Összefoglaló

Percről percre A Momentummal ezren sorra járták a Fidesz-média székházait, az MTVA-nál vetítés szórakoztatta a tömeget

A vasárnapi tüntetés után hétfőre virradóan 13 ellenzéki politikus a köztévé épületében éjszakázott, ahol azt akarták elérni, hogy beolvashassák az ötpontos petíciójukat
Fizikai atrocitás is történt az őrök és az ellenzéki képviselők között. Szél Bernadettet és Hadházy Ákost erőszakkal dobták ki a közmédiából, de fizikai inzultus érte a DK-s Varju Lászlót, és Vadai Ágnest is
A képviselők hiába kérték a rendőrség segítségét, a rendőrség nem segített nekik. Az MTVA is feljelentést tett a képviselők ellen
Varju László a földre került, ezért rendőrt és mentőt hívtak hozzá. Kivitték a mentősök
Több képviselő még bent maradt az épületben, a többieket, köztük Szélt és Hadházyt nem engedték vissza
Este hattól újabb tüntetést hirdettek meg az MTVA székházához
Ezen Szél és Fekete-Győr Momentum-elnök felolvasta az öt pontot, a szakszervezeti alelnök pedig sztrájkra szólított fel, ha Áder aláírja a túlóratörvényt
Hadházy azt mondta, minden vidéken dől el, pénteken ott is tüntetésekre szólított fel
Este 8 után nem sokkal beszédet mondott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is, aki szerint Budapesten már megbukott a hatalom, de az üzenetet vidékre is lek ell vinni
A székházban maradt képviselők 8 után nem sokkal kijöttek az épületből, csatlakozva a tüntetőkhöz
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szerkesztőségi szoba mellett teperték le hatan több mint negyed órával ezelőtt, azóta a földön van a DK képviselője. Nagyjából rendben van, de nem engedik szabadon. Tordaiék szerint ez kimeríti a kényszerítés bűncselekményét, ezért hívták is a rendőrséget, akik azt ígérték, kiszállnak a helyszínre.

    Jelenleg azt ellenőrzi, van-e nyitott ajtó vagy kapu az MTVA-székházban, ahol egyáltalán bejuthatnak a rendőrök, ha megérkeznek.

  • Összekulcsolt kézzel fekszenek a földön a biztonsági őrök előtt, mert állítólag történt valami Varju Lászlóval. A bentiek azt mondák, fizikai atrocitás érte, ami után földre került az országgyűlési képviselő. Tordai Bence rendőrt és Molnár Csaba mentőt hívott hozzá. A földön Jakab Péter, Bősz Anett, Gréczy Zsolt, Bangóné Borbély Ildikó, Niedermüller Péter fekszenek. 

  • Az Országos Rendőr-főkapitányságon kért tájékoztatást az MTVA-ban történtekről Mirkóczki Ádám, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke, valamint Demeter Márta és Keresztes Lóránt, az LMP társelnökei az MTVA-székházban az ellenzéki országgyűlési képviselőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt, áll a Jobbik közleményében.

  • Nem tudják, hogy mi történt a DK képviselőjével, akit a lezárt emelet miatt korlátoznak a szabadságában, és nem engedik sem lejutni, sem pedig társait feljutni, hogy megnézzék, mi lett vele azután, hogy földre teperték.

  • A magyarországi tüntetések  számos külföldi lap ingerküszöbét elérték.  A vasárnapi ellenzéki demonstrációról , illetve az azt követé tévészékházas eseményekről is beszámolt több hírügynökség, így az amerikai, a brit, a francia és a német sajtó. Itt olvashatja a nemzetközi lapszemlénket.

  • Elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe – jelentette Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn délelőtt.

    HIDVÉGHI SZERINT VASÁRNAP ÉJJEL ELLENZÉKI POLITIKUSOK BEHATOLTAK AZ MTVA SZÉKHÁZÁBA AZZAL AZ ÜRÜGGYEL, HOGY INFORMÁCIÓT SZERETNÉNEK KÉRNI, OTT AZTÁN HAMIS TŰZRIADÓT IDÉZTEK ELŐ, A TELEVÍZIÓ MUNKATÁRSAIRA AGRESSZÍVEN RÁTÁMADTAK, BE AKARTAK AVATKOZNI A SZERKESZTŐSÉG MUNKÁJÁBA.

    A Fidesz kommunikációs igazgatója ezt a képviselői hatalommal és jogosítványokkal való agresszív visszaélésnek nevezte, hangsúlyozva: az országgyűlési képviselői jogkör nem azt jelenti, hogy erőszakosan megzavarják egy közüzem működését. A Fidesz-KDNP elfogadhatatlannak tartja ezt a viselkedést.

    Szerinte ezek jól ismert módszerek, "ezek a bevándorláspárti Soros-hálózat módszerei", így akarják megfélemlíteni azokat, akik nem értenek egyet velük – mondta Hidvéghi Balázs.

  • Újfajta ellenzéki magatartást láthatunk egy hete, amelynek nem okoz gondot a kezdeményezés, az összefogás és a szimbolikus politizálás sem. Egy hét alatt alapvetően változott meg az ellenzék hozzáállása Orbán Viktor rendszeréhez. Öt pontban foglaltuk össze az újdonságokat.

  • Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők is azok között az ellenzéki politikusok között voltak, akik bementek az MTVA épületébe, hogy felolvassák a petíciójukat. Az MTVA biztonsági embereinek egy idő után elegük lett a két politikusból:

    Szél Bernadettéket kidobják a közmédiából
  • Az MTVa székházába bevonuló képviselők ezt az öt pontot akarták beolvasni/beolvastatni:

    • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;
    • kevesebb rendőri túlórát;
    • független bíróságokat;
    • Európai Ügyészséget;
    • független közmédiát.

    Az első három pontról a múlt szerdán szavazott az Országgyűlés botrányos körülmények között. A túlórázást szabályozó jogszabály jelentősen kitágítja a munkaadók lehetőségeit, hogy mikor és mennyiszer túlóráztassák beosztottjaikat, illetve a kompenzálás is a munkaadót hozza kedvező helyzetbe.

    A közigazgatási bíróságok létrehozása számos esetben veszi ki az ítélkezést a bíróságok kezéből, és kvázi a kormány által helyzetbe hozott bírók kezébe adja a bíráskodást bizonyos esetekben.

    Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást a kormánypártok akadályozták meg, eközben az ellenzéki pártok országos népszavazást készítenek elő a kérdésről, jelenleg aláírásokat gyűjtenek.

    A közmédia függetlenségét azért követelik, mert szerintük a kormány teljesen megszállta és szócsőként működteti az MTVA-t.

  • Szerda óta ez már az ötödik demonstráció az aznap a parlamentben botrányos körülmények között elfogadott túlóratörvény ellen.
    Vasárnapról hétfőre virradóan 13 ellenzéki politikus a köztévé épületében éjszakázott, többen azóta is a székházban vannak.
    Az előzmény: vasárnap délután három órára, a Hősök terére hirdették meg a "Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr" elnevezésű tiltakozást.
    Vasárnap három után már több ezren gyűltek össze a Hősök terén, ahonnan átvonultak az Alkotmány utcába.
    Sok ezres tömeg érkezett meg, a színpadon beszédet mondtak ellenzéki képviselőnők, a szakszervezeti szövetség alelnöke, és diákok is.
    A beszédek után a tömeg először beözönlött a Kossuth térre, majd pedig elindultak a köztévé felé a Kunigunda útjára
    Jobbikosok egy csoportja egy időre blokkolta a Lánchidat, majd ők is az MTVA-hoz mentek.
    Szél Bernadett, Hadházy Ákos és több parlamenti képviselő bement, élőben akarják beolvasni követeléseiket.
    Hétfő délelőtt fizikai atrocitás történt az őrök és az ellenzéki képviselők között. Szél Bernadettet és Hadházy Ákost erőszakkal dobták ki a közmédiából, de fizikai inzultus érte a DK-s Varju Lászlót is.
    A képviselők hiába kérték a rendőrség segítségét, a rendőrség nem segített nekik. Az MTVA feljelentést tett a képviselők ellen.
    Az MTVA vezetője nem akart beszélni a képviselőkkel, birtokvédelmet kért az óbudai jegyzőtől.
    Több vidéki városban is szerveztek tiltakozásokat vasárnap.