Ez a poszt a következő Percről percre része:

Söpört a Fidesz, megvan a kétharmad

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több cég, illetve szervezet készítette el a választások hetében közvélemény-kutatását, valamint előrejelzését. Mindössze egy cég kalkulál úgy, hogy a kis pártok bejuthatnak a parlamentbe, de akad olyan mérés is, amely szerint a német nemzetiség egy képviselője mandátumot szerezhet. Ebben a cikkben gyűjtöttük össze az előrejelzéseket.

  • Ahhoz, hogy leadhassa a szavazatát, magával kell vinnie a lakcímkártyáját és ezen felül egy érvényes fényképes igazolványt, ami lehet személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány.

    Érvényes a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11. és 2022. május 31. közötti (ideértve a március 11-én és május 31-én lejárt okmányokat is).

    Érvénytelen a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11. előtti.

    A választás hétvégéjén nyitva lesznek a kormányablakok: országszerte ügyeletet tartanak szombaton és vasárnap is, hogy lehetőséget biztosítsanak a választáshoz kapcsolódó lejárt okmányok pótlásának ügyintézésére.

  • Választási mellékletünkben cikkeink mellett talál egy interaktív térképet, amelyen mind a 106 egyéni választókerületet ábrázoljuk, a jelöltek mellett a részvételi adatok és az urnazárás után az eredmények is folyamatosan frissülnek majd. Minden tudnivaló a mellékletről itt, magát a mellékletet pedig itt böngészheti.

  • A külképviseleteken, jellemzően Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain azok szavazhatnak, akik március 25-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szombaton és vasárnap több mint 65 ezren szavazhatnak, négy évvel ezelőtt 58 ezren szerepeltek a névjegyzékben.

    Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak, az első Amerikán kívüli szavazókör Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ausztráliai, az ázsiai, majd a kelet- és észak-európai, valamint a közel-keleti szavazókörök is.

    A magyarországiakkal egy időben nyitott ki a szavazókör Észtországban (Tallin), Finnországban (Helsinki), Lettországban (Riga), Litvániában (Vilnius), Svédországban (Stockholm), Norvégiában (Oslo), Dániában (Koppenhága), Hollandiában (Hága), Belgiumban (Brüsszel), Luxemburgban (Luxembourg), Németországban (Berlin, Düsseldorf, München, Nürnberg és Stuttgart), Franciaországban (Párizs, Lyon és Strasbourg), Svájcban (Bern és Genf), Olaszországban (Milánó és Róma), Máltán (Valletta), Spanyolországban (Barcelona, Madrid és Malaga), Lengyelországban (Varsó, Krakkó, Wroclaw és Gdansk) és Csehországban (Prága).

    Ezen a 31 külképviseleten 35 403 választót várnak, a legtöbbet Münchenben (4646), Stuttgartban (3719) és Hágában (3433).

    Szintén a magyarországi szavazókörökkel egy időben nyílt meg a külképviseleti szavazókör a Magyarországgal szomszédos országok közül Szlovákiában (Pozsony, Kassa és Besztercebánya), Ausztriában (Bécs és Innsbruck), Szlovéniában (Lendva és Ljubljana), Horvátországban (Zágráb és Eszék), valamint Szerbiában (Belgrád és Szabadka). A 11 külképviseleten 4572 választót várnak, Bécsben például 2164-et, Szabadkán 1031-et.

    A Balkánon szintén 6 órakor nyitott meg Bosznia-Hercegovinában (Szarajevó), Montenegróban (Podgorica), Koszovóban (Pristina), Észak-Macedóniában (Szkopje) és Albániában (Tirana), összesen 545-en voksolnának ezeken a külképviseleteken.

    Az afrikai kontinensen is 6 órakor nyitott meg a külképviseleti szavazókör Egyiptomban (Kairó), a Dél-afrikai Köztársaságban (Pretoria), valamint a Zambiai Köztársaságban (Lusaka), ezen a három külképviseleten 145-en voksolnának.

    Közép-európai idő szerint reggel 7 órakor nyitnak a szavazókörök Írországban (Dublin), Nagy-Britanniában (Edinburgh, London és Manchester), Portugáliában (Lisszabon), Algériában (Algír), Tunéziában (Tunisz), Angolában (Luanda), Nigériában (Abuja) és Szenegálban (Dakar). Ezen a tíz külképviseleten összesen 13 024-en voksolnának, Londonban 8138-an, Manchesterben 1761-en, Dublinban 1348-an.

    Mivel ez a tíz külképviselet olyan időzónában van, amelyben az időeltolódás a közép-európai időhöz képest mínusz 1 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Ez azt jelenti, hogy - bár helyi idő szerint reggel 6-kor kinyitottak a szavazókörök - az időeltolódás miatt helyi idő szerint csak este 6 óráig szavazhatnak.

    A marokkói külképviselet (Rabat, 28 szavazó) és a ghánai (Accra, 14 szavazó) pedig olyan időzónában van, ahol mínusz 2 óra az időeltolódás a közép-európai időköz képest, így itt csak közép-európai idő szerint 8 órakor nyit a külképviselet, viszont csak helyi idő szerint 5 óráig lehet voksolni.

    (via MTI)

  • Az időjárás április 3-án nem kegyes hozzánk. Újra és újra visszatérő toposz, meggyökeredzett népi bölcsesség, elemzők okfejtő magyarázata, hogy az időjárás hatással van a választási kedvre. Ha ragyog a nap, akkor tömegek utaznak el víkendezni vidékre, ha esik és fúj, akkor meg azért nem mennek el szavazni, inkább otthon maradnak. Vajon mennyire van ez így? Utánajártunk.

  • Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 243 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson és a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett népszavazáson. Este hét óráig mintegy 7,7 millió választópolgárt várnak a magyarországi szavazókörökben az urnákhoz.

    Szavazni csak személyesen lehet. A választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt igazolnia kell személyazonosságát, ezt bármilyen típusú személyi igazolvánnyal megteheti. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Emellett a választópolgárnak igazolnia kell a lakcímét vagy a személyi azonosítóját is.

    Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a mintegy 158 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt korábban kérte.

    A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

    Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, mozgóurnát kérhet a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

    A választáson 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz, ebből több mint 231 ezer fiatal lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson, ők azok, akik a 2019-es önkormányzati választáson még nem voltak szavazókorúak, de az azóta eltelt időben nagykorúvá váltak.

    A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hét alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor, valamint 18:30-kor.

    Az előzetes eredmények ismertetése röviddel az urnazárás után megkezdődik a www.valasztas.hu oldalon, és este 11 óra körül már magas feldolgozottsági adatok várhatók.

  • Mit fog látni a szavazólapon? Hogyan kell érvényesen szavazni? Ezekre, valamint további praktikus kérdésekre is választ adunk a választásokkal és a népszavazással kapcsolatban alábbi videónkban.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat az országgyűlési választásokról szóló percről percre tudósításunkban. Egész nap nyomon követjük a legfrissebb híreket, a részvételi adatokat, valamint az eredményeket. Cikkeink mellett képes és videós beszámolókkal is jelentkezünk. Tartsanak velünk!