Egyre kevesebb a tanár, sokan már 4-5 iskolában is tanítanak

2021.07.05. 11:38 Módosítva: 2021.07.05. 11:53
A tanárhiányt miatt egyre több pedagógus kényszerül arra, hogy több iskolában tanítson. Az iskolaigazgatók úgy próbálják megoldani a helyzet, hogy egymás közt „cserélgetik” a tanárokat – írja az Eduline.

A kozigallas.gov.hu oldalán mintegy 865 álláshirdetést lehet találni a „tanár” szóra keresve, ami híven fémjelzi a helyzetet. Az alsó tagozatok és az óvodák is új munkatársakat toboroznak: a tanítók országszerte 900, az óvodapedagógusok pedig 802 betöltetlen állás közül válogathatnak.

„Eljutottunk oda, hogy a kisiskolák a nyugdíjba vonuló tanárokat nem tudják pótolni. A szakos ellátottsággal van gond: gyógypedagógust, fejlesztőpedagógust nagyon nehéz találni, természettudományos, informatika szakosokat is” – mondta Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, hozzátéve: ez a megye Ausztria közelsége miatt sokkal jobb helyzetben van a többinél. 

A tanárhiány viszont már így is olyan szintű, hogy néhányaknak több településen is munkát kell vállalniuk.

Vannak olyan tanárok, akik három-négy vagy akár öt iskolában tanítanak párhuzamosan. Mindennap máshol tartanak órát – hétfőn az egyik település iskolájába mennek, kedden a másikba, szerdán a harmadik településre és így tovább

– fogalmazott Neubauer Tamás.

Emiatt sok tanárt már „hontalan pedagógusként” emlegetnek, akik valójában egyik iskola tantestületéhez sem tartoznak szervesen. Ők olyan kevés időt töltenek egy-egy intézményben, hogy a gyerekekről alig-alig tudnak valamit. Mindezt tetézi, hogy az iskolák még így is arra szorulnak rá, hogy a tanárokat egymás közt cserélgessék. 

Az iskolaigazgatók bartereznek: én adok neked egy történelemtanárt, te adsz nekem egy földrajzost

– vázolta a szakértő. 

Az iskolák mellett már a pedagógusok is rendre keresik az újabb és újabb tanárokat. Egyes helyeken szolgálati lakást vagy lakhatási támogatást is ígérnek – elsősorban a fiataloknak –, de ez sem mindig elég ahhoz, hogy vidékre hívják őket, hiszen nekik „gyakornok” státuszban mindössze nettó 150 ezer forint körüli fizetés jár

A helyzet várhatóan a közeljövőben csak romlani fog. Évente 5-6 ezren végeznek ugyan pedagógusszakon, de közülük mindössze alig háromezren helyezkednek el iskolában, óvodában, és sokan aztán közülük is elhagyják a pályát.