Lezárták a Normafát a jegesedés miatt

Megbénítja az országot az ónos eső - percről percre az Indexen

Index
2017.02.01. 13:42

Összefoglaló

Lezárták a Normafát
Rengeteg a baleset országszerte, szinte percenként jönnek a hírek az újabbakról
Snowboarddal lehetett munkába menni Budán
Balatoni jégpályákat zártak be
Ónos esőt hoz a szerda is az ország középső részén.
Budapesten több buszjárat csak részlegesen közlekedik.
Küldjenek képeket, videókat, híreket atema+onoseso@mail.index.huemailcímre.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tinnye és Pilisjászfalu között nem közlekedhettek a 7,5 tonnánál nehezebb járművek, de ennek már szerencsére vége. (Police.hu)

  • 12.15 körül történt a baleset, a sofőr nem sérült meg. A 2-es úton forgalomkorlátozásra kell készülni. (Police.hu)

  • Visszavonták az ónos eső és a havazás miatt elrendelt korlátozást, déltől újra közlekedhetnek a 2-es főút Nógrád megyei szakaszán a 7,5 tonnánál nehezebb járművek. (MTI)

  • A Hegyvidéki Önkormányzat az Index kérdésére közölte, hogy a Normafa Park által kezelt erdős területeket zárták le az ónos eső miatt. Béresi Csaba, a Normafa Park részéről elmondta, hogy a Jánoshegyi utat, a Tündérhegyi utat, a Mátyás király utat és a felső gerinc sétaútjait zárták le szalagokkal, és itt kiírásokkal hívják fel a figyelmet, hogy veszélyes ott tartózkodni. 

    A Normafának Béresi szerint  sajátos a mikroklímája, itt mindig pár fokkal kevesebb van, mint a lent a városban, ezért ma egész nap fagypont alatti hőmérsékletet mértek. Törnek le a faágak, recsegnek-ropognak a fák, már a futópálya rekortánjára is estek nagyobb fadarabok.    

    Hogy megismétlődhet-e a 2014-es katasztrofális fapusztulás, arra a szakember még nem tudott válaszolni, mert ez még függ attól, hogy milyen idő lesz az elkövetkező napokban, órákban. "Még nem nagy a kár, fa még nem dőlt ki, de ha nem hó jön, hanem ónos eső, akkor nagyobb lehet a probléma, és ennél komolyabb lezárásokra lesz szükség" - mondta Béresi Csaba. 

  • 11.50-kor a szalagkorlátnak ütközött egy pótkocsis teherautó az M5-ös Budapest felé vezető oldalán, és a rakománya az útra borult. Dugóra kell számítani. (Police.hu)

  • A 42-es kilométernél, Veszprémvarsánynál volt egy baleset korábban, fél pályán lehet közlekedni, rendőrök irányítják a forgalmat. (Police.hu)

  • Hatalmas, 8-10 méteres "műalkotást" taposott valaki a gyér hóba Makón - írja a Délmagyarország. A landart helyi képviselőjének alkotása csak a szemközti házból látható, aki kocsiba ül, a műalkotás élvezete nélkül száguld tova.

    1280
    Fotó: Délmagyar
  • Bánrévénél fél egy óta nem mehetnek át Szlovákiába a 7,5 tonnánál nehezebb járművek. Putnokon, Serényfalván és Ózdon kell vesztegelniük. (Police.hu)

  • Szeghalmon egy elektromos kerékpárral közlekedő nő esett el és sérült meg súlyosan. A Gyomaendrőd és Kondoros közötti úton árokba hajtott, és fának ütközött egy autó, a vezetője nyolc napon túl gyógyuló csonttörést szenvedett. Három helyszínen anyagi kárral járó balesetnél intézkedtek a rendőrök. (Police.hu)

  • A 14.00 és 22.00 óra közötti műszakért nettó 4200 forintot fizet az FKF. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet. Ezek címe és az alkalmazás feltételei megtalálhatók a vállalat weboldalán. (MTI)

  • A Batthyány téri villamosmegálló jégpáncélját elnézve azonnal beugranak azok a sablonos válaszok, amikkel a reality műsorokba jelentkezők indokolják döntésüket:

    Ki akarom próbálni magamat!

    Imádom a kihívásokat!

    Szeretnék bizonyítani magamnak!

    Hát rajta, a pálya adott:

  • A csapadék és az enyhülés miatt Siófokon, Keszthelyen, Balatonkenesén is a kijelölt jégpályák bezárásáról döntöttek, Balatonfüreden még kivárnak - írja az MTI.  

    Siófokon vastagon áll a víz a Balaton jegén. Ha nem indul be lényeges olvadás a következő napokban, és ismét hidegebbre fordul az idő, megvizsgálják az újranyitás lehetőségét.

    A keszthelyi jégpályát a szerdai bejárás után átmenetileg bezárták, az újbóli nyitást szintén az időjárástól teszik függővé. Itt a jégvastagság 30 cm, de több helyen hatalmas tócsákban áll a víz.

    Balatonfüreden az Eszterházy strandon jelöltek ki hivatalos jégpályát, itt egyelőre nem tervezik a jégpálya bezárását, mert a jég biztonságos, állapota megfelelő.

    Balatonkenese önkormányzata közleményt adott ki arról szerdán, hogy a Vak Bottyán strandnál kijelölt jégpályát az időjárási viszonyok romlása miatt átmenetileg bezárják.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ez az idő rontja a Balatonon kialakult jég minőségét és állagát, de a tavon kialakult vastag jégborítás felolvadásához több idő kell. A következő hetek időjárása még bizonytalan, esély lehet újabb lehűlésre és a vizes jégfelszín visszafagyására.

    A hétvégén a Siófok-Balatonalmádi közötti vonalon 28-32 centiméter közti jégvastagságot mértek siófoki obszervatóriumnál. Az ónos eső és a várható kisebb csapadék, valamint a 0 fok fölé kúszó nappali hőmérséklet még nem olvasztja el a Balaton jegét, viszont vízréteget képez a felszínén. Kérdéses, hogy egy újabb hidegfront okozta lehűlés hatására milyen vastag és milyen állagú lesz a jég a következő hetekben. Ilyen, a februári hidegek hatására történt visszafagyásra volt már példa a korábbi években. 

  • Újra zavartalan a forgalom a 4-esen. (Police.hu)

  • Ez a baleset fél 12 körül történt a Fejér megyei Alcsútdoboznál. Rendőrök irányítják a forgalmat. (Police.hu)

  • Összeütközött egy autó és egy teherautó 11.10-kor Leányfalun, a Móricz Zsigmond út 110. előtt. Egy ember megsérült. A forgalom egy sávon váltakozva, rendőri irányítással halad. (Police.hu)

  • Van, ahol 5-6 fokot mutat a hőmérő.

    kep
  • Legalábbis a Nógrád megyei határátkelőhelyeken. 10.15 óta korlátozzák a forgalmat a szlovák hatóságok. A teherautókat a kamionparkolókba terelik. (Police.hu)

  • Vége a helyszínelésnek Pásztó és Jobbágyi között, ahol 8.40 körül volt baleset. (Police.hu)

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta, és alacsonyabb riasztási fokozatra módosította a korábban ónos eső veszélye miatt kiadott harmadfokú, piros riasztást. Az ónos eső miatt kiadott első- és másodfokú riasztások továbbra is érvényben maradnak. 

  • Összeütközött két kocsi Budapest I. kerületében, a Fiáth János utcában. A baleset miatt további két autó is elakadt. Aki teheti, kerülje el ezt az utcát. (Katasztrófavédelem)

  • Csússzon el a melóba snowboardon

    Vannak persze előfeltételei, érdemes például magasabban lakni, mint ahol a munkahely van. Ha ez megvan, a többi már csak a télen múlik, és ő most minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy Berkei Szilárd snowboarddal induljon munkába. Akármilyen csúszósak is lesznek szerdán az utak, holnap már aligha lehet hódeszkázni a városban.

  • Korábban egy műszaki mentés volt Solt határában, azóta megszűnt a forgalomkorlátozás. (Police.hu)

  • Munkába jövet számolgattam az 1-es villamos vonalán, hogy hány megállónál nem kell attól tartani, hogy néhány lépésen belül elvágódhat az ember. 

    Huszonegy megállóból háromnál lehetett felfedezni takarítás nyomait valószínűleg még tegnapról: az új MTK-stadionnal, Zugló vasútállomásnál és a Stadionok megállónál. Volt még kettő, ahol azért nem volt lefagyva/latyakos a megálló, mert a tető megoldotta a takarítást: a Népligetnél és a Flórián téren. 

    Viszont elég extrém volt a helyzet a Honvédkórháznál meg az Ajtósi Dürer sornál is, a képen az előbbinél tapasztalható állapotok vannak. 

    Mondjuk legalább többször bemondták a villamoson, hogy mindenki legyen észnél, mert csúsznak a megállók. 

  • Két autó és egy kisteherautó elakadt a II. kerületben, a Szeréna út és a Csejtei utca kereszteződésénél. A fővárosi hivatásos tűzoltók mentik a járműveket. (Katasztrófavédelem)

  • Kedd éjféltől szerda reggel nyolcig 44 személyi sérüléses és „számtalan” anyagi káros balesetnél intézkedtek a rendőrök. Egy volt halálos, 11 súlyos, 32 könnyű sérüléssel végződött. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyvernek-Szapárfaluban kidőlt egy villanyoszlop, emiatt 80-100 lakásban nincs áram. (Police.hu)

  • Már csak egészen északon havazik, máshol ónos eső, a pozitívvá váló hőmérsékletnek köszönhetően egyre inkább eső a meghatározó csapadékforma. (Időkép)

  • Elmarad a VasasPlaket – Contitech Szeged OB I-es mérkőzés, amelyet szerdán 19.30-kor tartottak volna Budapesten – írta a VasasPlaket Facebook-oldalán.

    Ennek oka a rossz idő, a szegedi csapat ugyanis nem kockáztatta meg, hogy elinduljon a fővárosba a csúszós úton.

    A mérkőzést egy későbbi időpontban tartják meg.

  • Még a két héttel ezelőtti jéghelyzettel kapcsolatban kérdeztem meg levélben a BKV-t: Sok helyen látható, hogy az úttesten és a járdán eltakarították már a havat, jeget az illetékesek, azonban a megállókat szemmel láthatóan kihagyták, ahogy erre néhány járaton a sofőrök fel is hívják az utazók figyelmét.

    • Ez azt jelenti, hogy a takarítás nem az FKF, hanem az Önök feladata lenne?
    • Ha igen, hány ember dolgozik ezen?

    A BKV-val szerződéses kapcsolatban álló vállalkozók folyamatosan végzik a megállóhelyek és csomópontok hó- és síkosságmentesítését.

    Köszönöm válaszukat, hány ember dolgozik ezen?

    Társaságunk nem vezet nyilvántartást arról, hogy alvállalkozóink hány fővel oldják meg a feladatot, így pontos számot nem tudunk megadni.

  • A Hvg.hu találta a videót a 112 Newsnál a balesetről, amiben szerdára virradóra egy Körmend felé tartó, szlovén autószállító tréler Egyházasrádóc közelében, a 86-os főúton felborult. 

    A videóból kiderül, hogy a kilenc Citroen C3-asból álló szállítmány az erdőszélen landolt, daruval kellett kiemelni a kocsikat, és jól össze is törtek. Egy ilyen autó legalább 3 millió forintba kerül.