2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Az ügyészség elfogadta az ítéletet Kaleta Gábor ügyében

2020.07.06. 15:23

Elfogadta a bíróság döntését a Fővárosi Főügyészség Kaleta Gábor volt perui nagykövet ügyében, így, ha az ellen Kaleta sem fellebbez, az ítélet egy év (két év hat hónapra) felfüggesztett börtönbüntetést, valamint 540 ezer forint pénzbüntetést jelent.

Kaleta Gábor volt perui nagykövet pedofilügyét az Index robbantotta ki még februárban. Lapunk írta meg elsőként, hogy a volt perui nagykövetet teljes titokban hozták haza, és azt sem verték nagy dobra, hogy eljárás indult ellene. Az akció egyes részletei pedig titkosak.

A Blikknek a Fővárosi Főügyészség képviseletében Gasz Péter szóvivőt helyettesítő ügyész azt mondta, hogy végrehajtandó szabadságvesztést és közügyektől eltiltást indítványoztak abban az esetben, ha Kaleta nem mond le a tárgyalás jogáról, illetve az előkészítő ülésen nem tesz beismerő vallomást. A felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását pedig akkor látták indokoltnak, ha az előkészítő ülésen a bíróság előtt beismeri a történteket, és lemond a tárgyalási jogáról.

A járványhelyzet miatt Kaletát még májusban tárgyalás nélkül ítélték egy év szabadságvesztésre két és fél évre felfüggesztve, illetve félmillió forintos pénzbüntetést is kiszabtak rá. Ezt azonban az ügyészség beismerés hiányában nem tartotta elég szigorúnak, ezért a tárgyalás megtartását kérte.

Mindkét büntetési indítvány lényegileg megfelelt a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén működő bíróságok büntetéskiszabási gyakorlatának

– jelentette ki a szóvivőt helyettesítő ügyész a Blikknek.

Kaleta ügyvédje, Mester Csaba az Indexnek azt mondta, nem nyilatkozhat a sajtónak, és védence sem kíván válaszolni a kérdésekre.