Lezárták a Normafát a jegesedés miatt

Megbénítja az országot az ónos eső - percről percre az Indexen

Index
2017.02.01. 08:34

Összefoglaló

Lezárták a Normafát
Rengeteg a baleset országszerte, szinte percenként jönnek a hírek az újabbakról
Snowboarddal lehetett munkába menni Budán
Balatoni jégpályákat zártak be
Ónos esőt hoz a szerda is az ország középső részén.
Budapesten több buszjárat csak részlegesen közlekedik.
Küldjenek képeket, videókat, híreket atema+onoseso@mail.index.huemailcímre.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elakadt kamion lassítja a haladást a 2-es főúton, Vác és Szendehely között. A műszaki mentést a váci hivatásos tűzoltók végzik, továbbá hókotró is érkezett a helyszínre. Amíg végeznek a takarítással, korlátozzák a forgalmat. (Katasztrófavédelem)

  • Az autópálya Budapest felé oldalán, a 42-es kilométernél baleset volt reggel, a rendőrök közben feloldották a forgalomkorlátozást. (Police.hu)

  • A rendkívüli időjárás által érintett megyékben a katasztrófavédelem megerősített állománnyal, operatív törzs irányításával dolgozott - írja Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerda reggeli összefoglalójában. Nincs még vége az ónos eső okozta veszélynek - írják.

    A katasztrófavédelem 42 helyszínen 53 technikai eszközzel és 233 fővel kezelte, önkéntes tűzoltóerők 6 helyszínen avatkoztak be 6 technikai eszközzel és 20 fővel, önkormányzati tűzoltók 11 helyszínen, 9 technikai eszközzel és 36 fővel dolgoztak. Két helyszínen önkéntes mentőcsoport végzett mentési munkát 4 technikai eszközzel és 14 fővel.

    Országosan 659 munkagép dolgozott a közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 1630 munkatársa volt szolgálatban. Az úton dolgozó eszközök sózási, érdesített szórási munkákat végeztek. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 77 eszközzel végezte a fővárosi utak síkosságmentesítését.

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban kiadott veszélyjelzése szerint a legmagasabb fokú (piros) riasztások Budapest mellett Pest, Bács-Kiskun, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintik. Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetések, illetve riasztások vannak érvényben.

    idokep

    Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében az ónos eső veszélye miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

    A havazás veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára a meteorológiai szolgálat.

  • Szalagkorlátnak ütközött egy mikrobusz az M7-esen, Pázmánd térségében, a Budapest felé vezető oldal 42-es kilométerénél - közölte a katasztrófavédelem. Nem sérült meg senki a balesetben, de a kisbusz akadályozza a forgalmat. A tűzoltók áramtalanították a járművet, a helyszínelés után pedig megkezdik a műszaki mentést. A munkálatok ideje alatt félpályán halad a forgalom.

  • Elmarad a VasasPlaket – ContiTech-Szeged-Diapolo ob I-es férfi vízilabda-mérkőzés, amelyet szerdán 19.30-kor tartottak volna Budapesten – írta a VasasPlaket Facebook-oldalán.

    Minderről a csúszós utak tehetnek, a szegedi csapat ugyanis nem kockáztatta meg, hogy elinduljon Szegedről a fővárosba.

    A meccset egy későbbi időpontban pótolják.

  • A csúszós, latyakos úton 16a jelzésű buszok nem tudnak felmenni a várba, mivel nagyon nehezek az elektromos hajtás miatt – írta olvasónk. A hagyományos 16-os buszok viszont simán járnak.

  • Az utak hókásásak, ónos eső nehezíti meg a közlekedést, de napközben már jóval melegebb lesz az elmúlt hetekben megszokottnál. A csúcshőmérséklet -1 és +7 között alakul – írta a Met.hu.

    Az idő csapadékos marad, az ónos eső a jellemző, de az Északi-középhegységben havazás lehet, ahogy melegszik az idő egyre többfelé lesz eső.

    A meleg levegőt a déli, délkeleti szél hozza. Délen lesz melegebb, északkeleten hidegebb, ott egész fagypont alatt maradhat a hőmérséklet.

  • A BKK értesítése szerint a jeges, csúszós utak miatt négy buszjárat nem a teljes vonalon közlekedik:

    • A 13-as autóbusz a Petőfi Sándor utca és Diósd, Búzavirág utca között nem közlekedik.
    • A 65-ös autóbusz rövidített útvonalon, a Fenyőgyöngye megállóig közlekedik.
    • A 128-as autóbusz a Felső Svábhegyi út és Városkúti út között nem jár.
    • A 149-es autóbusz nem közlekedik.
  • Az autópályák és az autóutak burkolata nedves vagy sónedves, de Lébény közelében havas. A főutak burkolata többnyire szintén nedves, sónedves, de Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint Mosonmagyaróvár, Sárvár, Lenti, Esztergom, Kápolnásnyék és Kiskunfélegyháza környékén havas, hókásás és latyakos, Körmend, Zalaegerszeg és Pápa tájékán pedig jeges – írta az MTI az Útinform nyomán.

    Az alsóbbrendű úthálózat nagy részén sónedves a burkolat, de Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, és Somogy megyében, továbbá az északi és északkeleti országrészben, valamint Kiskunhalas körzetében havas, hókásás, letaposott havas, latyakos, jeges és jégbordás szakaszok váltják egymást.

  • Ónos eső esik az ország közepén szerda reggel is, erre számítson napközben is, eleinte elsősorban a Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre – írta a Met.hu. Ez alól csak Tiszántúl keleti része és a Dunántúl északnyugati része kivétel.

    Éjfélig nagy mennyiségű ónos csapadékra van esély kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység déli előterében (a mennyisége elérheti az 5-10 mm-t is). Estétől jelentős ónos eső hullhat az Északi-középhegységben is (várhatóan több mm).

    A levegő napközben fagypont fölé is mehet, így sokfelé eső váltja az ónos esőt, amely a kissé északabbra szorul.

    Hó eshet viszont Szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében akár 5-10 cm. A Soproni-hegységben, illetve az északnyugati határvidéken is eshet 3-5 cm körüli hó.

  • Ahogy az Időkép térképén is látni lehet, szerda hajnalra már csak az ország északi részében havazik, délebbre az ónos eső nehezíti meg az életet. 

  • Amint látható, az előző térképhez képest újra él a riasztás az ország nyugati részén, egyedül Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi része nem érintett az ország szinte egészét lefedő ónos esőzés okozta káoszban. 

    Képernyőfotó 2017-01-31 - 23.55.35.png
  • Két személyautó ütközött a 81-es főúton, Székesfehérvár határában, az 5-ös kilométernél - írja a Katasztrófavédelem. A baleset két könnyű sérültjét a mentők a helyszínen ellátták. A tűzoltók biztosítják a területet. A műszaki mentés és a helyszínelés végéig forgalomkorlátozásra kell számítani.

  • A baleset a Zrínyi Miklós úton történt. Nem sérült meg senki, a jármű viszont keresztben áll az úttesten. A mentés végeztéig mellékutcákba terelik a forgalmat a tűzoltók.

  • A M2 autóút Rádi csomópontjától a 2-es számú főút Pest, valamint Nógrád megyei szakaszára a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre forgalomkorlátozást vezettek be 2017. január 31-én 21 óra 45 perctől.  

    A rendőrök a járműveket a parassapusztai, a balassagyarmati és a rádi pihenő helyekre terelik ki. 

  • Az OMSZ legfrissebb térképe szerint az ország nyugati részén több megyében is visszavonták az elsőfokú riasztást. Vas megye egészében, valamint Zala és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein nincs érvényben jelenleg riasztás. 

    Képernyőfotó 2017-01-31 - 22.57.15.png
  • Villanyoszlopnak ütközött egy teherautó a 4-es főúton, Fegyvernek belterületén. A leszakadt vezetékben később egy másik teherautó is fennakadt. A két jármű nem ütközött össze, viszont a mentés idejére lezárták a főút érintett szakaszát. 

  • Elakadt egy kamion a Nekézseny és Lénárddaróc közötti úton, a sátai elágazás közelében. A szerelvény teljes szélességében elfoglalja az úttestet. Az ózdi hivatásos tűzoltók fogják kivontatni a kamiont.

  • Új kedvenc szót avattunk az esti ügyeletben, amit a Magyar Közútnak köszönhetünk, ami pedig a zúzalék! Mikesz Csaba a Zrt. szóvivője felhívta a figyelmet, hogy a sózás már nem segít, így a zúzalékot hívják segítségül, ami érdessé, és ezáltal járhatóvá teszi az utakat. 

    A vállalat gépei folyamatosan dolgoznak, mint a megállás nélkül  turnézó Napalm Death, akik úgy zúznak, hogy mindenhol izzadt rajongókat és végtelen mennyiségű zúzalékot hagynak maguk után! 

       

  • Nem tudom miért, de amikor ránézek erre a képre, felröhögök. Valószínüleg az indokolatlan INNEN kiemelés, ami ennyire magával ragad, bár az egykori üzenőfüzetemre hajazó külalak is sokat segít.  

    bkv
    Fotó: Facebook
  • Árokba borult egy személyautó a 32-es főúton Jánoshida és Jászalsószentgyörgy között. Egy ember könnyű sérülést szenvedett, őt a helyszínen ellátták. A mentés alatt félpályán halad a forgalom az érintett szakaszon. 

  • Ez a legfrissebb térkép az OMSZ oldaláról, frissítésig ezeken a területeken van érvényben bármilyen szintű riasztás. A zöld értelemszerűen azokat a területeket jelöli, amiket nem érint az ónos eső. 

    Képernyőfotó 2017-01-31 - 22.23.31.png
  • Megcsúszott és az út menti árokba borult egy személyautó Csemőnél a Ceglédi úton. A balesetben senki nem sérült meg. A helyszínelés alatt forgalomkorlátozásra kell számítani. 

  • Ónos eső és hóesés nehezíti a közlekedést Németország déli és keleti térségében, kedden több száz közlekedési baleset történt - írja az MTI.

    Az ónos eső leginkább a bajorországi Regensburgban okoz gondot, amely szinte járhatatlan a tükörjég miatt. A 140 ezer lakosú városban több mint 50, térségében további bő 30 kisebb-nagyobb közlekedési baleset történt, az A3 autópálya egy szakaszát le is kellett zárni egy felborult kamion miatt. 

    A rendkívüli időjárási helyzet miatt Regensburgban és számos más bajorországi településen tanítási szünetet rendeltek el az iskolákban, és akadozik vagy teljesen leállt a tömegközlekedés.

    Keleten és északkeleten több térségben - például Berlinben - 10-20 centiméter friss hó hullott, és az utak helyenként síkosak, jegesek a hótakaró alatt. 

    A DWD előrejelzése szerint az eső és a fagypont körüli hőmérséklet miatt Németország délkeleti részében továbbra is veszélyes lehet a közlekedés, de az időjárás fokozatosan enyhül, csütörtökön már 10-12 Celsius fokig emelkedhet a hőmérséklet.

  • Hó lepi be a Budai Vigadó építésének megkezdésére figyelmeztető igényes kivitelű táblákat is. A becsült összegnél egymilliárd forinttal többért, csaknem 4,6 milliárd forintért újíthatja fel az épületet az Épkar Zrt.

    Ön szerint ez

  • A közterület-fenntartók a fővárosi mellékutak síkosságmentesítését csak több mint 1200 kilométernyi főútvonal letakarítása után tudják elkezdeni - írja az MTI. Közleményük szerint hatvan gép végzi folyamatosan a fő és közösségi közlekedési útvonalak szórását és közel 350 gép dolgozik közjárdákon és közlépcsőkön. 

  • Egy kedves olvasónk levélben hívta fel a figyelmünket arra, hogy jó lenne visszavenni az arcból, és elfogadni a természetet olyannak, amilyen. Véleménye szerint az elvárásokat reális szinten kellene tartani a lakosság körében, és az emberek ilyenkor inkább maradjanak otthon! 

  • Feloldották a kamionok forgalomkorlátozását a 86-os főút zalai szakaszán kedd este 20 órától, ami 18 órától volt érvényben 7.5 tonna fölötti járműveknél. 

  • Több olvasónk is panaszkodott, hogy a BKK nem takarítja a megállókat, így a le- és felszállásnál, ha nem akarnak a Sallay-Regőczy párosra emlékeztető mozdulatok produkálása közben pozdorjává törni, erősen koncentráljanak!