Lezárták a Normafát a jegesedés miatt

Megbénítja az országot az ónos eső - percről percre az Indexen

Index
2017.01.31. 20:22

Összefoglaló

Lezárták a Normafát
Rengeteg a baleset országszerte, szinte percenként jönnek a hírek az újabbakról
Snowboarddal lehetett munkába menni Budán
Balatoni jégpályákat zártak be
Ónos esőt hoz a szerda is az ország középső részén.
Budapesten több buszjárat csak részlegesen közlekedik.
Küldjenek képeket, videókat, híreket atema+onoseso@mail.index.huemailcímre.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ismét járható az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldala, amelyet három személygépkocsi és egy kamion ütközése miatt zártak le Szekszárdnál a 146-os kilométernél. A balesetben egy ember sérült meg könnyebben. 

        

  • Az esemény Facebook oldalán jelentette be a szervezet, hogy az ónos eső miatt, tüntetésüket szerdáról vasárnap délutánra halasztják.

  • Árokba borult egy személyautó Etyek határában, az Alcsútdoboz felé vezet úton. Egy ember súlyosan megsérült a balesetben, őt a bicskei tűzoltók a mentőkkel közösen emelték ki a roncsból. A műszaki mentési munkálatok végeztéig forgalomkorlátozásra kell számítani.

  • Egymásba rohant két személyautó az M5-ös autópályán, Kecskemét térségében, a Szeged felé vezető pályaoldal 73-as kilométerénél. A kecskeméti hivatásos tűzoltók mindkét gépkocsit áramtalanították. A járművek nem akadályozzák a forgalmat, de a  mentés végéig lassabb lesz a forgalom. 

  • A Zalaszentgrót és Türje közötti úton árokba csúszott egy autómentő, így az útszakaszon több autó is elakadt. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók kiszabadították az elakadt autómentőt. A további munkálatok és a síkos út miatt lassan halad a forgalom. 

  • Összeütközött két személyautó és egy kistehergépkocsi az M5-ös autópályán, Kecskemét térségében, a Szeged felé vezető oldal 82-es kilométerénél - írja a Katasztrófavédelem. A balesetben nem sérült meg senki, az útburkolatra viszont jelentős mennyiségű törmelék került. A kecskeméti hivatásos tűzoltók a rendőrségi helyszínelés után fogják fölszámolni a forgalmi akadályt. A munkálatok idejére megállították a forgalmat az érintett pályaoldalon.

  • Átszakította a szalagkorlátot, majd az út menti árokba borult egy búzát szállító kamion az M0-s autóúton, Gyál térségében, az M3-as autópálya felé vezető oldal 34-es kilométerénél - írja a Katasztrófavédelem. Az első információk szerint a sofőr nem sérült meg a balesetben. A fővárosi hivatásos tűzoltók végzik a műszaki mentést, a szerelvény kiemeléséhez daru is megy a helyszínre. A munkálatok ideje alatt forgalomkorlátozása kell számítani az érintett útszakaszon.

  • Az időjárás-előrejelzések alapján várható további ónos eső és havazás miatt síkosságmentesítési feladatokra munkaerő-felvételt hirdet a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. - írja az MTI. 

    A munkásokat szerda délelőtti műszakra, 6-tól 14 óráig tartó időszakra veszik fel; a nyolcórai munkáért nettó 4000 forintot fizetnek.

     Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet. A címeket ahol jelentkezni lehet és a feltételeket ide kattintva lehet megtalálni.

  • A katasztrófavédelem főigazgatósága közleményében kitért arra is, hogy az ónos eső miatt helyenként áramkimaradás is előfordulhat. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a közműszolgáltatókkal, hogy ha szükséges, azonnal intézkedhessenek a kieső szolgáltatások helyreállításáért. 

  • Természetesen az M6-oson. A Pécs felé vezető oldal 48-as kilométerénél, Iváncsa térségében csapódott szalagkorlátnak egy gépkocsi a belső sávban. A balesetben senki nem sérült meg, viszont a jármű akadályozza a forgalmat.

  • A tudomány jelenlegi állása szerint Budapesten kívül Tolna, valamint Baranya megye egészére, illetve Somogy, Fejér, Pest és Bács-Kiskun megye egyes részeire adták ki a legmagasabb szintű, piros riasztást  ónos eső miatt.

    Képernyőfotó 2017-01-31 - 18.53.43.png

    Ha bajba jutott járművet látnak, hívják a 112-t. 

  • Kiadta az OMSZ a legmagasabb fokú, piros riasztást a fővárosra ma 18:45-kor. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 mm-t.

  • Lesodródott az útról és árokba borult egy autó az M6-os autópályán a főváros felé vezető oldalon a 35-ös kilométernél. Egy ember utazott a járműben, aki megsérült. Forgalomlassításra kell számítani az adott szakaszon.

  • Az ónos esőtől kialakult tükörjég miatt nem közlekedhetnek kamionok a 86-os főút teljes zalai szakaszán - írja az MTI.

    A 86-os főút Körmend és Rédics közötti szakaszán a Magyar Közút Zrt. 18 órától korlátozta a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek forgalmát a balesetek megelőzése érdekében.  

    A katasztrófavédelem közlése szerint a jelentős kamionforgalom és az ónos eső miatti tükörjég indokolja a forgalomkorlátozást.

  • Árokba borult egy személyautó a III. kerületben az Ürömhegyi és Bécsi út sarkán. A balesetben nem sérült meg senki. A tűzoltók visszaállítják és áramtalanítják az autót. A műszaki mentés végéig forgalomlassulás várható. 

  • Reméljük, közlésvágyuk nem lankad a rossz idő miatt! Képeket, beszámolókat és véleményeket továbbra is várunk a tema+onoseso@mail.index.hu címen!

  • „Szeretném megcsapkodni valamivel azt az embert, aki kitalálta hogy Budapesten a közterületen a járda fehér, simára csiszolt mészkőből legyen. Ráadásul csíkokban, hogy a legváratlanabb pillanatban kerüljön a talpad alá. Egész nap ezen futtatnám, ha esik bármi az égből” - írta egy olvasónk, és csak helyeselni tudunk.

  • Kisteherautóval ütközött egy személyautó az M6-os autópályán Ercsi közelében, a főváros felé vezető oldalon, a 36-os kilométernél -írja a Katasztrófavédelem. A balesetben nem sérült meg senki. A pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs már kint van a helyszínen. Sávszűkületre kell számítani.

  • Több mint ötszázszor kellett segíteniük a mentőknek a fővárosban kedden 15 óráig az ónos eső, illetve a csúszós utak miatt - írja az MTI az Országos Mentőszolgálat szóvivőjére hivatkozva.

    Győrfi Pál szerint az esetek száma szerda reggelre valószínűleg megduplázódik; országosan 15-20 százalékkal több dolguk volt a mentőknek, mint egy átlagos munkanapon. 



    Elsősorban elcsúszásból, elesésből származó sérülésekkel találkoztak, jellemző volt a lábtörés, a fejsérülés és az agyrázkódás.

    A segélyhívások a kora reggeli óráktól folyamatosan érkeztek a mentőkhöz, elsősorban a budai oldal hegyvidéki részéből. Reggel még főként a munkába indulók szenvedtek balesetet, délelőtt pedig elsősorban idős emberekhez riasztották a mentőket. Délután 4-5 órára jelentősen romlott a helyzet, és szinte percenként kapták a segélyhívásokat a főváros minden pontjáról.

    A sok feladat miatt növelték a szolgálatban lévő járművek számát és volt, hogy egy mentőt egyszerre több címre is kiküldtek. 

  • Egymásba rohant három személyautó és egy kamion az M6-os autópályán Szekszárd térségében, a Pécs felé vezető oldal 143-as kilométerénél - írja a Katasztrófavédelem.

    A szekszárdi hivatásos és a tolnai önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre áramtalanítani a járműveket és megszüntetni a forgalmi akadályt, továbbá egy paksi egységet is riasztottak. A rendőrségi helyszínelés és a műszaki mentési munkálatok idejére teljes szélességében lezárták az érintett pályaoldalt.

  • Az ónos eső veszélye miatt több megye járásaira is másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden délután. A legfrissebb jelentés szerint a következő helyeken van érvényben riasztás éjfélig: 

    • Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Baranya és Fejér megye mellett Vas, Zala, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye több járására, valamint a fővárosra is kiadták a másodfokú riasztást, mert a következő néhány órában ónos eső hullhat. Emellett többfelé elsőfokú riasztás van érvényben.     
    • Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint négy északkeleti megye kivételével az egész országban várható ónos eső. Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyében másodfokú, Budapesten és Pest megyében valamint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyében akár legmagasabb fokú (piros) riasztásokat is kiadhatják.
    • Szerda reggelig a Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 milliméternyi ónos eső is hullhat. Szerda napközben a Győr-Debrecen vonaltól északra várható több milliméternyi ónos eső, kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység előterében, a vonaltól délre inkább eső valószínű. 

    Havazás miatt a fővárosban és Pest megyében, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében  is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 12 óra alatt 5 centiméternél is több friss hó hullhat.

  • Késő délután a fővárosban is másodfokúra emelték az éjfélig tartó riasztást. A következő 12 óra alatt akár 5 centiméternél is több friss hó hullhat.

  • A BKK Facebook oldalán közölte, hogy havazás lassítja a közlekedést, a magasabban fekbő utakon jeges, csúszós szakaszokra kell számítani. 
    Ezért a 219-es autóbusz átmenetileg terelve közlekedik, nem érinti a Lepence utca és a Csikóvár utca megállót. 

  • Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az OKF-fel közös sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy senki ne közlekedjen rutinból, akár autós, akár gyalogos, akár kerékpáros. Az autósoknál fontos a nagyobb követési távolság tartása, és a sebesség megfelelő megválasztása. 

     

  • Hajdu Márton az OKF szóvivője szerint a legfrissebb meteorológiai szóvivője beszélt arról, hogy a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az éjszaka akár a legmagasabb riasztási fokozat is érvénybe léphet az ónos eső miatt. 

  • A NAV dolgozói arra panaszkodnak, hogy miközben egész nap  az ország területén különböző fokú riasztás van érvényben, őket így is kiküldik terepre, sokszor vidékre, hogy kis falvakban bejegyzett cégektől próbáljanak meg pénzt behajtani. Több tiszteletet a behajtóknak! 

    Ön szerint ki kell hajtani a behajtókat ilyen időben is?

  • havazik.

  • Az Országos Meteorológiai Intézet közleménye alapján figyelmeztet a rendőrség, hogy Somogy megyében előreláthatólag kedd éjfélig fog tartani az ónos esőzés, ónos szitálás. Kérik, hogy az autósok fokozottan figyeljenek. 

  • Ma alsó hangon tizennégy (!!!) balesetről számoltunk be, ami az ónos eső miatt következett be.  Ha tehetik, ne üljenek autóba. 

  • Az Országos Katasztrófavédelem remek kifejezésekkel megtűzdelt közleménye szerint ilyen utakra lehet számítani:

    • Az autópályák, az autóutak és a főutak burkolata többnyire sónedves, Zala megyében és a keleti határ mentén száraz, Gyöngyös és Szentendre térségében vizes.
    • Az alsóbbrendű úthálózat nagy részén sónedves burkolatra lehet számítani.
    • Zala megye egyes területein, Veszprém környékén, illetve Nyékládháza, Kisvárda és Nyírbátor térségében néhány mellékúti szakaszon még jégbordásak az utak.
    • Szikszó tájékán hóbordás, Gyöngyös környékén helyenként havas burkolatra kell készülni, Balassagyarmat tájékán jeges szakaszok fordulnak elő.