Két járőrpáros folyamatos jelenlétét kérik az Örs vezér terére a belügyminisztertől

P  4871
2021.08.27. 18:57
Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba országgyűlési képviselő személyes egyeztetést kezdeményeztek Pintér Sándorral. Arra kérték levelükben a belügyminisztert, hogy maradjon az állandó rendőri jelenlét a budapesti Örs vezér terén.

Az Index cikksorozatban számolt be arról, milyen tarthatatlan állapotok uralkodtak az Örs vezér terén. Több olvasói levél is súlyos közbiztonsági problémákat sérelmezett, leginkább az M2-es metróvonal Örs vezér téri állomásának bejáratánál.

Azóta a sajtóban megjelent cikkek hatására észrevehetően több rendőr teljesít szolgálatot a környéken, annak a problémás galerinek a jelenléte már nem tapasztalható, ami miatt a legtöbb panaszos levél kezdetben született. Nem is szeretné senki, ha a korábban kifogásolt állapotok visszatérnének.

Két járőrpáros folyamatos jelenlétére lenne szükség az Örs vezér tere közbiztonságának fenntartásához

– olvasható az MSZP Országos Központjának közleménye szerint abban a levélben, amelyet két szocialista politikus, Zugló vezetői, Horváth Csaba és Tóth Csaba írt Pintér Sándornak.

Emlékeztetnek rá: a közelmúltban nyilvánosságot kapott, hogy a téren egy néhányfős banda tartotta rettegésben a járókelőket, koldultak és erőszakosan zaklatták a mellettük elhaladókat.

Zugló önkormányzata, a Zuglói Önkormányzati Rendészet és a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyors és hatékony együttműködésének és a demonstratív rendőri jelenlétnek köszönhetően mára jelentősen javult a helyzet.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy az elért eredményeket hosszú távon is fenntarthassuk, éppen ezért fontosnak tartjuk a folyamatos rendőri jelenlét biztosítását. Tisztában vagyunk azzal, hogy a rendőrségnél közel harmincszázalékos létszámhiány van, ami nehezíti a feladat teljesítését, ugyanakkor nem hagyhatjuk, hogy Budapest legforgalmasabb közlekedési csomópontjában ismét romoljon a közbiztonság. Saját rendészetünkkel is konzultálva úgy gondoljuk, ehhez két járőrpáros folyamatos jelenlétére lenne szükség

– fogalmaznak a szocialista politikusok.

Levelükben azt is megemlítik, hogy Zugló önkormányzata az elmúlt években a pénzelvonások ellenére is számos alkalommal és módon hozzájárult a rendőrség munkájához, a munkafeltételek javításához.

Zuglóban több száz térfigyelő kamera segíti a közbiztonság fenntartását és a rendőrség munkáját, ezek számát folyamatosan bővítik.

Zugló önkormányzata már eddig is több szolgálati lakást biztosított a XIV. kerületi Rendőrkapitányságon szolgáló rendőröknek, idén pedig újabb három szolgálati lakást kívánnak átadni a részükre.

Továbbá a Szomszédom a rendőr program keretén belül két személygépkocsit, tíz rendőrségi jelleggel ellátott kerékpárt, több, a térfigyelőkamera-képeket is megjelenítő mobiltelefont, nagy értékű taktikai eszközcsomagot adtak át, valamint a XIV. kerületi Rendőrkapitányság épületébe klímaberendezéseket szereltettek, hogy ily módon is hozzájáruljanak a rendőrök munkakörülményeinek javításához.

A belügyminiszternek küldött levélben olvasható továbbá, hogy noha a törvény szerint az Örs vezér terén kialakult helyzet rendezése elsősorban a rendőrség feladata, az önkormányzat támogató szolgáltatásaival hozzá kíván járulni a megfelelő közbiztonság fenntartásához. Ezért is kérnek lehetőséget arra, hogy személyesen egyeztethessenek az ügyben Pintér Sándorral.

Miután az első cikkek megjelentek az Örs vezér terének közbiztonságával kapcsolatban, Horváth Csaba is elment rendőrök jelenlétében a helyszínre. Akkorra a zuglói polgármester már azt tudta megállapítani, hogy a tér közbiztonsága „radikálisan javult”.

Ezt megelőzően a rendőrség a weboldalán, a Police.hu-n azt írta, az Örs vezér terének közbiztonsága fölött – kiemelt események híján, általánosságban – szinkronban négy szervezeti egység őrködik, a téren állandó a rendőri jelenlét, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság megemelt. Azt is hozzátették, hogy az élő erős járőrözést kiegészíti a térfigyelőkamera-hálózat, amely látja és dokumentálja is a történéseket.

A lakossági panaszokra reagálva Budapest rendőrfőkapitánya közölte: elrendelte, hogy a rendőrök éjjel-nappal megemelt létszámban járőrözzenek az Örs vezér terén.

Az olvasók kérésére más budapesti közterületek állapotáról is beszámoltunk az elmúlt hetekben, Józsefváros polgármestere, Pikó András pedig véleménycikkel jelentkezett az Indexen a fővárosi közbiztonsági válság hátteréről.

(Borítókép: Örs vezér tere. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)