Fekete-Győr András lett a Momentum miniszterelnök-jelöltje

2021.02.21. 14:45

Pontot kell tenni az ellopott, elcsalt rendszerváltás végére, európai jövőre van szükség, az új Magyarországhoz azonban új arcok kellenek, mert a mai politikai elit súlyosan visszaélt a lehetőségekkel, és az ő bűnük, hogy félresikerült az elmúlt három évtized – többek között ezeket mondta Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje a párt Facebook-oldalán követhető online eseményén.

Fekete-Győr arról is beszélt, tudja, hogy a változáshoz nem elég azt mondani, hogy „Orbán takarodj!”.

Pontosan meg kell mondanunk, hogy milyen lesz ez az új Magyarország. Ha egyetlen szóban kellene összefoglalnom: nyugati. Mert nem véletlen, hogy sok százezer magyar nem Nyizsnyij Novgorodba, hanem Berlinbe, nem Csunkingba, hanem Londonba megy, ha jobb munkát, szabad légkört, megbecsülést szeretne. Nem orosz, hanem finn oktatást akarunk. Nem kínai, hanem európai szabadságot akarunk. Nem korrupciót, hanem tiszta közéletet akarunk. A mi mintáink nem keletről jönnek. Nehogy már a honfoglaló magyarok útját visszafelé tegyük meg

– fogalmazott.

Az „új Magyarország” érdekében dolgozó politikus közvetlen csapatát alkotja Donáth Anna és Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselői, továbbá Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők, akiket egyébként nemrégiben a Momentum jelöltjeiként jelentettek be.

Mind a négyen Fekete-Győr András képességeit méltatták, és őt ajánlották ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek. Hangsúlyozták, hogy új politikai generációra, új gondolatokra van szükség.

A Momentum Új Magyarország tervének pontjai:

  • „El fogjuk számoltatni a NER bűnöseit. Kész tervünk van arra, hogyan fogjuk jogállami eszközökkel, gyorsan és hatékonyan elszámoltatni a felelősöket, visszaszerezni Magyarországot és megakadályozni az ellopott vagyonok és a bűnözők kimenekítését.”
  • „Finn mintára megreformáljuk az oktatást, megszüntetjük a KLIK-et.”
  • „Brit és osztrák mintára megreformáljuk az egészségügyet, hogy a befizetett járulékért tisztességes, magas színvonalú ellátás járjon, mindenkinek.”
  • „Magyarországot tesszük Közép-Európa legzöldebb országává. Paks 2 szerződéseit felmondjuk, a szélerőműveknek zöld utat adunk, évente 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését vállaljuk. 2035-től pedig kizárólag elektromos autókat engedünk forgalomba hozni Magyarországon.”
  • „Elérhetővé tesszük a 4 napos munkahetet 2030-ig, mert a magyar ma túl sokat dolgozik, és túl korán hal meg. Célunk, hogy heti 32 óra munkával is lehessen annyit keresni, amiből tisztességesen meg lehet élni.”
  • „Magyarország-részvényt kap minden magyar. A norvég mintához hasonlóan tulajdonossá teszünk minden magyar embert az állami tulajdonú cégekben, így mindenki részesülhet ezek profitjából osztalék formájában.”
  • „Bevezetjük az eurót, mert euró nélkül sosem leszünk a nyugat része.”
  • „Bevezetjük a bármikor felhasználható, rugalmas nyugdíjat, így 35 év felett bármikor felvehetjük az egyéni nyugdíjszámlánkon lévő összeg egy bizonyos százalékát, ha például elmennénk fél évre pihenni vagy tanulni vagy valamilyen váratlan dolog történik az életünkben.”
  • „Nekünk minden család számít. Ki kell mondanunk: teljesen mindegy, hogy egy vagy két szülő, hogy apa és anya, vagy két apa vagy két anya neveli a gyerekeit. A család az akkor is család.”

Gyűlnek az ellenzéki versenytársak

Az ellenzéki együttműködés pártjai (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közül először a Jobbik elnöke, Jakab Péter jelentette be, hogy megméretteti magát a miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

Az ellenzéki együttműködést támogató Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Márki-Zay Péter korábban szintén jelezte, hogy kész elindulni a miniszterelnök-jelöltségért.

Az esélyesebb aspiránsok közé szokás még sorolni Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjét és Karácsony Gergely főpolgármestert is.

A DK még nem jelentette be, hogy kit ajánl/támogat miniszterelnök-jelöltnek. Gyurcsány Ferenc a napokban a Klubrádiónak azt mondta: nem lesz miniszterelnök-jelölt, de feleségét, Dobrev Klárát győzködik, hogy induljon a jelöltségért.

A felmérésekben általában a legnépszerűbb ellenzéki politikusként szereplő Karácsony Gergely a kezdeti elutasítás után, úgy tűnik, hogy már nem zárkózik el a jelöltségtől, amennyiben lesz előválasztás.

Azt már tavaly novemberben deklarálták az ellenzéki együttműködés pártjai, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indítanak a 2022-es országgyűlési választáson. Az előválasztás mellett többször is nyilvánosan elkötelezték magukat. Továbbá arról is megállapodtak, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állítanak, illetve közös programmal és listával mérettetik meg magukat a kormánypártokkal szemben.