Jobbikos cigányozásba fordult az ülés

2013.09.16. 13:55

A vak komondoros Balogh József és az exjobbikos társát leköpő Zagyva György Gyula mentelmi jogát is kiadhatják. A nőalázó Illés Zoltán nem kapott büntetést, de vajon bocsánatot kér-e nyilvánosan? Az ülésteremből az LMP-s Szél Bernadett, az állatkertből annak lakói kommentálják az ülést.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fónagy János államtitkár szerint az elmúlt évtizedek folyamatát törte meg a kormány a rezsicsökkentéssel. "Az áremelkedések növekedő üteme mellett az ország oda jutott, hogy a magyar háztartások a legmagasabb költségekkel küzdenek." – mondta. "2010 és 2013 között a kormány és a magyar nép sikeres válságkezelést hajtott végre, megindult az államadósság csökkentése, stabilizáltuk a pénzügyi helyzetet az IMF nélkül, foglalkoztatáspolitikai stabilitást értünk el." jelentette ki, hozzátéve, hogy a kormány segítséget nyújtott a devizahiteleseknek, "akik a korábbi kormány hitelpolitikája miatt jutottak nehéz helyzetbe" - vélte Fónagy. Beszámolt az idén már érezhető rezsidíjcsökkentésről és arról, hogy a 10 százalékos csökkentés után 2013 november elsejével újabb, 11,1 százalékos csökkentést fog a kormány végrehajtani.

  • Őrületes lobbizás megy a parlamentben. Az ülésterem körüli folyosókon minden szék, beugró, sarok foglalt. Kettes, hármas csoportokban zajlanak a titokzatosnak tűnő beszélgetések.

    – számol be parlamenti tudósítónk.

  • Mit tehet az a kormány, amelyik nem tud semmilyen gazdasági növekedést felmutatni? Csökkentsen rezsit és építsen erre kampányt. Amúgy Fónagy alaptalan önfényezést produkál, Magyarország jelenleg 4 millió szegény országa, egy recesszióban lévő gazdaság, a hiány leszorításán kívül a kormány egyetlen célját sem tudta teljesíteni, a rezsicsökkentés pedig fenntarthatatlan.

  • A Fidesz hivatalosan is lezárta tavaly az elszámoltatást. A számok önmagukért beszélnek: csak 7 ügyben emeltek vádat, kifogásolta a jobbikos Staudt Gábor. Úgy tűnik, több volt az elszámoltató mint az elszámoltatott. Vagy az van, hogy az előző kormányokkal minden rendben volt, vagy az egész elszámoltatás csak egy fideszes blöff. A Jobbik hiába próbált ebben részt venni, feljelentéseiket sorozatosan elutasították. A határozatokat ráadásul nem lehet megfellebbezni a büntetőeljárási törvény miatt. Staudt Gábor szerint egyszerűen az történt, hogy a Fidesz elszabotálta az elszámolást.

  • Staudt elszámoltatna. Budai Papcsák nevében is alig bír kitérni a válaszadás elől. Budai mindeközben az ügyészség és a bíróság függetlenségére hivatkozik, miért is nem történt meg az igazi elszámoltatás. Mintha tudatosan akarnának plusz szavazatokat adni a Jobbiknak ajándékba. Válaszában be is olvas egyben Schiffernek is, aki szerinte "kajánul vigyorog". Van is min, nézzünk egy korábbi Schiffert: "kijelentette, hogy a beígért elszámoltatás nem más, mint puszta szemfényvesztés a Fidesz részéről, hogy időközönként megcsörgethessék a bilincset a szocialisták feje felett, mivel így tartják szinten saját fanatikusaik adrenalin-szintjét"

  • "41 több, mint 2". Kezdte a rébusszal Budai Gyula . Az elszámoltatásért felelős egykori biztos szerint 41 ember ellen zajlik eljárás, tehát nem igaz. hogy az elszámoltatás véget ért. "A kormányzati ellenőrzési hivatal folytatja az ügyek vizsgálatát, ugyanúgy megteszi a feljelentéseket, ahogyan korábban én megtettem" – mondta Budai, a Jobbiktól számon kérve, hogy ők nem tettek elég feljelentést. Az államtitkár szerint az ügyészség és a bíróság független, tehát, ha kevés ügy zárult vádemeléssel, netán bírósági ítélettel, az nem a kormány felelőssége.

    "1440 ügyben folyt vizsgálat két év alatt. Önök hány ügyben éltek a lehetőséggel? 110 nyilvános vizsgálati jelentés érjető el. 61 feljelentést tettünk, 30-ban folyik a nyomozás. 49 embert vádoltak meg a hatóságok két év alatt" – sorolta a számokat, emlékeztetve, hogy Vadai Ágnes megbízási szerződései ügyében is zajlik vizsgálat. "Az elszámoltatás lényege a 2002 és 2010 közötti ügyek felderítése. Nyilvánosságra hozásuk megtörtént? mi a feljelentést megtettük. A többi a hatóság feladata – mondta Budai, a legfőbb ügyészhez irányítva a jobbikos felszólalót.

  • „Összefogáspárti vagyok. Ha külön indulunk, nyilván kisebbek az esélyeink, ezért is voltam például kritikus az MSZP-Együtt 2014-megállapodással. De az önfeladás túl van a végső határon, amíg elmehet az ember, tőlem pedig ma politikai harakirit követeltek. Az összefogásért az ember a fél kezét odaadja, de a harakiri túl van a vállalhatón″ – ezt az elmúlt hét egyértelmű vesztese, Gyurcsány Ferenc nyilatkozta, akit Mesterházy és Bajnai kihagytak az ellenzéki összefogásból. Jól tették?

    Jó-e, hogy Gyurcsány Ferencet kihagyták az MSZP-Együtt 2014 összefogásból?

  • Az állatsimogató kerítésén nézegetett kifelé egy kis kecske, mi pedig megörültünk, hogy  könnyű dolgunk lesz, mert végre itt egy mindenre nyitott állat. Sajnos tévedtünk, mert ahogy megmutattuk neki a parlamentet, benne a felszólaló Staudt Gábort, az addig barátságos kecske fejvesztve menekült. (Képünkön a menekülés első másodpercei láthatóak.)

  • Parlamenti tudósítónk a folyosón egy kormánypárti képviselővel beszélgetett, aki az ellenzéki oldalon zajló szövetségkeresési bohózatról azt mondta, a végén majd Gyurcsány megerősödik, és megzsarolja a szocialistákat, hogy kapjanak helyeket. Állítólag sok olyan körzet van, ahol a DK erősebb, mint az MSZP.

  • Pálffy István (KDNP) az ötven éve elhunyt Robert Schumanra, az európai unió atyjára, a nagy kereszténydemokrata politikusra emlékezik. Ő volt az, aki az európai béke megteremtésével megállította a szélsőjobbot és a kommunizmust. Mit látna most saját hazájában, Luxemburgban? Százezres tüntetéseket a melegházasság ellen. Németországban és Franciaországban nehezen megoldható bevándorlási kérdést és növekvő bűnözést. Spanyolországban azt, hogy öt fiatalból három munkanélküli, az ókori kultúra bölcsője, Görögország pedig most egy pénzügyi protektorátus alatt lévő ország. Magyarországon mit látna? Na mit?  Azt, hogy a politika itt a kereszténydemokrácia elsőszámú kedvezményezettjére, a családra épít és azt védi. Magyarországon tehát működik a keresztény szolidaritás.

  • Pálffy eklektikus felszólalását hallgatva Ertsey Kata megállapította, hogy Semjén tutira strigulázza, hányszor mondják ki, hogy "rezsicsökkentés". Mile pedig tudni akarja, mennyi Schuman rezsije. Hozzáteszem, a kiskeresetűekre a kormány a kereszténydemokrácia legszebb hagyományai módján figyel. Kellett vetnem egy pillantást a mennyezetre, reped-e.

  • Európa a szabad államok közössége – mondta Cséfalvay Zoltán emlékeztetve, hogy két világnézet küzd egymással: egy Európát erősen centralizáló szocialista terv és egy szabad államok társulását támogató kereszténydemokrata vízió. Az államtitkár szerint a kereszténydemokrácia a monolpolhelyzet felszámolását célozza meg, és a versenyt támogatja, erre irányul a rezsicsökkentés is. "Egy kétgyermekes család évente 40-60 ezer forintot spórolhat az eddigi rezsicsökkentéssel, ami szöges ellentétben áll az szocialista kormányok rezsiemelő politikájával", ami az szocialisták elhibázott energiaprivatizációval kezdődött – mondta Cséfalvay. Szerinte 260 ezer, zömmel alacsony keresetű háztartás tudja majd érvényesíteni az újabb adókedvezményeket, "amivel összesen 230 milliárd forint kedvezményben részesülhetnek a következő évben az adózók."

  • Egyetlen miniszter, Hende Csaba ül a kormánypatkóban. Meg persze Semjén Zsolt. A többiek államtitkárok

    – tudósít parlamenti bennfentesünk.

  • Az EU atyjára emlékező KDNP-s képviselő kivívta egy teve őszinte érdeklődését.

  • "Így nem lehet beszélni" - szólt a hangzavarban felszólaló Osztolykán Ágnes Kövér László házelnökhöz. Kövér előbb élből magát a képviselőnőt akarta rendreutasítani, majd talán átgondolva az elmúlt hetek veszélyes nőellenes ügyeit, eleget tett Osztolykán kérésének, és lecsendesítette a képviselőket. Nem látunk Kövér László fejébe, mert ezután váratlanul mégiscsak keményen leteremtette Osztolykánt, hogy "képviselőnő, nem helyénvaló az a rendszer, hogy segédeszközöket alkalmaznak mondandójuk elmondásához, és ehhez egy lebutított transzparenst is alkalmaznak."

  • Ha most nem lépsz, akkor a gyermeked fog!

    – egy ilyen feliratú molinót tartanak fel az LMP-sek Osztolykán Ágnes felszólalása alatt.

  • Osztolykán Ágnes LMP: egyre többen hagyják el az országot, évente csaknem 200 ezren. "Unokák nélküli ország leszünk." Szerinte a felsőoktatás leépülésének ebben oroszlánrésze van. A fiatalok nem látják a felemelkedés lehetőségét, de elmegy az is, aki könnyen bejuthatna. A felvételizők száma 30, a felvettek 25-tel esett vissza. "Orbán végletekig fokozta az állami támogatások visszafogását, ami még Bajnai alatt indult el. Nincs kiszámítható felsőoktatási politika, csak őrült ötletek." – mondta, megjegyezve, hogy a kormány egyetem mentése bűvészmutatvány. Az intézmények már nem mernek szemeszteren túl tervezni. "Legyenek már végre a fiatalok az állam stratégiai partnerei" – zárta felszólalását Osztolykán.

  • A felsőoktatási államtitkár az LMP-s képviselő felszólalásának címe alapján a tudásalapú társadalomról akar beszélni, nem a toporgásról, ezért meghívta Osztolykánt a Felsőoktatási Kerekasztal ülésére. A hallgató magával viszi az ösztöndíját oda, ahol tanulni akar. A minőséget nem az egyetemtől, hanem a hallgatóktól várják. Profiltisztítást is végeznek, mert nem jó, hogy mindenki mindent oktat. Ezért lesznek kiemelt egyetemek, szakegyetemek, jó gyakorlati tudást adó főiskolák és felsőfokú szakképzéseket folytató közösségi főiskolák.

  • Vajon milyen büntetés vár arra a képviselőre, aki felhívja a figyelmet, hogy évenként 200 ezer fiatal hagyja el az országot? A kamerabeállítás miatt a transzparens képernyőn nem látszik, de Kövér helyteleníti a "segédeszközeinket" és beszól. Ági darabokra szedi a kormány oktatáspolitikáját, erre Klinghammer megjegyezte, "nem vagyok könnyű helyzetben". Hát nem, nehéz úgy egy területet irányítani, hogy közben folyamatosan vonják ki a pénzt belőle. Nincs ország a világon, sem ázsiai, sem európai, amelyik az oktatásának masszív fejlesztése nélkül zárkózott fel - a magyar kormány pedig csak elsorvaszt. Közben új szomszédom, Vitányi István elégedetlenkedik, hogy pont egy Kossuth Lajost ültettek mellé, aki tudósít és túl hangosan gépel. Én kérek elnézést.

  • Míg a papagájok viszonylag gyakran felbukkannak a képviselők felszólalásaiban, gorillával ebben a ciklusban csak a jobbikos Apáti István példálózott, amikor 2012-ben arról beszélt, hogy a szigorított dologház (ahol az elítélteknek dolgozniuk kellene) nem is rossz dolog. "Épp ezért lenne fontos a munka nevelő hatása, mert jól tudjuk, hogy ez az elkövetői kör úgy irtózik a munkától az esetek nagy többségében, mint gorilla a víztől, épp ezért kellene rászoktatni őket" - mondta akkor. Képzeljék, Apáti igazat mondott! A gorillák valóban félnek a víztől, és csak akkor kelnek át vízfolyásokon, ha száraz lábbal megtehetik, például farönkök segítségével. Amúgy a hernyóktól és a kaméleonoktól is félnek.

  • Ahogy a múlt héten, a országgyűlés most is elutasította a Jobbik javaslatának napirendre vételét a kommunista nyugdíjak megvonásáról.

  • Az állatot hidegen hagyta, amikor az LMP-s Osztolykán Ágnes arról beszélt, hogy "unokák nélküli ország leszünk".

  • Köpött-e Zagyva György Gyula?

    Két parlamenti képviselőjét is kiadhatja a parlament, amennyiben a többség támogatja Balogh József és Zagyva György Gyula mentelmi jogának felfüggesztését. Balogh "vak komondor" Józsefet május 2-án zárták ki a Fideszből, miután a Legfőbb Ügyészség szerint április 28-án hajnalban fülöpházi otthonukban bántalmazta az élettársát, aki súlyosan megsérült. Balogh azzal védekezett, élettársa átesett a vak komondorjukon. A jobbikos Zagyva György Gyula egy magánvádas ügy szerint a Képviselői Irodaházban arcon köpte volt párttársát, az azóta függetleneknél ülő Pősze Lajost. Zagyva csak annyit ismert el, szóváltásba keveredtek, de a köpést tagadja. Állatkerti tudósítóink hamarosan felkeresik a lámát!

  • Harangozó Tamás a belügyminiszterhez iterpellált "Mi ez, ha nem pénzbehajtás" címen. Szerinte az előző ciklus utolsó teljes évéhez, 2009-hez képest 50 százalékkal nőtt az objektív felelősség alapján kiszabott közigazgatási bírság, amely elérte a 16 milliárd forintot, ehhez járult hozzá további 3 milliárd, főként szintén közlekedéssel kapcsolatos szabálysértési bírság járul. A Fidesz "kényszerít a rendőrséget pénzbehajtó szerepre" Magas a bírság még úgy is, hogy "az Orbán kormány dilettáns politikája miatt csillagos égbe emelkedett a benzinár" révén csökkent az utakon az autók száma. "Mikor lesz a rendfenntartás és nem a pénzbehajtás a rendőrség feladata?" – kérdezte az MSZP-s képviselő.

  • A rendőrség elsődleges feladata a közrend, a közbiztonság és a közlekedési biztonságának megteremtése, szó sincs pénzbehajtástól, válaszolta Harangozó Tamásnak Kontrát Károly belügyi államtitkár. Az előző kormány idején, 2009-ben 16 milliárdos behajtást irányoztak elő, azaz előre büntették az állampolgárokat. A közigazgatási bírságokról szóló jogszabályt a mostani kormány módosította, így 2011 január után a bírságokból származó bevétel nem a rendőrséget, hanem a központi költségvetést illeti, ezzel akarják még a látszatát is elkerülni annak, hogy a rendőrség saját magának dolgozik.

  • A választ nem fogadta el Harangozó Tamás. "Szégyelljék magukat a mostani válasz alapján államtitkár úr" – mondta a képviselő. A parlament elfogadta.

  • Ha minden interpelláció ilyen világos lenne. A jobbikos Ferenczi Gábor a pápai húsgyár ügyében négy kérdésre várja a választ: Mi az igazság a gyár tönretétele ügyében? Mi lesz a beszállítók kifizetésével?  Mire számíthatnak az ott dolgozók? Hogyan lehet a gyárat a továbbiakban működtetni? Schmitt Pál annak idején kitüntette a Pápai Hús élén álló Politzer József ügyvezetőt, de aztán gyanús ügyek történtek, az állam által nyújtott hitelt másra használták és házkutatást is tartottak.

  • Ajándékot kap Matolcsy György!

    Az MNB vezetése mellé odaadják neki a PSZÁF-ot is a mai szavazás után. Hogy a szervezet dolgozóival mi lesz, nem tudni, a távozó vezetőkért azonban nem kell aggódni: a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken benyújtott egy 40 oldalas zárószavazás előtti módosítót, melynek értelmében Szász Károly és vezetőtársai megkaphatják teljes végkielégítésüket.