Judit
2 °C
7 °C

Az Index újabb pert nyert a gyerekkínzási ügyben

2015.01.12. 12:00
A bíróság úgy döntött: megnézhetjük, hogyan zajlott a Pest Megyei Kormányhivatal fegyelmi nélkül végződő vizsgálata a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Pénteken kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az Index és a Pest Megyei Kormányhivatal közötti per, és az első tárgyalási napon az ítélet is megszületett: az Index megismerheti a szigetszentmiklósi gyerekbántalmazási ügyben lefolytatott vizsgálat a felelősök szempontjából lényeges dokumentumait.

Arról a vizsgálatról van szó, amely még 2013-ban, nem sokkal a Blikk-cikk által kirobbantott botrány után elindult. Miután kiderült, hogy egy szigetszentmiklósi házaspár éveken át különféle módokon kínozta és rendszeresen megerőszakolta három kisgyerekét, a legfontosabb kérdés az lett: hogyan lehetséges az, hogy a gyermekvédelmi rendszer képtelen volt időben segíteni ezeknek a gyerekeknek. Az első nap hárító reakciói után több vizsgálat is indult.

A jelzőrendszer különböző szereplői különböző hivatalok illetékességébe tartoztak. A Pest Megyei Kormányhivatal azt rendelte el, hogy az alá tartozó Szociális és Gyámhivatal a gyermekjóléti szolgálat és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóság tekintetében indítson vizsgálatot. Ez 2014 januárjára befejeződött. Miután az eredményéről érdeklődtünk, tavaly január 8-án egy olyan közleményt kaptunk a kormányhivataltól, amelyben egy szó sem volt arról, hogy bárki hibázott volna az ügyben, vagy hogy bárkit felelősségre vonnának.

Mikor visszakérdeztünk, hogy ezek szerint tehát a vizsgálat

  •  semmilyen mulasztást nem állapított meg,
  • semmilyen hibát nem azonosított, és ebből kifolyólag
  • semmilyen változtatás (személyi felelősségre vonás, új gyakorlat kialakítása) szükségességének kimondását sem alapozta meg,

a kormányhivatal a kormány gyermekvédelmi intézkedéseiről írt általánosságban, azzal, hogy „a Szigetszentmiklóson történt szörnyűséges események” megerősítik ezek szükségességét.

Ezután adtunk be közérdekű adatigénylést a kormányhivatalhoz. Azt kértük: küldjék el a vizsgálat dokumentumait a személyes adatok kitakarásával.

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan, milyen módszertannal, mennyire alaposan, lelkiismeretesen, mennyire elfogulatlanul zajlott a vizsgálat.

A kormányhivatal megtagadta az dokumentumok kiadását. Először arra hivatkoztak, hogy azokat szerintük a gyermekvédelmi törvény alapján nem nézheti meg kívülálló, később pedig azzal próbáltak érvelni, hogy döntéselőkészítő iratokról van szó. A második elutasítás után pert indított az Index a dokumentumokért.

Mialatt a levelezés folyt Index és kormányhivatal között tavaly januárban, történt egy váratlan fejlemény. Január 17-én Navracsics Tibor, az akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter beavatkozott: utasította a kormányhivatal vezetőjét, hogy rendkívüli fegyelmi eljárás keretében még aznap vizsgálja meg, történt-e mulasztás a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben a hivatalos eljárások során.

Délutánra meg is lett az eredmény: Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott azonnali hatállyal felmentette a gyerekekkel foglalkozó családgondozót, és fegyelmi eljárást kezdeményezett a szigetszentmiklósi gyermekjóléti szolgálat intézményvezetője ellen is. (Ez utóbbit a vezető munkáltatója, az önkormányzat folytatta le. Az ügyben június 18-án mondta ki a szigetszentmiklósi képviselő-testület a végső szót: a vezető fegyelmi felelősségét nem állapítottak meg, vétkes kötelezettségszegés miatti hátrányos jogkövetkezményt nem alkalmaztak vele szemben. A döntést zárt ülésen hozták, az indoklás nem nyilvános.)

A gyerekek adatai védve maradnak

A kormányhivatalnak a Navracsics-féle beavatkozás után kiadott közleményében egyébként az szerepelt, hogy a Szociális és Gyámhivatal már korábban megállapította: az eljárások során szakmai hibák és jogszabálysértések történtek. Az nem világos, hogy azelőtt ezekről miért nem adtak tájékoztatást külön kérdésre sem. Az sem tiszta, hogy ha a hibákat és a jogszabálysértéseket már korábban azonosították, miért nem volt rögtön fegyelmi következmény, miért csak akkor, amikor a miniszter közbelépett.

A kérdések egy részére talán választ adnak majd azok a dokumentumok, amelyeket a Pesti Központi Kerületi Bíróság múlt pénteki, elsőfokú, egyelőre nem jogerős ítélete szerint tizenöt napon belül meg kell kapnunk a kormányhivataltól. Többek között a vizsgálat jegyzőkönyveit és a mulasztás megállapítására vagy meg nem állapítására vonatkozó határozatokat várjuk. A személyes adatokat az ítélet szerint ki kell takarnia a kormányhivatalnak. A gyerekekre vonatkozó információkat, amelyek titkossága az ő érdekük, eleve nem is kértük. Ha ilyen akad a kért papírokban, a kormányhivatalnak azt is ki kell takarnia.

Az önkormányzati papírokat hiába vártuk

A szigetszentmiklósi gyerekbántalmazási ügyben ez a második per volt, amit indított és első fokon meg is nyert az Index. A szigetszentmiklósi önkormányzattól is közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumokat próbáltunk kikérni. Az ügyben ugyanis az önkormányzat is folytatott egy belső vizsgálatot, amely alapján senki ellen nem indult fegyelmi.

November végén a Budakörnyéki Járásbíróság úgy döntött: az önkormányzatnak ki kell adnia a belső vizsgálat dokumentumait. Ezeket egyelőre nem kaptuk meg, bár a bíróság által szabott határidő már lejárt. Ez feltehetően azt jelenti, hogy az önkormányzat fellebbezett, és az ügy továbbmegy majd másodfokra. Annyi egyébként már a per során kiderült, hogy az önkormányzat belső vizsgálata lényegében egy "egyeztető megbeszélésből" állt.

A gyermekvédelmi rendszer szigetszentmiklósi kudarcáról sokat elárul a tavaly februárban megjelent ombudsmani jelentés, amely zöld ételről, felgyújtott ruhákról, tetvekről beszél, és szomorú kronológiát állít fel sűrűsödő aggasztó jelekről, be nem tartott ígéretekről, adminisztratív furcsaságokról, tehetetlenségről és halogatásról.

A gyerekek szülei mindketten előzetes letartóztatásban vannak. A büntetőügyükben zárt tárgyalásokat tartanak, ítélet egyelőre nem született.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?