Pride és ellentüntetés a buzilobbi ellen

2014.07.05. 16:32
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Nagy Ignác utca sarkán lévő bolt lobbizhatta ki, hogy idén a másik irányból induljon a menet, mindenki itt tankol fel a vonulásra. Legalábbis sokan. Itt a mi túlélőcsomagunk, és ha esetleg túszul ejtenek útközben a nácik, az öngyújtóval vágjuk ki magunkat.

  • Az alábbi toleranciafokozó matricákat osztogatják. Mivel szerepel rajtuk a norvég alap neve, nem elképzelhetetlen, hogy egy dinamikus Kehi-ellenőrzesben csúcsosodik ki az esemény

  • És sajnos rám is, a polgármester az előbb rajtam próbálta számon kérni, miért hagyom hogy az ő szólásszabadságát így megtiporják a rendőrök. Zagyva György Gyulán és az Érpataki polgármesteren kívül egyébként már nem sokan maradtak a beszorított szélsőjobbos csoportban, még nagyjából húsz feketópólós családvédő néz szembe a rendőrökkel.

  • Négy óra után tíz perccel még nem indult el a menet, de a gyülekezőhelyen már legalább kétszer annyian vagyunk, mint fél órája. Most azt mondanám, hogy 2000-2500 ember lehet itt, de pontos számot elég nehéz mondani.

    Az Alkotmány utca mindenesetre tele van emberrel a Honvéd utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között.

    A Tilos Rádió kamionja mellett állok, olyan örömünnepi hangulat van, mint az elmúlt évek felvonulásain. Néhány transzparens: „Leszbikus erőtér”, „Nők lázadása”, „Antifasiszták a homofóbia ellen”.

  • Itt nem lesz buziházasság

    Az érpataki polgármester még sosem ült vonaglókamionon, ezért szeretett volna a kordon túloldalára jutni a Pride-on. Nem engedték.

    Itt nem lesz buziházasság
  • A beengedőpontnál átvizsgálták a hátizsákomat, és meg a vizembe is bele kellett innom, hogy nem valamilyen vegyi anyag-e. Itt a Bajcsy Nyugati felöli részén teljes a csend, a boltok be vannak zárva, autók nincsenek.

  • Mostantól közvetítésünk oldalának jobb szélén, a reklám alatt láthatja az élő közvetítést is az eseményekről. A kamera a Nyitottak vagyunk kamionján van. A Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezéshez már több mint 700 cég, szervezet és közösség csatlakozott. Olyan cégek, szervezetek, melyek alapértéküknek tekintik, hogy mindenkit csak tetteik és teljesítményük alapján ítélnek meg, tekintet nélkül minden másra

  • Miután az ellentüntetőknek nem sikerült bemenni a Kálmán Imre utca és a Honvéd utca sarkánál lévő beléptetőkapun, elindultak a Bajcsy-Zsilinszky úton, de a Hold utcánál feltartóztatták őket a rohamrendőrök.

    Most minden oldalról rendőrsorfal veszi őket körül. Köztük van Zagyva György Gyula korábbi jobbikos országgyűlési képviselő is.

  • Aki még mindig próbál bejutni a gyülekezőhelyre, de úgy tűnik, nem fog neki sikerülni. Elállták az ajtót, és azt mondták a polgármesternek, hogy ez a belépési pont végleg megszűnik.

    Erre a polgármester elindult egy másik kaput keresni a Bajcsy-Zsilinszky út irányába. Kicsivel miután elment, a rendőrök újra megnyitották a kaput.

    Korábban így próbált bejutni a polgármester:

  • A család mellett tüntető Facebook csoport egyik vezetője az Indexnek a következőket fejtegette:

    Azok a nemzetek, amelyek nem szaporodhattak, kihaltak. A homoszexualitás a több ezer éves normalitás ellen hat. Magyarországon statisztikailag fogy a népesség, ezen változtatni kell, mert a nemzet el fog tűnni. Életvédők vagyunk, a békének kell uralkodnia, nem szeretnénk atrocitást.

  • Elég sokan felgyűltünk, az előbb láttam Bárdos Andrást is. Most már sokkal több a felvonuló, mint az ellentüntetni érkezett szélsőjobbosok, a mocskos buzizás ennek megfelelően már sokkal halkabban megy.

  • Fél órával az indulás előtt kevés ember van az elkerített parlamentnél a gyülekezőhelyen. Maximum ezer ember lehet kinn. A hangulat jó, de ebből nem lesz szivárványos forradalom.

    Celebek: Falusi Mariann, Jordán Tamás, Fodor Gábor, Juhász Péter

  • És az első "mocskos nácik" is. A kordonon kívül állunk és itt egy rendőr sincs, de az előbb vonult el 20 beöltözött rendőr, valószínűleg hamar itt lennének ha az ordibáláson kívül balhé lenne. Nagyon sokan állnak a kordonon kívül és be akarnak jutni, de nem találják a bejáratot.

  • A szervezők most erre próbálnak engedélyt kérni a biztosító rendőröktől, hogy bemehessenek a gyülekezőhelyre az ellentüntetés miatt kint rekedt felvonulók.

  • – ezt kiabálják a felvonulásra érkezettek az ellentüntetőknek a Kálmán Imre utca és a Vadász utca sarkában. Most úgy tűnik, mindkét csoport kint rekedt a Pride-ról: mivel az ellentüntetők is be szerettek volna menni a gyülekezőhelyre, a rendőrség lezárta a bejáratot. Mellettem néhány prezis pólóban álló felvonuló álldogáll, és itt van egy csapat rohamrendőr is, akik most az utca közepén sorakoznak. Ha összeugrana a felvonulásra érkezett két tábor, szétválasztják őket.

  • Érpatak polgármestere most a szervezőkkel veszekszik, akik még mindig nem szeretnék beengedni. Az új csel, hogy előhúzott egy papírt, ami szerinte sajtóigazolvány, és azt bizonyítja, hogy ő csak tudósítani szeretne a rendezvényről. Ez az ötlet onnan jutott az eszébe, hogy korábban egy bíróság pont őt marasztalta el, amiért egy TASZ-os aktivistát kitiltott az önkormányzat Becsület napi rendezvényéről.

    Még mindig nem engedik be, de most már nemcsak őt, hanem senki mást sem. A Honvéd-utca és a Kálmán Imre utca sarkán tehát már nem lehet bejutni a menetre, ami egyébként hivatalosan csak délután négykor indul el.

  • Amikor a képet készítettem, még csak a kordonok előtt állt, azóta viszont már a rendőrökkel veszekszik, mert mindenképp szeretne bemenni a felvonulás résztvevői közé. Idehívatta magának a rendőrparancsnokot, aki viszont csak annyit mondott neki, hogy jó, akkor hívjanak egy jogászt, és döntse el ő, hogy joga van-e bemenni a felvonulók közé a polgármesternek.

  • És azt tudják, hogy a magyar kormány meleglobbista?

    2011 júniusában Magyarország is támogatta az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Tanácsának Szexuális Orientáció és Nemi Identitás Határozatát. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogainak védelme érdekében Dékány András, genfi magyar ENSZ-képviselő érvelt az Európai Unió nevében.

  • És külföldön: Londonban a kormányhivatalra is kitűzték a szivárványos zászlót

    És Boris Johnson, London KONZERVATÍV párti polgármestere többször is részt vett az angliai melegfelvonuláson.

  • Miközben külföldről megveregetik a kormány vállát a Pride engedélyezéséért, ők rossz ötletnek tartják a felvonulást, ami szerintük nem old meg semmit. Vagy egyszerűen nem foglalkoznak vele.

    Persze, lehet a Pride-on vonulni, csak minek?
  • A Család nevében Facebook-csoport kb. húsz tagja megérkezett az Alkotmány utca elejére. A molinóikon "Boldogító másság: heteró család", és ehhez hasonló feliratok állnak. A demonstrációt háromra hirdették meg, egyelőre több újságíró van mint tüntető.

     

    Mikor a Család nevében tüntetői megérkeztek, első mondatuk ez volt a kordonnál álló három fiatal aktivistalánynak: "Sziasztok, lányok! Vagy nem lányok?"

  • A menet végpontján már fél órával az indulás előtt nagy a rendőri készültség. A Városligetben 50-60 rendőrautó, kisbusz áll. A fák közt 6-8 lovasrendőrt láttunk.

    A kordonok egy részét már kirakták.

    Az Andrássy út mellékutcáiban már állnak a rendőrök, de a kordonokat még nem rakták ki. Az előkészületekből úgy tűnik, az Oktogonnal lesz erős a rendőri védelem.

  • Az egyik külföldi felvonuló bement a Család nevében csoport által szervezett ellentüntetésre, és megpróbálta cukkolni a tüntőket, például náci karlendítéssel menetelt közülük. Az ellentüntetők borzadva próbáltak elugrani az útjából: „Hozzám ne érj!” – kiabálták neki.

    A férfit aztán kikísérték a rendőrök, most az útlevelét nézegetik.

  • Lakner Zoltán coming outjával indult az egész Pride

    Lakner Zoltán, politikai elemző június 26-án a Facebookon coming outolt, majd ő nyitotta meg a nemzetközi meleg büszkeség hetet Magyarországon:

    Élem az életem, melegként, családban, mert nekem így jó. Nem egy nagy dolog. Nem bujkálok. Szerintem rendben van, ha másnak másként jó. Ahogy látom, sokak kellemetlen hobbija mások életében turkálni; ha valaki"aberráció" után kutat, inkább errefelé keresgéljen. 

    Hogy most mégis szóba hozom magam, annak az az oka, hogy szép lassan eljutottam a pontig - lehetett volna ez korábban vagy később is -, hogy azért legalább annyit mondani kellene: hé, itt engem is sértegetnek! Nem fogok a fal mellett osonni azért, mert képmutatók papolnak erkölcsről és pont beleesek a szórásba.

  • A felvonulás és a rendőri biztosítás miatt több helyen megváltozik a tömegközlekdés, és autóval sem lehet mindenhol közlekedni. Erről részletesen  ebben a cikkünkben olvashat. 

  • Az idei melegfelvonulást  húsz állam magyarországi nagykövetsége támogatja , köztük az Egyesült Államoké, az Egyesült Királyságé, Németországé, Franciaországé, Kanadáé és Ausztráliáé.

  • A család nevében nevű Facebook-csoport direkt a menet indulási helyszíne mellett, a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkánál tart demonstrációt. A csoport kikérte magának, hogy a közrend vagy bármiféle közösség ellen lépnének fel. Ők a közerkölcs, a család hagyományos értékei és a gyermekek jogainak védelmében tartanak rendezvényt. Oldalukon ezt írják: 

    Szeretnénk társadalmi immunitást kibontakoztatni azzal a lobbival szemben, amely megváltoztatná és összezavarná a férfi-nő kapcsolat, a házasság és a család jelentését. (...) Ha az ún. LMBTQ-közösség és a mögöttük álló lobbi minden további nélkül kiteheti a többségi társadalmat a számos esetben közerkölcsbe ütköző felvonulásának, akkor talán az LMBTQ-közösség és az említett lobbi is tolerálja a jelenlétünket.