársainknak: „A kilences buszon kisebb balhé van, mert – és akárhogy is nézzük, kétségtelen – melegek a fűtőtestek. A légkondi pedig szart sem ér. A sofőr azt mondja, a légkondi maxon van. Kb 45-50 fok lehet a buszon. Egy keményebb utas azzal fenyegetőzik, hogy kitöri az ablakot a kiskalapáccsal.”

  • Kis mértékben emelkedett az átlagoshoz képest a mentők esetszáma országszerte a kánikula miatt - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap. Győrfi Pál kifejtette, hogy a hőséghullámok idején akár 20 százalékkal is megemelkedhet a riasztások száma. Szombaton átlagosnak mondható és vasárnap is csak a megszokottól kevéssel több hívást kaptak a mentők. Vasárnap Budapesten és környékén 450, országszerte 2200 alkalommal kérték a mentőszolgálat segítségét. Hétvégén aki tehette otthon, vagy a vízparton hűsölt. A hőséggel összefüggésben hétfőre várható jelentősebb esetszám emelkedés, amikor az emberek dolgozni mennek. (MTI)


  • Sikerült megtudnunk, mi a teendő, ha egy a maihoz hasonló napon annak ellenére sincs légkondi a vonaton, hogy egy Intercity járaton ül az ember, az első osztályon. Mint kiderült, arra, hogy egy meghibásodott kocsit cseréljenek, csak akkor van lehetőség, ha ez a művelet nem tart túl sokáig, ugyanis az már oly mértékű késést okozna, ami más vonatok menetrendjére, illetve az átszálló utasok boldogságára is kihatna. Na és persze kérdés, hogy van-e egyáltalán pótkocsi, az ilyen forró napokon inkább a Balaton környékén van a tartalék, bocs, keleti országrész.

    Mindneképp érdemes szólni a jegyvizsgálónak, aki egyrészt keres nekünk helyet a másodosztályon (szerencsés esetben olyan vagonban talál, ahol van légkondi), de ha nem, hát van nála olyan kulcs, amivel ki tudja nyitni az ablakokat.

    A jegy árának visszatérítésére csak vasúti okokból eredő esetekben van lehetőség, egy szimpla „melegem van, pedig fizettem” élmény pedig nem ilyen. A panaszkezelő iroda egyedi alapon bírálja el az ilyen eseteket, és általában az utas javára döntenek. Ez a felár egy részének megtérítését jelenti, utazási utalvány formájában.

    A beszélgetést azzal zártunk, hogy a MÁV-Start Zrt. sajnálja az ügyet, és elnézést kér az utasoktól.

  • Bemutatjuk Zoltánt, aki őrült. Legalábbis erre következtetünk levele alapjánt. A lenti fotót küldte a következő szöveggel: "Fél 2 táján tekertem fel a Gazdagréti úton! Rendesen csorgott a víz rólam :)"

    ora
    Fotó: Olvasónk
  • Gabonatáblában ütött ki tűz vasárnap Nógrád megyében, Szécsénke község határában. A tűzben tíz hektárnyi árpa égett le - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Húsz hektárnyi területre terjedt ki a tűz, a gabonatábla mellett öt-öt hektárnyi száraz füves rész és tarló is leégett. A tüzet, amely lakóépületeket és erdőt is veszélyeztetett, a balassagyarmati tűzoltók oltották el. (MTI)