Kilép a Jobbikból Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

2020.06.02. 15:58

"Meghozott egy közös megegyezésen alapuló döntést a Jobbik Magyarországért Mozgalom és Eger polgármestere: Mirkóczki Ádám elhagyja a pártot", közölte a két fél. A közös közlemény szerint

semmilyen nézeteltérés, semmilyen konfliktus nem áll ennek a hátterében, és Mirkóczki Ádám döntésének egyáltalán nincs köze az utóbbi időben a párt körül zajló eseményekhez.

"Kiemeljük, hogy nem politikai döntés született sem a Jobbik, sem pedig Mirkóczki Ádám részéről: a polgármester csak és kizárólag az Eger városáért érzett felelősségtudata miatt hagy fel a pártpolitikával. Mirkóczki Ádámnak semmilyen konfliktusa nincs és nem is volt a párt mostani elnökségével, és egyetért a Jobbik irányvonalával is", áll a közleményben.

A Jobbik magyar néppárt az emberekért dolgozó, felelősségteljes közösségként támogatja Mirkóczki Ádámot a városvezetői munkájában, és ugyanezt a hozzáállást várja el más pártok vezetőitől is

– folytatja a közlemény, amely szerint a Jobbik köszöni Mirkóczki Ádámnak a munkáját. 

Mirkóczki Ádám tavaly őszig a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője volt, ekkor választották meg Eger polgármesterévé, így távozott az Országgyűlésből. Mirkóczki ugyanakkor 2019 januárjától semmilyen pozíciót nem töltött már be a Jobbikban, kizárólag Egerrel foglalkozott, októbertől a város megválasztott polgármestere.

Mirkóczki korábban azIndex Kibeszélő vendége is volt, és beszélt például a Jobbik megmaradásának és jövőjének alternatíváiról is. 

Mint arról beszámoltunk, múlt szerdán délután először Sneider Tamás, a Jobbik korábbi elnöke jelentette be, hogy lemond parlamenti alelnöki tisztségéről és kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából, majd néhány perccel később a Jobbik frakciójából való kilépésről posztolt Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely parlamenti képviselő is. A párt elnöke este töltött fel egy rövid videót, amiben reagált.

A Jobbik 2018-ban több mint egymillió szavazattal, listán 19 százalékot elérve a második helyen végzett az országgyűlési választáson, és 26 képviselőt küldhetett a Házba. Közülük aztán a pártban lezajlott tisztújítás után kizárták a frakcióból a tisztújításon Sneider Tamással szemben Toroczkai Lászlót támogató Dúró Dórát, majd. Később távozott a képviselőcsoportból Fülöp Erik, Apáti István, illetve Volner János.

Hegedűs Lórántné és Szávay István visszaadta a mandátumát, utóbbi később ki is lépett a pártból. A Szávay helyére került Bencsik Jánosfebruárban távozott a frakcióból, az egészen abszurd bűnügybe keveredett Staudt Gábor pedig lemondott a mandátumáról.

Jakab Péter elnöki székbe kerülése után folytatódott a Jobbik-frakció szétesése; a már említett Bencsik János volt budapesti Jobbik-elnök, majdBana Tiboregykori Vas megyei elnök lépett ki a pártból.  • Hírek
  • Megtakarítás