Orvosi eszközök érkeztek Kínából Magyarországra

Vége
DSZZS20200323020
Iván-Nagy Szilvia
Bozzay Balázs
2020.03.23. 09:13

Összefoglaló

Hétfőn 36 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, további egy fő pedig elhunyt a fertőzés következtében.
Megérkezett az első, orvosi eszközöket szállító gép Kínából, a védőfelszereléseket elsősorban egészségügyi dolgozók kapják majd meg.
Washington katasztrófa sújtotta terület lett, Szaúd-Arábiában és Új-Zélandon pedig kijárási tilalmat rendelnek el.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Részleges kijárási tilalom bevezetését jelentette be az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében hétfőre virradóra Szaúd-Arábia és Új-Zéland kormánya is. 

    Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök arról számolt be, hogy országában a következő 48 órában elrendelik a legmagasabb szintű készültséget, keddtől bezárják az iskolákat, felfüggesztik majd a nem nélkülözhetetlen szolgáltatásokat, nem fognak például kinyitni a bárok, a kávézók, az éttermek és a mozik, a szupermarketek, a gyógyszertárak viszont igen. „Új-Zéland felkészül az elszigetelődésre" – fogalmazott.

    Abdel-Azíz Szalmán szaúd-arábiai király közölte, hogy hétfőtől kijárási tilalmat léptetnek életbe este 7 óra és reggel 6 óra között, kezdetben három hétre. Rijád pénteken felfüggesztette a hazai és a nemzetközi repülőjáratokat, leállította tovább a busz- és taxiközlekedést.

  • A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap titkosított kormányzati dokumentumok alapján arról számolt be, hogy február végéig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet azonosítottak Kínában, akiket nem számoltak bele az összesített esetszámba, írja az MTI. A tünetmentes fertőzötteket, akiknek a járvány terjedésében betöltött szerepe máig tisztázatlan, Kínában ugyanakkor szintén karanténba helyezték, és orvosi megfigyelés alatt tartották, írták.

    Kapcsolódó

    Kínában 43 ezer tünetmentes, a statisztikákból kimaradó fertőzöttet is azonosíthattak

    Titkos kormányzati forrásokra hivatkozva írta egy hongkongi lap. Ők is karanténban voltak. Az átfogó tesztelés segíthetett a megfékezésben.

    A kínai kormányzat február 7-én módosította úgy a fertőzöttek nyilvántartására vonatkozó irányelveket, hogy a tünetmentes eseteket nem adják hozzá az összesítéshez, de ezt követően is elvégezték a vírustesztet mindazoknál, akik kapcsolatba kerültek igazolt fertőzöttel.

  • Három amerikai szövetségi államban, New Yorkban, Kaliforniában és Washingtonban több mobilkórházat állítanak fel, és immáron az utóbbi is katasztrófa sújtotta területnek számít - jelentette be Donald Trump az új típusú koronavírus-járvány megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport vasárnapi sajtótájékoztatóján az MTI összefoglalója szerint. Vasárnap mi is hosszabban írtunk az USA helyzetéről, itt olvashatják.

  • A miniszterelnök is részt vesz hétfőn az operatív törzs online sajtótájékoztatóján, amit az eddigiektől eltérően korán, délelőtt 11 órakor kezdődik.

  • Megszűnik a felújítás miatt érvényben lévő korlátozás az M1-es autópályán, mert április 15-ig felfüggesztik a helyreállítási munkákat a zavartalan áruszállítás és a koronavírus-járvány miatt kijelölt nemzetközi tranzitfolyosó biztosításáért, közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel. Az eddig elvégzett beavatkozásokat még befejezik, hétfőn és kedden visszabontják a kiépített terelést, utána viszont az országhatár és Budapest között mindkét irányban korlátozás nélkül lehet közlekedni

  • Újabb 36 embernél igazolták az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 167-re nőtt hazánkban a regisztrált fertőzöttek száma. A járvány áldozatainak száma eggyel emelkedett, így már 7 halott van.

    Kapcsolódó

    Újabb 36 koronavírus-fertőzött van Magyarországon

    Az igazolt fertőzések száma így 167-re nőtt. A kormányzati tájékoztató oldal szerint újabb fertőzött halt meg, ő a járvány hetedik áldozata.

  • Felmérte a kormányközeli Nézőpont Intézet, hogy mit szól a lakosság a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekhez, és azt találták, hogy a magyarok 94 százaléka támogatja, hogy a parlament meghosszabbítsa az új koronavírus-járvány miatt március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet. A legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatás eredményét az MTI-vel közölték.

    Hétfőn tárgyalja az Országgyűlés a veszélyhelyzet és ezzel a rendkívüli jogrend meghosszabbítását. A magyarok 94 százaléka szerint továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet Magyarországon, amely rendkívüli jogrendet vezetett be – mindössze 4 százalék ellenezte ezt.

    A magukat kormánykritikusnak mondók 87 százaléka is a folytatásra szavazna, és minden korcsoportban magasabb a veszélyhelyzet fenntartásának támogatása, mint 92 százalék – ismertették.

  • Hétfőn, a kora reggeli órákban sikeresen megérkeztek a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszelések Budapestre.

    AZ ORVOSI ESZKÖZÖKET SZÁLLÍTÓ REPÜLŐGÉP A FEDÉLZETÉN 30 050 DARAB VÉDŐRUHÁVAL ÉS 82 000 DARAB ORVOSI MASZKKAL ÉRKEZETT A FŐVÁROSBA.

    A mostani beszerzést az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízása alapján a Semmelweis Egyetem folytatta le. A közeljövőben újabb orvosi eszközöket tartalmazó szállítmány érkezik Magyarországra.

    A BEÉRKEZETT KÉSZLETEKET ELSŐSORBAN AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK FOGJÁK MEGKAPNI.

  • Jó reggelt kívánunk, ha tegnap délután, esetleg már a hétvégén mellőzte a koronavírusos híreket, akkor ajánljuk vasárnapi összefoglalónkat, ami itt érhető el, lényegesebb elemeit pedig máris ismertetjük: 

    • Házi karanténba vonul Angela Merkel német kancellár, mert koronavírus-fertőzést mutattak ki egy orvosánál.
    • Az ellenzéki pártok nem szavazzák meg a felhatalmazási törvényt.
    • A legfrissebb adatok szerint az USA-ban már több mint négyszázan veszítették életüket a koronavírus-járványban. Vasárnap 8149 új esetet regisztráltak, így az összes fertőzött száma nagyjából harminc százalékkal 32 356-ra nőtt. Csak New York államban több fertőzött van, mint Iránban vagy Franciaországban.
    • Skóciában erővel kellett bezárni néhány kocsmát, Londonban rendőrök vihetik el a túlzottan egymás mellé bújókat. A legsúlyosabb betegeknek fenntartott kórházi ágyak 12 százalékát már most a koronavírusosok foglalják le Nagy-Britanniában.
    • Tóth József, Polgár város polgármestere meglépte azt, amit senki nem akart/mert eddig az országban, és a kb. 9000 fős település lakossága számára részleges kijárási tilalmat rendelt el.
    • A 68 éves Harvey Weinstein is megfertőződött a koronavírussal a Rikers-szigeti börtönben, ahonnan az NBC News 40 esetet is jelentett.
    • A francia parlament vasárnap este elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, melynek értelmében két hónapos egészségügyi rendkívüli állapotot lehet kihirdetni a koronavírus-járvány idejére.
    • Donald Trump amerikai elnök a Twitteren jelentette be, hogy engedélyt adott a Fordnak, a General Motorsnak és a Teslának hogy lélegeztetőket gyárthassanak.