új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezt írja a Spiegel online a menekülteket a buszokkal a határra szállító döntés hátteréről. Nem mintha kétséges lett volna, hogy ennek a döntésnek a legmagasabb szinten kellett megszületnie.

    A német helyettes kormányszóvivő megerősítette Werner Faymann osztrák kancellár szombat hajnali bejelentését: Németország csakugyan beengedi a Magyarországról útnak indított menekülteket. (MTI)

  • Ezen a vonaton 450-en vannak, 10:30-ra érkezik meg Salzburgba.

    Van még egy vonat a nickelsdorfi vasútállomás peronján, ez a bécsi Westbanhofra viszi majd a migránsokat. Erre 350 ember szállt fel eddig.

    Eddig háromezer ember érkezett meg Nickelsdorfba.

    (MTI)

  • Az Európai Parlament fideszes alelnöke az Illegális bevándorlásról címmel tart sajtótájékoztatót. A politikusnak hosszúra nyúlt a vakációja, az MTI archívuma szerint utoljára július 3-án szónokolt nyilvános eseményen, egy miskolci sportterápiás épületet adott át. A Facebook-oldalán július 8-i az utolsó bejegyzés, akkor nemes egyszerűséggel Görögország elnökének nevezte az azóta lemondott Aléxisz Cíprasz miniszterelnököt.

  • Vámosszabadiból is indultak migránsok Hegyeshalom felé, jelentette az M1. Vámosszabadiban egy befogadó állomás működik. Vámosszabadi 55 kilométerre fekszik Hegyeshalomtól.

  • Kilencvennél több busz szállította a migránsokat a magyar-osztrák határ hegyeshalmi oldalára. A buszokat négyesével engedik be a határra. A határ Bécs felé vezető oldalát az osztrákok lezárták, a sor 20 kilométeres. (MTI)

  • Mert volt, amelyik lerohadt, mint ez a 280-as Ikarus.

  • Az MTI-nek nyilatkozó Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint legalábbis. A pénteki döntés egy veszélyhelyzet elhárítására irányult.

  • Egy 5 fős szír család azt mondta nekem, hogy beszéltek a rendőrökkel, akik arra kérték őket, várakozzanak. Kiderítik, jönnek-e újabb buszok.

    Ők egy szállodában aludtak, mert már öt napja aludtak a tranzitzónában, ahol nem tudtak rendesen pihenni és mosakodni.

  • Az Útinform webkameráin jól látszik, hogy milyen irgalmatlan dugó van Hegyeshalomnál. Az egyik kamerán a menekülteket szállító BKV-buszok is látszanak.

  • Az aluljáró Kerepesi úthoz közelebb eső felére újabb menekültek érkeztek szombat hajnalban. Többségükben szírek és afgánok.

    Azoknak a hátrahagyott holmijait, akik tegnap elmentek a buszokkal, halmokba rendezték, közben az FKF munkatársai folyamatosan takarítanak. A metrólejáratok előtti részeknél van szabad hely, a földalatti jegypénztárakhoz is oda lehet jutni.

    A váróban nagyjából két tucat menekültet látni, egy afgán fiú azt mondja, ők a városban aludtak, messzebb a Keletitől, és nem hallottak a buszokról.

    Abban bíznak, hogy őket is kiengedik még Ausztriába.

  • Rohamrendőrök sorakoztak fel azon a területen, ahol a sátor kigyulladt, az M1 riportere szerint úgy tűnik, a tüzet nem gyújtogatás okozta. A Csongrád megyében elfogott határsértőket itt, ebben a táborban regisztrálják.

  • Megjött a napi jelentés, Csongrád megy déli részén 1817 határsértőt tartóztattak föl, köztük 423 gyermeket. A legtöbben szírnek vallották magukat.

    Országszerte 2181 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt, 11 gyanúsítottal szemben embercsempészet, kettő esetben közokirat-hamisítás miatt. (MTI)

  • Kovács az M1-nek: Az osztrákokkal most nincs közvetlen kapcsolat, nem tudjuk, mikor nyitják meg a most lezárva tartott határt. Egyetlen igazi megoldása van a helyzetnek: a schengeni határokat kell úgy megszilárdítani, hogy az illegális migrációnak gátat lehessen vetni.

    Nem tudni, hogy a környéken tartózkodó migránsok is - a helyzetet kihasználva - átsétálnak-e a határon.

  • Kovács az M1-nek: Az osztrákok szerették volna, ha az "illegális migránsokat" a határon a buszok átviszik egyenesen a vonathoz, de ezzel Magyarország jogsértést követtek volna el. Több a kérdés, mint a válasz azzal kapcsolatban, mi lesz a jövőben.

  • Kovács Zoltán kormányszóvivő ott van Hegyeshalomnál, és az M1-nek nyilatkozik: Budapestről az utolsó buszok is eljöttek, de még nem érkezett meg az összes busz a határhoz, ami egyébként le van zárva.

  • A bécsi Westbanhofra és Salzburgba mennek Nickelsdorfból vonattal a menekültek első csoportjai. Mindkét vonat beállt már a pályaudvarra. Korábban csak a bécsi vonatról volt szó.

  • A bevándorlók elszállításához hatvan buszt adott a főváros. Ez áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. Valószínűleg mázli, hogy a buszokra péntekről szombatra virradóra, és nem egy hétköznap reggel volt szükség.

  • Az M1 jelentése szerint a buszokkal folyamatosan érkező menekültek miatt lezárták az autóforgalom elől a Bécs felé vezető autópálya határszakaszát Hegyeshalomnál. Az autósok időnként idegesen dudálnak.

  • Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint eddig ennyien jöttek Magyarországról buszokkal az osztrák-magyar határhoz, de még ugyanennyien érkezhetnek szombaton. (Reuters)

  • Péntek délelőtt az M5-ös autópálya 51-es kilométerénél négy menekült gyalogolt az út szélén Budapest felé, akik az őket előállító rendőröknek elmondták: megállapodtak egy férfivel, hogy fejenként 205 euróért Röszkéről Budapestre viszik őket. Örkénynél az őket szállító 19 éves férfi és fiatalkorú társa fegyverrel vagy annak utánzatával a náluk lévő készpénz átadását követelte, majd a pénz megszerzését követően a helyszínről elhajtottak.

    A két gyanúsítottat, valamint az utat szervező harmadik társukat a Terrorelhárítási Központ fogta el. A szegedi férfiakat a Pest megyei nyomozók vették őrizetbe. (police.hu)

  • Röviden: nem.

    Bővebben: az Ausztriába induló nemzetközi vonatok Hegyeshalomról indulnak és oda is érkeznek. A nyugat felé tartó nemzetközi vonatforgalmat napokkal korábban állították le a menekülthelyzet miatt.

    A győri fővonalon, ahol a bicskei állomásról kitörő menekültek miatt kellett leállítani a vonatforgalmat, lassan kezd helyreállni a rend, a Mávinform szerint 5-15 perces késések fordulhatnak elő.

  • cikkünk a témában:

    Ha átaludta az éjszakát

    Ha most kisétál a Keleti pályaudvarra, nem fogja elhinni, mi történt az éjszaka. Több ezer embert elvittek Hegyeshalomra, de a menekültek megint gyülekeznek. Az elmúlt órák eseményeiről szóló összafoglalónkat itt olvashatja>>>

  • Az osztrák-magyar határhoz folyamatosan érkeznek a buszok, a magyar oldalról a szakadó esőben sétálnak át Ausztriába. A gyalogosok miatt lezárták az autópálya Bécs felé tartó oldalát. A buszokkal akár háromezer ember is érkezhet Ausztriába. (MTI)

  • Ezt az M1 tudósítója jelentett a helyszínről. Azt próbálják megtudni, megy-e újabb busz Ausztriába. Miután 4 óra körül kiürült a tranzitzóna, egy óra múlva már százan voltak.

  • Kovács Zoltán kormányszóvivő a határon nyilatkozott:

    • Folyamatosan tárgyalunk az osztrák hatóságokkal a menekültek sorsát illetően.
    • Itt az alkalom, hogy az EU megmutassa a szolidaritását.
    • A migránshelyzet kezelésére közös európai megoldás kell.
    • A menekülteknek Ausztriában és Németországban ugyanolyan eljáráson kell keresztülmenniük, mint amilyen ellen Magyarországon elzárkóztak. Ha az engedetlenségük gyakorlattá válik, akkor az nagy baj lesz.

    (M1)

  • Az Esztergomi Rendőrkapitányság szolgálaton kívüli szolgálatirányító parancsnoka vett észre egy gyanús autót az esztergomi Mária Valéria híd közelében. A sofőr megpróbált elhajtani, a járőrök azonban elfogták és őrizetbe vették a 46 éves budapesti férfit. A férfival három szír állampolgár utazott. (police.hu)

  • Buszokkal viszik őket Bécsbe, a vonat várhatóan reggel 6-kor indul, végállomás a Westbanhof. Az osztrák rendőrség a határnál egy régi buszállomáson várja a menekülteket, összesen 50-60 busz érkezhet. (MTI)

  • Aligha hihette bárki abból a becslések szerint valamivel több mint ezer menekültből, aki péntek napközben gyalog indult útnak a Keletiből Ausztria felé, hogy hajnalra már ott is lesznek – legalábbis ha indulás előtt megnézték a térképet. Mégis ez történt, sőt, nemcsak ők, hanem a Keleti pályaudvarnál kialakított tranzitzónákban maradt sorstársaik is Ausztriába érkeznek a szombat hajnali órákban. Ennek előzménye, hogy a menekültválság eszkalálódását látva a kormányzat úgynevezett operatív törzse péntek este összeült, és úgy döntött: buszokkal szállítjuk a migránsokat az osztrák határra, ahol aztán Bécs döntésén múlik, mit kezd velük.

    Úgy volt, hogy Orbán Viktorral szombat délelőtt tárgyal az osztrák kancellár, ám Werner Faymann végül már péntek éjjel közzétette hivatalos Facebook-oldalán, hogy a válsághelyzetet látva Ausztria befogadja a menekülteket (ugyanígy döntött Németország is). Szombat hajnalra kiürült a Keleti környéke – ahol napközben fociultrák támadtak a menekültekre –, és a gyalogosan útnak indulók is buszra szálltak. Az osztrákok becslése szerint akár a 3000-et is elérheti a most hozzájuk érkező menekültek száma. Azt viszont még nem tudni, hogy a gesztus meddig marad érvényben, és kikre vonatkozik – és azt sem, hogy mi a magyar kormány álláspontja erről a bécsi lépésről; hiszen Orbán Viktor még csütörtökön is arról beszélt, hogy az ilyen gesztusok fölösleges illúziókat keltenek, és a menekültek hatalmas lavináját indíthatják el.

  • Már az M1-esen vannak az utolsó buszok, amikbe a Keleti Pályaudvarnál beszálltak a menekültek. Jó utat és kitartást kívánunk!

  • Dilma Rouseff brazik elnök jól leszídta Európát a menekültválság kezelése miatt, de a braziloknak nemcsak a szája nagy, ha a menekültekről van szó:

    A Barroso nevű brazil hadihajó mentett ki 220 menekültet egy bárkából a földközi tengeren. Az MTI szerint hajó Bejrút felé tartott, amikor az olasz partiőrség a segítségét kérte, mert veszélybe került egy rozoga hajó, amibe 400 menekült zsúfolódott össze.

    A brazil hajó a kimentett menekülteket a szicíliai Catania kikötőjébe vitte. Az általuk kimentett 220 ember között 94 nő és 41 gyerek volt, sokuknak "rendkívül súlyos" az egészségi állapota.