új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az egyik konvojtag szerint 251 kocsi jön az ő információi szerint, hogy meddig és hová, az azonban zavaros. Az MTI arról ír, nem jönnek el Budapestig, csak az út mentén veszik fel a menekülteket, de ez logikátlan, hiszen a kocsik meg vannak pakolva segélycsomagokkal, amit le is kell pakolniuk. Egy magyar újságíró szerint, aki a konvojjal utazik, most lépteék át a határt és a Keleti pályaudvar felé tartanak. Az átlala közölt fotón látszik, mit üzen az egyik osztrák segítő:

    Legitim lehet az, ami nem legális,

    utalva a jogi bizonytalanságra, hogy bajba kerülhetnek Magyarországon, ha a rendőrök megállítják őket és menekülteket találnak az autóikban.

  • "Uralni kell határainkat az illegális munkakereső bevándorlókkal és a terroristákkal szemben."

    Ezt nem Vona Gábor, nem is Orbán Viktor mondta, hanem Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke. Izraelben is felmerült ugyanis, mert Jichák Hercog ellenzéki munkáspárti elnök felvetette, hogy szíriai menekülteket kellene befogadniuk.

    A fentieken túl Netanjahu azzal indokolta az elutasítást, hogy országának "nincs demográfiai és földrajzi mélysége". Azt is mondta, hogy Izrael önfeláldozóan ápolta a szíriai harcok ezer sebesültjét. (MTI)

  • Nickelsdorfnál megálltak egy rövid demonstrációra, és elvileg most indultak a határtól a hegyeshalmi állomásra. Közben zavaros, hogy pontosan mi történik, mert trollok lepték el az konvoj Facebook-eseményeit és álhíreket posztolnak. Az például, hogy 40 kocsit visszafordítottak a határról, nem igaz.

    11998880 10206753450622614 3483019623132596993 n
  • Ez itt olvasható. Részletesen benne van, mit és mit nem szabad csinálniuk a menekültek segítésekor, szállításakor, ha nem akarnak bajba kerülni.

  • Épp sajtótájékoztatót tart az ORFK, ahol a konvojról is kérdezte őket munkatársunk. A válasz szerint:

    • Ha átvisznek egy menekültet a határon, az büntethető lehet az osztrák hatóság szerint
    • Ha valaki Magyarországon belül viszi őket, mondjuk a határig, az jogellenes tartózkodás elősegítésének minősülhet,
    • A tényállásban az is benne van azonban, hogy aki ezt elköveti, az tudatában van, hogy az adott személy jogellenesen tartózkodik ott, és ez anyagi ellenszolgáltatásért cserébe történik,
    • Arra viszont nem adott a rendőrség egyértelmű választ, mi van akkor, ha önkéntesen, szolidaritésból történik mindez, csak annyit, hogy minden esetet egyénileg bírálnak el.

    Ez magyarul azt jelentheti, hogy az országon belül, ha a rendőrség jóindulatúan értelmezi, lehet szállítani szolidaritásból a menekülteket, ha ez a szándék egyértelmű.

  • A svájci kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Svájci Szociáldemokrata Pártnak az elnöke egy interjúban azt kérte, az alpesi ország fagyassza be Magyarország pénzügyi támogatását az ottani "emberi jogi helyzet és a menekültbotrány" miatt. Christian Levrat azt is javasolja a svájci hatóságoknak, hogy tiltsák meg Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Svájcba való belépést.

    Svájc az Európai Unióval kötött kétoldalú megállapodásai keretében mintegy 1,2 milliárd euróval (370 milliárd forinttal) támogat tucatnyi olyan országot - köztük Magyarországot - amely 2004-ben, vagy azután csatlakozott az EU-hoz. 

    "Amíg Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem tiszteli az emberi jogokat, Svájcnak vissza kellene tartania a Magyarország javára történő kifizetéseit" - jelentette ki  Christian Levrat. Magyarország támogatása helyett további pénzbeni támogatást kellene adni azoknak a szervezeteknek, amelyek igyekeznek biztonságossá tenni a menekültek európai vándorlási útvonalait - mondta.     

    "A balkáni útvonalon kialakult káoszhoz nagy részben Magyarország járul hozzá" - jelentette ki a pártelnök, és hozzátette, hogy Svájcnak Budapestre nem lenne szabad többé visszaküldenie menedékkérőket. (MTI)

  • Azok is, akik tudnak az osztrák konvojról, mivel nem bíznak abban, hogy a magyar rendőrség hagyja majd, hogy kocsival jussanak ki az országból.

  • Ferenc pápa vasárnapi felhívása: minden európai plébánia fogadjon be egy menekült családot.

  • 114 ember, köztük 54 nő és gyerek volt azon a hajón, ami megrongálódott a Földközi-tengeren. Az utasoknak nem esett baja, kimentették őket. Ciprusra eddig viszonylag kevés menekült érkezett a mindössze 100 kilométerre fekvő Szíriától. (MTI)

  • Kis késéssel elérte az első kijelölt pihenőt, Nickelsdorfot a kb. 150 autóból álló osztrák segélykonvoj együtt haladó része. Az Osztrák Állami Vasúttársaság (ÖBB) arra kéri a konvojt, hogy a menekülteket, akiket majd magukkal visznek Magyarországról, a bécsi Westbahnhofhoz vigyék. A konvoj tagjainak kiosztott információs papír szerint egyébként is ez lett volna a végállomás.

    A második kocsi közben a Keletihez náluk jóval korábban beérkezett, nagyjából akkor, amikor ők Nickelsdorfnál álltak meg.

    • 150 autóból és kisbuszból állhat, tele vannak segélycsomagokkal
    • Több városból indultak, köztük Bécsből és Grazból
    • Az első már meg is érkezett a Keleti pályaudvarhoz 
    • A konvoj hírére a Keletihez gyűlnek a menekültek a II. János Pál pápa térről is
    • Több kocsiban lesz gyerekülés is a kisgyerekeseknek, a kocsik száma alapján 500-600 menekültet tudnak majd elvinni
    • A konvojnak kiosztott információs papír szerint abban az esetben, ha a magyar rendőrök megállítják őket, jogi segítségért az osztrák nagykövetségen kell hívniuk egy számot
    • Az osztrák rendőrséggel nem lesz baj, ők nagy valószínűséggel átengedik majd Ausztriába a konvojt
  • Egyáltalán nem reprezentatív, 11 fős kutatást csináltam a menekültek között, milyen magyar szavakat tanultak meg eddig. A

    • vonat
    • köszönöm
    • pályaudvarr
    • rendőrség
    • szia

    hangzott el a legtöbbször. De olyanok is előkerültek, mint a

    • müzli,
    • keksz
    • vagy a víz.
  • Még gyereküléseket is hoznak, hogy biztonságosan tudják elvinni a kisgyerekes menekültcsaládokat is.

  • Alig kilenc-tíz csoport maradt Kocsis Máté polgármester legféltettebb terén, a II. János Pál pápa téren, vagy ahogy a menekültek magyar segítői hívják, az Afgánparkban.  

    Szinte mind afgánok és pakisztániak most is, akik itt táboroznak. Ők nem mertek még elindulni Ausztriába, mert félnek a regisztrációtól. Az osztrák konvoj hírére viszont elkezdtek pakolni, és egymásnak adják át a híreket. Többen azt kérdezgetik, hogy vajon az osztrákok őket is elviszik-e, vagy csak a szíreket, akikről Németország kijelentette, hogy befogadja őket.

  • cikkünk a témában:

    Az osztrák kancellár nem hitt Orbánnak

    Magyar szempontból egészen érdekes interjút közölt Werner Faymann osztrák kancellárral az Österreich című lap. A magyarországi menekültkrízist szerinte ő és Merkel oldotta meg, Orbán azt állította, hogy maximum négyezer menekültről van szó, akit a szabályokat félrerúgva kell kiengedni. Faymann elmondta a véleményét a menekültügyben tanúsított magyar magatartásról: a képek többet mondanak minden szónál, a szögesdrót nem megoldás.

  • Ma már ide hozzák a menekülteket a határról, itt zajlik a regisztráció. Ezt a futballpályányi területet már össze sem lehet hasonlítani a korábbi, az innen egy kilométerre lévő hangárban berendezett központtal. Fűthető katonai sátrak vannak, sok toitoi vécé. Itt már a civil önkéntesek, speciális mentők is helyet kapnak. Húsz perc alatt egy busz jött, tele menekültekkel.

    És a legérdekesebb: ezt a területet már az a 3-4 méteres magas kerítés védi, ami a teljes, 175 kilométer hosszú szerb-magyar határszakaszt is védeni fogja október 31-től.

  • Boris Lálnoky, a Die Welt tudósítója szerint 250 autóval indultak el az osztrákok Magyarországra, hogy magukkal vigyék a menekülteket. 

    A Die Presse nagyjából 130 autóról és kisbuszról ír, melyek jól meg vannak pakolva segélyszállítmányokkal. A visszaúton pedig vinnél magukkal a menekülteket is. Érkezik velük nagy számban az osztrák média is. 

    A konvoj a Die Presse szerint láthatóan jól szervezett: az indulás előtt papíron mindenkinek kiosztották a szükséges információkat, és SMS-ben is tartják egymással a kapcsolatot. 11.30-kor indultak, az első pihenőt Nickelsdorfnál tartják 12:30-kor, ahol egy demonstrációjuk is lesz.

    Nickelsdorfnál/Hegyeshalomnál egyébként jelenleg üresnek tűnik a határ, ott alig vannak menekültek. Az osztrák rendőrség egyik szóvivője szerint ők minden menekültet átengednek majd.

  • Kifutott a 11.10-es Győr-Hegyeshalom vonat is, 130-140 menekülttek rajta. Pár órával ezelőtt még 200 körüli volt az utasszám, és a rendőrök biztosították a vágányoknál, hogy csak annyian szálljanak fel a vonatra, hogy az még biztonságos legyen. Amikor megkérdeztem az akkor még várakozó menekülteket, miért nem mennek át a Kelenföldi pályaudvarra, ahol nincsenek rendőrök és nem korlátozzák a felszállókat, azt mondták: most már inkább megvárják a következő vonatot, ezen nem múlik semmi.

  • Lent a Keleti aluljárójában sokkal kevesebb már a szír: vasárnap reggel afgánok és pakisztánok vannak arányaiban többen. És hogy miért ? Egy pakisztáni fiú ezt mondta:

    Azt tudjuk, hogy Németország befogadja a szíreket, de azt nem, hogy mi lesz velünk. Ezért várunk és próbáljuk valahonnan megtudni, velünk mit fognak csinálni.

  • Tizenegyezer Magyarország felől érkező menekültet szállított Németországba az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) szombaton - közölte a vállalat szóvivője vasárnap. Vasárnap reggel 9 óráig további nagyjából 2200 menekült hagyta el vonatokon a bécsi Westbahnhofot. A pályaudvar környékén és az osztrák főváros más részein felállított átmeneti szállásokon mintegy ezer menekült töltötte az éjszakát vasárnapra virradóra, Burgenlandban pedig további 1500 embert szállásoltak el - közölte a rendőrség és a Caritas segélyszervezet. A magyar-osztrák határnál lévő Nickelsdorfból a nap folyamán ezer menekültet visznek autóbuszokkal Salzburgba, a német határhoz, 400 embert pedig vonaton szállítanak el a magyar határtól az osztrák hatóságok - közölte a burgenlandi rendőrfőkapitány-helyettes, Christian Stella. (MTI)

  • Pontosan indult a 10.38-as Győr-Sopron-Szombathely vonat, gyakorlatilag üresen. Néhány tucat utas van csak rajta, jó, ha közülük tizen menekültek. Sok a szabad ülés és kongó kocsi. A 7-es és a 8-as vágány közötti elzárt rész is üres, két szír család várakozik itt. A pályaudvar belsejében sincsenek sokan, talán összesen harmincan.

  • Találkoztam itt a Keleti pályaudvaron egy afgán család, akik elmesélték: tegnap túl  későn értek fel Budapestre, amikor már nem volt semmilyen vonat nyugatra. Elmondták, egy határ melletti begyűjtőpontról indultak, majd először sokáig rossz irányba sétáltak, de végül a rendőrök segítettek nekik. Amikor találkoztak velük, nem vették őket őrizetbe - talán, mert éppen tele volt a busz -, hanem elirányították őket a vasútállomásra. A rendőrök nem beszéltek angolul, hanem rajzokon meg térképeken mutogatták nekik, merre menjenek.

    A begyűjtőponton azonban volt tolmács, aki azért elmondta, milyen sors vár rájuk. Szombaton este 10-re értek fel végül Pestre, ekkor már nem indult vonat. Azt mondják, a pénztárban is rendesek voltak velük: azt mondták, nem akarják lehúzni őket, ezért inkább jöjjenek vissza vasárnap reggel, és akkor vegyenek inkább jegyet, amikor biztos lesz, hogy még mindig át lehet menni a határon.

    Viszont nagyon éhesek voltak, a pénzük pedig elfogyott. Fehéreket, magyarokat kérdezgettek arról, tudnak-e nekik enni adni, és tudtak: járókelők elmentek és vettek nekik vacsorát azegyik gyorsétteremben. Ennek az afgán családnak így nem meglepően az a benyomása, hogy a magyar emberek nagyon rendesek, és a magyar rendőrökre sem tudtak semmi rosszat mondani.

    A család egyébként hattagú, három kisgyerekkel.

  • A 7-es és a 8-as vágányok közti lezárt terüeten egy tolmács segítő arra kéri a menekülteket, hogy álljanak két oldalt sorba, hogy ne akadályozzák az embereket. A 8-asról 10.10-kor indul vonat Sopronba. Nem látszik, hogy ellenőrzik-e a jegyeket. Sokan várakoznak Bécsig érvényes jegyekkel, sokak csak Hegyeshalomig váltottak. Közben a rendőrök számolják a tömeget, hogy csak annyi embert engedjenek fel a vonatra, ahányan viszonylag normálisan el is férnek.

  • Egy négyfős menekült család megörült, hogy van vonat Bécsbe, angolul kérdeztek egy MÁV-dolgozót a pécsi vonatra mutogatva:

    - Wien Pécs?

    - No, Pécs is not Bécs!

    - What?

    - Pécs is Hungary, Bécs is Austria.

    - Problem?

    - That's your train! - mutatott a MÁV alkalmazottja a hegyeshalmi vonatra, a család értetlenül állt, aztán egy csoport elmondta nekik, hogy mi a különbség.

  • A MÁV munkatársai angol nyelvű tájékoztatót osztanak arról, hogy csak útlevélre vagy személyire adnak el nemzetközi jegyeket (ez egyébként a Volánnál évek óta bevett gyakorlat). A menekültek számára ez nem jelent különösebb korlátozást, hiszen ők úgyis Hegyeshalomig mennek vonattal, majd onnan gyalog át a határon, ahol az osztrákok buszokkal várják őket.

  • gyalog indultak el menekültek Győr felé. Ott vélhetően minden további nélkül vonatra tudnak majd szállni, és eljutni Hegyeshalomba. Vámosszabadiból gyalog szűk két óra eljutni Győrbe.

  • kifutott a Hegyeshalomba tartó gyorsvonat a Keletiből 250 emberrel. 

  • Szír embercsempészt fogtak el a rendőrök Letenyénél. A police.hu szerint még péntek este hat után ellenőrizték a német rendszámú kocsit, amit vezetett, és a benne ülő három szír állampolgárságú utasnak - köztük két gyereknek - nem voltak rendben a papírjaik. A rendőrök előállították őket, a sofőrt, A. Mustafát pedig őrizetbe vették.

    A Vas megyei Ólmodhoz szombaton hívta ki egy férfi a rendőröket, miután egy külföldieket szállító mikrobuszt látott elhajtani az osztrák – magyar határ irányába. A mikrobuszt egy 21 éves zalabéri férfi,  B. Levente vezette, és tíz külföldi utazott benne. Őt is őrizetbe vették embercsempészés miatt.

  • A 8-as vágányhoz kitettek végre arab nyelvű tájékoztatókat arról, hogy mikor (óránként) mennek a vonatok Hegyeshalom felé. 

    Az is ki van írva, hogy csak addig engedik fel a menekülteket, amíg nem telik meg a vonat. A rendőrök most le is zárták a peront, és jegyellenőrzés után csak azokat engedik fel, akik nem erre a vonatra szállnak fel, mivel a mostani járat már megtelt. A rendőrök magyaroknak is mondják, hogy sajnos nem tudják őket felengedni, mert telt ház van. 

  • Szombaton a szokásos 1500-3000 ember helyett csupán 774 menekültet kaptak el a déli határszakaszon. Vasárnap viszont csak a reggeli órákig már 776 ember lépte át a határt, hangzott el az ORFK sajtótájékoztatóján. A tegnapi alacsony számról azt mondták, hogy a migrációban nagy hullámzások vannak.