Összefoglaló

Percről percre Putyin Budapesten járt, megnézte a dzsúdó-vb-t és tárgyalt Orbánnal Paksról

Hét hónapon belül másodszor is Budapestre jött Vlagyimir Putyin orosz elnök
A nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnökeként egyrészt a budapesti dzsúdó-vb-re jött, de sokat késett, ezért nem is várták meg a megnyitóval, pedig elvileg az is a rövid látogatás része lett volna
Az éremmeccsekre viszont már ott ült a díszpáholyban Orbán Viktorral, akivel a Papp László Sportarénában tárgyal majd
Momentumosok, a Párbeszéd és az Együtt aktivistái is tiltakoztak a teremben, kivezették őket
Plenáris tárgyalást is tartanak orosz és magyar miniszterek részvételével
Az ellenzék tüntetésekkel készült, több párt egész nap tiltakozó demonstrációkat tartott
Ha útlezárásokról van híre, látta, levideózta az elnöki konvojt a városban, akkor írjon nekünk atema+putyin@mail.index.hucímen
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Összesen tíz ország van, ahol egy éven belül kétszer is járt az orosz elnök. De a kör szűkíthető, Japánban (2000), Finnországban (2006), Franciaországban (2015), Kínában (2016) csak úgy fordult meg kétszer, hogy az egyik látogatás apropója nem kétoldalú találkozó volt, hanem nagyobb nemzetközi rendezvény, G-8 – amíg onnan nem tessékelték ki Oroszországot –, G-20, vagy Ukrajna ügyében a normandiai négyek megbeszélése.

    A többi ország listája már nem meglepő: Vlagyimir Putyin a legsűrűbben Ukrajnában járt, persze főként még Viktor Janukovics elnöksége vagy kormányfősége idején. A Krím elfoglalása óta persze már nem – nem számítva az annektált félszigetet, ahol már többször is megfordult. Nágy olyan év is van, amikor többször ment Ukrajnába, 2004-ben hét alkalommal is – nem sokkal a Janukovicsot az elnöki széktől elütő az első narancsos forradalom előtt.

    A másik favorit Belarusz, Putyin 2014-ben ötször is járt az Alekszandr Lukasenk által bő 20 éve vezetett országban, bár ebben benne volt minszki a hokivébé is.

    A harmadik kedvenc a posztszovjet Közép-Ázsia legműködőképesebb országa, Kazahsztán, ahol Nurszultan Nazarbajev kvázi örökös elnök regnál.

    Németországban 2007- ben és 2005-ben is többször járt, de csak az 2005-ben volt kétszer is apropó kétoldalú tárgyalás. A vendéglátó még Gerhard Schröder volt, aki leköszönése után Oroszország legmegbecsültebb vendégmunkása lett: elvállalta az Északi Áramlatért felelős Gazprom-érdekeltésg igazgatótanácsának vezetői posztját.

    2017-ben eddig csak Kirgizisztán büszkélkedhetett azzal, hogy Putyin kétszer is megtisztelte a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságot a látogatásával.

    Egészen mostanáig: 2017 februárja után augusztus 28-án az orosz elnök ismét Budapestre jött, és bár az apropó a dzsúdó-vb, mivel Orbánnal is tárgyal, ezzel Moszkva legszűkebb baráti körében tudhatja magát a magyar kormány. 

  • Az orosz elnök 16 óra körül megérkezett a Sportarénához. Putyin konvoja nagyjából ötven autóból állt, legalább 15 motoros rendőr, és két helikopter is kísérte.

    Megérkezett Putyin konvoja
  • Az orosz elnök gépe az eredetileg tervezetthez képest több órával később érkezett, nagyjából akkor szállt le, amikor a dzsúdó-vb megnyitóünnepsége fél négykor elkezdődött. Tudósítónk szerint azóta a megnyitó már véget ért.

    Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Magyar Időknek hétfő reggel még azt mondta, hogy Putyin a déli órákban érkezhet Budapestre néhány órás munkalátogatásra. Havasi azt mondta, hogy Putyin a Papp László Sportarénában tárgyal Orbán Viktorral, és a szintén Budapesten tartózkodó mongol államfővel közösen megnézi a vébé megnyitóünnepségét.

    A nyitónap viszont még folytatódik, 16 órakor már az éremért folyó mérkőzések kezdődnek.


  • Íjászok, kopjások, huszárok, csikósok is voltak a dzsúdó-vb már tartó megnyitóján. A műsor Al Bano fellépésével indult, a 74 éves olasz énekes előadta a Nemzetközi Judo Szövetség himnuszát, majd húszperces koncertet adott. Ezt követte a részt vevő 140 ország zászlójának behozatala, majd a vb kabalafigurája, Judogi köszöntötte a nézőket.

    A Magyar Judo Szövetség elnöke, Tóth László köszöntőjében nem utalt Putyinra, de köszöntötte a helyszínen tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnököt.

    Marius Vizer, az IJF vezetője ugyancsak köszönetet mondott a kormánytámogatásért, majd megnyitotta a sportág első magyarországi világbajnokságát.

  • Nagyjából negyedórával követte az elsőt. Valamelyik fedélzetén minden bizonnyal ott volt az orosz elnök.

  • Földet ért Ferihegyen az orosz elnök gépe. A Flightradar alapján a 2-es terminálnál leszállt gép a Fekete-tenger felől jött, Gyulánál lépett Magyarország légterébe.

    01
    Fotó: Olvasói fotó
  • Lehet, hogy Putyin is ezen érkezett. A második nagyjából tíz perc múlva fog landolni.

  • A miniszterelnököt most mutatták be, elvileg fél órán belül kezdődnének a megnyitó beszédei.

  • A cselgáncs-világbajnokság az apropó, de a meghívót illetően van eltérés a magyar és az orosz interpretáció között. A Magyar Judo Szövetség vezetője, Tóth László arról beszélt, hogy a Nemzetközi Judo Szövetség meghívására jön Vlagyimir Putyin, aki az IJF tiszteletbeli elnöke is. A Kreml viszont egyértelműen arról ír, hogy az orosz elnök Orbán Viktor meghívására jön Budapestre.

  • Miközben Putyin minden jel szerint még csak közelít, az orosz küldöttség egy része már korábban megérkezett, és Szijjártó Péter külügyminiszter már a dzsúdó-vébé helyszínén, a Papp László Sportarénában találkozott is Pavel Kolobkov orosz sportminiszterrel és Veronika Szkvorcova egészségügyi miniszterrel.

    Az MTI képei alapján az egészségügyi miniszterrel külön megbeszélést is folytatott.

  • A Flightradar alapján. Azt nem tudni, hogy Putyin ezen, vagy esetleg a hátrébb érkező következőn utazik. Az még nincs a magyar légtérben.

  • Eddig többek között a következő ellenzéki reakciók voltak Putyin érkezése miatt:

    • Az MSZP szerint az emberek problémáit nem lehet stadionokban megoldani, és szerintük az a kérdés, hogy miről akar megállapodni a magyarok feje felett Orbán Putyinnal.
    • Az Együtt szerint Orbán és Putyin miatt Magyarország elszigetelődik az Európai Unióban, és érthetetlennek tartják, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címmel tünteti ki az orosz elnököt.
    • A Demokratikus Koalíció szerint a Putyint fogadó magyar kormány bebizonyította, hogy nem Európát, hanem egy olyan „birodalmat választott, amelyik Magyarországot többször már elfoglalta" és egy autokrata rendszert épít ki.
    • A Liberálisok aggasztónak tartják, hogy Emmanuel Macron francia elnök és más, meghatározó nyugati vezetők elkerülik Magyarországot, miközben Putyin rövid időn belül másodszor érkezik. Szerintük a kormány szövetségeseket az illiberális despoták, kleptokraták között keres és talál.

    Halász János, a Fidesz frakciójának szóvivője egy más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a tiltakozó ellenzékiek biztos viccesek akarnak lenni, de amikor Magyarország érdekeiről van szó, akkor nem viccelődni kell, hanem komolyan oda kell állni az ügyek mellé. Szerinte a magyar emberek érdeke az, hogy kiegyensúlyozott és stabil kapcsolatok legyenek a nagyhatalmak, köztük Oroszország és Magyarország között.

  • Vlagyimir Putyin mellett Orbán Viktor a megnyitó napján, illetve a következő napokban megbeszélést folytat a dzsúdó-vébé mentén Magyarországra érkező Marius Vizerrel, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) elnökével, Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével és Kaltma Battulgával, a mongol cselgáncsszövetség elnökével, Mongólia államfőjével is, mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

  • Az orosz Dolgovának két meccset kell nyernie ehhez. A többi orosz már kiesett az első napon a dzsúdó-vébén.

  • Bő egy éve még talán elképzelhetetlen lett volna az az útvonal, amit Putyin gépe minden valószínűség szerint választott. Ukrajnát nem érinthetik az orosz gépek, így mindenképp kerülni kell. Moszkvából északról Lengyelországon át lett volna a legkézenfekvőbb repülni, Putyin azonban a jelek szerint a Fekete-tenger felől jön. Szocsiban van Putyin nyári rezidenciája, bár a gyaníthatóan az elnököt szállító gép nem is onnan, hanem a part mentén északabbra fekvő Norosszijszk felől jön, ahol az orosz haditengeri flotta egyik bázisa van.

    Itt is kerülni kell az ukrán légteret, viszont ezt Törökország révén az orosz gép minden további nélkül megteheti. Tavaly nyárig ez sem lett volna egyszerű, akkor ugyanis Ankara és Moszkva csúnyán összevesztek, miután a törökök – nemtetszésüket fejezve ki, hogy a Kreml áthúzta a törökök szíriai terveit – lelőttek egy orosz katonai gépet a szíriai-török határon. Nyáron azonban kibékültek, azóta újra nagy a stratégiai partnerség Törökországgal.

  • A hvg.hu szúrta ki a Flightradaron a Fekete-tenger felett elrepülő orosz légikonvojt, amivel minden bizonnyal Putyin is érkezik. Az egyik gép egy Tu-214PU, a másik Tu-214SUS típusú.

  • Az orosz válogatott kapitánya nem aprózta el, három aranyat remél csapatától a budapesti dzsúdó-vb-n – írta a Kommerszant. A legutóbbi világbajnokságon, 2015-ben be kellett érniük két ezüsttel és egy bronzzal, igaz, Ezio Gamba – az 1980-as moszkvai olimpián Olaszországnak cselgáncsban aranyat hozott olasz sportoló, aki tavaly óta orosz állampolgár is – az olimpián már eredményesebben szerepeltette csapatát, Rio de Janeiróból két aranyat és egy ezüstöt hoztak el.

    Gamba most a férfiaknál 66 és 81, a nőknél az 52 kilogrammos súlycsoportban vár győzelmet.

  • Sem Szabó Csaba legyőzője, az olasz Manzi, sem Csernoviczky Éva leszorítója, a kubai Munoz nem jutott tovább követlező meccsén, ezért a magyarok az első napon helyezetlenül zártak.

  • Putyin küldöttségének egyik gépe állítólag már leszállt. Viszont az orosz elnöknek minden bizonnyal hosszabb úton kellett érkeznie. Ukrajna ugyanis lezárta légterét az orosz gépek előtt, így Moszkvából Belaruszon, Lengyelországon és Szlovákián át lehet eljutni Budapestre.

    Az ukrán légtér lezárásával legutóbb júliusban az orosz kormányfőhelyettesnek gyűlt meg a baja, mert Moldovába és az oda tartozó, de orosz támogatással bő húsz éve önálló életet élő Dnyesztermenti Köztársaságba akart eljutni, ám Románia nem adott engedélyt arra, hogy az orosz kormányzati gép berepüljön a légterébe. 

    Dmitrij Rogozin így visszafordult és leszállási engedélyt kért Budapesttől, amit a magyar fél megtagadott. Rogozin dühösen reagált, szankciókkal fenyegetőzött, de aztán a dolognak nem lett folytatása. Akkori kérdéseinkre a magyar külügy azóta sem válaszolt. 

  • Putyin útja a liberalizmustól a Nyugat-ellenességig

    Ameddig pedig várjuk az orosz elnök gépét, bemutatjuk, hogyan lett Putyin a Nyugat barátjából a Nyugat ellensége. A 2000-es évek elején Bill Clinton, George Bush és Tony Blair is csupa szépet és jót mondott Oroszország elnökéről, aki egy időben a béke hírnökének és a világ legnépszerűbb politikusának számított. Putyin és a Nyugat kölcsönösen közeledett egymáshoz, de aztán 9/11, az iraki háború, egy szökött oligarcha és az Oroszország szomszédaiban lezajlott „színes” forradalmak mindent megváltoztattak.

  • Az Együttől Juhász Péter és Hajdu Nóra tart sajtótájékoztatót, elmondták, hogy azt tervezik, kifütyülik majd Putyin konvoját, jelentette kollégánk a helyszínről.

  • Magyarországon élő szíriaiak csinálták, Putyin, Orbán, Bassár el-Aszad és Ferenc pápa feje is feltűnt.

  • Vasárnap délben több mint hétszázan pontozták le a Debreceni Egyetemet Facebookon, azaz nyomtak egycsillagos értékelést az intézmény oldalán. A kommentelők szerint szégyen, hogy Putyinnak díszpolgári címet adományoz az egyetem, mivel úgy látják, hogy a felsőoktatási intézménynek politikától függetlennek kellene lennie. A Debreceni Egyetem szenátusa augusztus 18-án döntött Oroszország elnökének díszpolgári címéről.

    1980309 721007194586972 5659053920077028530 o
    Fotó: Molnár Zsolt
  • A 2011-ben világbajnoki, 2012-ben olimpiai bronzérmes Csernoviczky Éva a kubai Hurtado Munozzal vívta első meccsét a dzsúdóvébén, két perc után mindketten kaptak egy-egy intést, de akciót nem láttunk. Két és fél perc után eldobta Munoz a magyart, majd utána le is szorította, ezzel ipponnal győzött.

    „Jobban izgultam most, mint más versenyeken a hazai pálya miatt. Hiányzott belőlem a felszabadultság, a lazaság” - mondta az M4-nek Csernoviczky. A 18 éves kubai a francia Clement-nal találkozik a következő körben.

  • „A két lator közül az egyik ma hazánkba látogat, hogy felkeresse rablóbandájának narancsos csicskását. Mi ezzel az új dallal üdvözöljük. RUSZKIK HAZA!" – ezzel a szöveggel rakta ki a Facebookjára Putyinról és Trumpról szóló új számát a HézköznaPI CSAlódások.

  • A hvg.hu egyik munkatársa fotózott le egy diplomatarendszámos, összezúzott elejű BMW-t a Gyömrői út repülőtérre vezető oldalán. A rendszámon szereplő országkód a lap szerint Oroszországé, ezért gondolják, hogy Putyin kíséretéhez tartozhatott.

    Update: A 24.hu szerint az autó az egyiptomi nagykövetséghez tartozik.

  • Aki küzdhetett a dzsúdóvébén. Az olimpiát is megjárt olasz Elios Manzi volt az esélyesebb, aki aktívabban is kezdett, a négyperces rendes játékidőben kétszer is megintették a magyart. Mivel azonban értékelhető akció nem volt, jöhetett a hosszabbítás az aranypontért. Akkor a magyar rákapcsolt, kétszer is megintették az olaszt, ezzel egyenlített Szabó. A harmadik intést azonban a magyar kapta, ezzel veszített. Ha az olasz sokáig jut, magával viszi a vigaszágra Szabót.

  • Putyin dél körül érkezik Budapestre, és a Papp László Sportarénában találkozik és tárgyal Orbán Viktorral, mielőtt a mongol államfővel együtt megnézi a dzsúdó-vb megnyitóját, mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Magyar Időknek.