Indul Karácsony Gergely 99 mozgalma a kiváltságos egy százalék ellen

DSZZS20200408211
2021.05.15. 17:32 Módosítva: 2021.05.15. 18:59

„Újra kell egyesíteni Magyarországot” szlogennel hirdetett új mozgalmat Karácsony Gergely, aki szombat reggel óta az ellenzék egyik hivatalos miniszterelnök-jelöltje. Miután Budapest főpolgármestere elfogadta pártja, a Párbeszéd felkérését, szombat délután hivatalos Facebook-oldalán tartott bemutatkozó programismertető beszédet, amelyben ismertette terveit és elképzeléseit, milyen lenne az általa vezetett Magyarország.

Kiderült, hogy a 99 nevet kapta a Karácsony Gergely által életre hívott mozgalom, amely nem a pártok helyett, hanem a pártok mellett szeretné végezni a tevékenységét, és a következő hetekben fogja nyilvánosságra hozni a Karácsony-féle programot.

Budapest főpolgármestere már most annyit elárult: a cél alapvetően a jóvátétel, hogy visszaszolgáltassák mindazt, amit a kiváltságos egy százalék, a hatalom elvett az emberektől, a 99 százaléktól. Továbbá az, hogy újjáépítsék a köztársaságot, és helyreállítsák a jogállamot, mert ahogy Karácsony fogalmazott, 

meg kell állítani a fékeit és ellensúlyait vesztett kiváltságos egy százalékot.

A 99 mozgalom munkájában a főpolgármester szerint bárki részt vehet, akár pártok is. Az elkövetkező hetekben a mozgalomhoz csatlakozók most Karácsony Gergely kilencpontos kormányprogramjának kidolgozásában is részt vehetnek. Ezt néhány hét múlva fogják nyilvánosságra hozni. 

Mint kiderült, a 99 mozgalom olyan embereket hozott össze Karácsony Gergely köré, mint Ángyán József agrárszakember, Alföldi Róbert rendező, Ferge Zsuzsa szociológus, Kis János filozófus és ifjabb Bibó István, Karácsony Gergely politikai példaképének fia.

A közösséghez bárki csatlakozhat, aki híve a változásnak, és pártok is részt vehetnek benne. Karácsony Gergely új közösségeket szeretne építeni, és szeretne beszélgetni mindazokkal szerte az országban, akik változást szeretnének.

Változás és jóvátétel

A miniszterelnök-jelölti bemutatkozó beszédben Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy nem kevés tépelődés után döntötte el, hogy miniszterelnök-jelölt lesz, de elszántan és reménytelien jelentette ki, hogy elfogadta a Párbeszéd, az MSZP és az LMP felkérését. A családja is támogatja abban, hogy jelöltként elinduljon az ellenzéki előválasztáson. Hit és elszántság van benne – jelentette ki.

Karácsony Gergely szerint Magyarországnak mindenek előtt változás és jóvátétel kell, leginkább azért, mert a kiszolgáltatottság ma több millió magyar embernek hétköznapi valóság.

Nekik, a magukra hagyott vagy megrövidített embereknek jóvátétellel tartozunk, hogy a jobb élet ne csak a kiváltságos kevesek egy százalékának privilégiuma legyen. A kevesek helyett a 99 százalék

– mondta a jelölt, aki szerint a többség érdekét kell szolgálni, ezért olyan országot szeretne, ahol senkinek sem kell nyomorognia, könnyebb lehet felemelkedni és nehezebb lecsúszni.

Nem az a boldog ország, ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény – idézte Karácsony Gergely Deák Ferenc szavait, ezzel ecsetelte a személyes politikai hitvallását. Hozzáfűzte:

Alávetettek lettünk mindannyian, a kiváltságos egy százaléknak alávetett 99 százaléknyi többség, emiatt, ennek a hatalomnak a nyomására tört össze a demokráciánk.

Trónfosztással kezdődik

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a jóvátétel egyben trónfosztást is jelent, ezzel kezdődik a sérült, beteggé tett demokrácia helyreállítása. De nem azért, hogy a trónra más üljön uralkodni.

Éppen hogy a trónszéket kell kivontatnunk a magyar politika színpadáról, hogy senki számára ne lehessen a hatalom uralkodás, csakis szolgálat. Nem azért kell leváltani az egy százalékot, hogy mi jöjjünk helyettük. Nem helycserére van szükség. Nem visszavágóra

– hangsúlyozta Karácsony Gergely. Szerinte váltás helyett igazi változásra van szükség, nem visszavágóra, nem erőszakosságra, bosszú helyett jóvátételre, leszámolás helyett elszámolásra.

Szabadság, béke, emberség

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy leginkább a szabadság, a béke és az emberség hiányzik a leginkább az életünkből. A szabadság azért, mert a hatalom beleszól már a hétköznapjainkba is, a béke azért, mert a hatalom folyton uszít valaki ellen, hergeli a magyart a magyar ellen, az ország egyik felét a másik ellen. Ez a megosztottság mérgezi meg a lelkeket is, de ugyanúgy rossz a gazdaságnak is – mondta a jelölt, aki szerint

Nagyon hiányzik a szolidaritás, az együttérzés, főleg az állam működéséből. Az állam ma kitaszít és megbélyegez.

A politikának másnak kell lennie – jelentette ki Karácsony Gergely, aki politikai pályáját 11 évvel ezelőtt még a Lehet Más a Politika szelemében kezdte. Az új politikai kultúra lényegét abban látja, hogy szerinte a politika nem lehet egyenlő a korrupcióval, a felelőtlenséggel, a kivagyisággal és az urizálással. Ahogy azt is nagyon unalmasnak és elfogadhatatlannak tartja, ha megkérdőjelezik a másik magyarságát.

Ne nézzük le egymást sem a hagyomány, sem a haladás szellemében

– szögezte le a miniszterelnök-jelölt. Úgy vélekedett, most azért is különösen meg kell találni a közös nevezőket, mert az elmúlt tíz évvel ellentétben ezúttal nem képzelt, mesterségesen kreált ellenségekkel néz szembe Magyarország, hanem nagyon is valóságos problémákkal, mint például a vírushelyzet és annak a gazdaságra, a társadalomra gyakorolt hatása.

A jövő zöld lesz vagy nem lesz

Miniszterelnök-jelölti beszédében Budapest főpolgármestere egyúttal zöld és szociális forradalmat hirdetett, amelynek lényege, hogy az ország vezetőinek egyaránt kell szolgálnia azokat, akik a hónap végétől és a világ végétől rettegnek.

Éppen ezért szakítani kell azzal a hagyománnyal, hogy úgy gondolunk a politikára, mint harcra. Miért kell minden politikai beszédnek olyannak lennie, mint a puskaropogás? Miért nem lehet szelídebb, emberibb hangú a közélet? Miért lenne a haza ellensége, aki bírálja a hatalmat? – tette fel a kérdéseket Karácsony Gergely.

Újra kell egyesíteni az országot

Karácsony Gergely arra külön kitért, hogy nem fog, nem hajlandó meghátrálni a kormány packázásai és a kormányzati propagandagépezet támadásai miatt. Nem fog se megszokni, se megszökni, ellenben felveszi a kesztyűt.

Késznek és képesnek érzem magam arra, hogy a demokratikus ellenzéki pártszövetség élén legyőzzem Európa legmohóbb, leggátlástalanabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát. Képesnek érzem magam arra is, ami ennél is fontosabb, hogy ne csak a kormányt cseréljük le, de megváltoztassuk a politikát. Kormányváltásnál ugyanis több kell. Újra kell építeni a köztársaságot, újra kell építeni és újra kell egyesíteni Magyarországot

– fejtette ki Karácsony Gergely, aki nem mellesleg olyan országban szeretne élni, ahol az embert hagyják dolgozni: ahol a tanár taníthat, az újságíró kérdezhet, a polgármester pedig csinálhatja azt, amivel a települése polgárai megbízták.

Ezzel szemben ma Magyarország szerinte nem ilyen hely, mert a tanárnak megmondják, hogy melyik tankönyvből mit kell tanítani, az újságírót leprovokátorozzák, ha kérdez, a polgármestert pedig, ha ellenzéki, honvédő háborúba kényszerítik építkezés helyett.

Ennek Karácsony Gergely szerint nagyrészt az az oka, hogy Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely képtelen együttműködni.

Ha megállapodsz velük a Diákváros megépítéséről, bármelyik nap arra ébredhetsz, hogy a helyére a Kínai Kommunista Párt elit egyetemét akarják felhúzni. Magyarországnak ma olyan kormánya van, amelyiket erőnek erejével kellett megakadályozni abban, hogy a tomboló járvány közepén utcára tegye a legkiszolgáltatottabbak kórházát. Csak azért, hogy a kiváltságosaik ingatlanbizniszét kiszolgálják. Magyarországnak ma olyan kormánya van, amelyik kormányzásnak nevezi a városok kifosztását

– említett néhány közelmúltbeli példát az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, mi indokolja például, hogy jóvátegyék az önkormányzatoknak szánt szándékkal okozott károkat.

Nem az ellenzéknek, az országnak kell vezető

A változásnak, a kormányváltásnak a teljes körű ellenzéki összefogás a feltétele – jelentette ki végezetül Karácsony Gergely. Ehhez azonban, mint mondja, több kell az ellenzék részéről, nem elég elvégezni a kötelező házi feladatot. Közösen kell megírniuk Magyarország történetének új fejezetét, amely meghaladja, túlszárnyalja az előző időszakot, az elmúlt tíz év, sőt, az elmúlt harminc év politikáját is.

Nem abban kell versenyezni az ellenzéki előválasztáson, hogy kinek bővebb a szókincse a kormány szidására. Ebben talán kicsit erős a mezőny. Csakhogy itt és most az egymáshoz méltányos, okos és érvelő vitákban annak kell eldőlnie, hogy ki képes egyben tartani és megerősíteni a sokszínű ellenzéki szövetséget. Ki képes kiszélesíteni a változást akarók táborát. Ki képes a 99 százaléknyi többsége érdekében legyűrni az egy százaléknyi kiváltságosok uralmát. Mert nem az ellenzék élére, hanem az ország vezetésére keressük a legalkalmasabb személyt

– határozta meg a jövő tavaszi országgyűlési választások előtti időszak fókuszát Karácsony Gergely.

(Borítókép: Karácsony Gergely beszél egy sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. április 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)