Orbán kiosztott egy pápai képviselőt

2013.09.09. 14:13

Ultimátumot adott a bankoknak: ha novemberig nem rendezik a devizaahitel-szerződéseket, a kormány nélkülük lép. Az ülésteremben két politikus-szakkomentátor, a fideszes L. Simon László és az MSZP-s Lukács Zoltán szól hozzá a közvetítéshez. A nép hangját a rákosrendezői pályaudvar melletti kocsmából tolmácsoljuk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Azért az erőért megdolgoztunk, ami a rezsicsökkentést lehetővé tette, mondta Orbán. 2010-ben azért nyertek kétharmaddal, mert előtte a szocialisták tönkretették az országot, az egekbe emelték a rezsiárakat. Akkor volt olyan év, amikor 7 százalékos gazdasági zsugorodás volt. Orbán ezért azt ajánlotta a szocialistáknak, hogy "várjanak még egy kicsit a kampánnyal, előtte egy kicsit még dolgozni kellene az ország javára".

  • OV viszontválasza! Mondhatok én akármit, kezdi és azt hiszem, igaza van. De nem itt a teremben, hanem úgy általában az országban. Nem oktathatják ki őket a szocik erkölcsi kérdésben - mondja a Közgép területi képviselője. Orbán Gyurcsányt idézi. Öszödi beszéd? Ennyit tud? Ez a vég! Mi a saját hazánk ellen beszélünk, mondja ez a pökhendi kisstílű focista. És megint egyenlőséget tesz a haza és önmaga közé. Meg kéne szondáztatni, mert ilyet ember józanul nem igen mond. Tényleg elkeserítő, hogy mi lett ebből az emberből. Elmúltnyolcévezős, multizós, bugyuta blabla. Ennyi Orbán Viktor. Tényleg szomorú ez. Mégsem könnyezek.

  • Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár most jelenti be, hogy megkötötték a harmincadik stratégia megállapodást mégpedig a Hewlett Packarddal. Éljen!

  • a resti vendégei, hogy elhagyták a helyiséget. Az egyik vendég inkább kint, a vizes padon issza meg a sörét, a többi látótávolságon kívülre került.

  • Olvasom, hogy L. Simon kollégának nem tetszik a stílusom. Kövér Lászlóéval viszont semmi baj. Na, akkor erről ennyit.

  • Megfigyelőink szerint Szijjártó Péter beszédekor elkezdett ürülni az ülésterem. A kormánypatkóban államtitkárok váltják a minisztereket. Hende és Semjén még kitart.

  • Amikor egy sörért visszajött, akkor az Indexnek ezzel indokolta a kocsma egyik vendége, hogy miért unja a közvetítést.

  • Semjén Zsolt "A nemzet közjogi egyesítéséről" című felszólalásában bejelentette: augusztus végén beérkezett az 500 ezredik állampolgársági kérelem. Ma egész pontosan 503 250 kérelem van a hivatalnál. Ebből 430 ezren az állampolgársági esküt is letették. Főleg a Erdélyből és Vajdaságból vannak érdeklődők, de a diaszpórából is. Mi jelent ez? Semjén szerint egyértelműen az, hogy világnemzet vagyunk.

  • pislákoló parazsát felszítják a nemzeti identitásnak, fellobbantva azt

    – fogalmazott Semjén Zsolt igen választékosan.

  • Semjén jelenti, hogy már ötszázezer ember igényelte a magyar állampolgárságot, ami azt jelenti, hogy világnemzet vagyunk, jelentsen ez bármit is. Mindenki nagyon jól dolgozott, amit az is mutat, hogy számos új konzult küldtek ki. Ők felszították a pislákoló parazsat. A sajtót arra kéri, hogy a nem baráti országok sajtójának dezinformatív dolgait ne vegyék át. Egy öreg néni napok óta nem aludt, hogy el tudja énekelni a himnuszt és ezt megrendítette Semjén Zsoltot. Én pont ettől nem tudnám, de lehet, hogy én hallottam rosszul. Nincs vita a szavazati jog körül. Ez igaz, csak a szavazás módja körül van vita, mert pont attól tartunk, hogy az ilyen himnuszt éneklő öreg nénik szavazatával készülnek visszaélni a kormánypártok.

  • Legalàbb 25-en vannak bent – írja parlamenti megfigyelőnk.

  • Ha nem lett volna Fidesz-KDNP-kormány, akkor nem lenne 500 ezer kettős állampolgár, méltatta az ügyet Rétvári Bence KIM-államtitkár. Sok a cinikus hang, de ha már nem tudnak mást mondani, akkor a határon túl magyarok szavazati jogát támadják, holott ez 25 uniós tagállamban szokás szurkálja a ködbe bújó ellenséget Rétvári Bence KIM-államtitkár.

  • Orbán: A gyarmatosítás kora lejárt

    A miniszterelnök megnyitotta a parlament őszi ülésszakát: Mesterházy az '50-es években, Schiffer abszurd színjátékban érezte magát Orbán beszéde alatt.

  • De a jobbikos képviselő beszéde annyira sűrű, hogy az összefüggéseket most nem tudnánk frappánsan megjeleníteni. Legyen elég annyi, hogy hamar eljutott az IMF-hitelektől a gávavencsellői közmunkások helyzetéig.

  • Rétvári Bence felszólalása alatt már egy lélek nem volt a kocsmában, de ahogy a jobbikos Balczó Zoltán elkezdett beszélni, betért a restibe egy keverék kutya, akinek a nyakában lógó embléma szerint Traktor a neve. Később megérkezett a gazdi is, aki – amikor meglátta, hogy a tévében a parlamenti közvetítés megy – lakonikusan csak annyit mondott: "Á, színház az egész!"

  • Ha az IMF-hitelt egy ország nem tudja fizetni, akkor az EU vagy más ad neki segélyt, hangsúlyozottan segélyt, válaszolt Balczó Zoltán napirend előttijére Cséfalvay Zoltán államtitkár. Ciprus, Görögország vagy Olaszország örülne, ha tudná a piacról finanszírozni magát mint mi. Magyarország komoly reformokat hajtott végre, de ezeket nem az IMF, nem a piac és nem az EU kényszerítette ki ezeket, hanem egy saját nemzeti reformprogramot hajtottunk végre.

  • Cséfalvay beszéde alatt vagy féltucat vendég tért be a kocsmába, egész hosszú lett a pultnál a sor. Mindez igazolja az államtitkár szavait, aki szerint Magyarország versenyképes.

  • hogy Schiffer András feje felett egy tűzcsap van. "Ez LMP-s? Azt hittem jobbos" - mondja egy bablevest kanalazó vendég Schiferről.

  • Mert a kilátástalanság, a kiszámíthatatlanság miatt tömegével mennek el külföldre a magyarok. Unokák nélküli ország rémképe sejlik fel, ahol ugyanaz a politikai elit két műszakba helyezi a mögötte álló érdekcsoportok érdekeit a köz érdekei elé és éli fel a jövő erőforrásait. Akkor maradnának itthon a fiatalok, ha egy élhető, közjón alapuló Magyarország képét lehet felfesteni nekik.

  • majd közös javaslatukat, hogy ne lehessen olyan törvényeket az alkotmányba emelni, melyeket előzőleg az AB alkotmányellenesnek talált. Pontosabban: a javaslat szerint amennyiben az Alkotmánybíróság alkotmányellenesség miatt megsemmisít egy törvényi rendelkezést, akkor azt öt éven belül csak négyötödös parlamenti többséggel lehet az alaptörvény részévé tenni. Ezt a módosítást Schiffer és Mesterházy a nyáron már benyújtotta egyszer, most azért kell majd újra, mert a kormány visszavonta eredeti előterjesztését.

  • Időközben a gazditól megtudtuk, hogy Traktor nem mindennapi kutya. Szerepelt már sörreklámban és két hete Schmitt Pállal focizott (egy hentesnél, ahová az exállamfő rendszeresen jár), de találkozott már Charlieval is. Tudják, az énekessel.

  • Az államtitkár kétségbe vonja, hogy 330 ezer magyar dolgozna külföldön, mert erről senkinek nincs egzakt adata (ezt a becslést amúgy a KSH készítette 9 ezer fő megkérdezésével). A kormány például épp az egykulcsos edórendszerrel tartja itthon a fiatalokat, mert kedvezményt ad a családalapításhoz. A felsőoktatásban vannak jó gyakorlati képzések, a helyi gazdaságokat pedig több eszközzel segítik, hogy helyben adhassák el árujukat.

  • "Romokban a gazdaság". A kocsma egyik vendége megjegyezte, hogy ez lemezcímnek sem lenne rossz.

  • Tudósítónk szerint a folyosón az előbb egy lobbistának tűnő úr arról faggatta az egyik fideszes képviselőt, hogy a képen látható lyuk a kommunisták menekülőalagútja volt-e. Nem tudtuk meg.

    kossuthter02
  • Józsa István napirend előttije. A miniszterelnök nem azonos az országgal, mondja, de a Fidesz frakció benn ülő egynegyede sértetten hörög. Józsa a gazdaságpolitika kudarcait sorolja. Növekedés, versenyképesség, államadósság tekintetében csak romló adatok látnak napvilágot. Románia és Bulgária mögöttünk, mindenki előttünk jár. Az adóemelések miatt másfél százalékkal magasabb az adóterhelés. Hazudsz! – kiáltja egy lelkes fideszes honatya. A vállalkozások, a kkv-k soha nem látott mértékben szűnnek meg, mennek tönkre. A beruházási ráta soha nem volt ilyen alacsony. Józsa szerint egy szűk elitnél összpontosulnak a pénzek: szerintem is.

  • Józsa István napirend előttijéről akartam egy rövid összefoglalót adni, de nem megy. Akkor végképp elvesztettem a humorérzékemet, amikor a miniszterelnök lányának esküvője kapcsán az állítólagos útépítésről beszélt. Ez már bulvár, főleg, hogy a napokban a csabdi polgármester cáfolata is napvilágot látott. Nem csodálom, hogy az embereknek nincs gyomruk a politikához, néha még belülről is alig viselhető. Ugyanezt a felszólalást elegánsan is elmondhatta volna a szocialista képviselőtársam. Újra csak ezt írom: két pogány közt közepén kell maradni. Stílus dolgában is.

  • Az MSZP-s Józsa István szerint nagyon nem sikeres a gazdaság: az Orbán kormány egyetlen gazdasági célje sem teljesül, recesszióba taszították az országot. A 2013-as eredmény nem haladja meg a 2010-est. Tíz velünk együtt az unióhoz csatlakozott ország közül ma már csak 7. helyen állunk, Romániát és Bulgáriát éppen megelőzzük, ezért gyökeres fordulatra van szükség, mégpedig olyanra, ahol az utat nemcsak akkor újítják fel, amikor a miniszterelnök éppen arra jár.

  • Térjünk vissza oda, hogy évről évre nő az adósság, hogy csak IMF-hiteleből él az ország, hogy 3 százalék felett van a deficit, hogy az emberek többsége inkább segélyből mint munkából él? - kérdezett vissza az MSZP-s Józsa Istvánnak Cséfalvay Zoltán államtitkár, aki egy alternatív javaslatot várna arra a bizonyos gyökeres fordulatra a szocialistáktól. A világot nézve a piacokon ma vérfürdő van, de Magyarországot ezt szerencsére nem érinti, mert itt pénzügyi stabilitás van. A többi ország gazdasági fejlődésével való összehasonlításához Cséfalvay szerint pedig a kulcs az, hogy más országoknak nem volt olyan kormánya mint nekünk az MSZP-é.

  • Cséfalvay államtitkár nem érti, hogy mi az a gyökeres változás. Például, ha ő lemond. Az elég gyökeres lenne. Neki mindenképpen. Elkerülte a figyelmünket, hogy mi zajlik Indiában. Nekik meg elkerülte a figyelmüket, hogy mi zajlik Magyarországon. Közben a kormánypárti frakciók olyan hangosan beszélgetnek, hogy nem hallom, mit mond az államtitkár. Vajon miről maradok le? Most megint hallom. Semmiről nem maradtam le. Reméljük, nem azt tanítja az egyetemen, amit most mond. Szórványos taps.

  • Kint voltam a folyosón. Ez volt a téma: Már csak nyolcat kell Mesterházynak aludnia és szabadlábon találkozhat Zuschlaggal. Gyurcsány alatt Mesterházy felügyelte a pénzosztást. A mindenkori miniszter vagy a politikai államtitkár közölte, melyik pályázatra kell mindenképpen pénzt adni – fogalmazott a Zuschlag-per tárgyalásán Ocsovai Tamás, aki 2002 és 2004 közt volt a szociálliberális kormány ifjúsági tárcájának helyettes államtitkára. A folyosói pletykák szerint Mesterházy csak azért mérlegeli volt miniszterelnökének, Gyurcsány Ferencnek az MSZP listán befutó helyen való indítását a választáson, mert a mentelmi jog továbbra is nagy kincs az MSZP háza táján.