Nem ütötte ki a biztosítékot Rogán helikopterezése

rogan antal helikopter cover
2016.10.28. 08:11
A magyarok fele nemcsak arról hallott, hogy Rogán Antal helikopterrel utazott egy ismerőse esküvőjére, de még arról is értesült, hogy a miniszter először letagadta, hogy a luxusjárművel érkezett. A baloldaliaknak és a szegényebb, iskolázatlanabb Fidesz-szavazóknak szúrta a szemét az urizálás, de a magyarok többsége szerint (akár hallottak-e róla, akár nem) ez az esemény nem eléggé durva ahhoz, hogy Rogán Antalnak a miniszteri posztról le kelljen mondania – legalábbis ez derült ki az Index megrendelésére a Závecz Research kutatóintézet által készített országos reprezentatív felmérés alapján.

Még a magyar politikában is kivételes történés, hogy egy minisztert nyílt hazugságon kapjon a sajtó, amit, ha elhallgatásokkal is, de kényszerű beismerés követ. Arra voltunk kíváncsiak, milyen hullámokat ver egy ilyen eset a magyar közvéleményben, mennyire verte ki a biztosítékot Rogán Antal helikopteres botránya, az, hogy a kormány egyik legerősebb minisztere a kvótanépszavazás napján helikopterrel utazott haza egy celebesküvőről, aztán  perrel fenyegetőzve az egészet kapásból letagadta, hogy utána beismerje, hogy hibázott – a leleplezett hazugság miatt ugyanakkor azóta sem kért bocsánatot, és a lemondásra való felszólításokra sem reagált érdemben.

Az Index megbízásából az elmúlt napokban a Závecz Research végzett országos reprezentatív közvélemény-kutatást a kérdésről – az eredmények beszédesek, és legalább annyira szólnak a következmények nélküli magyar politikával szembeni apátiáról, mint Rogán konkrét ügyéről.

A helikopteres botrány tele volt és tele van fel nem oldott ellentmondásokkal (ezeket itt szedtük sorba), ezek zömére a miniszter beismerése után sem reagált. Az ügy kínosságát jól mutatja, ahogy a fideszes képviselők elzárkóznak bármiféle kommentártól, a magánszféra megkérdőjelezhetetlen magánszférikusságát ismételgetik, miközben a kormány más erős emberei azt igyekeznek hangsúlyozni, hogy ők soha nem járnak helikopterrel, ki újonnan felfedezett tériszonya, ki a relatíve szűkös anyagiak és puritán értékrendje miatt.

Rogán Antal népszerűsége egy, a jobboldali Demokrata által megrendelt felmérés szerint nagyot zuhant a botrány óta, most már ő a listautolsó a politikusok között, még Gyurcsány is előtte van. Ha ez így van, abban a helikopterezésnek komoly szerepe lehet, és ezt közvetve az Index közvélemény-kutatása is megerősítette. Az ügynek legalábbis kiemelkedő az ismertsége: a Závecz Research által megkérdezettek közel 80 százaléka hallott az esetről. Az emberek fele nemcsak arról tud, hogy a Rogán család mivel utazott, hanem azt is hallotta, hogy ezt a miniszter utólag megpróbálta letagadni.

Érdekes képet kaphatunk a nyilvánosság működéséről, ha az ügy ismertségét a politikai szimpátiák tükrében nézzük. Miközben ugyanis az alacsony és a magas iskolai végzettségűek nagyjából hasonló arányban hallottak a botrányról, a fideszes szavazók másokhoz képest kevésbé vannak képben. A Fidesz táborában látványosan magas (42%-os) azok aránya, akik nem hallottak Rogán Antal helikopteres ügyéről. A kormánypárt szavazóinak karaktere nem tér el olyan mértékben az átlagostól, hogy ez megmagyarázza a különbséget.

A felmérés paraméterei

A közvélemény-kutatás 1000 fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/-3 százalékos. A megkérdezések október 19-től 24-ig tartottak. Az Index rendszeresen végez saját közvélemény-kutatásokat a Závecz Research-csel.

De a lényeg: mi legyen ezek után Rogánnal, maradhat-e bárki miniszter ilyen előzmények után?

A magyar közvélemény egyszavas válasza: maradhat.

A válaszadók között jóval többen voltak azok, akik szerint a miniszternek nem kell lemondania a posztjáról. Majdnem minden második ember gondolja így, miközben nem egész egyharmados a lemondatni akarók tábora. Abban, hogy erről ki hogy vélekedik, nagy szerepe van annak, hogy mennyire ismeri a teljes sztorit.

Az esemény teljes egészéről tájékozottak körében ugyanannyian akarják Rogán lemondását, mint a maradását (40%, illetve 41%). A részlegesen informáltak (ők azok, akik hallottak a helikopterrel való utazásról, de arról nem, hogy ezt először letagadta a politikus) már sokkal kevésbé lemondáspártiak: 25 százalékuk szerint mennie kell Rogánnak, 59 százalékuk szerint viszont ezek után is maradhat miniszter.

A másik faktor, ami természetesen itt is meghatározó: a pártszimpátia. A kormánypártiak kétharmada szerint Rogánnak nem kell lemondania, szemben a szocialisták hattizedével, akik ezt forszíroznák. Minden hatodik Fidesz-szavazó azt szeretné, ha Rogán Antal lemondana a miniszterségéről. és érdekes, hogy ők kik: zömmel alacsony iskolázottságú, rossz munkaerőpiaci pozícióval rendelkező, többnyire falvakban élő kormánypárti szavazók. Számukra a jelek szerint sokkal irritálóbb egy politikus helikopteres útja; még akkor is, ha az általa támogatott párt egyik vezetője érintett.

Az is látszik, hogy az életkor emelkedésével többen, az iskolázottság növekedésével pedig egyre kevesebben követelik a miniszter távozását. A jelek szerint tehát a magasabb státuszú fiataloknak sokkal magasabb a toleranciaküszöbük a politikusi luxussal szemben.

Még egy valamire voltunk kíváncsiak: mi a logikája a politikai megbocsátásoknak, miért nem kell lemondania Rogánnak azok szerint, akik szerint a miniszter maradhat a posztján a botrány ellenére is? Ehhez néhány lehetséges indoklást kínáltunk fel a válaszolóknak, és az eredmény elég markáns:

A legtöbben azzal érveltek, hogy azért nem kell lemondania a politikusnak, mert ennél sokkal súlyosabb ügyek miatt sem szoktak lemondani a politikusok. Závecz Tibor szerint az adatok alapján úgy tűnik, hogy a magyar lakosságnak igen magas a botránytűrő képessége. Másképpen megfogalmazva: a választópolgárok botránytűrő képessége olyan magasságokban van, ahol már a korábbi botrányok léte igazolja az újabbakat, így egy hazugságon kapott miniszter már nem veri ki a biztosítékot Magyarországon.  • Hírek
  • Megtakarítás