Ez a poszt a következő Percről percre része:

Az ÁSZ-elnököt faggatják a NAV-botrányról

Az MSZP nem érti, hogyan lehet két nap alatt átvilágítani az adóhivatalt, a PM akciózott. Utolsó nap a Házból, élőben. Ezúttal az ellenzék részéről a PM-es Szabó Tímea kommentál, kormánypárti kommentelőnk viszont az utolsó pillanatban lemondta a szereplést.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szombati Puskás Akadémia meccsre 8 éves gyerekeket buszoztatott a kormány. Felnőtt szurkolókat nem láttam a stadionban.

  • futsalcsapat, a Dunakeszi Kinizsi NBII-es csapata. Itt játszik Szijjártó Péter. Ezek szerint ma sem látjuk egész nap, biztos a meccs lázában ég. Nyilván el tud dekázni 50-ig, és nem csak bemondásra megy neki.

  • az emberek szeretik a gyerekeket - mondja Kósa Lajos, aki hasonló nyilvánvalóságokon keresztül lépdelve mondja el, milyen sokat is segít a kormány a családok gyerekvállalásában. Végül rátér a gyed-extrára, amit a parlament a napokban fog megszavazni. Méghozzá ezért:

    Szeretnénk, ha a nők megszülnék azokat a gyerekeket, akikre vágynak.

  • Kósa Lajos történelmet írt azzal, hogy azt mondta: gyermekpolitikai. Ebben a ciklusban még egyik képviselőtársa sem mondta azt, hogy gyermekpolitika. Egyáltalán létezik olyan, hogy gyermekpolitika? 

  • megint alulmúlta önmagát. Erről ennyi elég. 

  • Újpest szurkolók viszont jó sokan voltak szombaton. :)

  • A Kósának válaszoló államtitkár letolja a szocialista Lukács Zoltánt, hogy komolytalankodik a családpolitikai témák alatt. 

  • Kritizálni könnyű, de egy kormány politikáját hétről-hétre védelembe venni embert próbáló feladat, főleg, hogy egy-egy botránynál naponta ötször-hatszor is ugyanazokra a vádakra kell reagálni. Szerintünk ők voltak az ősszel a kormány legkeményebb legényei:

    1. Cséfalvay Zoltán

    A gazdasági államtitkár a kormány Mr. Wolf-ja, aki a devizahitelektől a trafikokon át a makrogazdasági mutatókig minden kérdésre elő tud rántani egy szakszerű, vagy szakszerűnek látszó választ. Listánk első helyét azzal a képességével érdemelte ki, hogy a jobbikosokat a legkeményebb neoliberális érvekkel semmisíti meg, de ha a piacgazdaságot kérik rajta számon, akkor rögtön elő bír rántani néhány antikapitalista szlogent is a retorikai tarsolyból.

    2. Soltész Miklós

    A szociális államtitkár "a legjobb védekezés a támadás" elv Kutuzov tábornoka. Akármi is kerül szóba, egyből egy penetráns elmúltnyolcévezéssel indít, melynek hallatán tényleg csodálkozunk, hogy Gyurcsánybajnai pusztítása után egyáltalán maradt még élő ember az országban. Apokaliptikus víziói után már nem is olyan nehéz elmagyarázni, miért is működik jól ma a szociális ellátás. Derék munka!

    3. Rogán Antal

    A Fidesz frakcióvezetőjének automatikusan jár a VIP-jegy a top3-ba, de Rogán Vuittóni - kösz, Laci!- tökéletesen beletalált abba a monotóniába, ahogy a választók agybarázdáit a kormány üzeneteivel fel kell tölteni. Ha megvédi, akkor százszor védi, ha csökkenti, akkor százszor csökkenti, ha egyetért, akkor százszor ért egyet a neki jutó két percben.

  • Soltész, aki szintén  168.206 forinttal többet visz haza havonta az egykulcsos adónak köszönhetően, megint füllent. A GYED extra jó irány, csak éppen akkor egy forintot sem ér, ha emellett nincsen óvodai és bölcsődei fejlesztés, és ha nincs munkahely, ahova a kisgyerekes anya vissza tud menni dolgozni. Azt valamiért amúgy Soltész elfelejtette mondani, hogy a kormány a GYES-t, a családi pótlékot évek óta nem emelte. Én többször javasoltam, hogy legalább indexáljuk. Lesöpörték. Az Együtt-PM például alanyi joggá teszi a kisgyerekes anyáknak a részmunkaidős foglalkoztatást, és bevezeti a GYES gyerekellátási utalványban való folyósítását, amivel a GYES 150%-át kaphatja meg a család, ha a gyereket elhelyezik bölcsödében, óvodában.

  • Két PM-es képviselő fehér molinót feszít ki a napirend tárgyalásánál, ha jól látom, ezzel a felirattal:

    Kit védtek? Ne kamuzzatok tovább NAV-ügyben!

  • PM-s képviselők feltartanak egy "Kit védtek? Ne kamuzzatok tovább NAV-ügyben!" molinót az ülésteremben. Kövér próbál vicceskedni, de ez most se megy. Hajrá Rebeka, hajrá Gábor! Addig küzdünk, amíg ki nem derül az igazság.

  • Előbb baljós mosollyal megígéri a PM-es politikusoknak, hogy ebből büntetés lesz, utána a napirenden zúgolódó jobbikosokat kezdi el - de tényleg! - heccelni: 

    Semmi okot nem látok izgalomra, a szokásos idétlenkedés zajlik. Valaki sosem nő fel, van ilyen.

    Ezután azonban gyors váltás következik, és Kövér az ő poénján nevető fideszeseket is helyreteszi. El-ké-pesz-tő.

  • Azoknak a fideszes képviselőknek, akik nem mertek felnézni a laptopjaikból, és esetleg a közvetítést olvassák, miközben PM-s képviselők (Scheiring Gábor és Szabó Rebeka) a demokrácia nagy barátjának, Kövér Lászlónak a feje fölött kérdeztek egy egyszerű kérdést, ide is leírom, hogy szembesüljenek a kérdéssel:

    Kit védtek?

    Nem nehéz kérdés, könnyűen megválaszolható, nincs más teendő, mint támogatni a NAV-ügy kivizsgálását. Nem lapítani kell, nem elhallgatni az ügyet, nem sprintereket meghazudtoló módon futkorászni a kamerák elöl a hétfői ülésnapon, amikor erről kérdezi őket az újságíró, hanem aláírni, támogatni a vizsgálóbizottságot.

  • most már Kövér feje fölött! Kit védtek, tisztelt Fidesz-KDNP-sek?? Ne kamuzzatok NAV-ügyben!

  • Szerintünk ők voltak az őszi ülésszakban a kormány legádázabb, legkérlelhetetlenebb és legszívósabb ellenfelei:

    1. Schiffer András

    Az LMP társelnöke volt az ősszel az egyetlen, aki szemtől-szemben valóban meg tudta szorongatni Orbán Viktor tök... Orbán Viktort. Ezért simán jár az első hely!

    2. Magyar Zoltán

    A Jobbik panaszainak többségét a kormány úgy rázza le magáról, mint kutya a vízet, de a földügyekben egyszerűen nem bírja levakarni Magyar Zoltánt, aki minden egyes héten feláll, és elmondja, éppen ki és miért árulja el a magyar földet. Állandó ellenfele, Budai Gyula is kemény legény, de tuti, hogy hétfőnként remeg a kezében az Audi-sluszkulcs!

    3. Gúr Nándor

    A szocialista képviselő hétről-hétre képes a legváltazatosabb ügyekben is géppuskaként szórni a kritikát, és hangos "Ugyan már!" felkiáltásokkal hessegeti el a kétségbeesett államtitkári magyarázkodásokat.

  • Fenyeget. Ezt tudja. Fenyegetni, nagyképűsködni, izmozni. Az Együtt-PM kérdése mindössze annyi: kit védtek, kivel vagytok? Azonnali vizsgálatot követelünk NAV-ügyben, ne szájkaratéban legyen erős a Fidesz, hanem legyen bátorsága és tisztessége hozzájárulni a NAV-ügy vizsgálatához.

  • és megkérdeztem, hogy ő hogyan ünnepli holnap az Emberi Jogok Világnapját. Azért ezt a választekintetet szerintem nem érdemeltem meg.

  • Ahol időközben levágták a Kövér feje fölé lógatott PM-es molinót. Az egyik levágott véget néhány másodpercig egy fotóslány tartotta. hát ez volt olyan vicces. Közben egyébként a mezőhegyesi birtok feldarabolásáról van szó, ami a szocialista Varga Zoltán szerint tönkreteszi a majdnem 230 éves gazdaságot.

  • "Valaki sosem nő fel"  - vicceskedett Kövér László Scheiring Gábornak és Szabó Rebekának, miközben a PM-s társaim felhívták a figyelmet arra, hogy a Fidesz nem akarja kivizsgálni a hazai adócsalás hogyanját. Akik itt gyerek módjára viselkednek, azok pont azok a bólogató kutyaként viselkedő képviselők, akik nem akarnak szembesülni a múlttal, a hibákkal, hanem hisztiznek, másokra mutogatnak. S ha már arról beszélünk, hogy itt ki nem nőtt fel: egyelőre kisvasútat nem mi, hanem Orbán rendelt Felcsútnak, 600 millió forintos keretösszeggel.

  • Elvitték a molinót, ami okozott némi derültséget, miután a fotósok is belegabalyodtak a madzagba. Szerintem elég ideig volt fent ahhoz, hogy a fideszesek is megértsék a felirat tartalmát. Amúgy Bitay Márton Örs államtitkár felszólalására senki nem figyel. Nem akkora baj.

  • ha a kormány szlogenjeit kéne bevennie. A gazdaságok genetikai állományának kialakításához évtizedekre van szükség, ha szétzilálják a Ménesbirtokot, akkor ez az egész - hatszáz ember megélhetésével együtt - el fog pusztulni. - vágja a felpaprikázott Gőgös Zoltán Bitay Márton Örs államtitkár fejéhez. A szocialista képviselő azt is állítja, hogy kishantoshoz hasonlóan a helyi gazdálkodók helyett most is fiktív vállalkozók és csalók kapják meg a földet.

  • Az LMP-s Lengyel Szilvia a kis- és középbirtokokkal kapcsolatos fennkölt lózungokat olvassa a kormány fejére. A KSH adatai alapján ugyanis a birtokszerkezet csak egyetlen százalékban mozdult el a kisebb birtokok javára. Radásul az új földtörvényben az LMP több kiskaput is hagyott a nagybirtokoknak, jövőre pedig már számolni kell a külföldiekkel is.

  • Pedig megkérdeztem volna tőle, hogy ha már az egykulcsos adónak köszönhetően elég busás a fizetése, miért nem futotta KDNP-tagdíjra, és nem rossz-e, hogy tagdíjfizetés elmaradása miatt kirúgták a pártjából. Amúgy akkor ő most független?

  • Bitay Márton Örs államtitkár megint megismétli a kormányzati szándékot, mely a jelenlegi 50-50 százalékról 80-20-ra mozdítaná el a birtokarányokat a kis- és közepesbirtokok felé. Ezután elismeri, hogy valóban csak egy százalékot sikerült javítani az arányon... de hát ez akkor is növekedés! - emeli ki a pozitívumokat. A kormány ráadásul nem is tehet olyan sokat, mivel:

    Hál'istennek nem az államnál van a földvagyon, hanem a magángazdálkodóknál, az államnak a föld 10 százalék van csak a tulajdonában.

  • Kocsis Máté és Gulyás Gergely a terem közepén beszélgetnek. Gondterheltnek tűnnek.

  •  egy BKK-ellenőr zakóját.

  • Valamiért az ülés kezdete óta megy a zsibongás az ülésteremben, mintha senki le se szarná azt, hogy miről is van szó. De tényleg. A helyzet odáig fajult, hogy Talabér Márta fideszes képviselő - amúgy nem túl jelentős - intepellációja előtt szabályosan ráförmedt szomszédaira: BEFEJEZNÉTEK?

  • A PM-es képviselő olyan gyorsan kommentál, hogy tudósítónk csak kapkodja a fejét. Gergő, kérlek szedd össze magad!

  • A földügyek kapcsán az előbb szólalt fel egy kormánypárti képviselő. Nem biztos, hogy értem, hogy, miért mennek házhoz a pofonért. Egy mai sajtóhír: értesülések szerint távozik a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, tiltakozásul a kormánypolitikává emelt földrablás miatt. A választási osztogatásnak tekinthető, szakmai megalapozottság nélküli földprogramot - mindenekelőtt a védett területek, köztük a hortobágyi és kiskunsági egybefüggő ősgyepek 60-70 hektáros parcellákban történő kimérését - a teljes hazai természetvédelem ellenzi. Köszönjük, akkor most jöhet a következő kormánypárti önleleplező. A következményekre április 6-ig még várni kell.

  • Talabér Márta-Fidesz, gyed extra, tömegesen távozó kormánypárti képviselők. Úgy tűnik, mégsem érdekli őket annyira a kérdés. Ezt a felolvasó hanghordozást nem értem az ülésteremben.