új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A képen baloldalon látható férfi az itt maradt ruhákból, matracokból válogat magának. Azt mondta, hogy még reggeli is jutott neki. Csak az FKF takarítói kérik meg, hogy ne túrja és dobálja szét a ruha-, illetve szeméthalmokat.

  • Beszéltem a Keletiben egy szír családdal, akik elmondták: néhány napja kirabolták őket. Hogy legalább a kevés megmaradt értékük biztonságban legyen, inkább otthagyták a pályaudvart és egy olyan helyre húzódtak, ahol nem volt tömeg. Ide azonban nem jutott el hozzájuk a hír, hogy ismét járnak a vonatok és el tudnak jutni a határig. Mivel wifi sem volt ezen a helyen, az internetről sem tudtak tájékozódni. Most viszont itt vannak és vonatra várnak.

  • A Keleti várócsarnokban van csak kisebb tömeg, főleg magyarok és szírek. Az aluljáró viszont rég volt ennyire üres: kevesebb ember van, mint tegnap reggel, vagyis azután volt, hogy a buszok majd' mindenkit elszállítottak. Most 150-200-an lehetnek  az egész pályaudvar környékén.

    A tévéstábok kézről kézre adják az angolul tudó menekülteket: nem sok mindent lehet mutatni, ezért inkább interjúznak.

  • Mindössze 744, pedig az elmúlt napokban 1500-3000-en jöttek. Lehet, hogy nem is a tegnapi csapadékos időjárás volt az oka, hanem az, hogy az osztrák határ menekültek előtti megnyitásával már Magyarország sem regisztrálja olyan nagy elánnal a menekülteket? Ezt is megkérdezzük az ORFK 9 órás sajtótájékoztatóján.

  • Az elmúlt egy hét legnormálisabb napja eddig a mai. Hogy miért?

    1. Az osztrák-magyar határ nincs lezárva a menekültek előtt, Ausztria folyamatosan fogadja a Magyarországról érkezőket. (Az más kérdés, hogy mindez ellentmond minden EU-s egyezménynek, az pedig, hogy rendkívüli helyzet van, semmilyen szinten nincs kimondva.)

    2. A menekültek nem ad hoc módon indulnak neki a határnak, hanem a Keleti pályaudvaron vesznek egy jegyet a hegyeshalmi vonatra (Ausztriába és Németországba továbbra sem lehet átszállás nélkül eljutni), felszállnak, a határon pedig átsétálnak, ahol az osztrák hatóságok buszra, majd vonatra rakják őket.

  • Péntekről szombatra virradó éjszaka az M5-ös autópálya Kecskemét melletti szakaszán 16 szír állampolgár utazott egy 36 éves magyar állampolgár mikrobuszában.

    A férfit őrizetbe vették. (police.hu)

  • Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne vagy háromszáz menekült a pályaudvaron. Ők folyamatosan vásárolják a jegyüket Hegyeshalomba, a vonatokra zavartalanul felszállhatnak. Egy Haszán nevű szíriai srácot kérdeztem, ő damaszkuszi, a családja otthon van. na, ő pont Sopronba akart menni. Erről egy vasutas azt mondta, hogy ő igyekszik mindenkit figyelmeztetni, hogy az osztrákok Hegyeshalom túloldalán rakják buszokra, majd vonatra a menekülteket, de, mint fogalmazott, ha egy hír elterjed köztük, akkor nehéz őket megállítani.

  • Péntekről szombatra virradó éjszaka az M5-ös autópálya Kecskemét melletti szakaszán, a Budapest felé vezető oldalon a rendőrök ellenőriztek egy autót. Kiderült, az Opel Astrát vezetőt 35 éves férfi öt szír állampolgárt fuvaroz, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

    A nagykőrösi férfit őrizetbe vették embercsempészés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, és kezdeményezték előzetes letartóztatását. (police.hu)

  • Csongrád megye déli részén 744 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Köztük volt 169 gyermek is, írja a Police.hu. Az elmúlt hetekben 1500-3000 között mozgott a zöldhatáron át jövő menekültek száma. Valószínű, hogy a szombati esős időjárás miatt maradtak sokan a határ szerb oldalán Magyarkanizsán, Horgoson, Szabadkán.

  • Akik az elszántságukkal újranyitották a határt

    Mintha ott lenne, úgy izgulhatja végig, ahogy fél lábbal, babakocsikkal és rengeteg sérüléssel, de végül nem várt sikerrel mégis elérte az osztrák-magyar határt az első menekültmenet.

    Akik az elszántságukkal újranyitották a határt
  • Szombaton elterjedt, hogy lezárják a menekültek előtt az osztrák–magyar határt. Mindez nem valószínű. Az M1 jelentése szerint a határ osztrák oldalán a menekültek várják, hogy buszokkal elszállítsák őket, fél 8-kor pedig Budapestről fut be az első vasúti szerelvény Hegyeshalomra. A Keleti pályaudvaron már a Nyugat-Magyarország felé induló vonaton ülnek a menekültek.

    Mellesleg Merkel és Orbán szombati telefonbeszélgetésén még az hangzott el: a menekültek szombati továbbutazása kivételes eset volt, és a magyar határon kialakult szükséghelyzet miatt volt rá szükség.

  • Szombat este óta tüntet a menekültek egy csoportja Röszkénél egy benzinkútnál, ők nem akartak bemenni az előállítói pontra, jelentette az M1. Egy jó részük már feladta az ellenállást. A képeken rengeteg rendőrt látni.

  • Vasárnap kora hajnalban kétezer menekült érkezett Magyarországról Bécs érintésével Münchenbe. Többségük Dortmundba és Braunschweigbe folytatja útját. (MTI)

  • Nagy-Britannia 15 ezer szír menekültet hajlandó befogadni, egyúttal kész katonailag is fellépni a szíriai iszlamista szélsőségesek ellen. A Sunday Times értesülése szerint ez nem szárazföldi beavatkozást, hanem az Iszlám Állam szír állásainak bombázását jelenti.  Ez amúgy jóval kevésbé hatékony, és 2014 szeptembere óta már zajlik is. Új elem, hogy Cameron kormánya az embercsempészek ellen is katonai eszközökkel lépne fel.

    Felmerült, hogy Nagy-Britannia - talán már az embercsempészek elleni harc jegyében - közvetlenül a szír határhoz közeli menekülttáborokból szállítana és fogadna be szíreket. A német kvótajavaslatot ugyanakkor Cameron nem támogatja. A háború 2011-es kezdete óta 5 ezer szír kapott menedéket Nagy-Britanniában. (Az MTI nyomán)

  • Ez történt tegnap, azaz szeptember 5-én, szombaton menekültfronton: összefoglaljuk a legfontosabb eseményeket. Erre tessék kattintgatni>>> 

  • Az m1 Híradója szerint a határ nyitva áll, a menekültek boldogan haladnak át rajta, ahol már buszok várják őket. Az a hír, miszerint az osztrák hatóságok éjfélkor lezárják a határt, a Híradó tudósítója szerint pletyka volt, amit valószínűleg maguk a menekültek terjesztettek. További szerelvények érkezése nem várható ma éjjel.

  • Korábban úgy tűnt, hogy az ülősztrájknak vége lesz, de a menekültek és a rendőrség közötti tárgyalások félbeszakadtak, és mintegy százan verték le sátraikat egy körfogalomban. Az m1 Híradója szerint a rendőrök nem adták fel, és tovább tárgyalnak a menekültekkel, akik azt várják, hogy buszok érkezzenek értük, és a határra szállítsák őket. A helyszíni beszámoló szerint ilyen buszok nem lesznek, és ezt közölték is a menekültekkel, de nem hisznek sem a rendőröknek, sem a munkájukat segítő önkénteseknek. Az idő egyre rosszabb, hűvös van esik az eső, a menekültek között sok gyerek van.       

  • Az m1 tudósítása szerint több százan érkeztek meg vonattal Hegyeshalomhoz, ahol a vasútállomástól úgy 5,5-6 kilométert kell gyalogolniuk. A menekülteket rendőrök vezetik fel, atrocitásról nem számolt be a hírműsor. Két vonat érkezett be az állomásra, további szerelvények érkezéséről a rendőrök és a MÁV alkalmazottai sem tudnak.

  • A RegionalBahn.hu oldal a bécsi Westbanhofról számolt be a ma tapasztaltakról, így:

    • Az ÖBB Nickelsdorf és Wien Westbahnhof között különvonatokat állított forgalomba a menekültek elszállítására - napközben több ilyen szerelvény is közlekedett, tipikusan a hétvégén egyébként is lazább igénybevételnek kitett elővárosi járművekből kiállítva.
    • Az események középpontja a bécsi Westbahnhof lett, ide estig 6500-an érkeztek, és szombat éjfélig összesen 8000 fővel számol az osztrák rendőrség.
    • Az osztrákok a német illetékesekkel egyeztetve továbbengedik a Németországba tartókat, az első hullám lecsengését követően már menetrend szerinti vonatokkal.
    • Magyarország felől a vonatforgalom akadozva, de folyamatosan halad. Napközben minden Hegyeshalomból induló (vagy éppen végigközlekedő, pl. Hortobágy és Avala EC-k) osztrák vonat jelentős, 40-90 perc közötti késéssel közlekedett. A Railjetek esetében a hegyeshalmi csatlakozásra várás és a hatósági intézkedések jelentették a késések okát. 
    • A Westbahnhof területén és környékén a hatóságok és az ÖBB összesen 1200 főt tudnak a körülményekhez képest kulturált módon elszállásolni. A vasúttársaság számos üzemi helyiséget (például mosdókat) is a humanitárius tevékenységet végző szervezetek rendelkezésére bocsátott. A Hauptbahnhofon is készültség van.
    • A menekültek ellátását a pályaudvaron a helyi iszlám közösség segélyszervezetei, a katolikus Caritas és az osztrák Vöröskereszt végzi. Az elemi szükségleteken túl számos tolmács is rendelkezésre áll, így információban nincs hiány. A menedékkérelem benyújtásának lehetősége is adott, a jelek szerint ezzel egyesek élnek is.
    • A tolmácsoknak, illetve a helyi arab nyelvű közösségeknek köszönhetően a migránsok számára érthető nyelveken is folyamatos a hangos utastájékoztatás az állomáson.
    • A rendőrség biztosítja a helyszínt, illetve az ÖBB rendészeivel közösen lépnek fel a „letáborozás” ellen - a Westbahnhof aluljárói ennek köszönhetően még mentesek a Keleti környékén látott életképektől.
  • Nem maradtak sokan a János Pál pápa téren sem, akik viszont maradtak, azok ma is a szabad ég alatt fognak éjszakázni. A Keletiben nagyjából 300 menekült van most.

  • A kanadai New Democrats (NDP) párt (Új demokraták pártja) azt javasolja a kormánynak, hogy 2019-ig 46 000, 2015 végéig 10 000 menekültet fogadjanak be. A Liberals, azaz a liberális párt szerint 25 000 szíriai menekültet kellene befogadniuk, akiknek Kanadába utaztatását közvetlenül a kormány finanszírozná. Ez erre az évre legalább 100 millió kanadai dolláros kiadást jelentene az államnak, jegyzi meg a terv egyik kritikusa, Marc Garneau.

    Chris Alexander bevándorlásügyi miniszter szerint az ország a következő három évben 10 000 szír menekült befogadására áll készen. 

    Az NDP terve, azaz az idén befogadandó 10 000 menekült elhelyezése becslések szerint 74 millió dollárba kerülne, 2019-ig pedig évi 63,8 milliót költenének további, évi 9000 menekült befogadására. 2011 óta Kanada 2400 szíriai menekültet fogadott be, az NDP szerint ez nem elég. 

  • Röszkénél sok menekült kezdett ülősztrájkba, de az M1 tudósítója szerint a rendőrök többeket meggyőztek, hogy az egyre hidegebb időben menjenek vissza a regisztrációs pontokra, ahol szállást, ételt, orvosi ellátást ígértek nekik.

  • A helyi buszpályaudvar jegypénztárosa az MTI tudósítójának elmondta: az utóbbi néhány héten minden nap ekkora tömeg van a szabadkai állomáson. A migránsok Belgrádból érkeznek, és autóbusszal vagy gyalog folytatják útjukat Magyarkanizsa felé, illetve taxival indulnak meg a zöldhatár irányába. A szerb fővárosból szombaton 24 óra alatt több mint harminc jármű indult a migránsokkal Szabadkára, további 25 pedig a szintén a határhoz közeli Magyarkanizsára.

    Szabadkára este nyolc után öt autóbusznyi migráns érkezett, akik csatlakoztak ahhoz a több száz emberhez, aki a pályaudvaron húzta meg magát. A migránsok arra várnak, hogy a következő járat elinduljon, vagy hogy elálljon az eső, és útra kelhessenek. A hangosbemondó folyamatosan közli a Magyarkanizsára és Horgosra induló buszok indulási idejét.

    Egy afgán férfi elmondta, hogy Németországba készül, ahol munkát akar vállalni, egy másik afgán tanulni szeretne Svédországban, s miután helyreáll a béke országában, hazatérne. Egy középkorú szíriai utazási ügynök úti célja is Németország. Családtagjai Szíriában, Egyiptomban és Szaúd-Arábiában vannak, ő pedig Nyugat-Európában próbálna szerencsét. 

    Csak az idén több mint 120 ezer migráns vonult át Szerbián. Szíriából Törökországon, Görögországon és Macedónián keresztül jutnak Szerbiába, ahonnan Magyarországon át indulnak a nyugat-európai országok, elsősorban Németország, Ausztria és Svédország felé. A migránsok legnagyobb áradata általában a hét végén várható, ilyenkor egy nap alatt 3-4 ezernél is többen lépik át a macedón-szerb határt, és indulnak meg a szerb-magyar határ felé.

  • Az aluljáróban a szabad ég alatt néha összeverődnek kisebb csoportok zenélni és táncolni és labdázni, de a többség lefekvéshez készülődik. A folyosókban elszórva 5-6-fős csoportok ágyaznak épp, és hasonlóan üres a pályaudvar alatti rész is. Csak este tíz után húzódtak be oda a gyerekes családok.

    Nagyobb tömeg vagy mozgás már csak a ruha- és ételosztás körül van, összesen 150-200 ember lehet most a Keletinél.

  • Az utolsó vonaton több üres hely is volt még, amikor kifutott a Keletiből, ezért megkérdeztem azokat, akik lenn maradtak az aluljáróban, hogy miért döntöttek a maradás mellett. Öt csapattal beszéltem az aluljáróban, ketten arra panaszkodtak, hogy nem tudtak róla, hogy vannak még ilyen vonatok. Ők kora este érkeztek, azt mondták, nem kaptak semmilyen tájékoztatást, hogyan mehetnének tovább, és nem is mentek még fel a pályaudvar területére sem.

    Egy fiatal srácokból álló csapat a Keleti oldalában tőlem tudta meg, hogy elment az utolsó vonat ma, ők a környező utcákban nézelődtek, és lekésték. Tájékoztatást ők sem kaptak senkitől, de azt mondták, holnap mindenképp elmennek innen.

    A negyedik család azt mondta, találtak valakit, aki majd elviszi őket taxival.

    Az ötödik családban négy kisgyerek volt, ők pihenni szeretnének ma este, mielőtt továbbmennek.

  • A röszkei körforgalomnál az M1 szerint patthelyzet van, a rendőrök körbeállják a menekülteket, akik közül van, aki sátrat is felállított a körforgalomban.

  • 19:10-es Bp-Keleti -> Sopron/Szombathely vonat tele volt menekülttel, Győrben leszálltak, nem volt semmi para. Azóta ketten vagyunk a kocsiban, ami teljesen tele volt.

    Győrben rendőrök segítettek nekik átszállni a Hegyeshalom felé menő vonatra, a másik itt maradt srác szerint nagyon dicsérték a magyar embereket (és a rendőröket!!!), hogy milyen kedvesek

    – írta Dávid.

  • Az M1 tudósítója szerint 2-300 menekült „Germany, Germany" skandálással nem volt hajlandó bemenni a röszkei hangárba. A rendőrsorfal állította meg őket, azóta egy 50-60 fős csoport ülősztrájkba kezdett.

    A hvg.hu szerint a gyűjtőpontnál volt 3-400 migráns, akik egy idő után elunták a várakozást, és gyalog indultak Szeged irányába. A rendőrség feltartóztatta őket, ezután a menekültek egy körforgalomban telepedtek le. Sokan semmiképpen nem akarnak a hangárba menni.

  • Itt sincs tülekedés a peronon. Néha beszalad egy-egy család, és felpattannak. A vonat fele kb. üres még. A 9-es vágányról fog indulni Hegyeshalomra. 9-kor indult volna, de 9 már elmúlt.

    Hey good friend! This train Vienna?

     - Kérdezi a készenléti rendőrt a pasi.

    Mister! mister! Take our last selfie with Budapest please.