Vilma
3 °C
13 °C

Borkai kedden távozhat a Fideszből

DSZZS20180219015
2019.10.14. 18:20 Módosítva: 2019.10.14. 21:14

A külföldön tartózkodó Orbán Viktor kérésére Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta Borkai Zsoltot, a botrányba keveredett, ám vasárnap újraválasztott győri polgármestert, írja a kormánypárti belügyekben többnyire jól értesült Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, Borkai Zsolt holnap bejelenti, hogy kilép a Fideszből.

Kósa Lajos az ATV-ben hétfő kora este megerősítette a találkozó megtörténtét, melyen állítása szerint ő maga is részt vett, de részleteket nem árult el. Hollik István kormányszóvivő kevésbé volt óvatos. A Hír TV esti műsorában megerősítette, hogy Borkai kilép a Fideszből, de azt is hozzátette, hogy polgármester marad. Utóbbit azzal indokolta, hogy mégiscsak így döntöttek a győriek. A kilépésre szerinte azért van szükség, hogy „a Fidesz–KDNP megőrizze morális integritását”.

A kormányszóvivő tehát megelőlegezte Borkai Zsolt holnapi mondandóját, lényegében kijelölve a frissen újraválasztott győri polgármester valódi mozgásterét. Borkai Zsolt kedden 11 órára hirdetett sajtótájékoztatót a győri városházára.

Pár nappal ezelőtt egyébként Borkai már meghirdetett egy rendkívüli sajtótájékoztatót, de azt körülbelül egy órával később váratlanul lefújták. És a Magyar Nemzet oldalán is megjelent már egy olyan, szerző nélküli véleménycikk, amely a győri polgármester lemondását követelte. A kemény hangvételű írás szerint Borkainak már le kellett volna mondania, mert a szexuális és korrupciós botránya kellemetlen helyzetbe hozta a Fideszt. Azonban ezt a cikket megjelenése után nem sokkal eltüntették az oldalról.

Ha kedden Borkai tényleg lemond, az egyben azt is jelenti, hogy a szexvideós botrányt Orbán Viktor mégsem hagyta következmény nélkül. Az ominózus felvételeken egyébként a harminc éve házasságban élő Borkai egy nála jóval fiatalabb, feltételezések szerint prostituált nővel létesít szexuális aktust. A keresztény-konzervatív párt kommunikációja nem volt egységes a botrányt illetően, Novák Katalin, a párt alelnöke arról beszélt, hogy nem volt példaértékű, amit a győri polgármester tett, de szerinte nem kéne ezért kizárni a pártból. Tarlós István többször hangsúlyozta a választások előtt, hogy Borkainak le kéne mondania. Gulyás Gergely viszont azt mondta: bár erkölcsi szempontból elítélendőnek tartja a győri polgármester viselkedését, szerinte a sajtó helytelenül teszi, hogy kiemelten foglalkozik az esettel, mert az nem tartozik a nyilvánosságra. Hozzátette azt is, hogy 

a kormánynak semmilyen feladata nincs az ügyben, mert semmi köze nincs hozzá.

És a teológus végzettségű, KDNP-s Harrach Péter, is csak annyit reagált: „magánügy”.

Az önkormányzati választások kampányának finisében Borkai Zsolt fideszes győri polgármestert vette célba egy névtelen szerző által írt blog. Az ördög ügyvédje címen futó blogban a magára ügyvédként hivatkozó ismeretlen súlyos állításokat fogalmazott meg Borkaival és egy vele baráti viszonyban álló ismert helyi ügyvéddel, Rákosfalvy Zoltánnal kapcsolatban, korrupcióval és más bűncselekményekkel vádolva őket, konkrét bizonyítékok nélkül. A botrány minden bizonnyal hozzájárult a kormánypárt vártnál sokkal gyengébb választási szerepléséhez.

A Borkai-ügyről szóló cikkeink itt találhatók.

(Borítókép: Borkai Zsolt. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)