Feszültségek Szentendrén, zavartalan fürdőzők a Velencei-tavon

IMG 7653 (1)
2021.06.26. 20:08
Feszültségek Szentendrén egy nagy beruházás körül, nehéz lakhatási helyzet az Egyesült Államokban, fürdőzők a Velencei-tavon, a pszicihiáter szakvéleménye a pedofiltörvény módosításairól. Ezekről írtunk szombaton.
  • A héten volt az a lakossági fórum, amit Szentendre alpolgármestere hívott össze a Villasor projekt újabb és újabb problémái, és a kialakult feszültségek miatt. Az eseményre a polgármester is ellátogatott, a lakóközösség a város főépítészét kérdezhette a helyszínen. A beruházó – bár meghívták – nem képviseltette magát. Részletek itt!
  • Stigmatizálja a szexuális kisebbségeket a pedofiltörvény, amelynek már az elnevezése is hibás – mondta az Indexnek Vizi János, a pszichiátriai társaság elnökségi tagja. A jogi diplomával is rendelkező pszichiáter nem a Meseország mindenkié ledarálásához, hanem a nemváltó műtétek tavalyi ellehetetlenítéséhez köti a folyamat elindulását, mely a mostani törvénymódosításhoz vezetett. Jelzi, a mostani vitában a terapeutaszakmában is van törésvonal, de biztos, hogy lesz reakciójuk a törvényre. Azt pedig egyszer megkérdezné a heteroszexuális magyar férfi politikusoktól: elképzelhetőnek tartják-e magukról, hogy kulturális hatásokkal, reklámmal megváltoztatható a nemi identitásuk? Interjú itt!
  • A szomszédos országok többségével már megállapodtunk a magyarok korlátozás nélküli beutazásáról. Ugyanakkor a történet nem ilyen egyszerű, mert van itt minden finomság a koronavírus biztosítástól a regisztrációig, mint beutazási feltétel. A védettségi igazolványról nem is beszélve. Mutatjuk a részleteket.
  • A Harvard tanulmánya szerint a bérleti díjak elmaradása miatt kilakoltatási hullám fenyeget az Egyesült Államokban, mivel rövidesen lejár a járvány miatt elrendelt moratórium. A szövetségi statisztikai hivatal szerint több mint 4 millió amerikai tart kilakoltatástól vagy otthona elárverezésétől a következő két hónapban. Túlnyomó többségük alacsony jövedelmű, vagy színesbőrű, ami tetézi a lakhatás terén egyébként is jelentkező egyenlőtlenségeket. Részletek itt!
  • A múlt hét óta több tonnányi hal pusztult el a Velencei-tóban. A Magyar Országos Horgász Szövetség közlése szerint az alacsony vízszint és az oxigénhiány áll a dolog hátterében. A strandolókat arról kérdeztük, mit tapasztaltak a vízben. Videós riportunk ide kattintva tekinthető meg.
  • Egy héttel ezelőtt Orbán Viktor a Vigadóban tartott egy előadást arról, hogyan képzeli el az Európai Unió jövőjét. Erről a jövőről a kormányfő hét pontban vázolta az vízióját, és úgy tűnik, nem akarja hogy visszhang nélkül maradjon, egyik olvasónk legalábbis arra hívta fel a figyelmet, hogy a dán napilap, a JJyllands-Posten szombati számában megjelent egy egész oldalas magyar kormányzati hirdetés Orbán Viktor hét pontjával. Bővebben itt!
  • Fülöp Ákos Magyarország legnagyobb Bayern München-szurkolói közösségének, az FCBM Hungary Fanklubnak az alelnöke. Évtizedek óta a bajor fővárosban él, ott szerette meg igazán a futballt, később bérletes drukkerré vált, ma pedig már együtt lélegzik a klubbal. Münchenben beszélgettünk.

TOTALCAR. Quixotic, polgári nevén Miklósy Krisztián egy DJ, a mostanában felkapott synthwave stílusban nyomja. Viszont pusztán a zene nem elég, hogy maradandót alkosson, ezért egy teljes körű audiovizuális élményt ad a zenéje mellé. A koncerteken ezek retro díszítőelemek és híres karaktereknek beöltöztetett haverok, online pedig kellően erős zenés rövidfilmben nyilvánul meg. A Highway Violence ilyen, klipnek indult, kisfilm lett, de olyan autókkal, amire gyerekként csak vágytunk, ahogy Krisztián is. Erről beszélgettünk, és arról, miért maradt meg ennyire a tudatunkban a nyolcvanas évek. TC Portré!

FEMINA. A focidrukkerből tisztes családanya válik: a kettő együtt nem megy? Mi történik akkor, ha egy ízig-vérig focidrukker családanyává válik? Egyáltalán össze lehet egyeztetni a rajongást egy rózsaszín kis csomaggal, aki esti programnak a vöröslő fejjel ordítást választja, és nem a meccset? Tapasztalatairól a Femina újságírója számolt be.

 DÍVÁNY. Így tanítsa meg a kisgyerekét, hogy ne rohanjon ki az autók elé az útra, ha elengedi a kezét a járdán. Szülőként nehéz megtalálni az arany középutat, amely megengedi a szabad próbálkozásokat, s közben mégis védelmet nyújt a veszélyekkel szemben. A gyerekeinket fokozatosan ugyan, de meg kell tanítanunk arra, hogy észleljék a veszélyeket, és ne csak az irányításunk alatt működjenek. Ezt pedig kommunikációval, megfelelő következményekkel és állandó, játékos emlékeztetéssel már kisgyermekkorban is el lehet kezdeni. A Díványon kiderül, hogyan.

További híreinket ide kattintva böngészheti.