Most akkor mikor várható újranyitás Magyarországon?

DMARC20200518032
2021.03.29. 16:26

Összefoglaltuk, hogy a napokban mit mondott a kormányfő és mit mondott két minisztere is Magyarország nyitásával, a járványügyi korlátozások (fokozatos) feloldásával kapcsolatban.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának március 26-i adásában Orbán Viktor azt mondta:

„amíg ilyen magasan van a fertőzés, semmilyen nyitás nem engedhető meg”, ugyanakkor már látja az újraindítás ütemezését, illetve nincs kétsége afelől, hogy Magyarországon szabad nyarunk lesz.

Azt is közölte: reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az óvodák, az iskolák és a középiskolák.

Egy nappal később megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések meghosszabbításáról (április 8-ig), illetve a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról, továbbá az oktatási intézmények megnyitásáról szóló rendelet.

Március 27-én közös online fogadóórát tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a XII. kerület egyéni országgyűlési képviselője, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester és Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy a tervek szerint hány hét múlva lehet leülni egy étterem teraszára megebédelni, Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen.

Hozzátette azonban, hogy minden, jövőre vonatkozó prognózis bizonytalan, most pedig különösen az.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a Hír TV Bayer show című műsorának március 28-i adásában azt mondta, nem szokott találgatni és jósolni, de „ha elérjük az átoltottsággal a populációnak körülbelül a felét”, akkor május végén, június elején lehet nyitni.

Én úgy gondolom, hogy május vége, június eleje. Ha nem jön közbe egy újabb mutáns, ha nem jön közbe egy előre nem látható körülmény, akkor Magyarországon, Európában a legeslegelsők között, határozottan lehet a szigorításokon enyhíteni

– fogalmazott Kásler Miklós.

A Bayer show-ban azt is mondta, hogy az oltás az emberi életek megmentésének a legfontosabb eszköze.

Még tombol a harmadik hullám

A kormány részéről többször is elhangzott, hogyan lehet elkezdeni az újraindítás, vagyis a járványügyi korlátozások feloldását, ha sikerül beoltani 2,5 millió embert. A jelenlegi adatok szerint már 1 920 347 ember kapott oltást, ebből 689 392 fő már a második oltását is megkapta.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője március 28-án a közmédiának azt mondta : még mindig a koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, a következő napok, hetek is nehezek lesznek, és továbbra is fontos az emberek fegyelmezett viselkedése, a korlátozások betartása.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy a járványügyi adatok továbbra is rendkívül kedvezőtlenek, és húsvétkor is maradjunk szűk családi körben.

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) szerint korai még nyitásról beszélni, inkább szigorítani kellene, és a meglévő szabályokat is sokkal fegyelmezettebben betartani. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a napokban közölte, hogy az oltásokon múlik, lesz-e negyedik hullám.

A közösségi oldalára feltöltött legfrissebb videójában Orbán Viktor azt mondta: az oltás jól halad Magyarországon, a „mai napon jó esélyünk van arra, hogy elérjük a kétmilliós oltásszámot”.

(Borítókép: Vendégek egy kávézó és étterem teraszán a szentendrei Fő téren 2020. május 18-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)