Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Seres Mária pártja pénteken a Fidesz székháza előtt akarta felállítani SMS-falát, de egy kisbusz állta útját. A párt Lendvai utcai székháza előtt egy fehér kisbusz áll, ezért az SMS-falat csak arrébb, a Hősök tere felőli részen tudták felállítani, mondta az Index helyszíni tudósítója.

    Valaki kihívta a közterület-felügyelőket is, akik ki is jöttek a helyszínre, de néhány perc után bármilyen intézkedés nélkül elmentek. Az MSZP székháza előtt csütörtökön felállított SMS-falról itt nézheti meg videónkat.

  • Április hagyományosan az átadások és avatások időszaka, legalábbis négyévente, a választások előtt. Orbán Viktor az elmúlt hetekben különösen sok mindent avat, összevissza cikázik az országban, hogy mindenhová odaérjen. A Várkert Bazár I. ütemének átadása április 3-án lesz, és azt is maga a miniszterelnök fogja átadni, ami persze egy ekkora és ilyen jelentőségű műemléki beruházás esetében teljesen indokolt. Nem is csodálkoznék rá a dologra, ha a felújítási kormánybiztos meghívójában nem szerepelne a dátum indoklása. Hogy miért pont április 3-án adják át a Várkert Bazárt? Hát mert a tervező Ybl Miklós születésének 200. évfordulója pont három nappal később (április 6-án van)! Azért.

  • Csütörtökön döntött úgy a Nemzeti Választási Bizottság, hogy a termőföld tulajdonjogáról szóló szabályokról nem lehet népszavazást tartani. A Jobbik a Kúriánál támadja meg a döntést, jelentette be a párt pénteken

    Az NVB azért utasította el a kezdeményezést, mert az Alaptörvény szerint nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást tartani, a termőföld tulajdonjogáról pedig az EU-val kötött szerződés rendelkezik, írja az MTI.

    A Jobbik a Kúriához fordul a Nemzeti Választási Bizottság csütörtöki döntése miatt, amelyben a testület elutasította a magyar termőföld tulajdonjogáról szóló népszavazási kezdeményezést.

    Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint a kezdeményezéssel elérhető lett volna, hogy a kormány tárgyalásokat kezdjen az uniós csatlakozási szerződés felülvizsgálatáról annak érdekében, hogy a termőföld magyar kézben maradjon. A politikus kiemelte, hogy szó sincs arról, hogy a népszavazás miatt a csatlakozási szerződést felrúgták volna

  • Egy nappal a határidő lejárta előtt körülbelül négyezerrel kevesebben vetették fel magukat a legnépesebb nemzetiség névjegyzékébe, mint ahány szavazat ahhoz kellene, hogy kedvezményes mandátumot szerezzenek.

    A Nemzeti Választási Iroda péntek hajnali összesítése szerint a legtöbben a roma (16 941), illetve a német (12 641) nemzetiségi nyilvántartásban szerepelnek, de egy kedvezményes mandátum megszerzéséhez 20-25 ezer szavazatra lenne szükség az áprilisi választáson. A névjegyzékbe vételi határidő pénteken délután négykor jár le.

    Ha a nemzetiség nem tud kedvezményes mandátumot szerezni az országos listáról, szószólót küldhet az Országgyűlésbe, aki (akár az anyanyelvén is) felszólalhat a parlament ülésein, de nem szavazhat. Ehhez ugyanis elég, ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a nemzetiségi listára április 6-án. Ez várhatóan valamennyi nemzetiség esetében megtörténik, bocsátkozik merész jóslatokba az MTI.

  • Pénteken 16 óráig kell bejelentenie a pártoknak, hogy kiket delegálnak a választási bizottságokba, írja az MTI. Összesen 10 386 egyéni választókerület van, 2010-ben több, mint 25 ezer delegált vett részt a szavazatok számolásában. Ez azért fontos, mert így delegáltjaik útján ők is ellenőrizhetik, hogy megfelelően számolják-e össze a szavazatokat.

  • Most kerülnek ki az első plakátjaim a fatáblákra. Bár nem tudtam a csapatommal menni, mert reggel Kossuth Rádió (8:40), de nagyon köszönöm, hogy segítenek. Megpróbáljuk megtörni a végeláthatatlan narancssárgaságot -

    - kesereg a szocialista politikusasszony a Facebookon. 

    10003972 882540528428090 966604513 n
    Fotó: Facebook
  • úgyhogy itt egy kis iránymutatás. Még pár lakossági fórum mindenkire vár, ami tökéletes alkalom a kísérletezésre! (i5) De akár tőle is sokat lehetne tanulni.

  • elkészült a focipálya lelátója.

    Délután épp edzés volt, polgármester úrral mi is passzolgattunk néhányat- 

    írja Facebook-falán a dinnyekartell-ügy főszereplője, a fideszes színekben kampányoló Simonka György. És ezzel a fotóval illusztrál. 

    1239374 301676769986724 1092897852 n
    Fotó: Facebook
  • Pár év alatt 49 millió forintos adósságából 70 milliós megtakarítása lett Kőhegyi Istvánnak, az MSZP baranyai szervezete egyik vezetőjének a Híradó értesülése szerint. Kőhegyi 2010-es országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozatában 2 millió forintos vagyon és 49 milliós adósság szerepelt. Egy frissen nyilvánosságra került bankszámlakivonaton viszont közel 71 millió forintos egyenlege van. A Híradó idézte Kőhegyi István hétfői nyilatkozatát, amelyben az állt: nem bűn magyarországi bankszámlán olyan vagyont tartani, amivel el tud számolni. Jelezte, hogy feljelentést fog tenni, mert szerinte banktitok került nyilvánosságra. A Híradó szerdán megkérdezte Mesterházy Attila pártelnököt, aki azt válaszolta: beszélt a politikussal, aki azt mondta neki, hogy legálisan szerezte vagyonát, és ezt elhitte neki.

  • A dohánypiac liberalizálását, az egykori kereskedelmi rendszer azonnali visszaállítását ígérte az MSZP elnöke, ha nyere a kormányváltás. Mesterházy a Csatári üzletházban találkozott egy trafikkoncessziós jogot nem nyert kereskedővel. Azt mondta, ha kormányra kerülnek, mindenki árusíthat majd dohányt, és nem lesznek kiváltságosok.

  • Ha hiszik, ha nem, az mszp.hu vetette fel a pártelnöknek, Mesterházy Attilának, hogy:

    Ön szerint miért nem nőtt az összefogással az Összefogás?

    A válasz sajnos már nem ennyire vicces: "szerintem nőtt a kormányváltók szövetségének támogatottsága, csak a társadalomban nagyon erősen van jelen a félelem."

    Akinek ennyi nem elég ebből a beszélgetésből, erre kattintson

  • Szocik hekkelték az SMS akcióját

    Szocik hekkelték az SMS akcióját
  • Szemelvények Gyurcsány Ferenc fehérgyarmati fórumáról: 

    • A leggondosabb háziasszony kosarában is lehet tél közepén egy-két rohadt alma, de ezeket ki kell dobni, nem mentegetni, nem engedni, hogy a többit is megfertőzze;
    •  a magyaroknak el kell dönteniük, milyen barátokat akarnak maguknak;
    • az ország többsége gazembernek tartja a politikusokat, de vannak végtelenül tisztességesek is;
    • (Orbánról:) Tudom, hogy maguknak nem hiányzik, nekem azonban volna egy pár kérdésem hozzá. 
    • mára oda az utolsó remény is
    • A mi politikai riválisainknak egész egyszerűen mindenki, aki nincsen ővelük, az büdös... ez a "diktatúrák sajátja", normális esetben az emberek a hivatalban lévő kormány ellen tüntetnek.
    • stb.
  • 1979732 666572070074455 1659969319 n
    Fotó: Nyakó István
  • Nincs kibúvó! - Jogszabályban rögzítené a Jobbik a választások előtti kormányfőjelölti vitát

    - ezzel csábít egy pénteki sajtóeseményre Dúró Dóra a párt szóvivője. Tűkön ülünk. 

  • Óriásplakátokat és egy videót is készített a Magyar LMBT szövetség, hogy minél több meleg, leszbikus vagy más szexuális kisebbséghez tartozó embert győzzön meg az országgyűlési és az európai parlamenti választás fontosságáról. Bővebben itt olvashat erről.

  • Folyamatban a miskolci választókerületek feltérképezése, este Debreczeni Józsefet hallgatjuk meg, aki az MSZP-s jelölt vendége lesz, addig is itt egy egyszerű politikai üzenet a városból.

  • A Demokratikus Koalíció közleményt adott ki arról, hogy tegnap délután öt óra a VII. kerületi Hernád utcában magukat rendőrnek megnevező, de civil ruhás emberek igazoltatták a jelöljtük, Oláh Lajos aktivistáit. A DK szerint szemmel láthatóan célzottan érkeztek a helyszínre, nyakukban lógott egy igazolványféle, de külön nem igazolták magukat. Állítólag arról faggatták az önkénteseket, hogy miért csöngetnek be házakba, aztán engedélyt követeltek rajtuk, igazoltatták őket, rádiózva ellenőrizték a személyes adataikat, ellenőrizték a náluk lévő felszerelést, szórólapokat. Végül aztán elengedték őket. A DK követeli, hogy a belügyminiszter vizsgáltassa ki az esetet.

    Ha rendőrök voltak az illetők, indítson ellenük eljárást, ha nem, akkor nyomoztassa ki, kik vegzáltak jogaikkal élő állampolgárokat!

    - írják.

  • Kedvenc kommentünk: "Hat hét alatt nem romlott meg?"

  • Valószínűleg nem pont úgy sikerült Seres Máriék sms-küldő akciója, ahogy szerették volna. Seres Mária Szövetségesei (SMS) tegnap hirdették meg, hogy csütörtökön és pénteken platós teherautóval kitelepülnek a pártszékházak elé, kitesznek egy 140 centis átmérőjű, 55 colos tévéképernyőt, és azon keresztül sms-t lehet majd küldeni a pártoknak.

    Az első helyszínen, a Jókai utcai MSZP-székház előtt jó negyedórába telt, mire sikerült életet lehelni a kijelzőbe, és most, hogy már futnak rajta a szövegek, minden harmadik sms az, hogy "Hajrá, MSZP!". Láttunk még egy gyrososreklámot is. Az áramot a kivetítőhöz két szobabiciklin hajtják. Az MSZP-székházból kijött két divatosan felöltözött nő, és MSZP-s kulacsokat nyújtották át frissítőként a tekerőknek. Ők megköszönték, de még nem ittak belőle. További hasonló izgalmakkal jelentkezünk még a helyszínről.

    • A baloldalon semmi sem változott az elmúlt években, "bukott politikusok és börtöntöltelékek álltak össze" - mondta Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője.
    • "Börtöntöltelékek és bukott politikusok a Fideszre jellemzőek" - írta Kormos Kata, az MSZP szóvivője.

    És az MTI dátumozása szerint mindössze 26 percre volt szükség ehhez!

  • Írásbeli kérdést nyújtott be a legfőbb ügyészhez az MSZP-s Bárándy Gergely Simon Gábor ügyében. Két dolgot kérdez:

    • Tervezi-e az ügyészség Welsz Tamás személyével kapcsolatban vádalku alkalmazását, s azt, hogy ezzel egy, a várható büntetésének enyhítésében érdekelt gyanúsított vallomására alapozza a vádat?
    • Rendelkezik-e az ügyészség Welsz Tamás állításain kívül egyéb olyan bizonyítékokkal, amelyek az általa tett terhelő kijelentéseket a vallomásával egyezően támasztják alá?

    Az MSZP frakció a leginkább érdekelt abban, hogy még a választások előtt tisztán lássunk a Simon Gábor által felhalmozott vagyon eredetét illetően, és hogy hamis, illetve eltorzított információkat ne lehessen politikai célokra felhasználni

    - írja az MSZP közleménye.

  • A NVI legújabb adatai szerint az ország 10 386 szavazatszámláló bizottságába összesen 9 635 delegáltat jelentettek be eddig, írja az MTI. A legtöbbet, 6 405-öt a Fidesz-KDNP, a második legtöbbet, 2 291-et a Kormányváltás. A Jobbiknak egyelőre 799 delegáltja van.

  • Bajnai nem ijedt meg a plüsslibától, se a KDNP helyi elnökétől, és megtartotta a fórumot a csongrádi művelődési házban, ahol ilyeneket mondott az MTI szerint:

    Az emberek okkal rezzennek össze, ha Orbán Viktor valamit ígér, mert tudják, azt nagy baj fogja követni.

  • Az Együtt-PM-es Dorosz Dávid feljelentést tett és a helyi választási bizottsághoz fordult amiatt, hogy Érden leszedték a választási plakátjaikat a lámpaoszlopokról, írja az MTI. Dorosz szerint nem lehetett volna figyelmen kívül hagyni a Kúria döntését, és egyébként is ki kellett volna három napot a leszedést lehetővé tevő határozat után.

  • Már csak egy nap van hátra a határidőig, és még csak 7590 delegáltat jelentettek be a választási bizottságokba, mondta az NVI vezetője, Pálffy Ilona. 2010-ben több mint 25 ezer delegált dolgozott a választási bizottságokban. A határidő holnap délután négykor jár le.

  • A KDNP csongrádi elnöke, Hajdú Gergely kiállt sajtótájékoztatót tartani arról, hogy Bajnai Gordon ne zavarja meg a csongrádiak nyugalmát, menjen tovább Békés megyébe, úgyis lenne ott dolga a gazdákkal. Ezalatt Hajdút körbeállta vagy egy tucat aktivista, írja az MTI. „Gordon, Gyurcsány bedarált?”, „Tudtál Simon 240 millió forintjáról?”, „Zuschlag, Mesterházy, Gyurcsány = szatyorkabinet!” feliratú táblákat tartottak, egyikük pedig Ludas Matyinak öltözve egy plüsslibát fogott.

  • Megérkezett szerdán az első nyolc levélszavazat a Nemzeti Választási Irodához (NVI) , mondta az MTI szerint Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Levélben szavazhatnak azok, akiknek nincs magyarországi lakcíme.  Az NVI a héten postázta ki nekik a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat. Összesen 208 ezer levélcsomagot küldtek ki. Az elsőként megjött levélszavazatokat Magyarországon adták fel, azért érkezhettek meg ilyen hamar. Az NVI csak március 29-étől bonthatja fel a levélszavazatok külső borítékát, és akkor kezdheti meg (a szavazatot tartalmazó boríték felbontása nélkül) a választópolgár azonosítását. A szavazatot tartalmazó borítékot magát csak a szavazás befejezése után bonthatják fel az NVI-ben.

  • Most kaptam a hírt: a mai napon átadásra került a 10.000. Erzsébet-utalvány!

    - újságolja Papcsák Ferenc a Facebookon. Még tavaly novemberben indult el a XIV. kerület több pontján a nyugdíjasok választások előtti megajándékozása.