A jegyzőt küldte maga helyett az MTVA vezetője az ellenzéki politikusokhoz

Az MTVA székházában folytatódott a tüntetéssorozat

Vége
DSC 0931

A legfontosabbak

2018. december 17., 15:01
A Fidesz szerint Soros
2018. december 16., 21:38
Stummerék kimennek a tüntetőkhöz
2018. december 16., 20:50
Megérkezett a menet eleje
2018. december 16., 20:21
Több százan tüntettek Szegeden
2018. december 16., 18:47
Egyértelműen elindult a tömeg
2018. december 16., 18:41
Elindult a tömeg a Margit-híd felé
2018. december 16., 16:52
A Kossuth téren sok a rendőr
2018. december 16., 15:42
Elindult a tömeg
2018. december 16., 14:38
Szerda óta ez a negyedik
Index
2018.12.17. 07:32

Összefoglaló

Vasárnapról hétfőre virradóan 13 ellenzéki politikus a köztévé épületében éjszakázott, kora reggel óta a 4-es stúdió bejáratánál állnak, a ajtót biztonsági őrök védik.
Az előzmény: vasárnap délután három órára, a Hősök terérehirdették mega Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr elnevezésű tiltakozást.
Három után már több ezren gyűltek össze a Hősök terén, ahonnan átvonultak az Alkotmány utcába
Sok ezres tömeg érkezett meg, a színpadon beszédet mondtak ellenzéki képviselőnők, a szakszervezeti szövetség alelnöke, és diákok is
A beszédek után a tömeg először beözönlött a Kossuth térre, majd pedig elindulta a köztévé felé a Kunigunda útra
Jobbikosok egy csoportja egy időre blokkolta a Lánchidat, majd ők is az MTVA-hoz mentek
Szél Bernadett, Hadházy Ákos és több parlamenti képviselő bement, élőben akarják beolvasni követeléseiket.
Több vidéki városban is szerveztek tiltakozásokat vasárnap délutánra.
Szerda óta ez a negyedik demonstráció az aznap a parlamentbenbotrányos körülményekközött elfogadott túlóratörvény ellen.
Az ellenzék szerint a Fideszprovokátorokkal készüla tüntetésre. A belügy közleménytadott ki, amelyben a szervezőktől azt kéri, tartsák és tartassák be a jogszabályokat.
Hétfő délelőtt fizikai atrocitás történt az őrök és az ellenzéki képviselők között. Szél Bernadettet és Hadházy Ákost erőszakkal dobták ki a közmédiából, de fizikai inzultus érte a DK-s Varju Lászlót is.
A képviselők hiába kérték a rendőrség segítségét, a rendőrség nem segített nekik. Az MTVA is feljelentést tett a képviselők ellen.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már az őrök is megijedtek. "Ne csinálja, leesik!" - kérlelik Hadházyt, aki a lépcső külső részén mászik fel az emeletre. Ha megcsúszik, valóban métereket zuhanhat le. Szél kérleli az őröket, hogy engedjék átmenni a korláton, különben leesik. 

  • Lehet-e politikai hozadéka annak, hogy az ellenzéki politikusok petíciót akarnak felolvasni a köztévében? - kérdezi a műsorvezető Mráz-Ágoston Sámuelt, aki a válaszában azt mondja: a saját radikális szavazóinak igényét próbálják ezzel kielégíteni, de ez csak egy szűk kör. 

  • Annál jobban, mint ami most zajlik a köztévé műsorában, semmi nem mutatja meg jobban, mi is az a fake news gyár. A stúdióban a kormánypárti Nézőpont Intézettől Mráz Ágoston Sámuel beszél abban a témában, hogy - idézem - "Európa-szerte tüntetésekkel próbálják nyomás alá helyezni a bevándorlást ellenző kormányokat". A riporter szóba hozta, hogy ellenzéki képviselők vannak az épületben. Mráz szerint a migrációpárti politikai erők tüntetnek Budapesten is. 

  • Szél Bernadett szerint nem randalírozni jöttek, csak egy petíciót beolvasni és azt, hogy "a hírekben hírek legyenek". Emiatt beszélni akartak Papp Dániel vezérigazgatóval, aki megüzente nekik: nem ér rá. 

  • Ujhelyi István elmondta, hogy szóltak a rendőrségnek. Bejelentést tettek arról, hogy egy közintézményben részben fegyveres őrök parlamenti képviselők szabad mozgását akadályozzák. 

  • Hadházy Ákos szerint nagyon méltatlan a helyzet, hogy csak olyan emberekkel találkozhatnak a tévében, akik nem tehetnek semmiről, miközben a vezetőségnek csak annyit kellene tennie, hogy megengedi a petíció felolvasását. 

    Az épületben egyébként Ujhelyi István, Szanyi Tibor szocialista EP-képviselők és Hadházy Ákos, Ungár Péter, Varju László, Vadai Ágnes, Székely Sándor, Kunhalmi Ágnes, és Kepli Lajos, Varga-Damm Andrea tartózkodik.

  • Nem engedik az őrök, hogy szabadon mozogjanak egy közintézmény épületében az ellenzéki politikusok, noha az országgyűlési képviselők szerint erre a törvény lehetőséget adna nekik - hangsúlyozza Szél. Egy lépcsőnél őt és Kunhalmi Ágnest nem engedték fel, arra hivatkozva, hogy a lépcső csúszik. Eközben Szanyi Tibor a lépcső korlátján próbált átmászni. Szél szerint "teljesen elképesztő", hogy az őrök nem engedik őket tovább, ezzel megsértik a képviselői jogállásról szóló törvényt. Az ellenzékiek Papp Dániel vezérigazgatót akarják megkeresni az épületben. Kunhalminak közben a nagy káoszban nekivágták az ajtót, elesett, a térdét fájlalja. 

    • A köztévébe bejutott 13 ellenzéki politikus egy része az épület azon részében van, ahol a Kossuth rádió üzemel. Bent éjszakáztak. 
    • Az ellenzékiek egy másik csoportja a 4-es stúdiójához ment. A stúdió ajtaja be van zárva, se ki, se be nem lehet menni, de a köztévé reggeli műsorában ennek ellenére vannak vendégek. (Nem világos, hogy annál a stúdiónál várakoznak-e az ellenzékiek, ahol a műsort készítik vagy sem.) Mások mellett Szél Bernadett is élőben közvetítette az eseményeket. 
    • A stúdióhoz tucatnyi civil fegyveres és nem fegyveres biztonsági őrt vezényeltek, de az ellenzék kérése, hogy felelős vezetővel beszéljenek, eddig nem valósult meg.
    • Az ellenzékiek egy ötpontos listát készítettek, melyben szerepel többek között a túlóratörvény azonnali eltörlése, az Európai Ügyészség, kevesebb rendőri túlóra, független bíróságok, független közmédia követelése.
    • De az ellenzék a petícióját nem tudta eddig felolvasni a köztévében, sőt, a köztévé híradója arról sem számolt be, hogy milyen balhé a saját épületükön belül. 
  • Papp Dániel megbízott vezérigazgató azzal szerelte le Hadházy Ákost e-mailben, hogy túl sok a dolga, ezért nem tud találkozni az ellenzéki politikussal. Ha bármit kérdezni akar, kérdezze írásban - kérte Papp Hadházyt, aki megmutatta a neki írt e-mailt. Szél Bernadett a Facebookon megüzente Pappnak: nem mennek el onnan. 

    A köztévében eközben a NÉBIH karácsonyi ellenőrzése a téma 

  • Értelmezésünk szerint az MTVA törvénysértést követ el, hogy ellenzéki politikusokra fegyveres és nem fegyveres őröket küldenek és akadályozzák a szabad mozgásukban - indokolta Ujhelyi István, hogy miért hívnak rendőrt. 

  • Szél Bernadett elmondta, hogy Varju László, Szanyi Tibor, Ujhelyi István és jobbikosok is megérkeztek a stúdió elé. Szél arról is beszélt, hogy nagyon fáradtak, nem aludtak semmit. Az ellenzékiek nem értik, hogy a köztévében miért nem hír az, hogy ők ott vannak és petíciót akarnak felolvasni, miközben biztonsági őröket küldtek az ajtó elé.

    Eközben a köztévében sporthírek mennek.  

  • Megérkezett egy köztévés operatőr a stúdióhoz. Szélék megkérdezték tőle, hogy miért jött. Ő azt mondta, azt a feladatot kapta, hogy menjen oda. Nem sokkal később Szél angolul foglalta össze a nézőknek az eseményeket, azt, hogy mi történik. Miközben beszél, újabb ellenzéki képviselők érkeztek a stúdió elé. 

  • Folyamatosan érkeznek a C épület 4-es stúdiójához a fegyveres és fegyver nélküli biztonsági őrök.  Tucatnyian lehetnek. 

  • Arról hallgattak a hírben, hogy ellenzéki politikusok vannak a köztévé épületében és egy petíciót szeretnének bemondani. 

  • "Az őrök azért nem engedik be magukat, mert megzavarhatják a közmédia működését. Nem engedhetjük be önöket, ne erőszakoskodjanak!" - ezekkel a mondatokkal lépett oda az ellenzéki politikushoz egy köztévés alkalmazott. 

  • Bemutatkozott a köztévé. Az első hír az, hogy "Európa-szerte tüntetésekkel próbálják nyomás alá helyezni a bevándorlást ellenző kormányokat". A második hír a bevándorlásellenes brüsszeli tüntetésről szól, arról eddig nem számolt be a köztévé, hogy tegnap milyen tüntetés volt Budapesten. Ahogy arról sem, hogy az ajtó előtt ellenzékiek állnak. 

    Eközben a stúdió ajtaját biztonsági őrök állják el. 

  • Egyelőre azokat a témákat mutatják, amelyekről szó lesz a műsorban, de a tüntetésről nem számoltak be. 

  • Eddig az MTVA egyetlen felelős vezetőjével nem tudtak beszélni a tüntetők - hangsúlyozza Szél Bernadett. "Ezek arra is képtelenek, hogy egy 5 pontból álló követelést beolvassanak" - mondta a politikus. Szél, Hadházy, Kunhalmi és Bősz biztosan ott van, a többi ellenzéki az épület azon részében van, ahol a Kossuth rádiót üzemeltetik. Időközben biztonsági őröket küldtek a 4-es stúdióhoz, köztük egy fegyveres őrt.   

  • Az ellenzéki politikusok már a stúdió ajtajában vannak, legalábbis Szél Bernadett és Hadházy Ákos. Nem tudnak bemenni, mert az ajtót bezárták, Szél Bernadett szerint az ott dolgozók bent ragadhattak. Közben összefutottak Kovács Kokó Istvánnal, akit megkértek, hogy mondja be a petíciójukat, de Kokó azzal hárított, hogy ő sportriporter az M4-en. Egy biztonsági őrt próbál kérdezni Szél, hogy kivel tudnának beszélni a követeléseikről, de az őr (ahogy a többi őr is) nem beszél. 

    Időközben Kunhalmi Ágnes is megérkezett az ajtóhoz, aki még zihál. "Kicsit dulakodtunk az őrökkel" - mondta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy végül sikerült kislisszolnia. Aztán Bősz Anett is megérkezett az ajtóhoz, ő is arról számolt be, hogy "némi dulakodás" után jutott oda. 

  • "Már egészen közel kerültünk a stúdiókhoz. Perpillanat - bár elvágták tőlünk a személyes tárgyaink útját és néhány képviselőtársunkat - jobban állunk, mint eddig: a sminkszobában várakozunk a reggeli műsorokra" - írta néhány perce Szél Bernadett a Facebookon.

  • És éppen fidelitásosok beszélnek arról a stúdióban, hogy keresztények tucatjait gyilkolják meg a világban.  

  • Nemrég posztolt a Facebookon Szél Bernadett az MTVA épületéből.

  • Szél Bernadett legújabb élőjéből az nem derült ki, hogy Vona Gábor ott van-e az épület előtt, a képviselők továbbra is a sminkszobában. Szél külön hangsúlyozta, hogy a Momentum csak azért nincs bent velük, mert ők nem parlamenti párt, ezért őket nem kellett beengedniük, ellentétben velük, országgyűlési képviselőkkel.

  • Szél Bernadett Facebook-élőjében azt írták kommentelők, hogy az MTVA-székháznál megjelent Vona Gábor volt Jobbik-elnök is, Szanyi Tibor kiment utánanézni ennek.

  • Ujhelyi István és Szanyi Tibor EP-képviselők is megérkeztek az MTVA-székházba. Ungár Péter LMP-s képviselő is ott van már a helyszínen.

    Közben viszont az ellenzéki képviselőket kizárták abból a teremből, ahol korábban lepakoltak, és megbeszéléseket folytattak. Varju Lászlónak a gyógyszere is bent maradt. Egyelőre nem tudták megtudni a biztonságiaktól, hogy mikor kaphatják vissza a személyes tárgyaikat.

    Vadai Ágnes kiment két óra előtt valamivel az épületből, hogy bejelentést tegyen a rendőröknek, de ezután nehezen tudott csak visszajutni.

    A képviselők alapvetően a sminkszobában ültek le azóta.

  • Boldog Karácsonyt, miniszterelnök úr! - élőben közvetítettük a kormányellenes tüntetést (2. rész)
  • Tudósítónk szerint többen teát, csokit, plédeket, pizzát hoztak a székháznál maradt tüntetőknek.

    • Vasárnap az elmúlt egy hét legnagyobb tüntetését tartották Budapesten, amin sok ezren vettek részt, a Hősök teréről végül az MTVA-székházhoz jutottak el a tiltakozók
    • Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr címen hirdettek meg tiltakozást délután három órára a Hősök terére
    • Sok ezer ember vonult át a Hősök teréről az Alkotmány utca végében felállított színpadhoz
    • Ott az összes ellenzéki pártból beszédet mondtak képviselőnők, de felszólalt a szakszervezeti szövetség alelnöke, a hallgatói szakszervezet, egy lemondott bíró, és Beer Miklós katolikus püspök is üzent
    • A beszédek után a tömeg a Kossuth térről átvonult az MTVA székházához a Kunigunda útjára, egy jobbikos csoport pedig egy kis időre a Lánchidat is blokkolta
    • Az MTVA székházánál tizenegy parlamenti képviselő, köztük Szél Bernadett és Hadházy Ákos is bement az épületbe, hogy beolvastassa azt a petíciót, amit kiosztottak a tömegben is
    • Az öt pont között szerepel „a rabszolgatörvény azonnali visszavonása, kevesebb rendőri túlóra, független bíróságok, az Európai Ügyészség és a független közmédia"
    • Nem sikerült beolvasniuk a petíciót, csak egy biztonsági főnökkel tudtak beszélni
    • Kint többször feszült lett a helyzet, a tömeg nekinyomult a rendőrsorfalnak, egyszer pedig nagy mennyiségű könnygázt vetettek be a rendőrök. A képviselők viszont többször is kijöttek, és nyugalomra intették az embereket. Komoly atrocitás nem történt
    • Az MTVA székházában egy kamerát bekapcsoltak, amibe Hadházy Ákos elmondta az 5 pontos petíciót. Arról egyelőre semmit nem tudni, hogy ez adásba kerül-e, és mikor. Az ellenzéki politikusok azt mondták, reggelig az épületben maradnak, hogy ha a felvétel nem kerül adásba, akkor a reggeli élő műsorban mondhassák el a követeléseket
    • Még éjfélkor is több százan maradtak a Kunigunda útján, az épületben bent éjszakázó képviselők pedig azt ígérték, hogy a hétfőn is folytatódnak a tüntetések
    • Több vidéki városban is szerveztek tiltakozásokat vasárnap délutánra, ezeken is több százan vettek részt
    • Szerda óta ez a negyedik demonstráció volt az aznap a parlamentben botrányos körülmények között elfogadott túlóratörvény, a közigazgatási bíróságok ellen, és a szabad oktatás mellett
  • Minden magyar – legyen az ellenzéki vagy kormánypárti felfogású – érdeke például a sajtószabadság, ezért is küzdenek azok a képviselők, akik az MTVA-székházban töltik az éjszakát, mondta Kunhalmi Ágnes, mielőtt visszament volna az épületbe. Szél Bernadett vette tőle vissza a szót.

  • És megpróbálják megtudni, mi lett a felvétel sorsa. Nyilvánvaló vicc és packázás velük, hogy egyetlen illetékessel se tudnak beszélni órák óta, mondja Szabó Tímea.